Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) προέτρεψε τους κυριότερους διεθνείς δωρητές του Αφγανιστάν να επιβάλλουν κυρώσεις στον νεοδιορισμένο υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, διότι φέρεται να ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου και ωμότητες.
Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι τον περασμένο μήνα ότι διορίζεται στο αξίωμα ο Ασαντουλάχ Χαλίντ προκάλεσε κατακραυγή, καθώς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε δολοφονίες, βασανισμούς και εμπορία ναρκωτικών την περίοδο που ήταν κυβερνήτης στην επαρχία Γάζνι, κι αργότερα στη νότια Κανταχάρ, την περίοδο από το 2005 ως το 2008.
«Αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με τον Χαλίντ τον ακολουθούν καθ'' όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην κυβέρνηση», επισήμανε η HRW σε έκθεσή της.
Ο Μπραντ Άνταμς, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για την Ασία, προέτρεψε τους σημαντικότερους διεθνείς δωρητές — τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ — να επιβάλλουν κυρώσεις στον Χαλίντ, να δεσμεύσουν τυχόν περιουσιακά του στοιχεία στην επικράτειά τους και να του απαγορεύσουν την είσοδο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι άλλοι δωρητές πρέπει (...) να επιβάλλουν κυρώσεις για να στείλουν το μήνυμα πως το να επανατοποθετείται ένα πρόσωπο που είναι γνωστό πως έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάφωρα σε θέση εξουσίας είναι απλά απαράδεκτο», σημείωσε.
Ο Χαλίντ, ο οποίος γλίτωσε μόλις και μετά βίας από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι των Ταλιμπάν λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας το 2012, αρνείται τις κατηγορίες, που διατείνεται πως έχουν πολιτικά κίνητρα.
Ανυποχώρητος εχθρός των Ταλιμπάν, ο Χαλίντ κατηγορεί το Πακιστάν πως βοηθά τους ισλαμιστές αντάρτες, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.
Η τοποθέτησή του, όπως κι αυτή ακόμα ενός σφοδρού πολέμιου των Ταλιμπάν, του Αμρουλάχ Σάλεχ, στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφηκε την ώρα που συνεχίζονται και φέρονται να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και αντιπροσώπων των ισλαμιστών ανταρτών. Οι Ταλιμπάν ως τώρα αποκρούουν τις αμερικανικές πιέσεις να πάρουν μέρος στις συνομιλίες και μέλη της κυβέρνησης του Γάνι.
Οι επικριτές του διορισμού Χαλίντ λένε ότι περιπλέκει τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, 17 χρόνια μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ. Η τοποθέτηση του Χαλίντ σε υπουργικό θώκο θεωρήθηκε εξάλλου πως εντασσόταν στην προσπάθεια του Γάνι να εξουδετερώσει πιθανούς αντιπάλους του ενόψει των προεδρικών εκλογών του καλοκαιριού.
Παρά τις διαπραγματεύσεις, πάντως, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, δύο αστυνομικοί και τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση εναντίον τμήματος της αστυνομίας στην επαρχία Χεράτ (ανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι δύο δράστες της επίθεσης, για την οποία δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη ακόμη, επίσης σκοτώθηκαν.
Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός του Αφγανιστάν υφίστανται βαριές απώλειες τους τελευταίους μήνες σε επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλιμπάν και τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ο οποίος δρα στην αφγανική επικράτεια.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να έχει χάσει την υπομονή του με την ατέλειωτη ένοπλη σύρραξη, εξέφρασε τον Δεκέμβριο την πρόθεση να αποσύρει περίπου τους μισούς από τους 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι σήμερα στο Αφγανιστάν.
Κατά εκτιμήσεις, η χώρα αποτέλεσε θέατρο του φονικότερου πολέμου στον κόσμο το 2018, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους 40.000 νεκρούς· ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων των συρράξεων στη Συρία και την Υεμένη μαζί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ