Οι επόμενες κορυφές του Φουρλή, η ώρα της ΔΕΗ και το (mini) placement στη Βιοκαρπέτ

Στη ΔΕΗ θα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα καθώς μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2022 και μετά η διοίκηση θα κάνει τη σχετική παρουσίαση στους αναλυτές. Η επενδυτική κοινότητα έλαβε πρόσφατα μία ενημέρωση από τον CEO, Γιώργο Στάσση, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Enel Romania, η οποία είχε και κάποιες θετικές εκπλήξεις, εκτός από την εκτιμώμενη αύξηση των EBITDA κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο λόγω της εξαγοράς. Είχε συγκεκριμένα την είδηση της σημαντικής μείωσης του καθαρού δανεισμού, αφού η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου έφερε μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης. Έτσι η νέα εκτίμηση που έδωσε η διοίκηση είναι για 1,4 δισ. ευρώ καθαρό δανεισμό από 2 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές περιμένουν πως θα ξεπεραστεί ο στόχος για τα EBITDA περίπου 870 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος των EBITDA το 2021. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν πως θα ξεπεραστούν τα 900 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, αλλά το ενδιαφέρον είναι πού θα πάει ο πήχης για το 2023. Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ. Καταλύτες για τη μετοχή που αναφέρουν οι αναλυτές είναι το πολιτικό ρίσκο, η απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για τα EBITDA του 2023.


Έπιασε τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο η Fourlis για το 2022, επιβεβαιώνοντας και την εκτίμηση που είχε δώσει η διοίκηση, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 19,8 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο ήταν ισχυρό και η τάση διατηρείται και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων, ενώ το μέρισμα που θα δώσει είναι 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Στα θετικά η επίλυση των προβλημάτων τροφοδοσίας των ΙΚΕΑ με τον κ. Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του ομίλου, να σημειώνει πως όσο επιλύονται τα θέματα αυτά, τόσο βελτιώνεται το momentum στον τζίρο, αλλά και στο μερίδιο αγοράς. Βελτιώσεις στο δίκτυο της δραστηριότητας αθλητικών ειδών έχει κάνει ο όμιλος με αποτέλεσμα να κερδίζει και εκεί μερίδια.

Για το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα θα είναι μεταξύ 18 και 20 εκατ. ευρώ στην εμπορική δραστηριότητα, ενώ στον κλάδο των ακινήτων εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία που θα εξεταστούν. Για την Trade Estates τονίστηκε πως στόχος είναι να γίνει η δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η διοίκηση παραμένει επικεντρωμένη στο στόχο για πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ το 2025 με περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων 8%.


Σήμερα, 23 Μαρτίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση της Austriacard, με τους μετόχους της Inform Lykos να παίρνουν στα χέρια τους τις νέες μετοχές. Σημειώστε πως η τιμή της ΛΥΚΟΣ είχε σταματήσει στα 2,70 ευρώ και η τιμή εκκίνησης της ACAG (αυτή θα είναι η ονομασία της μετοχής) ξεκινά από τα 13,42 ευρώ, δηλαδή έχουν ένα σημαντικό premium οι πρώην μέτοχοι της Λύκος. Βάσει σχέσης ανταλλαγής η τιμή αντιστοιχεί σε 2,92 ευρώ για τη Λύκος και όχι 2,70 ευρώ που ήταν η τιμή της τελευταίας μέρας.

Επιπλέον, την ίδια μέρα με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης θα γίνει και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 με τις πληροφορίες να λένε πως θα στηρίξουν την αποτίμηση της εταιρείας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε πωλήσεις 137,1 εκατ. ευρώ από 81,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο του 2021 και καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ από 705 χιλ. ευρώ. Είχε επίσης ίδια κεφάλαια 71,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 94 εκατ. ευρώ.


Μίνι placement έγινε χθες στη Βιοκαρπέτ, σύμφωνα με πληροφορίες στα 1,90 ευρώ. Μέσα από την αγορά διατέθηκαν πάνω από 350 χιλ. μετοχές στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Οι βασικοί μέτοχοι στη συγκεκριμένη εισηγμένη κατέχουν πάνω από 70% του συνόλου των μετοχών, με αποτέλεσμα η ελεύθερη διασπορά να είναι περιορισμένη και ο όγκος συναλλαγών καθημερινά να είναι χαμηλός.

Ωστόσο, η αποτίμηση των 45 εκατ. ευρώ θεωρείται μάλλον χαμηλή καθώς από τη μία ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ με το τζίρο να είναι βελτιωμένος κατά 30% περίπου και να φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δουλειές έχουν θετικό πρόσημο και τα καλά αποτελέσματα θα συνεχιστούν. Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 85 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια αποτελέσματα θα δημοσιευτούν 26 Απριλίου. 


Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις για τη μαρίνα Κέρκυρας που θα έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού πολύ μεγάλων σκαφών. Στο διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ έχουν προκριθεί τέσσερα επενδυτικά σχήματα, δηλαδή η Άβαξ με την Ακτωρ Παραχωρήσεις,  η D Marinas που διαχειρίζεται, ήδη, σημαντικό αριθμό μαρινών, η Lamda Marinas Investments και η ΤΕΚΑΛ.  Η τελευταία υλοποιεί αυτήν την περίοδο και την ανακατασκευή της μαρίνας Βουλιαγμένης που μετατρέπεται σε υψηλών προδιαγραφών εγκατάσταση.

Θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι τέσσερις υποψήφιοι; Μένει να φανεί, καθώς συνήθως στους διαγωνισμούς, δεν εμφανίζονται όλοι οι αρχικά ενδιαφερόμενοι. Η μαρίνα για mega - yacht στην Κέρκυρα προβλέπεται να καλύπτει 98 θέσεις ελλιμενισμού, με μέγιστο μήκος (LOA) περίπου 140 μέτρων. Από αυτές το 50% θα είναι έως 30 μ. μήκος και 8 μ. πλάτος, ενώ 20 θα είναι από 30 έως 40 μέτρα, άλλες 17 έως 50 μ., 5 θέσεις για 60-70 μ. και 2 για πάνω από 140 μέτρα μήκος.


Μία από τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες που ευνοούνται από το κύμα των έργων που βγαίνουν στην αγορά είναι η ΕΚΤΕΡ. Η κατασκευαστική ανέλαβε σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ την κατασκευή του Ιωνικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία που έχει προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ. Χτίζοντας, αθόρυβα, το χαρτοφυλάκιό της, η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει συστηματικά κτιριακά έργα που θα λέγαμε ότι βρίσκονται, ως ένα βαθμό, κάτω από το ραντάρ.

Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες υπέγραψε μία ακόμη σύμβαση για τη μετατροπή υπάρχοντος βιομηχανικού κτιρίου σε εκπαιδευτήριο για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Τάγματος των αδελφών των χριστιανικών σχολών «ΔΕΛΑΣΑΛ» που είναι ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και έχει συμβατικό χρόνο κατασκευής 13 μήνες. Συμμετείχε ακόμη και στο project της One & Only έχοντας αναλάβει την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος για το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Τζιας.


Μεγάλα hedge funds και άλλοι επενδυτές που επιδίδονται σε τοποθετήσεις σε προβληματικό χρέος αγοράζουν τα «σκοτωμένα» ομόλογα της Credit Suisse σε εξευτελιστικές τιμές μετά την απομείωσή τους στο μηδέν. Οι ελβετικές εποπτικές αρχές αποφάσισαν ότι τα ομόλογα ΑΤ1 (additional Tier 1) της Credit Suisse ονομαστικής αξίας $17 δισ. θα μηδενιστούν και ότι οι κάτοχοί τους θα χάσουν τα λεφτά τους. Η απόφαση εξέπληξε την παγκόσμια αγορά καθώς τα ομόλογα αυτά είναι μετατρέψιμα σε μετοχές και στην κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας κατατάσσονται πάνω από τις μετοχές, που σημαίνει πως οι ομολογιούχοι προηγούνται των μετόχων στο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Τα ομόλογα ΑΤ1 άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών «χτυπήθηκαν» μετά τη μεταχείριση που επεφύλαξαν οι ελβετικές εποπτικές αρχές στην Credit Suisse, καθώς ανέδειξε τα ρίσκα των χρεογράφων αυτών. Τα ομόλογα αυτά αλλάζουν χέρια στα 3 σεντ στο δολάριο και τα hedge funds «οσμίζονται» ευκαιρίες στην περίπτωση που η συγχώνευση UBS-Credit Suisse δεν προχωρήσει τελικά ή οι εποπτικές αρχές αντιστρέψουν την απόφασή τους.

Οι αγοραστές των ομολόγων ΑΤ1 μπορεί να συμμετάσχουν στις ομάδες ομολογιούχων που θα κινηθούν νομικά προσβάλλοντας την απόφαση, επιδιώκοντας να σώσουν μέρος των χρημάτων τους. Οι διαχειριστές του hedge fund LNG Capital εκτιμούν ότι η προσφυγή στα δικαστήρια μπορεί να δώσει κέρδη στους αγοραστές των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι οι αγορές που εκμεταλλεύονται το ξεπούλημα στα αντίστοιχα ομόλογα που έχουν εκδώσει άλλες τράπεζες.

Το «σοφότερο» trade είναι οι αγορές ΑΤ1 ομολόγων των καλά κεφαλαιοποιημένων ευρωπαϊκών τραπεζών όπως Deutsche Bank, Societe Generale, Intesa όπου τα μακροπρόθεσμα κέρδη μπορεί να είναι μεγάλα αν τα ΑΤ1 ομόλογα δεν μετατραπούν σε μετοχές. Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν τη Δευτέρα πως θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ζημιές στους μετόχους πριν από τους ομολογιούχους σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζικού ιδρύματος στην ευρωζώνη.


Τι συμφώνησαν τελικά ο Ρώσος με τον Κινέζο πρόεδρο σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου; Αυτό αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις και τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Xi Jinping, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία υποσχέθηκε πως μέχρι το 2030 θα μπορεί να προμηθεύει την Κίνα με 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Αυτή η ποσότητα είναι σχεδόν εξαπλάσια από αυτήν που έστειλε το 2022 η Ρωσία στην Κίνα μέσω αγωγών μεταφοράς αερίου, είναι όμως χαμηλότερη από αυτήν που έστελνε η Ρωσία στην Ευρώπη πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως παρατηρεί όμως το Bloomberg, ο πρόεδρος Xi δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ούτε είπε κάτι που να δείχνει πως υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Siberia 2, μέσω του οποίου θα μπορεί να αυξηθούν οι ρωσικές εξαγωγές προς Ανατολάς. Υπενθυμίζουμε πως αυτήν τη στιγμή, οι βασικοί αγωγοί μεταφοράς αερίου είναι προσανατολισμένοι στην εξαγωγή του προς τη Δυτική Ευρώπη. Παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα του Siberia 2 και πως έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες για την σχετική διακρατική συμφωνία, το Bloomberg εκτιμά πως η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι.

Την εκτίμηση αυτή την βασίζει στο επίσημο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη λήξη των συνομιλιών των δύο ηγετών. Διαβάσαμε αυτό το ανακοινωθέν και είδαμε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του αγωγού. Το μόνο που αναφέρεται, στην τέταρτη παράγραφο του ανακοινωθέντος, είναι πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα και να προωθήσουν έργα στρατηγικής σημασίας κοινού ενδιαφέροντος.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ηθελημένης παράλειψης κάποιων σημαντικών στοιχείων και λεπτομερειών από αυτό το ανακοινωθέν, για λόγους που ξέρουν μόνο τα δύο μέρη. Αν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υποθέσουμε πως η κινεζική πλευρά δεν επείγεται να προωθήσει την κατασκευή του αγωγού Siberia 2, χωρίς τον οποίον θα είναι αδύνατη η ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Κίνα δια ξηράς.

Οι αρθρογράφοι του Bloomberg πιθανολογούν πως η Κίνα δεν νιώθει την ανάγκη να προχωρήσει αυτό το project τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για δύο κυρίως λόγους: Για να μην χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και να ρισκάρει το μπλέξιμο με νέες δυτικές κυρώσεις που θα ταλαιπωρήσουν την κινεζική οικονομία και επειδή βλέπει πως στον ορίζοντα υπάρχουν αρκετοί δυνητικοί προμηθευτές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια, με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Κατάρ και το Τουρκμενιστάν να αποτελούν τους πιο σημαντικούς. Αν το κοινό ανακοινωθέν δεν μας κρύβει κάτι σημαντικό, θα μπορούσαμε να πούμε πως η εξεύρεση νέων πελατών για το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα είναι τελικά τόσο εύκολη, όσο φαντάζονται ορισμένοι, εντός και εκτός Ρωσίας.


Μία νέα έκθεση από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων RockawayX που εστιάζει στο blockchain δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων συγκέντρωσαν πέρυσι ένα ρεκόρ χρηματοδότησης 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «State of European Crypto VC Funding».

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.