Δυνατή κίνηση χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τους επενδυτές να επιστρέφουν ορεξάτοι μετά τις αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Ο τζίρος ήταν αυξημένος και φαίνεται πως οι επενδυτές ποντάρουν στην επενδυτική βαθμίδα. Η S&P θα αξιολογήσει τη χώρα στις 21 Απριλίου και ποντάρουν σε αναβάθμιση. Μεταξύ των εταιρειών που κατέγραψαν πάντως ισχυρή άνοδο και τράβηξαν επενδυτικά βλέμματα ήταν δύο εταιρείες από τον κλάδο της Πληροφορικής.
Profile και Entersoft, ξεκίνησαν από το πρώτο λεπτό δυνατά και δεν έκαναν πίσω σε καμία στιγμή της συνεδρίασης. Και οι δύο είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα χρήσης, ενώ η Entersoft έδωσε ενημέρωση και για το πρώτο τρίμηνο. Ξεκινώντας από την Profile, σημειώνουμε το ανεκτέλεστο που έχει και ξεπερνάει τα 100 εκατ. Ευρώ, αλλά και τη δήλωση της εταιρείας ότι περιμένει διπλασιασμό μεγεθών στην τριετία!
Το 2022 αύξησε κατά 30% τις πωλήσεις έναντι του 2021 και στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,27 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 60%. Διαθέτει επίσης υψηλή ρευστότητα. Η Entersoft είχε ανακοινώσει κέρδη 6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5% με τις πωλήσεις να ενισχύονται 23% και στα 29,6 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξησε πωλήσεις 31% και στα 11,11 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη 31% επίσης και στα 3,1 εκατ. ευρώ, επομένως το growth είναι αρκετά ισχυρό. Υψηλή και η δική της ρευστότητα. Μάλιστα η εκτίμηση της διοίκησης λόγω των έργων που υλοποιεί είναι αρκετά αισιόδοξη χωρίς να δίνει κάποια άλλη λεπτομέρεια.
EBITDA 1,69 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 967,2 εκατ. ευρώ δημοσίευσε η Motor Oil το 2022, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 16,6 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας συνεπής στην πολιτική της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης των μετόχων της θα προτείνει στην ερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2022 ποσού 177.252.768 ευρώ (ή 1,60 ευρώ ανά μετοχή). Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωριστεί ως προμέρισμα χρήσης 2022 ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ το υπόλοιπο ποσό 1,2 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωριστεί στη χρήση 2023.
Βασική επιδίωξη της εταιρίας τα επόμενα έτη είναι η επίτευξη περιθωρίων διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου στηριζόμενη στην ευελιξία παραγωγής του τεχνολογικά προηγμένου διυλιστηρίου της. Η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2022, αναμένεται να συμβάλλει στη διατηρησιμότητα των περιθωρίων διύλισης της εταιρίας σε υψηλό επίπεδο. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας εκτιμάται σε 850 χιλιάδες μετρικούς τόνους και η εταιρία αναμένει οφέλη από την εκάστοτε διαφορά τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων (βενζίνες υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο).
Η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρίας για τη χρήση 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 170 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά: Τη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, την έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου (Fluid Catalytic Cracker-FCC-propylene splitter) συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, τις συνήθεις και προγραμματισμένες δαπάνες συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων του διυλιστηρίου, καθώς και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) και νέα έργα για την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Οι προσπάθειες της διοίκησης της Intralot αποδίδουν και πλέον αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης, ανέφερε πως πέτυχε τους κύριους επιχειρηματικούς της στόχους, ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και διοικητικής αναδιοργάνωσης. Τώρα εστιάζει στην αξιοποίηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας στον κόσμο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναχρηματοδότηση των ομολογιών λήξης 2024.
Για το σύνολο του 2022, παρά τη μείωση των πωλήσεων, πέτυχε EBITDA 123 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,3% και καθαρά κέρδη 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο είχε καθαρά κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε επίσης και τη μείωση, έστω και μικρή, του καθαρού δανεισμού στα 490,5 εκατ. ευρώ από 497,2 εκατ. ευρώ.
Επίσης σε συνδυασμό με το υψηλότερο EBITDA υποχώρησε ο σχετικός δείκτης (net debt/ebitda) στις 4 φορές από 4,5 φορές. Εκτός από τις κινήσεις βελτίωσης ισολογισμού (αύξηση κεφαλαίου, απόκτηση 100% της αμερικανικής θυγατρικής, μειώσεις εξόδων στην κεντρική διοίκηση, αναδιάρθρωση δανεισμού) προχωρά και σύμφωνα με τη στρατηγική η εξάπλωση της Intralot Inc. με την απόκτηση συμβολαίου στο Οχάιο, αλλά και στον Καναδά.
Φέτος θα είναι η χρονιά των ΗΠΑ, είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη, αλλά σύντομα θα ανακοινώσει και τρία νέα συμβόλαια σε Ασία-Ειρηνικό. Το 2023 ξεκίνησε με το πρώτο τρίμηνο να πηγαίνει καλύτερα από το περσινό και αναμένεται για το σύνολο της χρήσης βελτίωση τζίρου και EBITDA, αλλά και του περιθωρίου EBITDA, αφού φέτος δεν θα έχει το συμβόλαιο της Μάλτας που ήταν με χαμηλό περιθώριο.
Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της Jumbo για το 2022 και ανήλθαν στα 248,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 15 εκατ. ευρώ περίπου από τις εκτιμήσεις. Οι πωλήσεις όπως είχε ενημερώσει η εταιρεία ήταν στα 949,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 336,75 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις του ομίλου είναι αυξημένες κατά 33%. Ο όμιλος διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2026, χωρίς κάποια επιβάρυνση.
Οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας 2,4% αναμένει για το 2023, το ΙΟΒΕ, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας. Ως προς τις συνιστώσες, οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 7,1%, ακολουθούμενες από μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3%.
Αυτό επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία δείχνει, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ότι είναι αρκετά ανθεκτική.
Παράλληλα, η όποια καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης και η μακρά προεκλογική περίοδος από τη μία πλευρά, αλλά και ο επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα, είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αντίθετα, η αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και η μείωση του δημοσιονομικού χρέους, η διατήρηση της αυξανόμενης εξωστρέφειας αλλά και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αξιολογούνται ως θετικές προοπτικές.
Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ απαιτείται δημοσιονομική σύνεση και αξιοπιστία, διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και έκτακτες επιδοματικές πολιτικές, στόχευση μέτρων, αποτελεσματικός χειρισμός πληθωρισμού, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές, βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος και διευκόλυνση εξαγωγών, σταθερότητα οικονομικής πολιτικής και αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.
Αναζωπύρωση της κινητικότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank. Εκτός από την ανάκαμψη του ίδιου του κλάδου, η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων συνέβαλε σημαντικά στην κάμψη της ανεργίας, αλλά και στην αύξηση μισθών και ημερομισθίων στον κλάδο.
Άλλο ένα στοιχείο που δίνει το στίγμα της ανάπτυξης του κλάδου μετά από μια περίοδο απραξίας είναι και η αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές με επιταχυνόμενο ρυθμό από το 2020 και ύστερα. Μάλιστα, το 2022 οι κατασκευές είχαν την υψηλότερη συμβολή κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων που ήταν 11,7%.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι προοπτικές του κλάδου για τα επόμενα έτη ενισχύονται σημαντικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων όπως το Next Generation EU, αλλά και μέσω της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας, καθώς και στις στρατηγικές αστικής ανάπλασης.
Ένα ακόμα σημείο, ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι και η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές. Ο δείκτης αυτός τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στις 18,6 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2003, όπου είχε φθάσει στις 19 μονάδες.
Οι Βρετανοί μονεταριστές οικονομολόγοι που προέβλεψαν σωστά εν μέσω πανδημίας την έξαρση του πληθωρισμού πριν από οποιονδήποτε άλλον, χτυπούν και πάλι τον κώδωνα κινδύνου. Ο ρυθμός προσφοράς χρήματος στη Βρετανία, στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ συρρικνώνεται και αποτελεί προειδοποίηση ύφεσης και αποπληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα και αν οι μονεταριστές επιβεβαιωθούν και πάλι θα πρέπει να σταματήσουν οι αυξήσεις.
Η ανάλυση των μονεταριστών έρχεται σε αντίθεση με το βασικό σενάριο ότι οι οικονομίες αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους και πως πληθωρισμός προκλήθηκε από τις τιμές ενέργειας και τα «σοκ» προσφοράς. Για τη σχολή των μονεταριστών, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι συνάρτηση της ποσότητας χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία και της ταχύτητας του χρήματος, δηλαδή του πόσες φορές αλλάζει χέρια. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της ύφεσης.
Τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και οι μεγάλες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε διψήφιο ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο μετά ο πληθωρισμός υπερέβη τον επιθυμητό στόχο και κινήθηκε προς το 10%.
Σήμερα η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται. Στην ευρωζώνη ο ρυθμός προσφοράς χρήματος Μ3, που περιλαμβάνει τις καταθέσεις και άλλα ρευστά διαθέσιμα λήξης έως σε τρία χρόνια, είναι ο πιο αδύνατος από το 2010. Μία στενότερη μέτρηση της προσφοράς χρήματος, ο δείκτης Μ1 που περιλαμβάνει μετρητά και καταθέσεις overnight, έχει γυρίσει αρνητικός για πρώτη φορά από τη «γέννηση» του ευρώ το 1999, σύμφωνα με τη RBC Capital Markets.
Η Ινδία είναι μία πολύ σημαντική χώρα για την Apple (AAPL NASDAQ). Αυτό τόνισε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2022. Ο Κουκ είπε συγκεκριμένα: «η Ινδία είναι μία αγορά που μας ενθουσιάζει και της δίνουμε μεγάλη έμφαση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος (bullish) για την Ινδία».
Πολύ σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τον ενθουσιασμό του από κοντά. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Κουκ θα επισκεφθεί την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από την εταιρεία, ο Κουκ έχει σκοπό να εγκαινιάσει τα δύο πρώτα καταστήματα λιανικής πώλησης της επιχείρησης στην χώρα.
Αυτό της Μουμπάι (πρώην Βομβάη) στις 18 Απριλίου και αυτό του Νέου Δελχί στις 20 Απριλίου. Το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων είναι κάτι που περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια οι φίλοι της Apple στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Μέχρι τώρα, αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί η ινδική νομοθεσία απαγορεύει στις εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας όπως η Apple να ανοίγουν δικά τους καταστήματα λιανικής πώλησης αν στην παραγωγή των προϊόντων δεν έχουν συμμετάσχει σε σημαντικό βαθμό Ινδικές επιχειρήσεις ή Ινδοί εργαζόμενοι.
Μέχρι πρότινος αυτό δεν ίσχυε για την κατασκευάστρια των iPhone, αλλά εδώ και λίγο καιρό τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα τηλέφωνα της Apple κατασκευάζονται πλέον και στην Ινδία και η αξία τους ανέρχεται πλέον ετησίως σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι η αμερικανική εταιρεία μπορεί πλέον να ανοίξει τα δικά της καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως κάνει σε όλον τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει πως οι πωλήσεις της στην Ινδία, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μάλλον θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, παρά την πολύ υψηλή τιμή τους για τα προσωπικά εισοδήματα των Ινδών πολιτών.
Εδώ πρέπει να πούμε πως η Apple πουλάει τα προϊόντα της στους Ινδούς πελάτες της κυρίως μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2020. Όπως μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς, ο Τιμ Κουκ θα κάτι παραπάνω από τα εγκαίνια των δύο νέων καταστημάτων της επιχείρησης. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Bloomberg, ο Κουκ είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι, με σκοπό να συζητήσουν κάτι που ενδιαφέρει πολύ και τους δύο.
Την σημαντική επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Apple στην Ινδία. Η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί να προσελκύσει διεθνείς βιομηχανίες ηλεκτρονικών και να τις πείσει να δημιουργήσουν παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ινδία, παρέχοντας μάλιστα και οικονομικά κίνητρα ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την μεριά της η αμερικανική εταιρεία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τα εργοστάσια των συνεργατών της στην Κίνα, για προφανείς λόγους.
Αν ο Μόντι πείσει την Apple να «φέρει» πολλά εργοστάσια επιχειρήσεων όπως η Foxconn και η Pegatron στην Ινδία, όλοι θα είναι λογικά κερδισμένοι. Ίσως ακόμα και οι πελάτες της Apple ανά τον κόσμο αφού, θεωρητικά τουλάχιστον, το κόστος παραγωγής στην Ινδία είναι αρκετά χαμηλότερο αυτού στην Κίνα. Από την άλλη βέβαια, η Apple μπορεί να αποφασίσει πως είναι προτιμότερο να αυξήσει τα κέρδη της.
Το Bitcoin ξεπέρασε το όριο των 30.000 δολαρίων, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του έτους. To μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί κατά 79% σε ετήσια βάση, ενώ το Ethereum έχει αυξηθεί κατά 59%.
Το Bitcoin διαπραγματευόταν τελευταία φορά στα 30.000 δολάρια τον Ιούνιο του 2022. Στο υψηλό όλων των εποχών το Bitcoin είχε φτάσει να διαπραγματεύεται έως και 67.000 δολάρια. Το κρυπτονόμισμα έπεσε κατακόρυφα από εκεί σε χαμηλό περίπου 16.000 $ στα τέλη του περασμένου έτους, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μια σειρά χρεοκοπιών στις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.