H ισχυρή ΤΕΝΕΡΓ, η ανάπτυξη της ΔΕΗ και τα βλέμματα στην S&P

Όλα τα βλέμματα σήμερα το βράδυ στην αξιολόγηση της S&P. Αναλυτές πιστεύουν πως θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, εξέλιξη που θα είναι πολύ θετική για το χρηματιστήριο.

Η S&P είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και μάλλον αυτή η αναβάθμιση θα έρθει μετά τις εκλογές. Η ελληνική αγορά έχει κινηθεί έντονα ανοδικά το τελευταίο διάστημα λόγω αυτής της προοπτικής, αλλά και της προσδοκίας ένταξης της Τράπεζας Πειραιώς στο MSCI και του ανοίγματος της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές.

Επιπλέον, σήμερα η Eurostat θα δώσει και τις πρώτες εκτιμήσεις για το έλλειμμα και το χρέος του 2022, με τις πληροφορίες να λένε για μηδενισμό ελλείμματος ή ακόμα και μικρό πλεόνασμα.

Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, παρά τα όσα έχουν συμβεί (π.χ. πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας τα οικονομικά της. Η επενδυτική βαθμίδα είναι απλά θέμα χρόνου και αυτό φαίνεται και από τη στάση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι από την αρχή του έτους έχουν βάλει 260 εκατ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο (καθαρές εισροές).


 Το ενεργειακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτό επιτρέπει στη ΔΕΗ να αναπτύξει τη δυναμική της. Την εξέλιξη αυτή φυσικά και την έχουν εντοπίσει οι επενδυτές και το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται στη μετοχή, βελτιώνοντας την αποτίμηση της επιχείρησης. Χθες, ανακοινώθηκε πως αγόρασε, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της Enel στη Ρουμανία, τα ποσοστά του fund Fondul έναντι 130 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία, με τη νέα αυτή εξαγορά, ένα περίπου μήνα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Enel Romania, η ΔΕΗ όχι μόνο εδραιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μετατρέπεται σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση από εκείνη που γνωρίζαμε.

Ενισχύει το καθετοποιημένο της χαρτοφυλάκιο με ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος, καθώς προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 3,2 εκατ. νέοι πελάτες και πάνω από 100.000 χλμ νέων δικτύων. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ για το 2023, χωρίς να υπολογίζεται η εξαγορά της ENEL, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ EBITDA.


 Η Τέρνα Ενεργειακή δεν προσφέρει αξία μόνο στους μετόχους της, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, με ήλιο και αέρα, έχει όλα τα φόντα για να είναι ενεργειακά αυτόνομη και να παράγει φθηνή ενέργεια.

Όμως δυστυχώς, απέχουμε ακόμα σημαντικά από το στόχο. Με τη βοήθεια όμως μεγάλων εταιρειών όπως η ΤΕΝΕΡΓ, που σύντομα θα έχει παραγωγή πάνω από 2GW, έχουμε ελπίδες.

Στα χρηματιστηριακά τώρα, ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τη χρήση 2022 με τα προσαρμοσμένα EBITDA να ανέρχονται στα 164,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 69,7 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση προτείνει τη διανομή αυξημένου μερίσματος 0,038 ευρώ ανά μετοχή από 0,34 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς η σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης δια Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW). Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.


Προς τα τέλη Μαρτίου η μετοχή της Σαράντης κινήθηκε μέχρι και κάτω από τα 6,50 ευρώ, καταγράφοντας μία έντονα πτωτική κίνηση από τα υψηλά των 8 ευρώ που είχε λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Άμεση ήταν η ενεργοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου, Κυριάκου Σαράντη, ο οποίος από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και σήμερα έχει αγοράσει συνολικά πάνω από 270 χιλ. μετοχές της εταιρείας του, καταφέρνοντας να ισορροπήσει τη μετοχή κάπως υψηλότερα.

Στην πλευρά του πωλητή φαίνεται πως είναι η Goldman Sachs, η οποία μείωσε το ποσοστό της κάτω του 5% και από τους όγκους της μετοχής φαίνεται πως ίσως να μην έχει τελειώσει τις πωλήσεις της. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη 28,44 εκατ. ευρώ το 2023 και πωλήσεις 480 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη σήμερα διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τις εκτιμώμενες πωλήσεις της φετινής χρήσης.


Έτος ορόσημο θα είναι για τη Real Consulting σε κάθε επίπεδο το 2023 με την εταιρεία να έχει δρομολογήσει την μετάταξη στην Κύρια Αγορά και να περιμένει αύξηση της οργανικής κερδοφορίας κατά 40%, καθώς μπαίνουν σε τροχια υλοποίησης έργα του δημοσίου τα οποία έχει αναλάβει και είχαν καθυστερήσει. Παράλληλα, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει η στήλη, από την εταιρεία του Ν. Βαρδινογιάννη, πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στόχος παραμένει και η ενίσχυση των στρατηγικών της συνεργασιών που μπορούν να επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των οικονομικών της μεγεθών συνδυασμένες με τις εξαγορές που έχει ήδη «λοκάρει».

Λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και του επιχειρησιακού μετασχηματισμού των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, η Real Consulting, χτίζει αθόρυβα ένα υγιές ανεκτέλεστο αναλαμβάνοντας συνεχώς νέα έργα και επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη και τη στρατηγική γεωγραφική επέκταση σε επιλεγμένες αγορές.

Αυτό δίνει και τη βεβαιότητα για της προβλέψεις  αύξησης του κύκλου εργασιών στο εύρος του 30%, καθώς και αύξησης της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA), περίπου κατά 40% σε σχέση με το 2022 το οποίο πέτυχε αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση σε επίπεδο πωλήσεων και EBITDA κατά 11%.


Η Τεχνική Ολυμπιακή μετά από χρόνια κατάφερε να εμφανίσει κέρδη, ενώ διατηρεί υψηλή ρευστότητα και αν κλείσουν κάποια στιγμή και οι εκκρεμότητες με την πώληση του Πόρτο Καρράς και απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια, δεν αποκλείεται να έχει καθαρό ταμείο κοντά στη σημερινή της αποτίμηση. Η εταιρεία έχει βάλει κεφάλαια στη ναυτιλία και αυτά όπως δείχνει ο ισολογισμός 2022 αποδίδουν.

Το 2020 αγόρασε μικρά ποσοστά σε πλοία μεταφοράς container (15% συμμετοχή σε 6 πλοία) καταβάλλοντας 8,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2022 αυτές οι συμμετοχές άξιζαν 30,3 εκατ. ευρώ. Το 2021 αγόρασε το 85% σε ένα πλοίο προς 27 εκατ. ευρώ και τώρα αξίζει 82 εκατ. ευρώ περίπου. 


Ανάρπαστη έχει γίνει η Ελλάδα ως real estate επενδυτικός προορισμός, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοράστες ακινήτων έχουν σπεύσει να ολοκληρώσουν τις υπογραφές προσυμφώνων αγοράς ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα».

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μεταβολής στη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πως έως το τέλος του Απριλίου, αν δεν δοθεί περαιτέρω παράταση, το ελάχιστο όριο επένδυσης - το οποίο σήμερα είναι 250.000 ευρώ - διπλασιάζεται.

Εκτός, όμως, από το συνωστισμό για τη «Χρυσή Βίζα» η αλλαγή της νομοθεσίας και το deadline για την εφαρμογή της έχουν δημιουργήσει και φαινόμενο ντόμινο ανόδου τιμών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου εκτός από το κέντρο και τους γύρω δήμους, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στα Βόρεια Προάστια, αλλά στις περιοχές γύρω από το Ελληνικό και κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Στους πρώτους δυο μήνες του 2023 τα αιτήματα για επενδυτική «μετανάστευση» υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν σε 1.446. Συνολικά από τα 17.900 αιτήματα που έχουν υποβληθεί το 70% έχει εγκριθεί, ενώ ένα άλλο 30% είναι σε εκκρεμότητα.


Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνική οικονομίας. Mετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και τις αυξημένες φορολογικές εισροές στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος, διαπιστώνει  μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 3 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2023 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφεται αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία οφείλεται αφενός στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε.

Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις ταξιδιωτών - τουριστών για το μήνα Φεβρουάριο 2023 αυξήθηκαν κατά 80,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 80,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Για το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2023 οι αφίξεις ταξιδιωτών - τουριστών  αυξήθηκαν κατά 83,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχο διάστημα  του 2022.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 25,1% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 0,3% σε τρέχουσες τιμές.


Εισβολή στα γραφεία του χρηματιστηρίου Euronext στο Παρίσι επιχείρησαν οι διαδηλωτές την Πέμπτη στην περιοχή του «La Defense», καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του προέδρου Emmanuel Macron. Οι σκηνές παρόμοιες με την κατάληψη στα γραφεία της BlackRock στη γαλλική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια. Ενώ η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με άλλα μέτρα στην ατζέντα της, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Οι καταληψίες στο λόμπι του Euronext ζητούσαν από τον Μacron να παραιτηθεί.


Η Γερμανία μάλλον αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όσον αφορά στην προμήθεια πρώτων υλών που είναι κρίσιμες στο δρόμο προς την πράσινη οικονομία. Χθεσινές πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται πολύ σοβαρά τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου το οποίο θα αγοράζει πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες στις γερμανικές επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας για την ομαλή και γρήγορη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το ταμείο θα ξεκινήσει με δύναμη πυρός μέχρι τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα έχει σαν στόχο του την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων από αυτά τα υλικά και τη δραστική μείωση της εξάρτησης της χώρας από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες που εκτιμάται πως θα μπορούσαν να μην είναι και τόσο φιλικές προς τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές τέτοιων πρώτων υλών, όπως και η συνολική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάρα πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στο άρθρο του Bloomberg, η Γερμανία εισάγει το 100% του λιθίου που χρησιμοποιεί, ενώ η Ε.Ε. συνολικά το 96,3%. Στην περίπτωση των φωσφορούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται και στην κατασκευή μπαταριών, η γερμανική εξάρτηση είναι και πάλι στο 100% και η ευρωπαϊκή στο 95,9%. Στο κοβάλτιο, που είναι απαραίτητο και αυτό για την κατασκευή μπαταριών, η Γερμανία εισάγει το 100% των απαραίτητων ποσοτήτων και η Ε.Ε. το 83,6%.

Πλήρης σχεδόν είναι και η εξάρτηση από τις εισαγωγές και στην περίπτωση του γραφίτη, με την Γερμανία και την Ε.Ε. να εισάγουν το 99% και 99,4% αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα, λιγότερο γνωστά υλικά, όπως οι σπάνιες γαίες, το τιτάνιο, το βανάδιο, το μαγνήσιο κ.α.

Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου αναφέρει πως ακόμα δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίον θα δουλέψει αυτό το ταμείο, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών βρίσκονται ακόμα σε σχετικά πρόωρο στάδιο.

Είναι αρκετά πιθανό όμως να μιμηθεί σε κάποιο βαθμό μία παρόμοια ιαπωνική προσπάθεια. Το Japan Organization for Metals and Energy Security επενδύει στην αποθήκευση πρώτων υλών και την αναζήτηση προμηθευτών ενώ την ίδια στιγμή δανειοδοτεί ή εγγυάται τον δανεισμό προς τις εταιρείες που ασχολούνται με την προμήθεια πρώτων υλών, αποκτώντας και μερίδιο σε αυτές σε μερικές περιπτώσεις.

 Δεν ξέρουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσει τελικά η Γερμανία, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε πως έχει ήδη κινηθεί προς μία παρόμοια κατεύθυνση από το 2022, όταν δάνεισε με 3 δισεκατομμύρια δολάρια την Trafigura για να την διευκολύνει στην αναζήτηση προμηθειών φυσικού αερίου που τελικά θα καταλήγουν στην Γερμανία.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσουν όλοι οι εταίροι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί ακόμα για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του εγχειρήματος αυτού.


To αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase ανακοίνωσε πως είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη ενός υπεράκτιου ανταλλακτηρίου παραγώγων, αφού η εταιρεία έλαβε άδεια στις Βερμούδες.

Το νέο ανταλλακτήριο θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία του ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Η Coinbase παρουσίασε τις Βερμούδες ως «μια ιδιαίτερα σεβαστή και έμπειρη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή» στην ανακοίνωσή της.

«Οι Βερμούδες ήταν ένα από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά κέντρα που ψήφισαν ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα από το 2018 και το ρυθμιστικό περιβάλλον της είναι από καιρό γνωστό για υψηλό επίπεδο αυστηρότητας, διαφάνειας, συμμόρφωσης και συνεργασίας», ανέφερε η Coinbase σε ανάρτηση στο blog της.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.