Η Intrakat αλλάζει πίστα, ο ΟΠΑΠ σπάει ρεκόρ και η ΔΕΗ αναπτύσσεται

Το όραμα Εξάρχου και της νέας ιδιοκτησίας της Intrakat, όπως σκιαγραφήθηκε στην ενημέρωση αναλυτών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για το μέλλον που θέλουν για την κατασκευαστική, και έδωσε το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, με τα έργα ΣΔΙΤ, τις Παραχωρήσεις αλλά και τις ΑΠΕ να γίνονται οι «μηχανές» σταθερών ταμειακών ροών, θωρακίζοντας την εταιρεία.

Στόχος είναι η ανάδειξη της Intrakat σε μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και η εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς της δραστηριότητάς της, επιδιώκει σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου η νέα ιδιοκτησία και διοίκησή της.

Με όπλα το ισχυρό ανεκτέλεστο των 1,3 δισ. ευρώ, την εκτενή τεχνογνωσία, την πολυσχιδή δραστηριότητα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, η INTRAKAT, αλλάζει πλέον σελίδα, εισέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και διευρύνει το επιχειρησιακό της αποτύπωμα σε νευραλγικούς τομείς για τις εθνικές υποδομές και την οικονομία, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον ίδιο τον όμιλο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Τα παραπάνω λεγόμενα του Αλέξανδρου Εξάρχου συνοψίζουν τις επιδιώξεις για τη νέα Intrakat, η οποία έχει πέντε βασικούς πυλώνες: Κατασκευές, περιβάλλον, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, καθώς και αξιοποίηση ακινήτων.

 Η Intrakat πλήρως κεφαλαιοποιημένη προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις όπως η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., εδραιώνοντας έτσι τη θέση της ως ένας εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα.

Η Intrakat στοχεύει να εκμεταλλευτεί το πλαίσιο στήριξης και να αυξήσει το μερίδιό της στα δημόσια έργα υποδομών, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της με έργα υψηλού περιθωρίου κέρδους,  έχοντας ήδη στο ά τρίμηνο υπογράψει για νέα έργα σε 364,7 εκατ., εκ των οποίων το ΣΔΙΤ Καλαμάτα - Πύλος, ο ΒΟΑΚ αλλά και το Marina Tower Hellenikon.

Διαθέτει ,δε, σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, το οποίο αποτελείται σήμερα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8GW (0,9 GW αιολικά πάρκα + 0,9 GW φωτοβολταϊκά πάρκα) και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.


Ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής κόντρας έχει στηθεί γύρω από τη ΔΕΗ και πώς θα την αξιοποιήσει η σημερινή αντιπολίτευση αν κερδίσει τις εκλογές. Βέβαια, οι επενδυτές δίνουν τη δική τους απάντηση σε όλα όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί κάποιος να το δει ψύχραιμα και χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η διοίκηση διορίζεται από το κράτος που ακόμα και σήμερα, παρά τη μείωση του ποσοστού του έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Όμως η διοίκηση Στάσση που έχει ορίσει ο βασικός μέτοχος με τις πράξεις της έχει καταφέρει να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης και να τη βάλει στις ράγες της ανάπτυξης και επίσης αυτό έχει κάνει τους ξένους να επενδύουν στη μετοχή.

Γιατί μη νομίζετε πως αν δεν έβλεπαν προοπτική, οι ξένοι θα έβαζαν έτσι απλόχερα τα ωραία τους τα λεφτά. Η μετοχή, έχει το τελευταίο διάστημα καταγράψει σημαντική άνοδο γιατί φαίνεται πως το πολιτικό ρίσκο μειώνεται, άρα δεν θα υπάρξει αλλαγή πορείας στην επιχείρηση. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από μερικά χρόνια η ειδησεογραφία που έβγαινε από τη ΔΕΗ ήταν αρνητική, ενώ τα τελευταία χρόνια εκπλήσσει συνεχώς με επέκταση δραστηριοτήτων εκτός συνόρων, αλλά και σημαντικές επενδύσεις εντός συνόρων που στοχεύουν στο να κάνουν την ίδια την επιχείρηση, αλλά και την Ελλάδα, κατ’ επέκταση πιο πράσινη.

Με εκτιμώμενα EBITDA 1,1 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 300 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Enel Romania η αποτίμηση των 3,1 δισ. ευρώ μάλλον είναι χαμηλή για τους ξένους και ποντάρουν σημαντικά κεφάλαια στη μετοχή το τελευταίο διάστημα. Έτσι βρίσκεται σε υψηλό περίπου 13 μηνών, έχοντας και κέρδη από την αρχή του έτους 25%.


Σε νέα υψηλά 13,5 ετών αναρριχήθηκε χθες ο ΟΠΑΠ, δικαιώνοντας όσους πιστεύουν στον Οργανισμό, μεταξύ αυτών και η στήλη, που καιρό τώρα προσπαθεί να αναδείξει την αξία που δεν είχε αποτυπωθεί στη μετοχή. Εδώ και καρό με την αύξηση των επιτοκίων, η στήλη είχε πει πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εταιρείες με χαμηλό δανεισμό, ανάπτυξη και υψηλή μερισματική απόδοση. Ποιος ο λόγος για έναν επενδυτή να πάρει μία μετοχή με απόδοση 3%, όταν ομόλογα κρατών προσφέρουν υψηλότερη; Η στροφή λοιπόν σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ ήταν αναμενόμενη και ίσως και επιτακτική. Όσοι το έπραξαν βλέπουν ήδη σημαντικά κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, πρόσφατα είχε πει πως για το 2023 δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά με EBITDA μεταξύ 740-760 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η συνολική αμοιβή στους μετόχους ανέρχεται στα 1,45 ευρώ και αν αφαιρέσουμε τα 0,30 ευρώ που έχει δώσει ήδη, έχει να δώσει ακόμα 0,70 ευρώ μέρισμα και 0,45 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου. Αλλά και για την επόμενη χρονιά, το μέρισμα αναμένεται ανάλογο αφού η διοίκηση έχει δεσμευτεί για διανομές πάνω από 1 ευρώ το χρόνο. Αυτό φυσικά μπορεί και το κάνει ο ΟΠΑΠ λόγω των υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών που το 2022 ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ και σχεδόν μηδένισαν τον καθαρό δανεισμό, ο οποίος ήταν μόλις 0,08 φορές τα EBITDA.


Μια νέα καινοτόμα κίνηση από την Cosmote, η οποία εκπλήσσει ευχάριστα την αγορά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ως προς την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων. Έτσι λοιπόν η εταιρεία λανσάρει μια νέα, πολλά υποσχόμενη εφαρμογή. Πρόκειται για την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «Cosmote Chronos», η οποία ζωντανεύει τα μνημεία του ιερού βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης.

Στην ουσία οποιοσδήποτε μπορεί από το κινητό του ή το tablet να κάνει χρήση της δωρεάν εφαρμογής, η οποία αναδημιουργεί τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα και μάλιστα παρουσιάζει συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα. Εν ολίγοις, η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν την Ακρόπολη και δίνουν μια μοναδική ευκαιρία σε όλους να δουν τα μνημεία να…«ζωντανεύουν».


Πολύ κοντά στο να μηδενίσει τις απώλειες που έγραψε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πλέον η Coca Cola με τη μετοχή να πλησιάζει τα 29 ευρώ. Χθες βρέθηκε σε υψηλό 15 μηνών και έγραψε υψηλό ημέρας στα 28,90 ευρώ. Οι αναλυτές έμειναν ικανοποιημένοι από την πορεία των πωλήσεων, αλλά οι επενδυτές βλέπουν ότι το όνομα και η παράδοση της Coca Cola, δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία της μετοχής.

Άλλωστε έχει περάσει και από άλλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια (βλ. πανδημία) και κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Στο ξεκίνημα της πανδημίας είχε βρεθεί κάτω από τα 20 ευρώ, τιμές που είχε και με το ξέσπασμα του πολέμου δύο χρόνια αργότερα. Όμως μετά την πανδημία ανέκαμψε η μετοχή και πήγε μέχρι τα 33 ευρώ περίπου. Δεν θα το θεωρούσαμε παράλογο να δει ξανά αυτά τα νούμερα η μετοχή στο μέλλον.


Ισχυρή ανοδική κίνηση κατέγραψε χθες η μετοχή της Lavipharm. Είχε προηγηθεί πίεση προς τα 0,40 ευρώ λόγω αποχώρησης ενός σημαντικού επενδυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος για δικούς του λόγους αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη θέση του. Αμέσως μετά η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά. Η εισηγμένη δημοσίευσε για πρώτη φορά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και μάλιστα αρκετά νωρίς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επιβεβαιώσει την αλλαγή πορείας η οποία ήρθε μετά την αύξηση κεφαλαίου και την έξοδο από την κατηγορία της Επιτήρησης από τη μία, αλλά και τη βελτίωση του τζίρου από τη νέα δραστηριότητα που απέκτησε με το διαδερμικό κλονιδίνης.


To σορτάρισμα στις μετοχές τραπεζών στη φάση της πρόσφατης χρηματιστηριακής αναταραχής έχει τραβήξει την προσοχή των ομοσπονδιακών εισαγγελέων στην Ουάσιγκτον. Οι δραστηριότητες με τις ανοιχτές πωλήσεις είναι ένα πεδίο ενδιαφέροντος για το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που ερευνά το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει χειραγώγηση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στις ΗΠΑ.

Οι εποπτικές αρχές της χρηματιστηριακής αγοράς εξετάζουν επίσης το αν υπήρξε χειραγώγηση μετοχών από τους «σορτάκηδες», αλλά η εμπλοκή τώρα και του υπουργείου Δικαιοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για όσους ενδεχομένως να έχουν παραβιάσει κανονισμούς. Τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει επίσημη έρευνα είναι απαιτητικά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα καταλήξει σε κατηγορίες. Ο δείκτης ΚΒW των περιφερειακών τραπεζών χάνει 24% από την ημέρα που οι εποπτικές αρχές έκλεισαν την τράπεζα Silicon Valley, την πρώτη που κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Αμερικανικών Τραπεζών ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ να εξετάσει περιπτώσεις υψηλού short-selling σε μετοχές τραπεζών που δεν φαινόταν να δικαιολογείται από την οικονομική τους κατάσταση, ακόμη και τραπεζών που είχαν πρόσφατα ανακοινώσει καλά αποτελέσματα.


Μετά τις ΗΠΑ, έρχεται και η σειρά της Ευρώπης να ασχοληθεί ενεργά με την πολύ σημαντική δραστηριότητα της ανακύκλωσης μπαταριών. Στους πρωτοπόρους συγκαταλέγονται η βρετανική Glencore (GLEN LONDON), μία από τις πιο μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας μετάλλων και η νεαρή καναδική Li – Cycle (LICY NYSE).

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη, οι δύο επιχειρήσεις σκοπεύουν να μετατρέψουν ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας μολύβδου της Glencore, το οποίο βρίσκεται στην Σαρδηνία της Ιταλίας, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της Ευρώπης. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή προς το τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027. Θα μπορεί να ανακυκλώνει από 50.000 έως 70.000 τόνους υλικών που προηγουμένως βρίσκονταν σε μπαταρίες και να τα μετατρέπει σε υλικά έτοιμα για να μπουν σε καινούριες μπαταρίες.

Τα υλικά θα είναι κυρίως μεταλλικά στοιχεία όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο και θα φτάνουν στο εργοστάσιο της Σαρδηνίας με την μορφή της «μαύρης μάζας», αφού θα έχουν πρώτα υποστεί μία πρόχειρη επεξεργασία από επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης προβλέπεται να ανήκει κατά 50% σε κάθε έναν από τους δύο συνεταίρους. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε την Glencore να χρηματοδοτεί αρχικά και το μερίδιο της επένδυσης που αναλογεί στην Li – Cycle. Φυσικά, αυτή η επένδυση έχει και αρκετούς κινδύνους. Δεν αναφερόμαστε στην πιθανή υπέρβαση του κόστους της επένδυσης και στις καθυστερήσεις που είναι συνηθέστατες σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε και στον κατά πάσα πιθανότητα έντονο ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις.

Αναφερόμαστε κυρίως στο γεγονός πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα υπάρχει αρκετό υλικό από παλιές μπαταρίες για να χρησιμοποιηθεί από το νέο εργοστάσιο, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε κυκλοφορία και θα μπορούσαν να αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια δεν είναι τόσο πολλές.

Αυτό σημαίνει πως, τουλάχιστον μέχρι το 2030, δεν θα υπάρχει αρκετό υλικό για ανακύκλωση ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν τα -αρκετά- εργοστάσια ανακύκλωσης που αναμένεται να αρχίσουν την λειτουργία τους από το 2025 και μετά. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον σύμφωνα με το σχέδιο των δύο εταίρων, είναι η χρήση καθαρών μετάλλων από τα ορυχεία της ίδιας της Glencore.

Αυτά τα μέταλλα θα αναμειγνύονται με τα ανακυκλωμένα στοιχεία του εργοστασίου έτσι ώστε να μπορούν να παράγονται αρκετές ποσότητες υλικών προς χρήση σε νέες μπαταρίες. Ένας άλλος κίνδυνος έχει σχέση με το γεγονός πως καμία από τις δύο επιχειρήσεις δεν έχει πείρα από την λειτουργία εργοστασίου ανακύκλωσης υλικών από μπαταρίες.

Η Li - Cycle σκοπεύει να ξεκινήσει την λειτουργία του πρώτου της εργοστασίου ανακύκλωσης υλικών από μπαταρίες, στο Ρότσεστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και η Glencore δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κάτι παρόμοιο. Πέρα από τους κινδύνους πάντως, αν τα πράγματα πάνε καλά το όφελος για τις δύο επιχειρήσεις θα είναι σημαντικό, ειδικά για την Li - Cycle απέναντι την οποία είναι αρκετά δύσπιστοι οι επενδυτές.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.