Οι Αιθίοπες άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα σε μια πολυαναμενόμενη διαδικασία που παρακολουθείται στενά και διεξάγεται παρά τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της και τον κίνδυνο του λιμού που πλανάται πάνω από την επαρχία Τιγκράι.
Πρόκειται για την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος όταν πρωτοανέλαβε την εξουσία το 2018 είχε δεσμευθεί να ανανεώσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής.
Λίγο μετά τις 06:10 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οι πρώτοι ψηφοφόροι πήγαν στα εκλογικά κέντρα στο κέντρο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα.
«Ψηφίζω γιατί θέλω η χώρα μου να αλλάξει. Οι εκλογές αυτές είναι διαφορετικές. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ διάφορων πολιτικών κομμάτων. Στο παρελθόν υπήρχε μόνο ένα», δήλωσε ο 45χρονος Μίλιον Γκεμπρεγκιαμπέρ.
«Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι πιο δημοκρατικές από τις προηγούμενες. Γι’ αυτό ήρθα σήμερα», σχολίασε η 26χρονη Γιορντάνος Μπερχάνου.
Ο Άμπιι, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και ενθάρρυνε τους αντιφρονούντες που βρίσκονταν στην εξορία να επιστρέψουν στη χώρα. Παράλληλα είχε υποσχεθεί ότι αυτές οι βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές θα είναι οι πιο δημοκρατικές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αιθιοπία.
«Ναι, η Αιθιοπία θα κερδίσει! Καλή επιτυχία σε όλους», ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Άμπιι έπειτα από συνάντηση που είχε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αντίς Αμπέμπα.
Το Κόμμα της Ευημερίας, το κίνημά του, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, είναι το μεγάλο φαβορί των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να αναλάβει και πάλι τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην Αιθιοπία οι βουλευτές εκλέγουν τον πρωθυπουργό.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ασφάλεια ενισχύθηκε στην Αντίς Αμπέμπα και στρατιώτες αναπτύχθηκαν «σε όλες τις γωνιές της χώρας» που μετρά 110 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Αρχικά οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Αύγουστο του 2020, όμως αναβλήθηκαν δύο φορές: μία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και στη συνέχεια λόγω πρακτικών δυσκολιών και ζητημάτων ασφαλείας.
Περίπου 38 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι, όμως πολλοί εξ αυτών δεν θα πάνε στις κάλπες σήμερα, καθώς η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μόνο το ένα πέμπτο των 547 εκλογικών περιφερειών της χώρας.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες, που πλήττονται από βία, ένοπλες εξεγέρσεις ή απλώς αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.
Πόλεμος
Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τις 38 εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας Τιγκράι. Στην περιοχή αυτή, όπου ο ομοσπονδιακός στρατός διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Νοέμβριο, έχουν γίνει καταγγελίες για ωμότητες, ενώ τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Έπειτα από επτά μήνες συγκρούσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις του Άμπιι ότι η επέμβαση του στρατού θα είναι σύντομη, ο πόλεμος συνεχίζεται, αμαυρώνοντας την εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά και τις εκλογές οι οποίες επιθυμούσε να αποτελέσουν απόδειξη της δημοκρατικής του βούλησης.
Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες, κυρίως στην επαρχία Ορόμια, την πιο πολυπληθή της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις εκλογές για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκιση των ηγετικών τους στελεχών ή για να καταγγείλουν την απουσία αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας.
Χθες Κυριακή εκλογικά κέντρα είχαν ήδη στηθεί στην Αντίς Αμπέμπα, όμως οι προετοιμασίες καθυστερούν σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας.
Στη Μπάχιρ Νταρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμχάρα, της δεύτερης πιο πολυπληθούς της χώρας, κάποια εκλογικά κέντρα δεν είχαν λάβει ως χθες τα απαραίτητα υλικά.
Κάνοντας λόγο για πολλά εμπόδια στη διαδικασία, παρατηρητές επεσήμαναν ότι ο στρατός συνήθως βοηθά στη διοργάνωση των εκλογών, όμως τώρα μεγάλο μέρος του έχει αναπτυχθεί στο Τιγκράι.
Οι υπεύθυνοι των εκλογών ισχυρίζονται παρόλα αυτά ότι είναι έτοιμοι για την ψηφοφορία.
Συνολικά στις εκλογές κατεβαίνουν 40 κόμματα και 9.500 υποψήφιοι.
Κάποιοι παρατηρητές, κυρίως οι ΗΠΑ, αμφισβητούν όμως την αξιοπιστία των εκλογών, ανησυχώντας για τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων.
Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).