Παρά το αρνητικό κλίμα στις αγορές τα βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όπως αναμενόταν, ο ΟΠΑΠ δημοσίευσε εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη και ο τζίρος στο τέταρτο τρίμηνο πήγε σε ύψος ρεκόρ. Το παγκόσμιο κύπελλο αλλά και οι κινήσεις βελτίωσης της διοίκησης του οργανισμού στα παιχνίδια αποδίδουν.
Παράλληλα για μία ακόμη φορά εκπλήσσει θετικά η διοίκηση προτείνοντας συνολική αμοιβή για τους μετόχους 1,45 ευρώ με τους αναλυτές να περιμένουν 1,30 ευρώ. Το τελικό μέρισμα είναι 0,70 ευρώ και η επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έκανε ακόμα πιο ανταγωνιστική την online πλατφόρμα ώστε να προσφέρει μία πιο διασκεδαστική εμπειρία.
Επιπλέον η αναβάθμιση και των ψηφιακών δυνατοτήτων στα καταστήματα αποδίδει υποστηρίζοντας τη συνολική ανάπτυξη της πελατειακής βάσης. Ο Jan Karas, CEO του ΟΠΑΠ, ανέφερε πως «κατά το τέταρτο τρίμηνο, ο ΟΠΑΠ σημείωσε επιδόσεις-ρεκόρ σε τριμηνιαία βάση, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική χρονιά, με απτή πρόοδο στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων μας και ενισχυμένη δραστηριότητα σε όλα τα κανάλια μας. Το EBITDA διαμορφώθηκε πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις μας – και με ενισχυμένα περιθώρια – ενώ σε επίπεδο μόχλευσης βελτιώθηκε περαιτέρω η θέση μας».
Το EBITDA ανήλθε στα 736 εκατ. ευρώ με την εκτίμηση της διοίκησης να είναι στα 720 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ανώτερο και από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 592,3 εκατ. ευρώ από 259,4 εκατ. ευρώ το 2021. Στα κέρδη περιλαμβάνονται και τα έκτακτα από την πώληση της Betano. Ο Οργανισμός προχώρησε και σε πρόωρη μερική αποπληρωμή δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 659,8 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 724,4 εκατ. ευρώ.
Με τα αποτελέσματα της Alpha Bank, ολοκληρώθηκε η δημοσίευση από τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες βέβαια έδωσαν και εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όλων των συστημικών τα αποτελέσματα χρήσης 2022 ήταν ανώτερα και από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι τράπεζες.
Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης έβαλε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη το 2023. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2022 ανήλθαν στα 429 εκατ. ευρώ ή 0,18 ευρώ ανά μετοχή και περιμένει για το 2023 αύξηση 25% στα κέρδη ανά μετοχή και να διαμορφωθούν στα 0,23 ευρώ.
Παράλληλα, η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής ανέρχεται στα 2,46 ευρώ που δίνει δείκτη P/TBV 0,47 φορές περίπου. Η διοίκηση ανακοίνωσε πως θέλει να δώσει μέρισμα το 2024. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ψάλτης είπε πως «προχωρώντας πλέον δυναμικά στο 2023, υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα το σύνολο του επιχειρησιακού μας σχεδίου, ενώ πριν το καλοκαίρι, θα παρουσιάσουμε το επικαιροποιημένο πλάνο και τους νέους στόχους της Τράπεζας.
Προτεραιότητά μας είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η δημιουργία αξίας, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού των πλέον κερδοφόρων πεδίων δραστηριοποίησης και της αντίστοιχης κατανομής των κεφαλαίων μας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, και, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής μας βάση σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους μας».
Το 2023 αναμένεται απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 9% και ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή πάνω από 2,60 ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από 7%, ενώ αναμένει ήπιο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης χορηγήσεων.
Στα ύψη εκτοξεύθηκε χθες ο τζίρος στο Χρηματιστήριο και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών κατέγραψε απώλειες. Εκτός από τις μεγάλες απώλειες των τραπεζών, όπου οι τιμές βυθίζονταν και στην Ευρώπη, είδαμε και πολλές κινήσεις που παρέπεμπαν σε margin calls.
Επειδή πολλά χαρτοφυλάκια είχαν τράπεζες και μόχλευση, πολλοί επενδυτές αλλά και οι ίδιες οι χρηματιστηριακές εταιρείες παρότρυναν πελάτες, να μειώσουν την έκθεσή τους. Με τις τραπεζικές μετοχές στο -10% η πίεση στα χαρτοφυλάκια άρχισε να φαίνεται.
Προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν δυνατές τέτοιες πωλήσεις. Ο ΟΤΕ έκλεισε σε χαμηλό 24 μηνών και με μεγάλο όγκο, ενώ συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες πτωτικές. Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και μικρότερες εταιρείες βρέθηκαν με σημαντικό όγκο συναλλαγών και μεγάλες απώλειες.
Δεν επέστρεψε μόνο στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Aegean, αλλά βελτίωσε και τη θέση της σε σχέση με τότε. Ο λόγος; Ο αεροπορικός όμιλος εμφάνισε στη χρήση του 2022 καθαρά κέρδη 106,8 εκατ. ευρώ τα οποία είναι υψηλότερα κατά 36%, συγκριτικά με το 2019, όπως και τζίρο 2% μεγαλύτερο, στα 1,34 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εάν συγκριθεί με πέρυσι, ο κύκλος εργασιών υπήρξε μεγαλύτερος κατά 98%, με τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) να ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Aegean εξόφλησε, τρία χρόνια νωρίτερα, τα δάνεια που είχε πάρει την περίοδο της πανδημίας με αποτέλεσμα να διαθέτει ρευστότητα σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά ισοδύναμα άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και ίδια κεφάλαια που αντιστοιχούν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Τις καλές αυτές επιδόσεις μοιάζει να διαδέχονται ακόμη καλύτερες μέρες, καθώς, με τα δεδομένα του πρώτου διμήνου, τόσο οι επιβάτες στις πτήσεις εξωτερικού όσο και οι πωλήσεις εισιτηρίων ξεπερνούν όχι μόνο τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022 αλλά και αυτά του 2019. Επίσης, η εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου χάρη στα νέα αεροσκάφη αντισταθμίζει μερικώς τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη.
Για τις 18 Απριλίου παρατάθηκε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική που είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών του είδους του. Δεν αποκλείεται μέχρι τότε να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές κάτι που μένει να φανεί εάν θα οδηγήσει σε μία ακόμη παράταση. Για το έργο προϋπολογισμού 85,4 εκατ. ευρώ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Ένωση Προσώπων ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η κοινοπραξία Ιντρακάτ – SUEZ EAU FRANCE – ΕΥΑΘ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Το φράγμα Χαβρία θα υλοποιηθεί με σύμβαση σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα περιλαμβάνοντας την κατασκευή του φράγματος και των συνοδών τεχνικών έργων, των έργων μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των εξωτερικών δικτύων.
Η υλοποίησή του θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
Στον ετήσιο απολογισμό της ελβετικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν σημαντικές αδυναμίες στις διαδικασίες ελέγχου, όπως και πως οι εκροές κεφαλαίων της πελατείας της δεν έχουν σταματήσει. Η αρχή της χθεσινής κατάρρευσης της μετοχής ήταν αυτή και πλέον οι φόβοι για γενικευμένη τραπεζική κρίση κυριαρχούν στις αγορές.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας προσπαθεί να ανακάμψει από σειρά σκανδάλων που έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της πελατείας της. Οι εκροές χρημάτων από τους πελάτες της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ξεπέρασαν τα 110 δισ. ελβετικά φράγκα ($120 δισ.) Η μετοχή της υποχώρησε χθες για έβδομη συνεχή ημέρα με απώλειες που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσής της. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse για ενδεχόμενο default όπως φαίνεται από τα πενταετή CDS (credit default swaps) απογειώνεται.
Ο μεγαλομέτοχος της Credit Suisse, η Νational Bank της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεισφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της SNB στο Bloomberg. Η περιπέτεια της Credit Suisse προκάλεσε αναστάτωση στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα με τον τραπεζικό δείκτη Euro STOXX να χάνει 5,8% και τη μετοχή της BNP Paribas να πέφτει 8%.
Η σαουδαραβική National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, έχει δει την αξία της συμμετοχής της να χάνει πάνω από το ένα τρίτο μέσα σε τρεις μήνες. Η SNB έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse πέρυσι, αποκτώντας ποσοστό 9,9% για 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα. Χάνει πάνω από 500 εκατ. φράγκα μέσα σε λίγους μήνες.
Χαμόγελα για τους μετόχους της Rio Tinto (RIO NYSE). Ύστερα από πολλά χρόνια ξεκίνησε η εξόρυξη χαλκού από το τεράστιο ορυχείο Oyu Tolgoi στην Μογγολία. Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να επισημάνουμε πως το ορυχείο δουλεύει εδώ και χρόνια και ο χαλκός εξορύσσεται από την επιφάνειά του.
Αυτό που ξεκίνησε είναι η λειτουργία της υπόγειας επέκτασης του Oyu Tolgoi, μέσω της οποίας η Rio Tinto φιλοδοξεί να το κάνει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο μέχρι το 2027. Η εξόρυξη γίνεται σε βάθος 1,3 χιλιομέτρων κάτω από την έρημο Γκόμπι και η υπόγεια επέκταση του ορυχείου θα κοστίσει κοντά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης ορυκτών και μετάλλων στον κόσμο (πρώτη είναι η BHP).
Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, το ορυχείο θα φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του περί το 2030, όταν θα παράγει περίπου 500.000 τόνους χαλκού ετησίως και θα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η επένδυση στο μογγολικό ορυχείο, στο οποίο η μογγολική κυβέρνηση διατηρεί περίπου το 1/3 των μετοχών κόστισε πολύ στην Rio, σε χρήμα αλλά και σε χρόνο, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η Rio να αποκτήσει τον έλεγχο των υπόλοιπων 2/3.
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται σταθερή αύξηση της ζήτησης για χαλκό λόγω των αναγκών που συνεπάγεται η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και την πράσινη ενέργεια και η Rio Tinto είναι τυχερή που έχει στα χέρια της τον έλεγχο ενός νέου ορυχείου, καθώς αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολη και ακριβή η αγορά κάποιου καλού αποδοτικού ορυχείου χαλκού ή η δημιουργία ενός νέου.
Οι αξιωματούχοι της εταιρείας δικαίως πανηγυρίζουν και λογικά κάποιος θα ανέμενε να δει τους επενδυτές να ανεβάζουν την τιμή της μετοχής. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη χθες, καθώς τα νέα από την Κίνα και το κακό χρηματιστηριακό κλίμα την οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση.
Για το χρηματιστηριακό κλίμα δεν χρειάζεται σχόλιο. Τα νέα από την Κίνα έχουν άμεση σχέση με την κινεζική παραγωγή χάλυβα. Παρά το ξεκίνημα του μογγολικού ορυχείου, η Rio Tinto εξακολουθεί να βασίζεται στην εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος για το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και των κερδών της.
Οι χθεσινές πληροφορίες του Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική οικονομική ηγεσία θα επιβάλει την μείωση της ετήσιας παραγωγής χάλυβα για τρίτη κατά σειρά χρονιά και την απαγόρευση κατασκευής νέων χαλυβουργείων, δεν άρεσαν καθόλου στην αγορά. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χάλυβα στον κόσμο και η μεταβολή της κινεζικής ζήτησης είναι ο πιο βασικός παράγων επηρεασμού της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος.
Μπορεί τα νέα από την Μογγολία να είναι πολύ θετικά μακροπρόθεσμα για την Rio Tinto αλλά προς το παρόν οι τύχες της εταιρείας είναι πολύ πιο συνδεδεμένες με τον χάλυβα και το σιδηρομετάλλευμα. H μεγάλη (πάνω από 5%) πτώση της μετοχής στην χθεσινή συνεδρίαση δεν αφήνει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Οι ρωσικές τράπεζες μπορεί να έχουν αποκοπεί από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, αλλά, παρά τις εκτεταμένες διεθνείς κυρώσεις, το χρήμα συνεχίζει να ρέει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Το ρωσικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας, μιας παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς (ΜΚΟ), βρήκε τουλάχιστον οκτώ εξωχρηματιστηριακά γραφεία (OTC) στη Μόσχα που μπορούν να ανταλλάξουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια με stablecoins σε μετρητά και στη συνέχεια να τα ανταλλάξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λίρες.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή η χώρα ήταν εδώ και καιρό αγαπημένος προορισμός για ρωσικά κεφάλαια που διοχετεύονται στο εξωτερικό. Η διακίνηση χρημάτων μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου έχει γίνει πιο προβληματική μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρυσι.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.