Μόλις μετά την πανδημία εκδηλώθηκε το φαινόμενο της ανόδου των τιμών παγκοσμίως, ο Αλέξης το ονόμασε «ακρίβεια Μητσοτάκη». Συνέχισε να το λέει έτσι και όταν η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε νέα πληθωριστικό παροξυσμό ολόκληρο τον πλανήτη. Ευρηματικό ως σύνθημα, αλλά μ' ένα δομικό προβληματάκι.
Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, ο μέσος πολίτης ξέρει το ίδιο καλά τι συμβαίνει στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του και στα σούπερ μάρκετς της Νέα Υόρκης και του Βερολίνου. Πολύ απλά, δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί ο πληθωρισμός στην Γαλλία ή στον Καναδά, ώστε να ορμήσουμε εμείς εδώ εναντίον του Κυριάκου θεωρώντας τον μοναδικό υπεύθυνο των πληθωριστικών μας δεινών.
Η ΣΥΡΙΖΑϊκή αυτή θέση (ο Μητσοτάκης φταίει για την ακρίβεια) άντεξε πάνω από χρόνο. Την υποστήριξαν ανοήτως και με πάθος, παρά το γεγονός ότι ο κοινός λογικός νους συνηγορούσε περί του αντιθέτου. Εσχάτως, κάτι φαίνεται ότι κατάλαβαν, οπότε αργά-αργά και ανεπαισθήτως το γύρισαν το τιμόνι και παραδέχτηκαν ότι ένα μέρος της ακρίβειας είναι εισαγόμενη. Το έκαναν (και με παραδοχές του ίδιου του Αλέξη) χωρίς όμως να αποσύρουν το σύνθημα «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ναι, αλλά πως διάολο η ακρίβεια είναι και εισαγόμενη και ιδιοκτησία Κυριάκου; Υπάρχει ένα χάσμα λογικής εδώ.
Για την κάλυψη αυτού του λογικού χάσματος, επιστράτευσαν την περίφημη αισχροκέρδεια. Κατά τη νέα θέση τους λοιπόν, η χώρα είναι μεν δέκτης πληθωριστικών πιέσεων από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίες όμως πολλαπλασιάζονται από την έκρηξη της ντόπιας αισχροκέρδειας που ο Μητσοτάκης αφήνει επίτηδες ανεξέλεγκτη και αδηφάγα. Ποιο «δεμένη» ομολογουμένως επιχειρηματολογία από την προηγούμενη τους, πλην και πάλι κάτι δεν πάει καλά.
Το πρώτο ερώτημα είναι «για τι να μην θέλει ο Μητσοτάκης να πατάξει τους κερδοσκόπους;». Με ποια λογική δηλαδή, ένας πρωθυπουργός προτιμά να έρχεται σε αντίθεση με 5000 πελάτες ενός σούπερ μάρκετ, παρά με τον ιδιοκτήτη του; Θα αντάλλαζε έναν ψήφο κερδοσκόπου με 5000 ψήφους δυσαρεστημένων πελατών; Θα ήταν επιεικώς ηλίθιος και δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που θεωρεί τον Κυριάκο βλάκα.
Το δεύτερο ερώτημα είναι εξίσου απλό. Αν μια έκρηξη τιμών καθορίζεται από την ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκόπων που εκμεταλλεύονται τη συνειδητή ανυπαρξία ελέγχων, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι από τη δεκαετία του ’80 μέχρι το 2020 οι έλεγχοι στην χώρα ήταν τόσο τρομεροί και αποτελεσματικοί ώστε κάθε έννοια ακρίβειας είχε χαθεί από προσώπου γης. Και ξάφνου ήρθε ο Μητσοτάκης και τους ανέστησε. Η δεύτερη υποπερίπτωση είναι, οι έντιμοι Έλληνες να έγιναν ξαφνικά κερδοσκόποι το 2020, έτσι ως επιφοίτηση, αλλά ο Μητσοτάκης να μην πρόβλεψε την εμφάνιση τους και να μην προετοιμάστηκε για την αντιμετώπιση τους. Διαλέξτε παραμύθι και πάρτε…