Αμερικανοί νομοθέτες: Οι πρόσφυγες από Β. Κορέα αντιμετωπίζουν βίαιο επαναπατρισμό από την Κίνα
Shutterstock
Shutterstock

Αμερικανοί νομοθέτες: Οι πρόσφυγες από Β. Κορέα αντιμετωπίζουν βίαιο επαναπατρισμό από την Κίνα

Βίαιο επαναπατρισμό από την Κίνα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα, προειδοποιούν Αμερικανοί νομοθέτες και καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Πεκίνο για να το αποτρέψουν, σημειώνει το Reuters.

Ο Κρις Σμιθ, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα (CECC), δήλωσε σε ακρόαση ότι υπάρχει «καλός λόγος να πιστεύουμε» ότι ένας τέτοιος επαναπατρισμός επίκειται, καθώς η Βόρεια Κορέα ανοίγει ξανά τα σύνορά της, αφού είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Αναφέρθηκε σε αναφορές ότι περίπου 2.000 και «ίσως πολλοί περισσότεροι» Βορειοκορεάτες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν επαναπατρισμό «ο οποίος θα τους υπέβαλε σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επιστροφή τους».

Ο Σμιθ δήλωσε ότι μοιράστηκε τη «βαθιά ανησυχία» του για τη δυσχερή θέση των Βορειοκορεατών προσφύγων στην Κίνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια συνάντηση τον Απρίλιο και πρόσθεσε:

«Ζητώ και πάλι, Γενικέ Γραμματέα Γκουτέρες, να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας στο έπακρο για να αποτρέψετε την κινεζική κυβέρνηση από τον βίαιο επαναπατρισμό αυτών των προσφύγων».

Ο Σμιθ κάλεσε επίσης τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για λογαριασμό των προσφύγων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Korea Times και της Washington Post, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, Ελίζαμπεθ Σάλμον, δήλωσε πέρυσι ότι είχε λάβει πληροφορίες ότι έως και 2.000 Βορειοκορεάτες δραπέτες κρατούνται στην Κίνα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επαναπατρισμού.

Ο συμπρόεδρος του CECC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ, δήλωσε ότι η έκθεση του 2014 της επιτροπής του ΟΗΕ για την έρευνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα είχε δηλώσει σαφώς ότι ο βίαιος επαναπατρισμός των Βορειοκορεατών «τους υποβάλλει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Μέρκλεϊ δήλωσε ότι η επιτροπή του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι αυτό παραβιάζει τη διεθνή αρχή της «μη επαναπροώθησης, η οποία υποτίθεται ότι εγγυάται ότι κανείς δεν θα επαναπατριστεί σε μια χώρα όπου θα αντιμετωπίσει βασανιστήρια, σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική τιμωρία και άλλη ανεπανόρθωτη βλάβη».

«Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος είναι Βορειοκορεάτης στην Κίνα σημαίνει ότι θα βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο αν τον έστελναν πίσω στη Βόρεια Κορέα», είπε.