Αβεβαιότητα επικρατεί ως προς την τύχη των 265 μαχητών του Αζοφστάλ της Μαριούπολης, που παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις και μεταφέρθηκαν σε περιοχή της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο. Ρώσοι αξιωματούχοι θα ανακρίνουν τους Ουκρανούς μαχητές στο πλαίσιο έρευνας για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος».
Παράλληλα, το ρωσικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ που υπερασπίστηκαν το χαλυβουργείο.
Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ ανακρίνονται
Την ανάκριση των Ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ θα αναλάβει ρωσική ερευνητική επιτροπή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.
Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.
Εν τω μεταξύ, τα επτά λεωφορεία που αναχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μεταφέροντας Ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ έφτασαν απόψε στην πόλη Ολενίφκα κοντά στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και θεωρούνται αιχμάλωτοι.
Πιθανό «μπλόκο» στην ανταλλαγή αιχμαλώτων
Παράλληλα, το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.
Το τάγμα Αζόφ, κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από τη Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.
Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.
Το τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του. Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.
Ρωσία: «Τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ
Την ίδια ώρα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.
Παύση συνομιλιών
Εντωμεταξύ, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν σταματήσει, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μικαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί, κατηγορώντας τη Μόσχα για την εξέλιξη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι ουσιαστικά δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή τη στιγμή, κατηγορώντας εκείνος την Ουκρανία ότι «πρακτικά αποσύρθηκε» από τη διαδικασία.