Η Microsoft και η Google, οι δυο τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι συγκρούονται εδώ και καιρό με αφορμή πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων και οι ειδήσεις, συνεχίζουν τη μεταξύ τους διαμάχη με τους επικεφαλής τους να ανταλλάσουν κατηγορίες για οπορτουνισμό.
Στη γραπτή του κατάθεση για την υποεπιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αφορμή την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ δήλωσε ότι η Google καθιστά "αιχμάλωτα" τα μέσα ενημέρωσης από το τεράστιο φάσμα υπηρεσιών της, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων ανάλυσης και διαφήμισης, ενώ επωφελείται από την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Ο Σμιθ είπε ότι η Google βασίζεται στη δουλειά των μέσων ενημέρωσης για να διατηρήσει τους χρήστες της αφοσιωμένους, αναφέροντας τη δική του εμπειρία με τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft Bing.
Ο Σμιθ είπε ότι "η δημιουργία εσόδων από την επισκεψιμότητα έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους έχει συμπιεστεί από την Google". Στάθηκε επίσης στην απότομη μείωση των εσόδων από διαφημίσεις για τις εφημερίδες από 49,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 σε 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με την Pew Research. Κατά την ίδια περίοδο, είπε, τα έσοδα από διαφημίσεις της Google αυξήθηκαν από 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 116 δισεκατομμύρια δολάρια. "Αυτό δεν είναι τυχαίο", τόνισε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Google, Κεντ Γουόκερ απάντησε μέσω ανακοίνωσης στον ιστότοπο της εταιρείας
"Πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η σημαντική συζήτηση θα πρέπει να αφορά την ουσία του ζητήματος και όχι να εκτροχιάζεται από τον γυμνό εταιρικό οπορτουνιστών… που μας φέρνει στο ξαφνικό ενδιαφέρον της Microsoft", τόνισε.
Ο Γουόκερ άφησε αιχμές για την Microsoft κάνοντας λόγο για προσπάθεια της να εκτρέψει τη προσοχή του κοινού μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα.
"Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα προσπάθεια της Microsoft να μας επιτεθεί έρχεται ενώ έχει δεχθεί σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες έχουν αφήσει εκτεθειμένους εκατομμύρια πελάτες συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, τραπεζών, νοσοκομείων και "πιθανώς ειδησεογραφικών οργανισμών", είπε ο Γουόκερ.
Οι δύο γίγαντες πρόσφατα συγκρούστηκαν και με αφορμή τη νομοθεσία για τις ειδήσεις που πέρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας ο οποίος απαιτεί από το Facebook και την Google να πληρώνουν εκδότες ειδήσεων για σύνδεση με το περιεχόμενό τους.
Αν και η Google δεν αποσύρθηκε όπως απειλούσε αρχικά να κάνει, προχωρώντας σε συμφωνίες με τους τοπικούς εκδότες, η Microsoft είχε δηλώσει έτοιμη να καλύψει το κενό μέσω της δικής της μηχανής αναζήτησης, Bing.