Χωρίς συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας τη διαφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για το πρόσωπο του Μ. Βέμπερ που είχε διαφανεί και από την κατ'' ιδίαν συνάντηση του Ντ. Τουσκ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου. Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαριτολογώντας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποδεικνύεται δύσκολο το εγχείρημα της αντικατάστασής του, ενώ ερωτηθείς εάν θα έχει αλλάξει κάτι την ερχόμενη βδομάδα απάντησε πως «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει».
«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ντ. Τουσκ, μετά τη συζήτηση που είχε χθες με Μέρκελ - Μακρόν.
Last round of consultations on appointments before the start of #EUCO. Yesterday I was cautiously optimistic. Today I'm more cautious than optimistic. pic.twitter.com/AbRqfpPaYT
— Donald Tusk (@eucopresident) June 20, 2019
Διαφωνίες Γερμανίας - Γαλλίας
Η χθεσινή Σύνοδος ξεκίνησε με την ανακοίνωση των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των κεντρώων της Renew Europe ότι δεν θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Βέμπερ σε περίπτωση που τεθεί σε ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή εκμηδένισε τις ελπίδες της Α. Μέρκελ ότι θα εξασφαλιζόταν πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αλλά ικανοποίησε τον Ε. Μακρόν.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και η Δανή Μαγκρέιτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι και κεντρώοι της Renew Europe).
Σημειώνεται πως όποιος διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, αυτό που προτείνεται είναι το μοίρασμα των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Το ΕΛΚ, που διατήρησε τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, και αυτή η απαίτηση δεν αμφισβητείται μεν, αλλά αναζητείται κάποιος άλλος υποψήφιος, πέραν του Βέμπερ.
Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές εποφθαλμιούν την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας και να μοιραστούν τα πέντε χρόνια της προεδρίας της ευρωβουλής με τους Πράσινους, με κάθε πολιτική ομάδα να την ασκεί δυόμισι χρόνια.
Η όποια συμφωνία θα πρέπει να τηρεί την απαίτηση για γεωγραφική ισοκατανομή. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εξάλλου δεσμευθεί ότι τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα θα τα καταλάβουν γυναίκες.
Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP