Επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το τουρκικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) έστειλαν την Τρίτη 28 μέλη του Κογκρέσου με επικεφαλής τους Γκας Μπιλιράκης και Ντέιβιντ Σίσιλιν οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους διότι «έχει αποσταθεροποιήσει πολλαπλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και του συνεργάτες μας».
BREAKING: Twenty-Seven US Representatives Demand @StateDept Investigation into Turkish Drone Program
— ANCA (@ANCA_DC) August 10, 2021
-- #Azerbaijan Deployed Turkish Bayraktar Drones (including US parts) during its 2020 Attack on Artsakh
Link: https://t.co/9APwOMpKUS pic.twitter.com/Kvs7vhcaKL
Κατά τις δύο τελευταίες σχετικές συνεδριάσεις του Κογκρέσου, τόσο τα μέλη της Βουλής όσο και της Γερουσίας κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί πια δεδομένη την προνομιακή της σχέση με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν τα τουρκικά ντρόουν, για τα οποία οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενδελεχή ενημέρωση από τον κ. Μπλίνκεν, μετά και τις σχετικές ερωτήσεις που ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
OI βουλευτές αναφέρουν ότι η Τουρκία ανέπτυξε αυτά τα θανατηφόρα συστήματα από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων πολιτών, μέχρι τη Συρία, κατά των κουρδικών δυνάμεων που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και, επίσης, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στις επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων στο Νακόρνο Καραμπάχ χρησιμοποιήθηκε αμερικανική τεχνολογία.
«Από καιρό έχουμε δώσει στην Τουρκία πρόσβαση σε κορυφαίου επιπέδου στρατιωτική τεχνολογία. Είναι όμως επιτακτικό η χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας να είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σίσιλιν. «Γι’ αυτό ζητούμε από τον υπουργό κ. Μπλίνκεν να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα των τουρκικών ντρόουν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία ή αποσταθεροποιεί περιοχές στις οποίες έχουν εθνικά συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής κ. Μπιλιράκης συνέκρινε το θέμα αυτό με τις κυρώσεις στην Άγκυρα μέσω του CAATSA: «Όπως δράσαμε στις περιπτωσεις των F35 και των S400, το Κογκρέσο συνήλθε σε διακομματικό επίπεδο για να εξασφαλίσει ότι ο αμερικανικός οπλισμός και η τεχνολογία δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπον που να επηρεάζει αρνητικά την εθνική μας ασφάλεια ή να παραβιάζει τους νόμους μας».