Η είδηση ότι η Ελληνικός Χρυσός ξεκινά ξανά την παραγωγή στο μεταλλείο των Σκουριών ικανοποίησε τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι το ζητούμενο, η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους κατοίκους, όπως είναι και λογικό.
Οι οποίοι θα είναι «συμμέτοχοι» στην ανάπτυξη που φέρνει η παραγωγή. Γιατί; Γιατί θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα από μεταλλευτικά τέλη για τον οικείο δήμο και ο προϋπολογισμός για έργα υποδομής και κοινωνικής πολιτικής, λογικά, θα αυξηθεί. Η συγκεκριμένη επένδυση όμως κρύβει μεγάλη προστιθέμενη αξία και για την ελληνική οικονομία. Το μεταλλείο των Σκουριών, εκτός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο από το 2025 και μετά θα παράγει κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θα καταστεί η 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη! Η συνολική χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, ενώ και η μητρική Eldorado θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα καλύψει σημαντικό μέρος της επένδυσης με δικά της κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά για τη χρηματοδότηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός καλό είναι να έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει. Πρόκειται για δάνειο επιδοτούμενο από το RRF, όχι για επιχορήγηση! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της Eldorado Gold έχουν ήδη επενδύσει στα μεταλλεία Κασσάνδρας περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Για τις Σκουριές συμφώνησαν σε κοινοπρακτικό δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, οι οποίες θα καλύψουν 680 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα βάλει η εταιρεία.
Κάποιοι όμως σπεύδουν να πουν ότι το δάνειο που παίρνει η Ελληνικός Χρυσός θα είναι εν μέρει επιδότηση από το RRF, κάτι που ουδόλως ισχύει. Το ισχυρίζονται αυτό μάλλον επειδή ένα μέρος του δανείου, 100 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα φροντίσουν οι τράπεζες να το εντάξουν στα δάνεια που επιδοτούνται από το RRF με χαμηλότερο επιτόκιο.
Μπερδεύουν έτσι όμως δύο ανόμοια πράγματα. Άλλο η επιχορήγηση (δανεικά και αγύριστα) και άλλο η επιδότηση του δανειακού επιτοκίου. Τι εννοούμε; Δεν παίρνει δωρεάν κεφάλαια η Ελληνικός Χρυσός, αλλά χαμηλότερο επιτόκιο σε ένα μέρος του δανείου, μέσω RRF. Το οποίο και θα αποπληρώσει εντός 7 ετών!
---
Για πολλούς το εγχείρημα της Lavipharm συνιστά μια από τις δυσκολότερες προσπάθειες επιχειρηματικής επαναφοράς ή άλλως turnaround story, ωστόσο, το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα έγινε και η εταιρεία πέτυχε κεφαλαιακή ενίσχυση 51,4 εκατ. ευρώ από την ολοκληρωθείσα αύξηση με σημαντική συμμετοχή περί τα 13 εκατ. ευρώ θεσμικών κεφαλαίων από Έλληνες και ξένους.
Η καινοτόμος φαρμακευτική, μετά από αυτό βγαίνει από την επιτήρηση, κάτι που αναμένεται να γίνει προπαραμονές Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ η διοίκηση, που υποστηρίζεται από ένα πολύ «δυνατό» δίδυμο, τον Μηνά Τάνες και τον Βασίλη Μπαλούμη, έχει βάλει στόχο να ξανά βάλει την εταιρεία στο υγιές επιχειρηματικό κάδρο με κινήσεις που υπόσχονται πολλά με επίκεντρο την καινοτομία.
Η αναφορά στο δίδυμο Μ. Τάνε και Β. Μπαλούμη, υπενθυμίζει στους γνώστες της αγοράς για τον μεν πρώτο την 35ετή θητεία στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και στη συνέχεια στην Food Plus (εταιρεία ανάπτυξης των σημάτων Pizza Hut & KFC) στην οποία υπήρξε συνιδρυτής και για τον δε δεύτερο την 17ετή παρουσία σε νευραλγικές θέσεις της Lamda Development όπου διαχειρίστηκε ΑΜΚ, ομολογιακά, και αναχρηματοδοτήσεις.
Η Lavipharm με την επιστροφή σε θετικά ίδια κεφάλαια, θα δικαιούται συμμετοχής σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κρατικών κινήτρων, ενώ παράλληλα θα διευρύνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, μέσα από το patch της κλονιδίνης και σειρά άλλων φαρμάκων, συν το project της φαρμακευτικής κάνναβης με την Tikun Europe.
---
Τα συνεχόμενα limit up της Attica έδωσαν μια γεύση από το μακρινό 1999. Θεωρητικά η αξία της συναλλαγής με την Strix δίνει τιμή στόχο τα 2,56 ευρώ, ωστόσο μέχρι εκεί μεσολαβούν κάμποσα στάδια που αφορούν την έγκριση του deal με την ΑΝΕΚ από την επιτροπή ανταγωνισμού, τη μετατροπή των μετοχών, την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης. Μπορεί όμως και τίποτα από όλα αυτά να έχουν νόημα αφού αν κριθεί ότι η Strix αποτελεί νέο βασικό μέτοχο συντρέχουν οι λόγοι δημόσιας πρότασης. Η απόφαση πώλησης της Attica θα παρθεί σε Γενική Συνέλευση της MIG ως τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αν υπάρχει θετική απόφαση η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023.
Για την MIG το κομμάτι που απομένει μετά την πώληση του 79,38% της Attica αφορά στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων RKB η οποία διαχειρίζεται 28 εμπορικά ακίνητα σε όλη την Σερβία με συνολικούς διαθέσιμους χώρους προς ενοικίαση 149.000 τ.μ. αποτελώντας έναν εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών ακινήτων στη χώρα. Η καθαρή αξία ενεργητικού βρίσκεται στα 121,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιoποίηση της MIG στα 43 εκατ. ευρώ
---
Σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν αυξήσει το λειτουργικό κόστος κατά 10%, και η αύξηση των πρώτων υλών άνω του 15% λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στο κόστος παραγωγής, υπάρχουν εταιρείες βιομηχανικές με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό που συνεχίζουν να επενδύουν στην ανάπτυξη.
Η Ικτίνος ανήκει σε αυτές και παρά τη συρρίκνωση των μεγεθών που παρατηρήθηκε στο εννεάμηνο, για την οποία η διοίκηση είχε αναφέρει ότι την αναμένει χωρίς να έχει βεβαίως προσδιορίσει ακριβώς τα μεγέθη, επέλεξε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις επενδύσεις τετραπλασιάζοντας το ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ειδικότερα έκανε 3 εκατ. επενδύσεις σε νέα λατομεία και επέκταση εξορύξεων, έναντι 0,7 εκατ. το 2021, παρά το γεγονός ότι εκτός από τα αποτελέσματα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία σε ενέργεια και πρώτες ύλες, είχε να αντιμετωπίσει και το lockdown της αγοράς της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς ελληνικών μαρμάρων. Στόχος να περιορίσει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων, μέσω της μείωσης του παραγωγικού κόστους, λόγω της καλύτερης απόδοσης της παραγωγικής διαδικασίας και ποιοτικά και ποσοτικά.
Σε αυτό το τοπίο και με δεδομένες τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα η συμμετοχή των πωλήσεών προς την Κίνα στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας έφθασε στο 30% του κύκλου εργασιών από 60% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2021.
Ωστόσο, η εταιρεία όπως σας έχει ενημερώσει σχετικά η στήλη, έχει ανοίξει νέες αγορές όπως τις Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, ενώ αναμένονται και νέες συμφωνίες από την αγορά της Αμερικής που είναι πολλά υποσχόμενη και η εταιρεία έχει και την εμπειρία, αλλά και την κατάλληλη ποιότητα μαρμάρων για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση και τα απαιτητικά έργα της περιοχής.
Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κατεργασμένων ελληνικών μαρμάρων με μερίδιο που ανέρχεται στο 15%. Η συμμετοχή τρίτων χωρών, πλην της Κίνας, στις εξαγωγές της Ικτίνος ανέβηκε από το 40% σε 70%, ενώ και το ξύπνημα του Κινέζικου δράκου δεν φαίνεται μακριά αφού ήδη έχει αυξηθεί ο όγκος των παραγγελιών.
---
Από τις 27 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκποιηθούν στο κλείσιμο 200.000 μετοχές της εταιρείας Ελλάκτωρ κυριότητας Ι. Σαραντόπουλου με επισπεύδουσα την Eurobank.
---
Από την ανακοίνωση μεγεθών του εννεαμήνου της Dionic: «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε ευρώ (65.456.895) και της Εταιρείας σε ευρώ (50.986.337). Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη με την Αναδιοργάνωση του δανεισμού της Εταιρείας και του Ομίλου. Από τα ανωτέρω είναι εμφανές ότι στο άμεσο μέλλον οι πιθανότητες επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων της Εταιρείας είναι ελάχιστες λόγω ελλείψεως χρηματικών διαθεσίμων.» Πολύ δύσκολα τα πράγματα.
---
Από την ανακοίνωση μεγεθών του εννεαμήνου της Βιοτερ: «Η εταιρεία, έχοντας ήδη περιορισμένη δραστηριότητα, αφού συνεχίζει τις προσπάθειες εξυγίανσης της δεν έχει επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση και το διαμορφούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς, η Εταιρεία παρακολουθεί προσεκτικά και αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις. Αναφορικά με τις συνέπειες του κορονοϊού (Covid-19) η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας (Covid-19), επέφερε κάποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διαδικασία υλοποίησης του πλάνου της Συμφωνίας Εξυγίανσης.» Αχτίδα φωτός.
---
Η ΒΙΣ πηγαίνει σε Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με την έκδοση 49,68 εκατ. μετοχών με τιμή άσκησης τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Το dilution είναι συντριπτικό αφού οι νέες μετοχές που εκδίδονται αντιστοιχούν στο 90% του συνόλου. Και επειδή ο βασικός μέτοχος ελέγχει συνδυαστικά το 85% σχεδόν των μετοχών η υπέρβαση του ορίου για την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ φαίνεται πολύ πιθανή. Το αν θα το πράξει αυτό δεν είναι ακόμα προσδιορισμένο.
---
Ακίνητο για να φιλοξενήσει τη νέα του έδρα θα αναζητήσει σύντομα το ερευνητικό κέντρο Αθηνά. Κι αυτό όχι μόνο επειδή εκεί που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του, στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι ο χώρος είναι περιορισμένος, αλλά και διότι μέρος του κόστους κτήσης του ακινήτου θα προέλθει από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Συγκεκριμένα, έχουν εξασφαλιστεί 8,7 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου άλλα τόσα θα εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το ερευνητικό κέντρο να είναι αξιόπιστος ενοικιαστής, μένει να φανεί εάν οι επενδυτικές εταιρίες ακινήτων θα επιδιώξουν να δώσουν το «παρών» στη διαδικασία. Κι αυτό δεδομένου ότι το ερευνητικό κέντρο θα ψάξει για έτοιμο κτίριο, μιας και ούτε χρόνος, ούτε τόσο πολύ χρήματα υπάρχει για να χτίσει από την αρχή τις δικές του εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, με το real estate να έχει γίνει ιδιαίτερα hot αγορά, θα έχει ενδιαφέρον το πού θα καταλήξει η διαδικασία αναζήτησης της νέας έδρας του «Αθηνά» που σήμερα βρίσκεται στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι.
---
Στη Γλυφάδα βρίσκεται το δεύτερο ακριβότερο ακίνητο που έχει προγραμματιστεί για να βγει την Τετάρτη στο ηλεκτρονικό σφυρί βρίσκεται στη Γλυφάδα και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος και την οδό Ιατρού Λιούγκα 6. Συγκεκριμένα θα εκποιηθεί σε τίμημα 5,8 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε εάν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον ή εάν οι υποψήφιοι επενδυτές θα ακολουθήσουν την παραδοσιακή τακτική του να αφήσουν να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να εμφανιστούν την επόμενη φορά για να…«ψωνίσουν» φθηνότερα. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το ακίνητο δεν θα μείνει στα αζήτητα εάν σκεφτεί κανείς ότι τη μεγάλη ζήτηση που προσελκύει η Γλυφάδα, η οποία παραδοσιακά κρατάει τα σκήπτρα όσον αφορά τις τιμές στο real estate των Νοτίων Προαστίων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι πρόκειται για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο με συντελεστή δόμησης 0,80 και συντελεστή κάλυψης 1/3 που ανήκε σε εταιρία διαχείρισης ακινήτων. Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Γκόλφ Γλυφάδας (όχι όμως σε θέσεις ακριβώς μπροστά στα όρια της έκτασης του Γκόλφ), οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα με συντελεστή δόμησης ίσο με 0,80, πωλούνται από 1.700 – 2.700 ευρώ / τ.μ.
---
Μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη και τη δέσμευσή της ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, η JP Morgan ανεβάζει την πρόβλεψή της για το πού θα καταλήξουν τα επιτόκια της ευρωζώνης, στο 3,25% από 2,50% προηγουμένως. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, «η ΕΚΤ γύρισε πιο «γερακίσια» στη συνεδρίαση της Πέμπτης και κατά συνέπεια προβαίνουμε σε μια μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψης μας για το τελικό επιτόκιο, αυξάνοντάς το κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,25%».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που θα είναι επαρκώς ανασταλτικά για την οικονομική δραστηριότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική τράπεζα Societe Generale που επίσης αναθεώρησε υψηλότερα την πρόβλεψή της για το πού θα καταλήξει το επιτόκιο του ευρώ, στο 3,75% από 3,0% πριν.
Όπως σχολιάζει σε έκθεσή της, «η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη, δεν θα υπάρξει μεταστροφή στην πολιτική των επιτοκίων ακόμη και αν ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδυνθεί. Εκτιμούμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με δύο περαιτέρω αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις των 25 μβ».
---
Το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων που ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου IRA (Inflation Reduction Act) έχει κυριολεκτικά προκαλέσει ένα κύμα ανακοινώσεων για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη Τετάρτη μάθαμε πως η εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Materials αποφάσισε να επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες λεπτομέρειες που έδωσε η Redwood, στόχος της επιχείρησης είναι να μπορεί να κατασκευάζει εξαρτήματα και υλικά για μπαταρίες αρκετά για να τροφοδοτήσουν την κατασκευή ενός εκατομμυρίου μπαταριών ετησίως. Η έναρξη της ανέγερσης του εργοστασίου τοποθετείται στις αρχές του 2023 και μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν αρχίσει οι εργασίες ανακύκλωσης υλικών μπαταριών.
Η κατασκευή νέων υλικών με χρήση ανακυκλωμένων αλλά και «παρθένων» υλικών θα αρχίσει αργότερα, σε χρόνο που δεν διευκρίνισε η εταιρεία. Στόχος πάντως είναι η κατασκευή 100.000 τόνων ετησίως σε ηλεκτρόδια καθόδου για μπαταρίες. Όπως έχουμε δει και παλαιότερα, τα ηλεκτρόδια καθόδου είναι ίσως τα πιο σημαντικά εξαρτήματα για μία μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κόστους κάθε μπαταρίας. Η Redwood θα ξεκινήσει την κατασκευή ηλεκτροδίων καθόδου στο εν λειτουργία εργοστάσιό της στην Νεβάδα κάποια στιγμή το 2024 με στόχο ετήσια παραγωγή ανάλογη με αυτήν που θα έχει το εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας.
Όμως, τα δύο εργοστάσια της Redwood δεν θα είναι τα μόνα που θα κατασκευάζουν ηλεκτρόδια καθόδου στις ΗΠΑ. Πριν μερικές εβδομάδες μάθαμε πως η κορεατική LG γνωστοποίησε τα δικά της σχέδια για την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής υλικών για μπαταρίες με έμφαση στα ηλεκτρόδια καθόδου. Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στην πολιτεία του Τενεσί και η ετήσια παραγωγική δυναμικότητά του θα είναι παραπλήσια αυτής των δύο εργοστασίων της Redwood Materials.
Αυτό σημαίνει πως σε τρία χρόνια από τώρα, στις ΗΠΑ θα παράγονται τουλάχιστον 300.000 τόνοι ηλεκτροδίων καθόδου για μπαταρίες αυτοκινήτων. Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός καθότι, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, αυτή την στιγμή δεν παράγονται στην χώρα πάνω από 50.000 τόνοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτροδίων καθόδου παράγεται αυτή την εποχή στην Κίνα και αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει πάση θυσία να το αλλάξει. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων, οι οποίοι είναι έξω φρενών με τις προβλέψεις του νόμου IRA, ο οποίος στην ουσία υποχρεώνει όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θέλουν να πουλήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ να έχουν ένα σημαντικό κομμάτι της εφοδιαστικής τους αλυσίδας μέσα στην χώρα, το σχέδιό του φαίνεται να πετυχαίνει.
Το ύψος των επενδύσεων για την κατασκευή παραγωγικών εγκαταστάσεων στον τομέα των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που εκτός των άλλων συνεπάγεται την δημιουργία χιλιάδων νεών θέσεων εργασίας και δυνητικά πολύ περισσότερες ψήφους για τον Μπάιντεν και το κόμμα του.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.