Οι διακινητές από το Βιετνάμ το ονομάζουν «ο δρόμος του CO2». Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι μιας επικίνδυνης διαδρομής 6.000 μιλίων σε Ασία και Ευρώπη, όταν οι μετανάστες, μπαίνουν σε κοντέινερ ή σε ρυμουλκούμενα οχήματα, γεμάτα με παλέτες εμπορευμάτων, για να περάσουν τη Μάγχη. Οι συνθήκες είναι αφόρητες καθώς τα κοντέινερς δεν έχουν εξαερισμό, ενώ είναι σαφής η έλλειψη οξυγόνου, αναφέρουν σε εκτενή δημοσίευμά τους οι New York Times.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του ρεπορτάζ, σε σύγκριση με τον «δρόμο VIP» - που περιλαμβάνει μία σύντομη παραμονή σε ξενοδοχείο και θέσει στην καμπίνα του οδηγού του φορτηγού - η διαδρομή σε ένα γεμάτο κοντέινερ μπορεί να είναι βάναυση. Υπομένουν ώρες σε ψυγεία για να μειωθεί ο κίνδυνος ανίχνευσης. Του ταξιδιώτες αυτούς τους αποκαλούν «ανθρώπους των κουτιών».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι μετανάστες από το Βιετνάμ συχνά περιμένουν μήνες σε άτυπους καταυλισμούς στη βόρεια Γαλλία, πριν καταφέρουν να γλιστρήσουν σε ρυμουλκούμενο φορτηγού. Οι λαθρέμποροι, γνωστοί ως «snakeheads», χτυπούν τους άνδρες, κακοποιούν σεξουαλικά τις γυναίκες, τις ομάδες βοήθειας και τους δικηγόρους, αλλά και τους μετανάστες. Οι άνθρωποι μπαίνουν σε κουτιά αλουμινίου και υπομένουν ώρες σε μονάδες ψύξης για να μειώσουν τον κίνδυνο ανίχνευσης.
«Ωστόσο παρά τις κακουχίες, περίπου 18.000 Βιετναμέζοι πληρώνουν διακινητές για το ταξίδι στην Ευρώπη κάθε χρόνο, πληρώνοντας από 8.000 έως 40.000 λίρες», επισημαίνεται ενώ σημειώνεται πως υπάρχει προτίμηση για την Βρετανία, διότι κυρίως δεν υπάρχουν οι επαχθείς έλεγχοι ταυτότητας που καθιστούν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφιλόξενες.
«Οι Βιετναμέζοι διακινητές συνήθως περνούν τους πελάτες τους από τη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου άλλες συμμορίες, συχνά Κούρδοι και Αλβανοί, ή στην πρόσφατη υπόθεση, Ιρλανδοί ή Βορειοιρλανδοί, ολοκληρώνουν τη δουλειά», προσθέτει και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 20.000-35.000 Βιετναμέζοι μετανάστες χωρίς έγγραφα διαμένουν στη Βρετανία και έχουν ιστορίες τρόμου να διηγηθούν.
Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στη συμπεριφορά των λαθρεμπόρων, λέγοντας ότι «όταν παραβιάζουν τις εντολές των λαθρεμπόρων, οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες, καθώς, σύμφωνα με ιερέα στο Λονδίνο, αν δεν συμπεριφέρονται όπως τους έχουν πει, μπορεί να γίνουν θύματα ξυλοδαρμού ή οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλά και όταν φτάνουν στη Βρετανία, συχνά οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες».
Παραθέτει δηλώσεις του Σουλαΐλα Αλί, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος σημειώνει πως οι μετανάστες έχουν την υπόσχεση για έντιμες δουλειές σε εστιατόριο ή σε εργοτάξιο και τελικά εξαναγκάζονται να γίνουν «κηπουροί» σε σπίτια που καλλιεργείται παράνομα κάνναβη. «Κλειδωμένοι μέσα στο σπίτι για μέρες και συχνά ζώντας 15 ανά δωμάτιο, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φωτιάς από φθαρμένα καλώδια και προβλήματα υγείας από βλαβερές χημικές ουσίες».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απειλή της απέλασης, αποτελεί μοχλό πίεσης για τις συμμορίες, που με αυτόν τον τρόπο κρατούν τους μετανάστες κάτω από την δούλεψή τους.