H επιστροφή της ΑΒΑΞ, το στοίχημα για τις τράπεζες και τα tips των μικρών

Οι ελληνικές τράπεζες ταλαιπωρήθηκαν λίγο χρηματιστηριακά στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς μετά από ένα αξιόλογο ράλι στον κλάδο, είχαμε τις λογικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και κάποιες νεότερες αναφορές σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI και χθες τις ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κάποιοι ξένοι αναλυτές αναφέρουν πως δύσκολα θα μπει στον MSCI Greece Standard η Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που πριν λίγες μέρες οι επενδυτές το προεξοφλούσαν ως σίγουρο. Βέβαια κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι θα γίνει και πολλές φορές στο παρελθόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις ξένων αναλυτών.

Όπως και να έχει η Πειραιώς βρήκε αφορμή για διόρθωση, ενώ χθες έκανε πολύ μεγάλο όγκο στο χρηματιστήριο παραγώγων. Η πορεία επίσης των μετοχών χθες επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στην First Republic Bank, η μετοχή της οποίας είχε υποχωρήσει επηρεάζοντας και άλλες τράπεζες και φέρνοντας ξανά ανησυχίες και στην Ευρώπη. Από την άλλη τα συμπεράσματα της επίσκεψης των στελεχών της UBS στην Ελλάδα ήταν πολύ θετικά και επανέφεραν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις συστημικές. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του οίκου οι διοικήσεις επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση σταθερή παροχή δανείων σε νοικοκυριά.

Η μετακύλιση στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή μέχρι στιγμής, όπως και οι παραδοχές για τις επιπτώσεις στο κόστος των καταθέσεων έναντι του συνόλου (beta καταθέσεων), σε όλες τις τράπεζες. Το επόμενο ορόσημο των ελληνικών τραπεζών θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη του οίκου. Η  Εθνική ήταν η πρώτη που αντέδρασε χθες και γύρισε θετική αφού πρώτα δοκίμασε ξανά τα 4,50 ευρώ. Ακολούθησαν και οι άλλες και τελικά οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, αλλά όλες με σημαντική άνοδο. 


Μέχρι στιγμής και χωρίς να έχουν δημοσιεύσει όλες οι εισηγμένες πάνω από 30 είναι αυτές με p/e κάτω από 10 φορές. Υπάρχουν σε κάποιες εταιρείες ορισμένα έκτακτα κέρδη, αλλά πολλές είναι αρκετά φθηνές. Ειδικά στη μικρή κεφαλαιοποίηση είναι αρκετές αυτές που ξεχωρίζουν για τα κέρδη, αλλά χρηματιστηριακά δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα τις οδηγήσει υψηλότερα. Από τα βαριά έχουν ήδη ξεχωρίσει ΕΛΠΕ, Motor Oil, Ελβάλχαλκόρ, Viohalco, Aegean Airlines, Autohellas, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, οι οποίες έχουν μονοψήφιο p/e, ενώ λίγο πάνω από 10 φορές είναι των Τιτάν και Jumbo. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις σημειώνουμε τις Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Βιοκαρπέτ, Revoil, Ευρωσύμβουλοι, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ΓΕΒΚΑ, Εβροφάρμα και Αλουμύλ. Δεν είναι φυσικά λίγες αυτές που εκτός από χαμηλή αποτίμηση ως προς την κερδοφορία, έχουν επίσης χαμηλή μόχλευση (κάποιες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό), υψηλή μερισματική απόδοση ή και αποτίμηση χαμηλότερη από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.


Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν κάποιες διοικήσεις εταιρειών σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κόστους δανεισμού και πήραν τα μέτρα τους. Με τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν αυξηθεί επιθετικά, τα επιτόκια των δανείων, όσων είχαν κυμαινόμενο επιτόκιο, πήραν την ανηφόρα. Πολλές εισηγμένες κατέβαλαν το 2022 υψηλότερους τόκους έναντι του 2021 και αρκετές έχουν επικοινωνήσει πως το ύψος των επιτοκίων τις αναγκάζει να κόψουν από αλλού για να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος. Έσπευσαν να κάνουν συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων, κλειδώνοντας ουσιαστικά το επιτόκιο για ένα μέρος του δανείου. Έτσι κατάφεραν να βγάλουν σημαντικό έκτακτο κέρδος. Κάποιες το «κλείδωσαν» λύνοντας τη σύμβαση. Η Βιοκαρπέτ είχε κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ από αυτές τις κινήσεις, η ΣΙΔΜΑ 1,3 εκατ. ευρώ και η Κτήμα Λαζαρίδης 915 χιλ. ευρώ.


Μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 12 χρήσεις ανακοίνωσε πως θα δώσει η Avax και μάλιστα τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή που θα λάβουν οι μέτοχοι αντιστοιχεί σε απόδοση 8%. Η εξέλιξη αυτή βελτίωσε χρηματιστηριακά τη συμπεριφορά της μετοχής. Ο όμιλος στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του δανεισμού και βέλτιστης αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, απο-επένδυσε στη διάρκεια του 2022 από μη βασικές δραστηριότητες και ώριμες συμμετοχές, πωλώντας ένα χαρτοφυλάκιο 112 MW έργων ΑΠΕ της 100% θυγατρικής Volterra και ποσοστό 20,53% που κατείχε στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου εντός των τελευταίων δύο ετών έχει μειωθεί κατά 250 εκατ. ευρώ, με προγραμματισμό για περαιτέρω σημαντική μείωση και το 2023.

Παράλληλα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ συμμετέχει με αξιώσεις και στις διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, προσδοκώντας στην αύξηση του κύκλου εργασιών και του ανεκτέλεστου υπολοίπου του που σήμερα είναι στα 2,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αξιολογούνται οι νέες ευκαιρίες που διαμορφώνονται, τόσο λόγω της πληθώρας των υπό δημοπράτηση έργων στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της μεταστροφής που έχει προκληθεί και την αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων σε αγορές όπου έχει εξειδίκευση (Υποδομές φυσικού αερίου, σταθμοί παραγωγής ενέργειας).


Κέρδη 5 εκατ. ευρώ είχε το 2022 η Alpha Αστικά Ακίνητα και θα δώσει μέρισμα 0,26 ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα είχαν στο τέλος της χρήσης 53,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 37,4 εκατ. ευρώ που θα ανεβάσει το ταμείο στα 90 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 113,5 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών έφερε έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ.


Oι ανησυχίες για νέα αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ για το θέμα της οροφής χρέους έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στις τιμές των δικαιωμάτων στην αγορά παραγώγων. Οι επενδυτές ανησυχούν πως οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα πυροδοτήσει έξαρση της μεταβλητότητας στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς θα πλησιάζει η προθεσμία.

Οι ανησυχίες για την ανάγκη να αυξηθεί το όριο δημοσίου χρέους των HΠΑ από το τρέχον επίπεδο των $31,4 τρισ. ήταν εμφανείς εδώ και καιρό στην αγορά κρατικών  ομολόγων, αλλά όχι στη Wall Street με τον δείκτη S&P 500 να διατηρεί την ανοδική του πορεία καταγράφοντας κέρδη 6% φέτος.

Στην αγορά παραγώγων όμως, οι ανησυχίες εντείνονται και μερικοί αναλυτές προειδοποιούν για την ημερομηνία μετά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει όλους τος λογαριασμούς της. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τόσο μακριά, μπορεί να έρθει στο πρώτο μισό του Ιουνίου.

Παρόλο που η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά ότι οι πολιτικοί θα αποφύγουν ένα νέο θρίλερ παρόμοιο με αυτό του 2011, μερικοί έχουν αρχίσει να καλύπτονται για το ενδεχόμενο έξαρσης της μεταβλητότητας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν μέχρι την τελευταία στιγμή ή αν αποτύχουν και προκαλέσουν αυτό που η Deutsche Bank αποκαλεί «το μεγάλο επεισόδιο του φετινού καλοκαιριού».


Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ανάπτυξη κατά 4,5% ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα μηνών και έκανε αρκετούς οικονομολόγους να ανεβάσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για ολόκληρο τον χρόνο προς το 6%, αρκετά παραπάνω από τις επίσημες προβλέψεις της ηγεσίας της χώρας για ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κοντά στο 5%. Σημαντική βοήθεια έδωσαν οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και η επιστροφή του τομέα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία των τελευταίων 24 μηνών. Ορισμένοι όμως πιστεύουν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Ο αρμόδιος για την Κίνα οικονομολόγος της Goldman Sachs εξέφρασε σημαντικούς ενδοιασμούς για την πραγματική υγεία της οικονομίας, τονίζοντας πως οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σκεπάζουν κάποια σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ανεργίας και της βιομηχανικής παραγωγής, όπου τα πράγματα δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη συνολική εικόνα του ΑΕΠ. Οι προβληματισμοί του Hui Shan μάλλον ενισχύονται από την πορεία των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος στις ασιατικές αγορές.

Όπως είδαμε χθες στο Bloomberg, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στην αγορά της Σινγκαπούρης έπεσε για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Δεκέμβριο κάτω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα 132 περίπου δολάρια που είχε φτάσει στα μέσα Μαρτίου. Η εξέλιξη της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με την Κίνα, καθώς η ασιατική υπερδύναμη είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χάλυβα στον κόσμο.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του, αφού το καλοκαίρι του 2021 ξεπέρασε τα 230 δολάρια/τόνο για να πέσει προς το τέλος του φθινοπώρου κάτω από τα 80 δολάρια/τόνο. Αφού ανέκαμψε ισχυρά και ξεπέρασε πάλι τα 150 δολάρια, έπεσε εκ νέου κάτω από τα 80 δολάρια τον Οκτώβριο του 2022 λίγο πριν η κινεζική ηγεσία εγκαταλείψει την πολιτική των αυστηρών περιορισμών για τον περιορισμό της πανδημίας. Η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθηση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, όπως και σε πολλές άλλες πρώτες ύλες, των οποίων οι τιμές ανέβηκαν εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης.

Φαίνεται όπως πως η ζήτηση τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όπως διαβάζουμε στο mining.com, το αγοραστικό ενδιαφέρον από τα κινεζικά χαλυβουργεία είναι κάπως υποτονικό. Σύμφωνα με τους συνεργάτες της ιστοσελίδας, οι αγορές σιδηρομεταλλεύματος για το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν πολύ δυνατά, αλλά η κατανάλωση των αποθεμάτων δεν γίνεται τόσο γρήγορα, όπως δείχνει η σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων σιδηρομεταλλεύματος στα μεγάλα κινεζικά λιμάνια.

Όπως φαίνεται, η κινεζική ανάπτυξη μπορεί να έχει επιστρέψει αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να δικαιολογεί τον ενθουσιασμό που κυρίευσε τις αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών προς το τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.