- Ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα η οποία μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, αλλά ευτυχώς καταλήγει με ένα τετραήμερο αργίας. Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στη συνάντηση που θα έχουν η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ. Εκεί θα δρομολογηθούν τα εκκρεμή ζητήματα της συμφωνίας για την Ελλάδα, για το δημόσιο χρέος της και τη συμμετοχή του Ταμείου. Μετά τη συνάντηση -κι εφόσον όλα πάνε καλά- θα μπορούμε να λέμε οτι έχουμε οδικό χάρτη για το ελληνικό ζήτημα.
- Όσον αφορά τη συμφωνία της Μάλτας δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού. Άνοιξε ο δρόμος να επιστρέψει τρόικα και να αρχίσει η συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοικτά θέματα, τα οποία μπορεί να είναι τεχνικής φύσης, αλλά επηρεάζουν τους όρους της συμφωνίας και κυρίως απαιτούν ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους συμβιβασμούς.
- Η κυβέρνηση θα μας πει πολλά. Θα ακούσουμε μέχρι για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, για μείωση φορολογικών συντελεστών και άλλα τέτοια ευχάριστα. Αλλά μέχρι να μάθουμε όλο το πλαίσιο της συμφωνίας και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε, θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός. Η στήλη σας θυμίζει ότι μετά τον Ιούλιο του 2015 και την περίφημη 17ώρη διαπραγμάτευση, χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο όλων όσων συμφωνήθηκαν.
- Όσον αφορά το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες και την αγορά ομολόγων, ασφαλώς και δόθηκε μία ανάσα η οποία θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποτυπωθεί και στην κίνηση των αγορών. Επειδή για να είμαστε ειλικρινείς, αν δεν είχαμε τη συμφωνία στη Μάλτα, τότε σήμερα θα ξεκινούσε και για την πορεία των ελληνικών αγορών η Μεγάλη Δευτέρα.
- Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αρκετά ζητήματα για τα οποία ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα. Με αυτό τον κομψό τρόπο, η στήλη προσπαθεί να σας πει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λεγόμενο QE, μας τελείωσε ή σωστότερα ίσα-ίσα θα προλάβουμε να πάρουμε μια μικρή γεύση. Η χώρα μας πρέπει να εισπράξει τη δόση, να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια να συνταχθεί η έκθεση κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να ακολουθήσει η απόφαση για το QE από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλα αυτά δύσκολα θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, αλλά και στη Φρανκφούρτη, ψιθυρίζουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν φαίνεται ότι θα επεκταθεί μετά τον Ιανουάριο 2018. Αν ισχύει, η Ελλάδα οριακά θα προλάβει συμμετοχή στο QE κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2017.
- Κατά τα λοιπά στα ύψη, όπως ακούγεται στην αγορά, είναι η ανησυχία των στελεχών της τράπεζας Πειραιώς. Ο πρόεδρος της τράπεζας στις τελευταίες ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό, ο διευθύνων σύμβουλος είναι στο Λονδίνο καθώς πρόκειται να αναλάβει στις 18 Απριλίου και στο μεταξύ τα στελέχη της τράπεζας βράζουν στο ζουμί τους. Η αιτία δεν είναι άλλη από την αξιολόγηση που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά την τελευταία του συνεδρίαση. Κάποια στελέχη αναρωτιούνται γιατί αποφασίστηκε προκαταβολικά η αξιολόγηση, πριν ο διευθύνων σύμβουλος δουλέψει μαζί τους και αποκτήσει προσωπική άποψη για τις ικανότητες του καθενός. Γι'' αυτό και αναρωτιούνται μήπως κάποιοι περισσεύουν;
- Και αφού λόγος είναι για το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς να προσθέσουμε πως στις αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης, μαζί με την αναδιάρθρωση των δανείων της ΜIG, λήφθηκε και η απόφαση να πουλήσει ο επιχειρηματικός όμιλος τη δραστηριότητα της ακτοπλοΐας, δηλαδή την Attica. Η απόφαση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που συνδέονται με τη ρευστότητα. Ωστόσο υπάρχουν πηγές στην αγορά που υποστηρίζουν οτι η πώληση της Attica τελικά θα "τρέξει" εντός του έτους, γιατί η Πειραιώς δεν θα θελήσει να πάει στα stress test το 2018 χωρίς κάποιες κινήσεις απομόχλευσης.
- Η πρόθεση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, αλλά και του Παναγιώτη Θωμόπουλου είναι να παραμείνει ο δεύτερος θέση του προέδρου της Εθνικής. Ωστόσο ακούγεται πως υπάρχουν αντιδράσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και όταν συζητούμε για αντιδράσεις από το ΤΧΣ, δεν εννοούμε τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή, αλλά τα ξένα μέλη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο του Ταμείου.
- Φημολογείται στην αγορά και ένα παρασκήνιο σε σχέση με τη διαδοχή του νυν προέδρου της Εθνικής. Τη θέση λέγεται πως "φλέρταρε" έγκριτος και επιτυχημένος τραπεζίτης. Η υποψηφιότητα του όμως κόπηκε από τον SSM κατά τρόπο αιφνίδιο και αδικαιολόγητο. Πίσω από την απρόσμενη κόκκινη κάρτα του SSΜ, ο τραπεζίτης "βλέπει" υπόγεια παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος και αυτό όξυνε τις σχέσεις του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Και οι δυο πρωταγωνιστές όμως του περιστατικού που περιγράψαμε, ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Οπότε έπεται συνέχεια.
- Και αφού λόγος πήγε στο ΤΧΣ, στην αγορά κυκλοφορεί οτι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ξεσκονίζουν και πάλι την υποψηφιότητα του Χάρη Κύρκου.
- Όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική καλό είναι στην εταιρεία να αρχίσουν να μαθαίνουν κινέζικα. Η Fosun φαίνεται πως έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη του τιμήματος και προβάλλει ως το αναμφισβήτητο φαβορί. Η πλευρά του σχήματος Κάλαμος -EXIN Group έχει βγει στην αγορά προς αναζήτηση κεφαλαίων, προκειμένου να ακολουθήσει τους Κινέζους στην πλειοδοσία.
- Η στήλη δεν γνωρίζει αν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον κινεζικό όμιλο είναι το πρώτο βήμα και έπεται συμμετοχή της Fosun και στο κεφάλαιο της ΕΤΕ και μάλιστα με την κυβέρνηση να έχει "ευλογήσει" το deal, όπως γράφτηκε την Κυριακή στο Βήμα. Γνωρίζει όμως ότι η Fosun είναι ο μοναδικός ξένος επενδυτής που ήταν και παραμένει σήμερα πολύ θερμός για στρατηγικές επενδύσεις στον ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο.