Οι χρησμοί Καραβία, ο δρόμος της Attica, η Cenergy στον FTSE και η Coca Cola ανεβάζει στροφές

Παρά τα όσα συνέβησαν παγκοσμίως το 2022 και επηρέασαν και την Ελλάδα, η χώρα κατάφερε να εμφανίσει έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία πιστοποιήθηκαν από τη Eurostat το 2022 η Ελλάδα από πρωτογενές έλλειμμα 4,7% το 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το ΑΕΠ εκτινάχθηκε στα 208 δισ. ευρώ και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε 20 ποσοστιαίες μονάδες και στο 171,3% (356,2 δισ. ευρώ). Ο προϋπολογισμός υπενθυμίζεται πως στόχευε σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και αυτό αποτυπώνεται στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία συνεχίζει υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών.

Από την άλλη ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Fairfax ανέφερε πως η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2,5 - 3% τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Eurobank είπε πως θα στοχεύσει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 13% την τριετία 2023-25, πιστωτική επέκταση 7% ετησίως και φυσικά σε επιβράβευση των μετόχων μέσω επαναγοράς του 1,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και διανομή μερίσματος το 2024.

Τα παραπάνω βοήθησαν και την αγορά και την Eurobank, η οποία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε την καλύτερη συμπεριφορά μεταξύ των ομοειδών. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές από την S&P που πλέον μας φέρνει μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.


Αν ένας κλάδος δεν επέλεξε να περάσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές αυτός είναι ο κλάδος ύδρευσης. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες του κλάδου να επηρεαστούν γράφοντας ζημιές. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΕΥΑΘ, όπου εμφάνισε ζημία 4 εκατ. ευρώ περίπου από κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ επηρεάστηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα, υποχωρώντας στα 70 εκατ. ευρώ (καθαρό ταμείο), λόγω επενδύσεων και μερίσματος.

Το ενεργειακό κόστος από 17,2 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά ήταν κάπως γνωστά από τα μεγέθη εννεαμήνου και η αγορά τώρα εστιάζει στο 2023, όπου το ενεργειακό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά και δεν αποκλείεται να δούμε ξανά κέρδη πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι μέτοχοι όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία θα λάβουν μέρισμα, αφού ο ισολογισμός είναι ισχυρός. Η αποκοπή έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αλλά το ύψος του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.


Μετά από 10 μήνες συσσώρευσης πέριξ των 3,50 - 4,20 ευρώ, η Entersoft έκανε μεγάλη κίνηση σπάζοντας τη συσσώρευση. Είχε προηγηθεί μία πτωτική κίνηση από τα 5,7 ευρώ που οφειλόταν και στην παγκόσμια πορεία των εταιρειών του κλάδου. Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το 2022 ήταν ισχυρά και η εισηγμένη μάλλον, όταν ολοκληρωθούν όλες οι ανακοινώσεις των ομοειδών, θα είναι ίσως η φθηνότερη.

Επιπλέον το πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξε αύξηση 33% στα EBITDA και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ. Όλες οι διοικήσεις των εταιρειών πληροφορικής έχουν βάλει ψηλά τον πήχη για το 2023 και περιμένουν ισχυρή ανάπτυξη. Έτσι η μετοχή είναι λογικό να κινείται υψηλότερα.


Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της Attica Group, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επόμενη δημόσια πρόταση και την πιο σημαντική. Υπενθυμίζεται, πως επειδή η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της MIG, εταιρεία που ελέγχει την Attica Group, λόγω νομοθεσίας αναγκάστηκε να κάνει και για τους μετόχους της Attica Group.

Ελάχιστοι έδωσαν τις μετοχές τους, αφού οι περισσότεροι ξέρουν ότι η STRIX θα πάρει την Attica Group και θα κάνει δημόσια πρόταση στα 2,59 ευρώ. Η μετοχή πλέον έχει μειώσει την απόσταση που έχει με το τίμημα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι πλησιάζει η ώρα της δημόσιας πρότασης. Την Παρασκευή έπιασε τα 2,50 ευρώ, που είναι υψηλό 14 ετών.


Η Coca Cola 3E ανέβασε στροφές και έφθασε εκ νέου στις παρυφές της κεφαλαιοποίησης των 10 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην εκτιμώμενη αύξηση του κύκλου εργασιών του α’ τριμήνου η οποία θα προσεγγίσει το 7,4%.

Η ενημέρωση για την πορεία του κύκλου εργασιών είναι προγραμματισμένη στις 3 Μαΐου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ η αποκοπή του μερίσματος των 0,78 ευρώ ανά μετοχή (5,7% απόδοση) θα γίνει στις 24 Μαϊου και η πληρωμή στις 19 Ιουνίου. Τέλος, στις 25 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Investors Day στη Ρώμη.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτίμηση της Βιοχάλκο στα τρέχοντα επίπεδα. Ο όμιλος κατέχει το 79.8% της Cenergy και το 84,8% της Elvalhalcor. Η αξία των δύο συμμετοχών με βάση την τρέχουσα αποτίμησή τους στο Χρηματιστήριο είναι 1,2 δισ. ευρώ όταν η μητρική έχει τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την αποτίμηση δεν έχουν συνεκτιμηθεί η Noval Real Estate με αξία κεφαλαίων 365 εκατ. ευρώ και Σιδμα και Σιδενόρ που πέρυσι είχε λειτουργικά κέρδη 170 εκατ. ευρώ και αξίζει τουλάχιστον 4 με 5 φορές την αξία των λειτουργικών της κερδών.


Μεγάλο φαβορί για την είσοδο στον FTSE-25 η Cenergy, αν στο τέλος της άλλης εβδομάδας δεν δούμε σημαντικές ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις. Αν τελικώς μπει στη σύνθεση του δείκτη ο όμιλος Βιοχάλκο θα έχει τρεις εκπροσώπους στην σύνθεση του μεγάλου δείκτη, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Το 2007 ο Όμιλος Μυτιληναίου συμμετείχε με τρεις εταιρίες στον δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Μυτιληναίος, Αλουμίνιο Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ).


Πολύ δυνατή η πληροφορική στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η Real Consulting εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων θα κινηθεί στο 30% και των λειτουργικών κερδών στο 40% για το σύνολο της χρήσης. Η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τρέχουν με 47% στο α’ τρίμηνο του έτους. Τέλος, η Entersoft τρέχει στο α’ τρίμηνο με 31% στις πωλήσεις και 33% στα λειτουργικά κέρδη.

Ο κλάδος ανακτά τη δυναμική του 2021, όταν οι περισσότερες εταιρείες έτρεξαν με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης σε όλες τις βασικές γραμμές των αποτελεσμάτων. Στα υπόψη η πρόθεση της υποσχόμενης Real Consulting για μετάταξη στην Κύρια Αγορά μέσα στην χρονιά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.


Συνέχισαν τις αποπληρωμές της χρηματοδότησης της ΕΚΤ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες τον Μάρτιο. Το άνοιγμα της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης υποχώρησε στα 28,3 δισ. ευρώ από 50,8 δισ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την άνεση να αποπληρώνουν τα δάνεια της ΕΚΤ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτουν βελτιώνοντας το επιτοκιακό τους αποτέλεσμα, τώρα που το κόστος χρηματοδότησης ανεβαίνει. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούνιο του 2015 η χρηματοδότηση από ΕΚΤ και ELA ήταν 126,6 δισ. ευρώ.


Τιμή και δόξα στους 38 επενδυτές που έδωσαν τις 22.699 μετοχές ATTIKA που κατείχαν στα 1,855 ευρώ στη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου και τελείωσε στις 18 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα η τιμή της μετοχής της ATTIKA κινήθηκε σε εύρος τιμών μεταξύ 2,37 και 2,42 ευρώ. Τι όνειρο είδαν άραγε;


Χωρίς το μέρισμα από σήμερα η Autohellas (0,65 ευρώ ανά μετοχή), τελειώνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ενημέρωση των αναλυτών από την Μοτοδυναμική στις 15:30 και τα αποτελέσματα χρήσης των εταιρειών καλά κρατούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οπότε λήγει και η σχετική -ξεχειλωμένη- προθεσμία.

Είθισται στο τέλος να δημοσιεύουν εταιρείες που δεν διακρίνονται για τις επιδόσεις τους. Όσοι δεν δημοσιεύουν θα πάνε σε αναστολή. Όσοι δημοσιεύσουν αρνητικά ίδια κεφάλαια θα βρεθούν σε επιτήρηση. Επομένως προσοχή.


Oι παίκτες που σόρταραν τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα γράψουν μεγάλες ζημιές τον Απρίλιο καθώς ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε μετά το σοκ της κατάρρευσης της Credit Suisse, σύμφωνα με έκθεση της αναλυτικής εταιρείας Ortex, που υπολογίζει τις ζημιές τους γύρω στο $1 δισ.  μέχρι στιγμής τον Απρίλιο. Οι σορτάκηδες απόλαυσαν κέρδη $2,7 δισ. τον Μάρτιο, τα υψηλότερα κέρδη από σορτάρισμα ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών STOXX έχει σημειώσει άνοδο 18% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit που ήταν μια από τις πιο σορταρισμένες ανέκαμψε 35% έκτοτε, σύμφωνα με την Ortex και την S&P Global Market Intelligence. Oι αυξήσεις επιτοκίων ενίσχυσαν σημαντικά τα καθαρά έσοδα από τόκους και δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή να μειωθούν οι θέσεις σε τράπεζες στα χαρτοφυλάκια, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Ortex εκτιμά πως οι θέσεις short στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται γύρω στο 1% του free float και πρόκειται για υψηλό 11μήνου. Μεταξύ των πιο σορταρισμένων τραπεζικών μετοχών είναι η BNP Paribas, η ισπανική Santander, η ολλανδική ΑΒΝ και η σουηδική Svenska Handelsbanken.


Μία πολύ παράξενη κίνηση στις αποδόσεις των δανειακών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου πολύ κοντινής λήξης μας δείχνει πως οι επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να ανησυχούν σχετικά με το ενδεχόμενο της αδυναμίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποπληρώσει τα ομόλογα που χρωστά στους επενδυτές εξαιτίας της πολιτικής κόντρας σχετικά με το «ταβάνι» του ομοσπονδιακού χρέους.

Τις παράξενες κινήσεις των ομολόγων την Πέμπτη που μας πέρασε τις παρουσίασε και τις ερμήνευσε ο Andrew Bary του Barron’s. Όπως επισήμανε ο γνωστός αρθρογράφος, την Πέμπτη σημειώθηκε μία πολύ σημαντική πτώση στις αποδόσεις των δανειακών τίτλων που λήγουν την 23η Μαΐου. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν από το 3,66% στο 3,26% υποχωρώντας κατά 0,40%. Η κίνηση αυτή είναι πολύ μεγάλη αλλά δεν παρατηρήθηκε σε άλλους δανειακούς τίτλους που λήγουν σύντομα.

Για παράδειγμα, αυτοί που λήγουν στις 20 Ιουνίου είδαν τις αποδόσεις τους να μειώνονται μόνο κατά 0,05% στο 4,78%. Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, αυτή η διαφορά αποδόσεων μεταξύ δύο δανειακών τίτλων που λήγουν τόσο σύντομα είναι πολύ σπάνια και παράδοξη, όπως και η μεγάλη πτώση στην απόδοση των τίτλων που λήγουν τον Μάιο.

Ο Bary αποδίδει αυτές τις κινήσεις στην ανησυχία κάποιων επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του Ομοσπονδιακού χρέους και την διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Δημοκρατικού Κόμματος από την μία μεριά και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την άλλη. Με δεδομένο πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει την Βουλή των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να πετύχει την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Αυτό σημαίνει πως, θεωρητικά,  κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα και άρα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους δανειακούς τίτλους που θα λήγουν (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το χρέος μεγαλώνει καθημερινά).

Ο αρθρογράφος πιθανολογεί πως κάποιοι επενδυτές αρχίζουν και φοβούνται μήπως η πολιτική διαφωνία οδηγήσει σε στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου οπότε προσπαθούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, εκτιμώντας πως η στάση πληρωμών δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από τότε.

Η ξαφνική στροφή επενδυτών προς αυτούς τους δανειακούς τίτλους πιθανολογείται πως οφείλεται σε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τα φορολογικά έσοδα που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία (έχει ήδη αρχίσει η μαζική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των Αμερικανών).

Αυτές οι πληροφορίες λένε πως τα έσοδα είναι σημαντικά λιγότερα από τα αντίστοιχα περσινά, πράγμα που σημαίνει πως το αμερικανικό δημόσιο θα «μείνει από λεφτά» νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν μέχρι πρότινος, ίσως και μέσα στον Ιούνιο.

Η θεωρία του Bary είναι πως κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μία κατάσταση όπου το αμερικανικό δημόσιο δεν θα του δίνει πίσω το κεφάλαιο των ομολόγων του. Φυσικά, οι πιθανότητες να δούμε πραγματικά μία στάση πληρωμών δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γνωστή παροιμία περί των παιδιών των φρονίμων.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.