Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται. Γι αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ πιάνονται από τις εκλογές της Τουρκίας. Και λένε δυο πράγματα. Πρώτον ότι εκεί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις και δεύτερο ότι εκεί υπήρξε τόσο μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που τα δεδομένα κυριολεκτικά ανατράπηκαν. Και για μεν τις δημοσκοπήσεις τα ‘χουμε πει πολλές φορές, δεν έχει νόημα να τα ξαναπούμε τώρα. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ με τους Συριζαίους επ’ αυτού. Αλλά το θέμα της συμμετοχής έχει πραγματικό ενδιαφέρον και αξίζει να το κοιτάξουμε.
Πράγματι, το 87% συμμετοχή στις εκλογές που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών (είχε ξεκινήσει από διαρροές για 93%) είναι εξωπραγματικό νούμερο. Αν υποθέσουμε ότι παρατηρηθεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, τότε πράγματι θα μιλάμε για μια εντελώς νέα κατάσταση αφού θα έχουν εμφανιστεί από το πουθενά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ψηφοφόροι που δεν έχουν ξαναψηφίσει, άρα δεν έχουμε ιδέα για τις προτιμήσεις τους. Υπάρχει όμως πιθανότητα να γίνει αυτό;
Η προϊστορία μας λέει όχι. Τα τελευταία 20 χρόνια η συμμετοχή των Ελλήνων στην εκλογική διαδικασία, πέφτει σταθερά ως τάση. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τετραετία σε τετραετία, όμως η γενική τάση είναι πτωτική. Δείτε τα νούμερα. Τον Μάρτιο του 2004 (νίκη Κώστα Καραμανλή) η συμμετοχή ήταν 76,50%. Τον Οκτώβριο του 2007 (δεύτερη νίκη Κώστα Καραμανλή) ήταν 74,15%. Τον Οκτώβριο του 2009 (νίκη Γιώργου Παπανδρέου) κατέβηκε στο 70,95%. Τον Μάιο του 2012 (νίκη Αντώνη Σαμαρά) ξανακατέβηκε στο 65,12%.
Τον Ιανουάριο του 2015 (νίκη Αλέξη Τσίπρα), παρά το τεράστιο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή έπεσε στο 63,95%. Τον Αύγουστο του 2015, στο δημοψήφισμα και μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης η συμμετοχή κατέβηκε ακόμα περισσότερο, στο 62,15%. Τον Σεπτέμβριο του 2015 (δεύτερη νίκη Τσίπρα) καταβαραθρώθηκε στο 56,15%. Όσο για τον Ιούλιο του 2019 (νίκη Μητσοτάκη), με τόσο έντονο αντι-Συριζα μέτωπο, μόλις που τσίμπησε μια μονάδα απ’ τις προηγούμενες εκλογές πηγαίνοντας στο 57,78%.
Προφανώς, κανένας δεν χαίρεται για τα γλίσχρα αυτά ποσοστά συμμετοχής, αλλά δεν βλέπω και κανέναν τρόπο να τα δούμε να ανεβαίνουν εντυπωσιακά. Ούτε καμιά τέτοια τάση διακρίνω. Όλο και λιγότερους βλέπω να ασχολούνται στρατευμένα και ανιδιοτελώς με την πολιτική, όλο και λιγότερο ελκυστική την βλέπω μέσα στην κοινωνία. Πούθε θα προκύψει έκρηξη συμμετοχής; Και παρά τα όσα λέγονται από τα προεκλογικά μικρόφωνα, δεν παίζεται δα και η τύχη τη χώρας, σχετικά ήρεμα και δεδομένα είναι τα πράγματα.
Άρα, πούθε η ελπίδα για συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα; Και επίσης, στην απίθανη περίπτωση ανόδου της συμμετοχής, πούθε προκύπτει ότι οι αδιάφοροι που θα πάνε να ψηφίσουν, θα το ρίξουν σώνει και καλά στον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν κάνουν το ανάποδο;