Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι Αιγύπτιοι φιλόζωοι μετά την εισαγωγή αμφιλεγόμενου νόμου που αφορά στην ιδιοκτησία σκύλων και επί της ουσίας απαγορεύει όλες τις φυλές, περιλαμβανομένου μέχρι και του αγαπημένου γερμανικού ποιμενικού, εκτός από δέκα που οι αρχές «κρίνουν» εκ προοιμίου ασφαλείς. Οι Αιγύπτιοι υποχρεούνται να παραδώσουν τα κατοικίδιά τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για «επιθεώρηση ασφαλείας», χωρίς να γνωρίζουν εάν θα γυρίσουν πίσω...
Οι αιγυπτιακές αρχές θέτουν σε ισχύ νόμο-οδοστρωτήρα που καταγγέλλεται από τις οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων και οδηγεί τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν εναγωνίως να σώσουν τα κατοικίδιά τους.
Στη λίστα με τις φυλές σκύλων που κρίνονται «επικίνδυνες» και ακατάλληλες για ιδιοκτησία χωρίς ενδελεχείς επιθεωρήσεις ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται χάσκι, γερμανικός ποιμενικός, Μεγάλος Δανός, μπόξερ, ποιμενικός Καυκάσου, ροτβάιλερ, πίτμπουλ και μπουλμαστίφ. Επιτρέπεται η ιδιοκτησία μόνο δέκα φυλών χωρίς έλεγχο -κόκερ σπάνιελ, λαμπραντόρ, κανίς, μαλινουά, πομεράνιαν, τζακ ράσελ, Μεγάλος Δανός, λευκός ελβετικός ποιμενικός, μαλτέζ και σαμογιέντ.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να καταβάλουν ειδικό τέλος ύψους έως και 50.000 λιρών (1.620 δολάρια) στον Γενικό Οργανισμό Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Αιγύπτου ως μέρος της διαδικασίας «αδειοδότησης».
Εάν δεν συμμορφωθούν, οι υπηρεσίες θα «κατάσχουν» τους σκύλους τους, όμως ακόμη και αν παραδοθούν για έλεγχο δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα ζώα τους θα επιστρέψουν στο σπίτι, ούτε και είναι σαφές μέσω ποιας διαδικασίας θα κριθεί η καταλληλότητά τους. Ο νόμος αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα φροντίσει» τους σκύλους στα καταφύγια, πουθενά όμως δεν περιλαμβάνεται δέσμευση ότι δεν κινδυνεύουν με θανάτωση εάν κριθούν «ακατάλληλοι».
Η Μόνα Χαλίλ, πρόεδρος της κύριας αιγυπτιακής φιλοζωικής οργάνωσης, παρομοιάζει τον νέο νόμο με γενική «απαγόρευση στους ανθρώπους να οδηγούν αυτοκίνητο λόγω ενός τροχαίου».
Εκφράζει την ανησυχία της για έλλειψη διαβούλευσης με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων και το φαινομενικά αυθαίρετο κατάλογο των απαγορευμένων φυλών. Τονίζει, επίσης, ότι υπάρχουν αποκλίσεις, όπως ορισμένες φυλές που θεωρούνται ταυτόχρονα και ασφαλείς και επικίνδυνες, σημειώνοντας ότι αυτό καταδεικνύει παρανόηση των φυλών σκύλων και των πραγματικών επιπέδων επιθετικότητάς τους από τους συντάκτες του νόμου.
Ο Αχμέντ, ιδιοκτήτης τριών σκύλων -δύο εκ των οποίων απαγορεύονται βάσει του νέου νόμου, ενός μπουλ τεριέ και ενός γερμανικού ποιμενικού- δηλώνει στο Al-Monitor ότι φοβάται για την ασφάλειά τους. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με κτηνιάτρους και αστυνομικούς για να τον καθησυχάσουν, αλλά το μόνο που του είπαν ήταν μάλλον δεν θα έπρεπε να ανησυχεί αφού θα χρειαζόταν... λίγος χρόνος για να εφαρμοστεί ο νόμος, και ουδεμία διαβεβαίωση παρείχαν για την ασφάλεια των σκύλων του. Ο Αχμέντ τώρα κάνει αίτηση για την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων προκειμένου να βγάλει τους σκύλους του από τη χώρα...
Ο νόμος εισήχθη στη σκιά περιστατικού του Φεβρουαρίου κατά το οποίο ο σκύλος ράτσας πίτμπουλ, που ανήκε σε διάσημο τηλεοπτικό σεφ, δάγκωσε έναν άνδρα σε συγκρότημα κατοικιών. Ο Μοχάμεντ Μοχέμπ αλ-Μάουι, τραπεζίτης στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, πέθανε κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης τρεις ημέρες αργότερα. Η έρευνα κατέδειξε ότι η αιτία του θανάτου ήταν ιατρικό λάθος στο χειρουργείο. Ωστόσο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης εστίασαν μόνο στην επίθεση του πίτμπουλ, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση για τη δημόσια ασφάλεια και ωθώντας τις αρχές να αναλάβουν «δράση».
Πολλοί αμφιβάλλουν ότι δεν θα κακοποιηθούν ή θανατωθούν οι σκύλοι που θα οδηγηθούν προς «επιθεώρηση» σε καταφύγια. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μακρύ ιστορικό δηλητηριάσεων και πυροβολισμών αδέσποτων, καθώς και κακομεταχείρισης των ζώων στο ζωολογικό κήπο της Γκίζας.