Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες το τρέχον έτος αλλά και το 2024.
Η θερμοκρασία τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή και την αναμενόμενη επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι μετά από τρία χρόνια του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα βιώσει την επιστροφή του.
Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.
«Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.
Οι επιστήμονες της EU Copernicus δημοσίευσαν την Πέμπτη μια έκθεση αξιολόγησης των ακραίων κλιματικών φαινομένων που βίωσε ο κόσμος πέρυσι.
Το πιο θερμό έτος στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν το 2016, το οποίο συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, και η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε έτη χωρίς το φαινόμενο. Ωστόσο, το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus ήταν για την Ευρώπη το πιο θερμό έτος.
Η θερμοκρασία στην ήπειρο έχει αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έναντι μόνο 1,2 βαθμού Κελσίου για όλον τον πλανήτη.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή:
• Η Ευρώπη είδε το πιο ζεστό καλοκαίρι της στην ιστορία
• Στις Άλπεις υπήρξε ρεκόρ απώλειας πάγου από τους παγετώνες
• Η Ευρώπη γνώρισε το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ
• Μεγάλο μέρος της Ευρώπης υπέστη έντονους και παρατεταμένους καύσωνες
• Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε εκτεταμένη ξηρασία
• Η Νότια Ευρώπη βίωσε τον υψηλότερο αριθμό ημερών με «πολύ ισχυρό θερμικό στρες» στην ιστορία
Η Φρειδερίκη Ότο, ανώτερη λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουν οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών καύσωνων, της ξηρασίας και των πυρκαγιών.
Η Ευρώπη βίωσε το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τον Φεβρουάριο τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη είναι σήμερα κατά 1,2C υψηλότερη από ότι στην προβιομηχανική εποχή, δήλωσε ο Copernicus.
Παρά την υπόσχεση των περισσότερων από τους σημαντικότερους ρυπαντές του κόσμου να μηδενίσουν τελικά τις καθαρές εκπομπές τους, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 συνέχισαν πέρυσι να αυξάνονται.