Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες του σαουδαραβικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SPA, καθώς το Κάιρο επιδιώκει οικονομικές εισροές για να μειώσει την πίεση στο νόμισμά του και να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία του.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία παρέχει εδώ και καιρό οικονομική στήριξη στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον στήριξη χωρίς όρους, γεγονός που ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να προκάλεσε μια σπάνια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στα μέσα ενημέρωσης.
Το ταξίδι έρχεται επίσης εν μέσω μιας σημαντικής διπλωματικής αναπροσαρμογής στην περιοχή, με κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την άμβλυνση των εντάσεων με τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου, συναντήθηκε με τον Σίσι στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ανέφερε το SPA.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλοι Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας Μουσαάντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Αιμπάν και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο έχουν επανειλημμένα δεχτεί τη βοήθεια της Αιγύπτου από τότε που ο Σίσι ηγήθηκε της εκδίωξης του Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πριν από μια δεκαετία.
Όταν οι οικονομικές δυσκολίες της Αιγύπτου αποκαλύφθηκαν και επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έκαναν καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και υποσχέθηκαν σημαντικές νέες επενδύσεις.
Αλλά οι επενδύσεις αυτές αργούν να υλοποιηθούν, ασκώντας νέες πιέσεις στην αιγυπτιακή λίρα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2022.
Η Αίγυπτος υπέγραψε ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Δεκέμβριο, το οποίο στόχευε σε άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023.