Αναταραχή επικρατεί από το πρωί στις ενεργειακές αγορές με εκρηκτική άνοδο 20% μέσα σε ελάχιστες ώρες στην τιμή του φυσικού αερίου, αφού το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται. Το τρενάκι του τρόμου είναι ξανά εδώ, με τις τιμές να κάνουν ξανά μια τρελή κούρσα, απέναντι στην οποία τα χρήματα που μοιράζουν οι κυβερνήσεις, στη χειρότερη περίπτωση δεν αρκούν, στην καλύτερη μετριάζουν το πρόβλημα.
Τα αρνητικά σενάρια επανακάμπτουν δριμύτερα, με κοινό παρονομαστή σε όλες τις αναλύσεις, ο φόβος ότι θα ανοίξει κι άλλο η βεντάλια του πολέμου.
Η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έφερε την απάντηση της Μόσχας ότι αυτό συνιστά «ξεκάθαρη απειλή» έναντι της Ρωσίας, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις κυρώσεις της Μόσχα κατά μεγάλων γερμανικών εταιρειών αερίου, που ανήκαν στην Gazpom αλλά αγοράστηκαν από τη Γερμανία, μαζί με τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου από έναν από τους δύο βασικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία.
Σε αυτό το αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ ανόδου των ενεργειακών τιμών, ήρθε και η ανακοίνωση της Gazprom να δώσει τη χαριστική βολή. Σύμφωνα με το ρωσικό κολοσσό, η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, πλήττοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την τροφοδοσία.
Σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) ήταν στα 107 ευρώ / MWh, για να εκτιναχθεί μέσα σε μισή ώρα στα 114 ευρώ, με την τιμή να πέφτει πάλι στα 110 ευρώ. Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από τις αρχές Απριλίου, με την κατάσταση να καταγράφει τις προηγούμενες εβδομάδες μια σχετική σταθεροποίηση, μετά και τις κινήσεις αρκετών ευρωπαϊκών εταιρειών να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια, βρίσκονταν δηλαδή τρόπο συνέχισης των αγορών αερίου. Σε ένα τοπίο το οποίο η ΕΕ έχει αφήσει σκόπιμα θολό, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βρει τρόπο να εισάγουν ρωσικό αέριο, αφενός χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αφετέρου χωρίς να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα και το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια.
Μια σειρά όμως αρνητικών εξελίξεων διατάραξε ξανά το κλίμα. Στην ασυγκράτητη πορεία του πληθωρισμού και την έλλειψη ορατότητας, ήρθαν να προστεθούν οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα στην απόφαση του Ελσίνκι να ανακοινώσει ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντ.Πεσκόφ να απειλεί με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι.
Σαν να μην έφταναν αυτά, νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών που προηγουμένως ανήκε στη ρωσική Gazprom, τον οποίο εξαγόρασε η Γερμανία τον περασμένο μήνα. Κυρώσεις που βάζουν φρένο σε ρωσικούς φορείς να πωλούν φυσικό αέριο ή να κάνουν συναλλαγές με σειρά εταιρειών της Gazprom Germania και οι οποίες γνωστοποιήθηκαν μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ουκρανού διαχειριστή φυσικού αερίου ότι σταματά τη ροή ρωσικού αερίου μέσω ενός από τους δύο βασικούς αγωγούς για την προμήθεια της Ευρώπης.
Το κλίμα είναι χειρότερο παρά ποτέ. Κυρίως όμως όλα δείχνουν ότι αυτό το παιχνίδι νεύρων της Ρωσίας με τη Δύση δεν έχει κάποια ορατή ημερομηνία λήξης. Οι πληροφορίες ότι οι στρόφιγγες ανοιγοκλείνουν είναι συνεχείς, τη μια ημέρα οι ροές μέσω Ουκρανίας σταματούν προσωρινά, την επομένη δείχνουν και πάλι ανοικτές, και η διαμάχη μεταξύ Μόσχας - ΕΕ συνεχίζεται, χωρίς ουδείς να μπορεί να αποκλείσει μια νέα κίνηση κλιμάκωσης από τον Πούτιν, μέσω κάποιου νέου διατάγματος. Οι κυρώσεις Gazprom προς τις γερμανικές εταιρείες εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το τοπίο αβεβαιότητας που επιτείνει τη σύγχυση και τη μεταβλητότητα των ενεργειακών αγορών.