Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού. Οι πιθανότητες για μία χορταστική «αναδόμηση» της κυβέρνησης μέσα στον Ιούνιο ή έστω μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, κερδίζει διαρκώς έδαφος σε σχέση με άλλα σενάρια για τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον … Οκτώβριο! Ο λόγος; Πολλοί υπουργοί έχουν ήδη κατεβάσει τα στυλό, γνωρίζοντας ποια θα είναι η τύχη τους. Κι επειδή η έξοδος από την περίοδο του κορονοϊού απαιτεί αυξημένες στροφές, ο ανασχηματισμός είναι πιο κοντά απ΄ ότι ίσως φανταζόμαστε.
---
Μόνος του το «παλεύει» για τις τράπεζες ο Αλεξ Πατέλης. Αλλά αυτές οι μάχες είναι λογικό να δίδονται απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα, τα οποία και έχουν τη δυνατότητα να περνούν σε … αντίποινα.
---
Ένα σημαντικό βήμα πρόκειται να γίνει σήμερα για την υλοποίηση των μεγαλύτερων τα επόμενα χρόνια φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, αυτών που δρομολογεί η ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία της Δ.Μακεδονίας. Ένα πακέτο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος περίπου 1 GW (για την ακρίβεια 960 MW) περνάει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στις λιγνιτικές περιοχές της Πτολεμαΐδας όπου επί ολόκληρες δεκαετίες η ΔΕΗ, έσκαβαν και έκαναν εξορύξεις λιγνίτη. Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες εκσκαφών και ένας... λόφος αρχαιολόγων για να επιβεβαιώσει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν αρχαία.H στήλη δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα βρεθεί σήμερα κάποιος αρχαιολόγος που να «ανακαλύψει» αρχαία στα συγκεκριμένα σημεία. Γιατί με το ΚΑΣ πολλά έχουν δει τα μάτια μας.
---
Οι γενικές συνελεύσεις έχουν τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά τους. Πίσω από την επίκληση υποπαραγράφων, άρθρων και νόμων στην ατζέντα των θεμάτων, μπορεί κανείς να βρει κρυμμένους θησαυρούς πληροφοριών που εμάς στους πιο παλιούς θυμίζει εκείνο το έξυπνο ανάγνωσμα «ανοίγει τη μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι» …κλπ.
Να ας πούμε, αν κάποιος ανατρέξει στο (προτελευταίο) θέμα 11 της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ που θα γίνει στις 22 Ιουνίου, θα διαβάσει το (ακατανόητο) για τους μη νομικούς «Παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1β του Ν. 4548/2018».
Η συγκεκριμένη παράγραφος, του συγκεκριμένου άρθρου, του συγκεκριμένου νόμου, προβλέπει ότι με την έγκριση της γενικής συνέλευσης η διοίκηση μπορεί να αποφασίζει έκτακτες αυξήσεις κεφαλαίου όποτε κρίνει σκόπιμο και για όποιο ύψος θέλει, για διάστημα πέντε χρόνων, με τη δέσμευση ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του κεφαλαίου, που υπάρχει κατά την ημερομηνία που χορηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο η εξουσία για αύξηση του κεφαλαίου.
Οι ενδιαφερόμενοι ας υπολογίσουν πόσο θα είναι το μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ τις 22 Ιουνίου ή σε περίπτωση επαναληπτικής συνέλευσης, στις 29 Ιουνίου, για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και ας λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες του ομίλου στο μέλλον.
---
Θα δούμε την Tesla στην αγορά αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας; Η εταιρεία έχει ήδη μπει στον κλάδο με το Powerwall, το Megapack και το Solar Roof. Τα τρία καινοτόμα αυτά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως από επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες. Όπως πληροφορείται η στήλη στα σχέδια της εταιρεία είναι η διάθεση των παραπάνω προϊόντων να γίνει και στην ελληνική αγορά, να μπει δηλαδή στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον. Πάντως, επειδή πρόκειται για πολυεθνικό κολοσσό και σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μια αγορά μεγάλη για τα σχέδιά της, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Προς ώρας.
---
«Διψάνε» για δάνεια οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Παρόλο που η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο χάρη στο φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την αύξηση των καταθέσεων, οι εν Ελλάδι ΜμΕ αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού καθώς τα κριτήρια πρόσβασης σε νέα δάνεια παραμένουν ιδιαίτερα αυστηρά ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Περίπου το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι ΜΜΕ απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι ελληνικές ΜΜΕ όχι μόνον εμφανίζουν τις υψηλότερες δανειακές ανάγκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη., αλλά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να τις καλύψουν (financing gap). Κατόπιν τούτων οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα βρίσκονται – σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα – αντιμέτωποι με τα περισσότερα εμπόδια προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ επιδοτούμενη ρευστότητα περίπου 44,5 δις.ευρω και οι καταθέσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δις.ευρω.
Οσον αφορά λοιπόν στις ανάγκες των ΜΜΕ για περισσότερο δανεισμό όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ για τη χρονιά που μας πέρασε (β΄εξάμηνο) , στην Ε.Ε κατά μέσο όρο το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια. Στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα ήθελε περισσότερα δάνεια φθάνει το 33% ( από 38% που ήταν στο α εξάμηνο του 2021) και είναι μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ . Ακολουθούν οι πορτογαλικές επιχειρήσεις με ποσοστό 27%. Τα ιδια ποσοστά περίπου ισχύουν για τις γραμμές δανεισμού όπου οι το 21% των Ελληνικών ΜΜΕ θα ήθελε πιο διευρυμένες γραμμές , έναντι 10% που είναι ο μέσος όρος στην Ε,Ε .
Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στην ελληνική αγορά δεν καλύπτεται από τον τραπεζικό δανεισμό. Στην Ε.Ε, αλλά και στην Ελλάδα μόνο το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βελτιώθηκε η διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων. Σε ότι αφορά μάλιστα στις γραμμές χρηματοδότησης το 5% στην Ελλάδα απάντησε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε. Αποτέλεσμα αυτών είναι η Ελλάδα να καταγράφεται το υψηλότερο financing gap ( η διαφορά δηλαδή μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες) το οποίο φθάνει το 14% όταν στην Ε.Ε ο μέσος όρος είναι μόνον 4%. Ως επιστέγασμα έρχονται οι απορρίψεις από τις τράπεζες στα αιτήματα των ΜΜΕ για δανεισμό. Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων που φθάνει το 22% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.
---
Η ρευστότητα των ΜΜΕ μετά την πανδημία (παρόλο που τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί) δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί καθώς περίπου το 50% των ΜΜΕ ανέφεραν ότι έλαβαν κρατική στήριξη με στόχο την ανακούφιση της μισθολογικής τους δαπάνης, το 25% επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις και φορολογικές απαλλαγές και το 32% έλαβε άλλους τύπους κρατικής στήριξης. Οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν ότι αυτά τα μέτρα τους βοήθησαν να εκπληρώσουν τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ περίπου το 50% θεώρησε ότι αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα επόμενα δύο χρόνια.
---
Ανεβάζει ταχύτητες -ευτυχώς- η δημοπράτηση νέων ψηφιακών έργων, δημιουργώντας κινητικότητα στον κλάδο της Πληροφορικής, γεγονός που έχει επίδραση στην πραγματική οικονομία, καθώς οι εταιρίες τεχνολογίας, αν μη τι άλλο, κάνουν προσλήψεις. Χθες, λοιπόν, βγήκε στην αγορά ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στην ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφορά την -πραγματική- μεταρρύ́θμιση του Δημοσιονομικού́ Συστήματος στην Κεντρική́ Διοίκηση και τη λοιπή́ Γενική́ Κυβέρνηση, έχοντας προϋπολογισμό 51,2 εκατ. ευρώ. Ένα δηλαδή, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης (ΟΠΣΥΔΔ), που είναι απόλυτα συμβατό με το νέο λογιστικό πλαίσιο για τη Γενική Κυβέρνηση (ΛΠΓΚ), επιτρέποντας τη συγκέντρωση όλων των αναγκαίων στοιχείων για τη σύνταξη ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών αναφορών Γενικής Κυβέρνησης. Κάπως έτσι, αποφεύγεται για πάντα το ενδεχόμενο της επανάληψης των Greek statistics...
---
Νέοι πλειδοτικοί διαγωνισμοί για τα περιουσιακά στοιχεία προγραμματίζει η Ektasis. Αυτοί αφορούν σε μικρότερης αξίας περιουσιακά στοιχεία όπως θέσεις στάθμευσης, διαμερίσματα στο Ηράκλειο, οικόπεδα και αποθήκες. Η υποβολή των προσφορών λήγει στις 9 Ιουλίου και ξεκινά 8 Ιουνίου, ενώ στα αξιοσημείωτα των διαγωνισμών είναι πως δεν υπάρχει ελάχιστο κατώτατο τίμημα.
---
Συνεχίζεται η ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής στην αγορά και φέτος, με νέα προϊόντα να λανσάρονται μέσα στο έτος. Έτσι λοιπόν αναμένεται να ανακοινωθούν προϊόντα στον κλάδο πυρός που θα απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση και στα φαρμακεία. Τα αποτελέσματα του λανσαρίσματος του νέου ασφαλιστικού-επενδυτικού προϊόντος «Full Life Plan» που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο έχει ικανοποιητική ζήτηση από την αγορά.
---
«Overweight» είναι οι συστάσεις της JP Morgan για Eurobank και Εθνική, με τιμές στόχους τα 0,8 ευρώ για την πρώτη και τα 2 ευρώ για την Eθνική και την Πειραιώς. Η τελευταία έχει σύσταση «neutral», ενώ αναλυτές της JP αναφέρουν πως οι εγχώριες τράπεζες πρέπει να αποτιμηθούν όπως τραπεζικά ιδρύματα σε αντίστοιχες μικρότερες αγορές και φέρνει ως παραδείγματα την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία. Σε ό,τι αφορά στους δείκτες αποτίμησης; Της Eurobank είναι 4,6 φορές, της Εθνικής 5,5 φορές και της Πειραιώς 13 φορές, ενώ όταν ενσωματώνεται η λογιστική αξία οι Eurobank και Eθνική είναι διαπραγματεύσεις με 0,4 και 0,5 και η Πειραιώς 0,3 φορές.
---
Σήμερα μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει το «Smart & Sustainable Island» που υλοποιεί η Volkswagen και μετατρέπει το νησί σε «έξυπνο» και απολύτως αυτόνομο. Στο νησία όπως μαθαίνουμε και δίπλα στον Πρωθυπουργό θα βρεθεί και ο CEO της VW Xέρμπερτ Ντισ, που βρίσκεται σε ανοιχτό διαύλο επικοινωνίας με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.