Τα «δώρα» του Τσαμάζ, τα βλέμματα στην Πειραιώς και επενδυτικός οργασμός στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι μεγάλες εταιρείες χτίζονται και αναπτύσσονται από ομάδες. Το management είναι ομαδική δουλειά και η μπάλα δεν παίζεται μόνο στα ανώτατα στελέχη, αλλά σε όλους τους εργαζομένους. Ο Μιχάλης Τσαμάζ ξέρει καλά πώς να δίνει κίνητρα στο προσωπικό και να θέτει με αυτόν τον τρόπο υψηλότερα τον πήχη για την ίδια την εταιρεία. Η φιλοσοφία του είναι συγκεκριμένη και ανθρωποκεντρική. «Είμαστε οι άνθρωποί μας» είχε πει δημόσια, κάτι που το αποδεικνύει στην πράξη και οδηγεί τον ΟΤΕ στην επόμενη μέρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Oι επιδόσεις του ΟΤΕ ικανοποιούν την αγορά και έτσι ο Μιχάλης Τσαμάζ προχώρησε σε γενναίο bonus για όλους τους εργαζομένους. Όπως γράφει στην επιστολή που απέστειλε: «Το 2022 ήταν άλλη μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟΤΕ. Παρά τις προκλήσεις από το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, και την αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού, πετύχαμε τους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους που είχαμε θέσει. Χάρη στο πάθος, την πίστη και τη δέσμευση όλων, συνεχίσαμε να αναβαθμίζουμε τις υποδομές της χώρας, καλύψαμε τις ανάγκες των πελατών μας, ιδιωτών και επιχειρήσεων, διατηρήσαμε την ηγετική μας θέση και επεκταθήκαμε σε νέες αγορές.

Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά όλων σε αυτή την επιτυχία, αποφασίσαμε να δοθεί, και φέτος, έκτακτη αμοιβή (bonus) σύμφωνα με την εταιρική απόδοση, και τις ατομικές επιδόσεις και συμβολή. Το bonus έρχεται να προστεθεί στο σύγχρονο πακέτο παροχών που δίνεται πλέον σε όλους με τις νέες ΣΣΕ, αλλά και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αποφασίστηκε να χορηγηθεί φέτος για την ενίσχυση των ανθρώπων μας κατά τη δύσκολη συγκυρία των ενεργειακών και γεωπολιτικών αναταράξεων.

Σας ευχαριστώ όλους που κρατάτε τον Όμιλο ΟΤΕ στην κορυφή. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα έχουμε καταφέρει μαζί και είμαι σίγουρος ότι με την ξεκάθαρη στρατηγική και την αποτελεσματικότητα που μας διακρίνει, θα καταφέρουμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά».


Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, όπως και οι άλλες συστημικές, για έναν επιπλέον λόγο, εκτός από τα ισχυρά θεμελιώδη που διαθέτει και το discount έναντι των ομοειδών σε όρους αποτίμησης προς ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV). Ο λόγος είναι η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, η οποία θα γίνει στις 10 Αυγούστου, αλλά οι μέρες που ο οίκος επιλέγει για να δει αν πληρούνται τα κριτήρια είναι στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί.

Η Πειραιώς είχε θέσει «υποψηφιότητα» και στην προηγούμενη αναδιάρθρωση και για λίγο δεν είχε πετύχει την εισαγωγή της. Τώρα όμως που η μετοχή έχει ενισχυθεί σχεδόν 130% από την αρχή του έτους και με την αποτίμηση να είναι στα 4,2 δισ. ευρώ, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρη η εισαγωγή της στον MSCI Greece Standard. Έτσι βλέπουμε τη μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις να γράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο και το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει αμείωτο.


Συνεχίζεται ο επενδυτικός οργασμός στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, από την ONEX, αν και η απόφαση των δικαστηρίων για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και να έχουν ήδη δεχθεί 31 πλοία από τη στιγμή που ξεκίνησε η περίοδος αναγέννησής τους υπό την ONEX και τον Πάνο Ξενοκώστα.

Σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται η δεξαμενή Νο.2 , κατηγορίας Panamax ,των Ναυπηγείων Ελευσίνας ένα από τα σημαντικότερα assets  που επισκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, αν και είχε χαρακτηριστεί scrap και ήταν έτοιμη να βυθιστεί. Πλέον είναι η πιο σύγχρονη δεξαμενή στην Ελλάδα, με σύστημα έξυπνης διαχείρισης και μετά τον εκσυγχρονισμό της μαζί με την Panamax στο Νεώριο Σύρου, τα δυο ναυπηγεία θα λειτουργούν ως μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επιχειρηματικό στοίχημα για τον όμιλο ONEX κερδήθηκε και πλέον το πρόγραμμα αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας τρέχει 12 μήνες νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχουμε αναφέρει για τη συνέπεια της επένδυσης, η οποία έχει τη στήριξη της DFC, αλλά και ισχυρή συνεργασία με την Fincantieri και στοχεύει να αναδείξει την Ελλάδα και τα Ναυπηγεία σε παγκόσμιο ναυπηγικό, βιομηχανικό και τεχνολογικό hub.

Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός είναι και η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα που έχει στηρίξει την προσπάθεια φέρνοντας τα πλοία της ξανά στα ελληνικά Ναυπηγεία και όλα δείχνουν ότι ο στόχος εξυπηρέτησης από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία είναι περισσότερο από εφικτός.


Η Fourlis είναι μία εισηγμένη που είχε επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, ενώ μετά είχε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, κατάφερε με μία σειρά από κινήσεις, αλλά και στήριξη από τους μεγάλους της προμηθευτές να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να βελτιώσει τα μεγέθη της ξανά. Χρηματιστηριακά πάντως δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρεθεί εκεί που ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία, αν και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην εισαγωγή της Trade Estates στο χρηματιστήριο, εξέλιξη που όπως έχει πει η διοίκηση θα ξεκλειδώσει την αξία της Fourlis, αλλά έχει δώσει και εκτιμήσεις η διοίκηση για την πορεία των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια, οι οποίες είναι αρκετά αισιόδοξες. Οι κινήσεις της εταιρείας δείχνουν πως η μετοχή έχει περιθώρια ανόδου.

Πιο συγκεκριμένα έχει κάνει λόγο για πωλήσεις το 2025 750 εκατ. ευρώ με σημαντική βελτίωση του περιθωρίου κέρδους. Η μετοχή όμως είναι κάτω από τα 5 ευρώ, όταν προ πανδημίας ήταν περίπου 1 ευρώ υψηλότερα. Τους τελευταίους μήνες πάντως και συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο που είχε γράψει χαμηλό 6 ετών έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της.


Τα όσα γίνονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στο Ελληνικό από την Lamda Development, τρέχουν πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους για το αν προχωρά η επένδυση η όχι.

Από τη μια η στήλη πληροφορείται ότι τα εγκαίνια του πρώτου κτηρίου που αφορά στα τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ έχουν ήδη κλειδώσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ αναδείχθηκε και η εταιρεία που θα αναλάβει τις υπηρεσίες Project Management για το έργο των βιλών στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού (The Cove Villas). Πρόκειται για την  SALFO & Associates, που διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που αποτελούν ορόσημο στον κατασκευαστικό κλάδο.

Πλέον θα δημιουργηθεί ένα ακόμη τοπόσημο στην έκταση του Ελληνικού που θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανατοποθέτηση της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Η εισηγμένη όμως έχει χαράξει πορεία όχι μόνο για το Ελληνικό, αλλά προωθεί και τη δραστηριότητα των Malls με την εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ το 2024, ενώ ενισχύει και το χαρτοφυλάκιο των μαρίνων, προσθέτοντας τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα, προσβλέποντας παράλληλα και σε άλλες μαρίνες που μπορούν να έχουν και χερσαία ανάπτυξη.

Στο στόχαστρό της η μαρίνα Αργοστολίου, δυναμικότητας 174 θέσεων ελλιμενισμού και χερσαίας ζώνης 46 στρεμμάτων και η μαρίνα Ζακύνθου, που διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 37.000 τ.μ. με εμπορικές χρήσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη ξενοδοχείων, καταστημάτων σκαφών, καταστημάτων εστίασης και κέντρων ψυχαγωγίας, ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ..


Δύο γενικές συνελεύσεις, οι οποίες ενέκριναν υψηλές διανομές προς τους μετόχους τους έγιναν χθες. Πιο αναλυτικά η Phoenix Vega Mezz και η Sunrise Mezz που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και διαχειρίζονται ομολογίες μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας αποφάσισαν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,0144 ευρώ ανά μετοχή και 0,0588 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Η απόδοση για τους μετόχους της Phoenix είναι 23% και της Sunrise 21% περίπου. Μένει να γίνει η γενική συνέλευση της Galaxy, η οποία και αυτή έχει ανακοινώσει υψηλή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της.


Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την ING ο προφανής στόχος της κυβέρνησης. Η νέα, αυτή, κανονικότητα η οποία θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τα υψηλά επιτόκια, αλλά προϋποθέτει και τη συνέχιση της δημοσιονομικής σύνεσης και πειθαρχίας, αναμένεται να κάνει τους οίκους αξιολόγησης πιο υπομονετικούς, ειδικά στο θέμα της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση.

Ο ολλανδικός οίκος, μέσω του κορυφαίου οικονομολόγου του Paolo Pizolli, αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως τονίζεται είχε σημαντικά οφέλη κατά την μεταπανδημική περίοδο και ειδικά από τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες καθώς για το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη 1,7%, με περιθώρια για υψηλότερη ανάπτυξη στην περίπτωση που μειωθεί ο πληθωρισμός. Για τα έτη 2024 και 2025 η ανάπτυξη εκτιμάται να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του συνόλου της Ευρωζώνης, σε 1,6 και 1,7% έναντι 0,5% και 1,4%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη, η ING εκτιμά ότι ο δείκτης δημοσίου χρέους αναμένεται φέτος να υποχωρήσει στο 165,4% του ΑΕΠ, στο 160,6% το 2024 και στο 156,5% το 2025. Οι επενδύσεις, θα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση με ρυθμούς λίγο πιο μειωμένους. Συγκεκριμένα από 11,6% πέρσι θα διαμορφωθεί σε 7,1% για το 2023, 4,8% για το 2024 και αύξηση 4,1% για το 2025.


Τονωτική ένεση για τις αγορές μετοχών και ομολόγων τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 3,0%. Ήταν η μικρότερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθησε την επιβράδυνση στο 4,0% του Μαΐου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έβλεπαν τον πληθωρισμό στο 3,1% τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούνιο μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αισθητά από την κορυφή του 9,1% τον περυσινό Ιούνιο, ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και η νέα επιβράδυνσή του μάλλον δεν θα αποθαρρύνει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το να αυξήσει και πάλι το κόστος χρήματος αργότερα αυτόν το μήνα μετά μια πρόσκαιρη παύση τον Ιούνιο. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε τον ταχύτερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης της τελευταίας 40ετίας.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία για το δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας τον Ιούνιο. Ήταν η πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο που ο δομικός πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό χαμηλότερο του 0,4% σε μηνιαία βάση, συγκεκριμένα έγραψε 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,8% από 5,3% τον Μάιο.


Ούτε ένας αναλυτής της Wall Street δεν έχει σύσταση αγοράς για την μετοχή της μεγάλης αμερικανικής πολυεθνικής βιομηχανίας MMM (MMM NYSE), παλαιότερα γνωστής και ως Minnesota Mining and Manufacturing. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Barron’s, επικαλούμενο τους πίνακες που καταρτίζει το FactSet. Αυτό είναι ασυνήθιστο αφού οι συστάσεις των αναλυτών για αγορά μίας μετοχής από αυτές που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 αποτελούν κατά μέσο όρο το 55% των συνολικών συστάσεων και οι συστάσεις για πώληση είναι λιγότερες από το 10%.

Προφανώς, οι αναλυτές δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με την παραδοσιακή αυτή βιομηχανία, η μετοχή της οποίας δεν είναι μέλος μόνο του δείκτη S&P 500 αλλά είναι ένα από τα 30 μέλη του Dow Jones Industrial Average. Στην περίπτωσή της, όχι μόνο δεν υπάρχουν συστάσεις αγοράς αλλά οι συστάσεις πώλησης ξεπερνούν το 20% του συνόλου. Η αρνητική στάση των αναλυτών δεν είναι τυχαία.

Η μετοχή της εταιρείας δεν έχει πάει καθόλου καλά τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2021 ήταν λίγο πάνω από τα 200 δολάρια ενώ το φθινόπωρο του 2017 είχε πλησιάσει τα 240 δολάρια. Αυτές τις μέρες κινείται κοντά στα 100 δολάρια, ενώ στις αρχές του Ιουνίου είχε πέσει κοντά στα 92. Η πτώση έχει άμεση σχέση με την υπόθεση των «παντοτινών χημικών» (forever chemicals) με τα οποία είχε ασχοληθεί το Black Box την 26η Ιουνίου. Η συμφωνία που πέτυχε εξωδικαστικά η εταιρεία με τις πόλεις και τις πολιτείες σχετικά με τις καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης λόγω της παρουσίας σε αυτά διαφόρων προϊόντων της MMM που περιείχαν αυτά τα χημικά, δεν μπόρεσε τελικά να φέρει διατηρήσιμη άνοδο στην μετοχή.

Παρά το γεγονός πως πλησίασε γρήγορα προς τα 105 δολάρια, στην συνέχεια υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 100, καθώς αρκετοί επενδυτές φοβήθηκαν πως οι περιπέτειες της εταιρείας δεν θα σταματήσουν με την καταβολή των περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Πολλοί σκέπτονται πως το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και κατά 150% όταν η εταιρεία καταφέρει να συμβιβαστεί με όλους όσους έχουν ζημιωθεί από τα χημικά της ανά τον κόσμο. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό με τις (πιθανώς) ελαττωματικές ωτοασπίδες που έχει πουλήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκτός από τα δύο συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν μόνο την MMM, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων, η άνοδος του πληθωρισμού και τα «απόνερα» από τις συνέπειες της πανδημίας έχουν κάνει και αυτά την ζημιά τους στην επιχείρηση και έχουν κάνει τους επενδυτές ακόμα πιο διστακτικούς.

Υπάρχουν βέβαια και μερικές θετικές εξελίξεις, όπως η σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας και η επικείμενη απόσχιση του κλάδου προϊόντων που έχουν σχέση με την υγεία. Προς το παρόν, οι αναλυτές και η αγορά εστιάζουν στα αρνητικά και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα πιθανά θετικά. Ο μέσος όρος των τιμών στόχων που έχουν δώσει οι αναλυτές είναι λίγο κάτω από τα 111 δολάρια, περίπου 50% κάτω από όσο ήταν το 2018. Για όσους τολμηρούς πιστεύουν πως η εταιρεία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) και ένα αξιόλογο ετήσιο μέρισμα της τάξης του 6% περίπου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.