Αν και η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πρακτικές κράτησης και πολιτικής κατήχησης μειονοτήτων περιορίζονται σταδιακά, όλο και περισσότερες μαρτυρίες Ουιγούρων πρώην κρατουμένων στην επαρχία Σιντσιάνγκ αποκαλύπτουν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβούν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Οι περισσότερες πληροφορίες για τα στρατόπεδα και τη γενικότερη κυβερνητική εκστρατεία κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων της περιοχής, προέρχεται από επιζήσαντες που έχουν αποδράσει στο εξωτερικό, από κρατικά αρχεία της Κίνας που έχουν διαρρεύσει και από δορυφορικές εικόνες που έχουν επιβεβαιώσει τις τοποθεσίες -και κυρίως την ύπαρξη- των στρατοπέδων.
Στο πλαίσιο, αυτό μια γιατρός που ζει τώρα στη Σουηδία, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο στο οποίο περιέγραψε λεπτομερώς τη δοκιμασία της, και μαρτυρίες ξυλοδαρμών, σεξουαλική κακοποίηση και αναγκαστική στείρωση.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το δίκτυο Al Jazeera, έριξε περισσότερο φως στις συνθήκες που επικρατούν λέγοντας ότι οι οι Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, αναγκάζονται να τρώνε χοιρινό, κρέας που απαγορεύεται αυστηρά στο Ισλάμ.
«Κάθε Παρασκευή, αναγκαζόμασταν να τρώμε χοιρινό κρέας», είπε η Σάτγια Σαουτμπέι. «Επέλεξαν σκόπιμα μια ημέρα που είναι ιερή για τους μουσουλμάνους και αν κάποιος αρνούνταν να το φάει, η τιμωρία ήταν πραγματικά σκληρή».
Η Κίνα έχει οικοδομήσει σχεδόν 400 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιοχή Σιντσιάνγκ. Δεκάδες από αυτά συνεχίζουν να κατασκευάζονται στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, παρά την επιμονή των κινεζικών αρχών ότι το σύστημα "επανεκπαίδευσής" τους περιορίζεται.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι συλλαμβάνει Ουιγούρους υπόπτους για τρομοκρατία, όμως στην πραγματικότητα συλλαμβάνει ακόμα και ποιητές και όποιον έχει σχέση με τον πολιτισμό της μειονότητας, σε μια προσπάθεια «να καταστρέψει την ταυτότητα των Ουιγούρων» όπως καταγγέλλουν οργανώσεις τους στην Ευρώπη.
Σε άρθρο της, η εφημερίδα Washington Post ανάφερε σε άρθρο της ότι «ως και 1,1 εκατομμύριο άτομα, ή το 11,5% του πληθυσμού των Ουιγούρων, ότι κρατούνται σε στρατόπεδα. Εκεί εξαναγκάζονται να απαρνηθούν τη μουσουλμανική θρησκεία και τη γλώσσα τους, και να αποστηθίσουν τους κινεζικούς χαρακτήρες και προπαγανδιστικά τραγούδια. Η επαγγελματική κατάρτιση είναι στην πραγματικότητα καταναγκαστική εργασία. Οι βασανισμοί και οι θάνατοι είναι συνηθισμένοι. Χιλιάδες παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και έχουν τοποθετηθεί σε ένα χωριστό δίκτυο ορφανοτροφείων».
AP Photo/Emrah Gurel