Ακόμα ένα τεστ αντοχής για τον Μακρόν - Σήμερα η ψηφοφορία των δύο προτάσεων μομφής
AP Photo/Lewis Joly
AP Photo/Lewis Joly

Ακόμα ένα τεστ αντοχής για τον Μακρόν - Σήμερα η ψηφοφορία των δύο προτάσεων μομφής

Κρίσιμη είναι η έναρξη της εβδομάδας για τον Γάλλο πρόεδρο  Εμανουέλ Μακρόν καθώς σήμερα η γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόκειται να ψηφίσει επί των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης Μπορν μετά την παράκαμψη του κοινοβουλίου από την κυβέρνησή του την Πέμπτη για την προώθηση της συνταξιοδοτικής του μεταρρύθμισης. 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τρεις νύχτες αναταραχών και διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα, με εκατοντάδες συλλήψεις, που θύμισαν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 για τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

 

Σε ένα σημάδι ότι ο Μακρόν δεν το βάζει κάτω, το γραφείο του το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι ο πρόεδρος κάλεσε τους επικεφαλής της άνω βουλής της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης για να τους πει ότι θέλει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να φτάσει «στο τέλος της δημοκρατικής της διαδικασίας».

Ο Μακρόν τους είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για να «προστατεύσει» τους βουλευτές που αντιμετωπίζουν πιέσεις ενόψει της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, ενώ οι ψηφοφορίες της Δευτέρας μπορεί να αναδείξουν το επίπεδο της οργής κατά της κυβέρνησης Μακρόν, είναι απίθανο να τη ρίξουν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις δυσπιστίας. «Οι αντιπρόσωποι του λαού θα πουν τη γνώμη τους με κυρίαρχο τρόπο τη Δευτέρα», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien. 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δύο προτάσεις δυσπιστίας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η κεντρώα ομάδα Liot πρότεινε μια πολυκομματική πρόταση δυσπιστίας, την οποία συνυπέγραψε η ακροαριστερή συμμαχία Nupes. Λίγες ώρες αργότερα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας, το οποίο διαθέτει 88 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, κατέθεσε επίσης πρόταση δυσπιστίας.

Αλλά παρόλο που το κόμμα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, υπήρχαν λίγες πιθανότητες να περάσει η πολυκομματική πρόταση - εκτός αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πλευρές, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά.

Οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (LR) έχουν αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία. Κανένας από αυτούς δεν είχε υποστηρίξει την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Αλλά το κόμμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κάποια πίεση.

Στη νότια πόλη της Νίκαιας, το πολιτικό γραφείο του Ερίκ Σιοτί, ηγέτη των Les Republicains, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έμειναν ετικέτες που απειλούσαν με ταραχές αν δεν υποστηριζόταν η πρόταση.

«Θέλουν μέσω της βίας να ασκήσουν πίεση για την ψήφο μου τη Δευτέρα. Δεν θα υποκύψω ποτέ στους νέους μαθητές της τρομοκρατίας», έγραψε  στο Twitter ο Σιοτί. 

Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γαλλία. Η δημοτικότητα του Μακρόν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις ημέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων στις αρχές του 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ifop για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche. 

 

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το μόλις το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την απόδοση του Μακρόν, μειωμένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με ένα μήνα πριν, ανέφερε η JDD την Κυριακή.

Ενώ το άρθρο 49.3 είναι ένα νομικό εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, πολλοί  ερμήνευσαν την κίνηση του Μακρόν ως υπονόμευση της βούλησης του λαού, καθώς η μεταρρύθμιση απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και δεν κατάφερε να λάβει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο. 

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Ο Μακρόν εύχεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό να ολοκληρωθεί με σεβασμό προς όλους

Γαλλία: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του

Αυξάνεται η πίεση στον Μακρόν μετά τη νύχτα ταραχών