Ρώτησα δημοσκόπο, δίχως βέβαια να είμαι σίγουρος ότι η απάντηση που θα λάβω θα είναι έγκυρη. «Τι θα ψηφίσουν τα παιδιά που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά;» Μιλάμε για 400.000 εγγεγραμμένους. Ο άνθρωπος ήταν ειλικρινής. «Κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα.» Επέμεινα. «Πως γίνεται να μην ξέρετε; Και δηλαδή, δεν ξέρετε καθόλου; Δεν μπορεί, όλο και κάποια στοιχεία θα διαθέτετε. Τόσες έρευνες κάνετε.» Εκεί δίστασε κάπως, αλλά δεν ένιωσε καλά να τον θεωρήσω τελείως άσχετο, οπότε το ανέλυσε λίγο παραπάνω.
«Κάτι μυριζόμαστε για την πιθανή εκλογική συμπεριφορά των ηλικιών από 17 μέχρι 21 χρονών, επειδή όμως είναι πολύ δυσκολότερη η ανάλυση της συμπεριφοράς τους απ’ αυτήν των μεγαλύτερων ηλικιών για τις οποίες διαθέτουμε συγκρίσιμα ποσοστά, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Για ένα πάντως μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν είναι της μόδας στους 17άρηδες. Αυτό είναι αναμφισβήτητο, πλην όμως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης είναι μόδα σ’ αυτούς.
Μπορεί τον «Κούλη» να τον λοιδορούν και μερικοί πιτσιρικάδες να τον μισούν, αλλά ούτε τον Τσίπρα χωνεύουν. Τους θεωρούν αμφότερους κομμάτι του ίδιου συστήματος, του οποίου τη νεοδημοκρατική εκδοχή εχθρεύονται πολύ σήμερα επειδή είναι στην εξουσία. Δεν το ‘χουν όμως σε τίποτα, να μισήσουν εξίσου και τη Συριζαϊκή του εκδοχή αν αλλάξουν οι συνθήκες. Ούτε συνειδητά αντισυστημικοί είναι οι νεαροί και οι νεαρές αυτών των ηλικιών. Μπορεί να βρίζουν τους πολιτικούς ως εκφραστές του συστήματος, αλλά δεν έχουν καμιά βαθύτατη και θεωρητικά θεμελιωμένη αντίδραση εναντίον τους. Σε λίγα χρόνια μια χαρά συστημικοί θα είναι όλοι τους.
Υπάρχει ικανό κομμάτι της νεολαίας που δεν έχει απολύτως καμία επαφή με την πολιτική. Απ’ αυτούς, πάρα πολλοί δεν θα πάνε να ψηφίσουν καν. Άλλοι θα πάνε και θα ψηφίσουν μικρά κόμματα ή θα κάνουν χαβαλέ με το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν. Προφανώς, περισσότερα παιδιά θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ απ’ όσα θα ψηφίσουν ΝΔ, αλλά ενδεχομένως το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού των νέων ψηφοφόρων.
Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που μη έχοντας καμιά απολύτως άποψη και όντας δέσμιοι του οικογενειακού περιβάλλοντος, θα πάνε τελικά να ψηφίσουν το κόμμα και τα απρόσωπα που επιλέγει ο πατέρας και η μάνα τους. Μην θαρρείτε πως είναι μικρό αυτό το ποσοστό, ίσα-ίσα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν μια δεκαετία. Για να καταλήξει λοιπόν ο επιφυλακτικός δημοσκόπος, συνόψισε ως εξής: «οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν διαφορετικά από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα, αλλά η διαφοροποίηση τους σε συνδυασμό με τον αριθμό τους, δεν θα είναι τέτοια που να επιδράσει καθοριστικά στο συνολικό αποτέλεσμα.» Σαφές;