Στη Μυτιληναίος είναι σήμερα εστιασμένα τα βλέμματα των επενδυτών, αφού ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023. Τώρα θα ρωτήσετε, καλά πριν δυο μέρες ολοκληρώθηκε η περίοδος δημοσίευσης ετήσιων αποτελεσμάτων και τώρα η Μυτιληναίος ανακοινώνει τρίμηνο; Ναι, κάποιες όπως αντιλαμβάνεστε μπορούν και το κάνουν ή απλά αισθάνονται την ανάγκη να ενημερώνουν τους επενδυτές γρήγορα για όσα συμβαίνουν. Μία από αυτές είναι και η συγκεκριμένη εισηγμένη.
Η αγορά περιμένει ισχυρό ξεκίνημα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα ακόμη έτος ρεκόρ. Η νέα μονάδα παραγωγής 826 MW θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στα αποτελέσματα από το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση πωλήσεων στα 1,2 δισ. ευρώ από 1,041 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, EBIΤDA 190 εκατ. ευρώ από 133,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 111 εκατ. ευρώ από 67 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει ισχυρά αποτελέσματα και βλέπουν επίσης σημαντικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή.
Η Axia αύξησε την τιμή - στόχο στα 34,9 ευρώ από 23,1 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου πάνω από 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης της τιμής έχει να κάνει με την αξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πλέον αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Αναμένει σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία για το 2023, σε σχέση με το 2022, η οποία εκτιμά ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται σταθερά, ξεπερνώντας, σε επίπεδο EBITDA, το 1 δισ. ευρώ το 2024 και προσεγγίζοντάς τα 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη, με άξονα τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) των επόμενων ετών, οι οποίες όπως εκτιμά η Αxia, υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, την τριετία 2023-2025, η Μυτιληναίος, επωφελούμενη των σταθερά υψηλών καθαρών ταμειακών της ροών, διατηρεί τη μόχλευσή της σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα περί το 1,5x, στοχεύοντας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία όταν έρθει θα βελτιώσει περαιτέρω την απόδοση των επενδύσεων της εταιρείας.
Σε νέα υψηλά 15 μηνών αναρριχήθηκε η μετοχή της Coca Cola, η οποία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μηδενίσει τις απώλειες που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διοίκηση κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βάλει πάλι τον όμιλο στο δρόμο της ανάπτυξης.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι επενδυτές και ποντάρουν στη μετοχή με όσους βέβαια γνωρίζουν λίγο παραπάνω τον όμιλο, να λένε πως έδωσε πολλές ευκαιρίες τους προηγούμενους μήνες όταν βρέθηκε ακόμα και κάτω από τα 20 ευρώ. Φαίνεται επομένως, πως οι τολμηροί δικαιώθηκαν. Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2023 τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24,4% σε δημοσιευμένη βάση. Η ενοποίηση της Αιγύπτου και του Ομίλου εταιρειών Multon συνέβαλε στην αύξηση των καθαρών εσόδων σε δημοσιευμένη βάση κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση των καθαρών εσόδων σε δημοσιευμένη βάση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων της Νιγηρίας και της Αιγύπτου.
Όλες οι αγορές είχαν ισχυρή αύξηση καθαρών εσόδων με τη μεγαλύτερη να είναι στις αναπτυσσόμενες αγορές (26%), να ακολουθούν οι αναδυόμενες με 21,5% (χωρίς Ρωσία και Ουκρανία) και οι ανεπτυγμένες με 20,6%. Οι ανατιμήσεις βοήθησαν στην επίτευξη του αποτελέσματος. Για το σύνολο του έτους η Coca Cola περιμένει οργανική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου πάνω από το εύρος του 5-6% που είχε θέσει. Περιμένει επίσης αύξηση του κόστους πωληθέντων ανά κιβώτιο στο μεσαίο επίπεδο του εύρους 10-20% για το 2023 και εκτιμά ότι θα πετύχει αύξηση των λειτουργικών κερδών στο άνω επίπεδο του εύρους -3% έως +3% σε οργανική βάση.
Βελτιωμένα αποτελέσματα περιμένει η Κρι-Κρι για το 2023, όπως τα ανέλυσε χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών. Αναμένει πως ο τζίρος θα πιάσει τα 200 εκατ. ευρώ και το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων το 12,4%, ενώ μεσοπρόθεσμα πιστεύει πως ένα περιθώριο 20% μπορεί να επιτευχθεί. Το 2022 τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και του ενεργειακού. Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης το πρώτο τρίμηνο πάει αρκετά καλά και υποστηρίζει την εκτίμηση που έδωσε. Το 2022 η εταιρεία ξόδεψε 8,7 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και για φέτος το επενδυτικό πρόγραμμα θα αυξηθεί στα 20 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει στα 10 εκατ. ευρώ το 2024.
Διατήρηση των EBITDA το 2023 στα επίπεδα του 2022 εκτιμά η Πλαστικά Θράκης, η οποία βλέπει ήπια ανάκαμψη της ζήτησης στο πρώτο τρίμηνο, έναντι του δευτέρου εξαμήνου του 2022. Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι δυνατό και φέτος (30 εκατ. ευρώ) και στόχος είναι να μειώσει τα κόστη, να βελτιώσει το μείγμα των προϊόντων της εστιάζοντας σε αυτά με υψηλότερο περιθώριο, αλλά και να αναπτυχθεί μέσω εξαγορών είτε ομοειδών εταιρειών ή και εταιρειών με άλλες δραστηριότητες. Ο όμιλος έχει καταφέρει παρά τις επενδύσεις ύψους άνω των 230 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια (97 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020-22) να έχει καθαρό δανεισμό μόλις 21 εκατ. ευρώ, ενώ έναντι του 2019 που ήταν μία κανονική χρονιά έχει βελτιώσει σε όλα τα επίπεδα (ίδια κεφάλαια, δανεισμό και κέρδη).
Ο ΟΤΕ, ως κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός πάροχος, πέραν των mega επενδύσεων του δικτύου οπτικών ινών και του δικτύου 5G με το Internet of Things συμβάλλει και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αυτοματοποιημένη και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων, τόσο του 5G, όσο και του 6G, όταν αυτό θα ξεκινήσει να εδραιώνεται στη χώρα μας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ΟΤΕ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο MonB5G το οποίο «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές A.I για αυτόνομη λειτουργία και συγχρονισμό μεγάλου αριθμού κομματιών δικτυακής υποδομής.
Ο όμιλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του είναι αρμόδιος για τις τεχνικές προδιαγραφές, την περιγραφή της αρχιτεκτονικής, την αξιολόγηση των απαιτήσεων των χρηστών και των επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και την υλοποίηση πιλοτικών δοκιμών. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αυτό, που έχει διάρκεια 42 μήνες, συμμετέχουν 12 φορείς από 8 ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ΟΤΕ, επίσης, θα είναι αρμόδιος και για τη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του πλαισίου Horizon 2020. Στις ερευνητικές δραστηριότητες του 5G περιλαμβάνεται και ο «διάδρομος» που θα συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία και Σερβία, για τον οποίο πραγματοποιείται ερευνητικό πρόγραμμα από την Cosmote και τον βουλγαρικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο A1.
Ο διάδρομος αυτός, βάσει του σχεδιασμού του προγράμματος θα συνδέει το Βελεστίνο της Μαγνησίας και την Σόφια και εκτιμάται ότι θα έχει μήκος 473 χιλιόμετρα.
Παραμένει ανάρπαστη η χώρα μας σε ό,τι αφορά στη «Χρυσή Βίζα» καθώς, μαζί με την Ισπανία, μονοπωλεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Στη χώρα μας, η οποία έχει μεταβληθεί σε real estate επενδυτικό προορισμό, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων έκαναν «μαραθώνιο» την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υπογραφές προσυμφώνων αγοράς ακινήτων με στόχο να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα». Την εξέλιξη αυτή έφερε η μεταβολή στη νομοθεσία, η οποία προβλέπει ως ελάχιστο όριο επένδυσης τα 500.000 ευρώ έναντι 250.000 ευρώ που ίσχυε.
Ένας ακόμη λόγος που η Ελλάδα αποτελεί πλέον βασικό προορισμό των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής είναι η διακοπή άλλων δημοφιλών προγραμμάτων, όπως εκείνα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Η εξέλιξη αυτή έχει ανεβάσει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων σε όλη τη χωρά με τη μεγαλύτερη ζήτηση να εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου εκτός από το κέντρο και τους γύρω δήμους, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στα Βόρεια Προάστια, αλλά στις περιοχές γύρω από το Ελληνικό και κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα καταγράφεται από την Κίνα η οποία συγκεντρώνει το 60%, περίπου, από τις 12.818 «χρυσές βίζες» που δόθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Oι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές την εβδομάδα πριν από την απόφαση της Fed για επιτόκια, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο βελτιώνουν το κλίμα, εκτιμά σε έκθεση της η Citigroup. Την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν $9 δισ. σε θέσεις αγοραστή στα futures του S&P 500, ενώ και αυτά του Nasdaq δείχνουν επιστροφή των «ταύρων».
Όπως αναφέρει η Citigroup, «οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από τις θετικές εκπλήξεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και αυτό φαίνεται στις ροές των futures». Τα αποτελέσματα ήταν πιο δυνατά από τα προβλεπόμενα και πάνω από το 79% των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τα πήγαν καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που αντισταθμίζει τις ανησυχίες σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Οι κολοσσοί του κλάδου τεχνολογίας είχαν ένα «δυνατό» πρώτο τρίμηνο με τα κέρδη της Meta Platforms, της Alphabet (μητρικής της Google) και της Amazon να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα.
Η τιμή του χαλκού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του Ιανουαρίου και μετά. Στα 3,85 δολάρια/λίβρα στο χρηματιστήριο του Σικάγου, ο χαλκός βρίσκεται ανάμεσα από τα 4,5 και πλέον δολάρια/λίβρα που βρισκόταν την άνοιξη του 2022 και τα 3,20 περίπου δολάρια/λίβρα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Τα 4,5 δολάρια, τιμή πολύ κοντά στα υψηλότερα σημεία της τελευταίας δεκαετίας ήταν αποτέλεσμα και των φόβων των αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ τα 3,20 δολάρια ήρθαν απότομα όταν οι αγορές αντιλήφθηκαν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα έφθαναν πολύ παραπάνω απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Μετά τον Ιούλιο, ο χαλκός είχε ανακάμψει σημαντικά, βοηθούμενος και από την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας. Πλησίασε μάλιστα προς τα 4,20 δολάρια/λίβρα κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο αλλά υποχώρησε και πάλι προς τα τωρινά επίπεδα όταν άρχισε να φαίνεται πως η κινεζική ανάκαμψη μπορεί να μην είναι και τόσο δυνατή. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί φαίνεται πως στις αγορές εμπορευμάτων υπάρχουν αρκετοί συναλλασσόμενοι που πιστεύουν πως παρά την αξιόλογη υποχώρησή του τις τελευταίες εβδομάδες, το κόκκινο μέταλλο έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια υποχώρησης. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των short θέσεων που έχουν πάρει μεγάλοι επενδυτές στην αγορά χαλκού, περιμένοντας πως θα κερδίσουν από μία περαιτέρω πτώση.
Σύμφωνα με αναφορές που είδαμε στο Bloomberg, οι short θέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το ερώτημα εδώ είναι γιατί αυτοί οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν πως θα πέσει ακόμα πιο πολύ η τιμή του χαλκού την στιγμή που οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για το μέλλον της τιμής του είναι σε γενικές γραμμές αρκετά θετικές και προβλέπουν κατά μέσο όρο άνοδο κατά 25% για το επόμενο δωδεκάμηνο. Η μόνη λογική υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι πως αυτοί οι «παίκτες» της αγοράς μετάλλων πιστεύουν πως η κινεζική και η διεθνής οικονομία θα κινηθούν πιο αναιμικά απ’ όσο υποθέτουν αυτή την στιγμή οι αναλυτές για τους επόμενους μήνες. Δεδομένης της ευαισθησίας του χαλκού στις μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας, σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να δούμε σημαντική πτώση στην τιμή του.
Σε αντίθετη περίπτωση όμως, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, όσοι πούλησαν short τα συμβόλαια χαλκού ίσως αναγκαστούν να τα αγοράσουν σε ψηλότερες τιμές και να «γράψουν» σημαντικές ζημιές. Ανεξάρτητα πάντως από το βραχυπρόθεσμο μέλλον της τιμής του χαλκού, η δυσκολία στην ανεύρεση νέων ορυχείων ανά τον κόσμο σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μεγάλη χρησιμότητα του χαλκού στην μετάβαση προς την πράσινη οικονομία σχεδόν εγγυώνται την σταδιακή άνοδο της τιμής του τα επόμενα χρόνια.
Αν μάλιστα έχουν δίκιο οι ειδικοί της Wood Mackenzie, οι οποίοι προβλέπουν πως η αγορά χαλκού θα χαρακτηρίζεται από εδώ και στο εξής από αυξανόμενο έλλειμμα από πλευράς προσφοράς, η άνοδος μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτοί που έχουν ποντάρει σε μία επικείμενη πτώση της τιμής του μετάλλου πρέπει οπωσδήποτε να ζημιωθούν.
Μια έρευνα της Greenfield Capital ανέδειξε τη Λισαβόνα, το Βερολίνο και το Παρίσι ως τους κορυφαίους κόμβους για τις startups κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη.
Η Λισαβόνα ήταν στην κορυφή της λίστας με τοποθεσίες φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, με τους μισούς από τους ερωτηθέντες να αναφέρουν την πορτογαλική πρωτεύουσα για να «στεγάσουν» το μέλλον νέων εταιρειών που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα.
Υπάρχει μια «σαφής ένδειξη» ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις ευνοούν τώρα την Ευρώπη και ειδικότερα τη Λισαβόνα. Τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω σημαντικών ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα των εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν πίεση τόσο στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όσο και στους τραπεζικούς εταίρους τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.