Black Box: Τι φέρνουν οι κυβερνητικές επαφές με τους Σαουδάραβες. Ανοίγει ο δρόμος στον Προκοπίου, η αναγέννηση της Πειραιώς και οι χρυσές ράγες

Eπενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω του fund των Εμιράτων ADQ. Οι επενδύσεις αυτές θα κατευθυνθούν στους εξής τομείς: Τουρισμό, αγροτική παραγωγή, ενέργεια,  ΣΔΙΤ υποδομών και ιδιωτικοποιήσεις. Η στήλη μαθαίνει πως έως τέλος του έτους το ενδιαφέρον για τις ανωτέρω επενδύσεις θα συγκεκριμενοποιηθεί, με τους Σαουδάραβες να βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, την οποία βλέπουν ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Άλλωστε, στην παρούσα φάση εξετάζουν το νομικό πλαίσιο και «σκανάρουν» την αγορά, ενώ οι Σαουδάραβες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία…

Υπενθυμίζεται πως ελληνική αντιπροσωπεία έχει ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jabe. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

---

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφισή του από την ολομέλεια.

Με αυτό τον τρόπο μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το «ξεδίπλωμα» της στρατηγικής του  Γιώργου Προκοπίου. Η μεταβίβαση θα γίνει στην «Milina Enterprises Limited» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, καθώς η ειδική διαχείριση θα πρέπει να εισπράξει απαιτήσεις 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να «κλείσουν» οι οφειλές προς τους εργαζομένους. Εν ολίγοις, από το φθινόπωρο ο στρατηγικός σχεδιασμός του εφοπλιστή αρχίζει να «τρέχει».

Ο Σκαραμαγκάς αναβιώνει και θα δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα Ναυπηγεία στην Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου θα διαχειρίζεται κυρίως εμπορικά πλοία, ενώ ιδιαίτερη σημασία ,με αφορμή τα τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό και την ενεργειακή κρίση, λαμβάνει η απόφαση του εφοπλιστή να μπει και στο ενεργειακό κομμάτι με πλωτές δεξαμενές.

---

Πράσινο άναψε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση με περίπου 155 εκατ. ευρώ του σιδηροδρομικού έργου Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης που έχει συνολικό προϋπολογισμό 213 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο έχει μήκους 37 χιλιόμετρα και η σπουδαιότητά του σχετίζεται -μεταξύ άλλων- με το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, δηλαδή της γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες του έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο project, που είναι ένα από έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΤΕΡΝΑ με την Intrakat, η Άκτωρ με την Μυτιληναίος και η Άβαξ με την Alstom.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΡΓΟΣΕ, πριν από μερικές ημέρες, το συγκεκριμένο έργο ως «πακέτο» με τα υπόλοιπα έξι σημαντικά έργα, έχει περάσει στη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή προσφορών. Το Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, συνιστά ένα σημαντικό κομμάτι του διαδρόμου Sea2Sea, ο οποίος θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα. Και επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, «κλειδί» είναι η γεωγραφία, το συγκεκριμένο έργο βάζει στις ράγες το φιλόδοξο project της σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας με τα τρία λιμάνια της Βουλγαρίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας(Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε).

---

Σε διαρκή μεταμόρφωση βρίσκεται η Λεωφόρος Πειραιώς τα τελευταία χρόνια που μετατρέπεται σε προορισμό αναψυχής, πολιτισμού και καινοτομία από μία μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη περιοχή. Ρόλο - κλειδί στην αλλαγή δεδομένων για το δρόμο που ενώνει τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας έχει η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα στη θέση του πρώην εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ. Θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Για το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός όπου συμμετέχουν τέσσερα σχήματα, με τον ανάδοχο να αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.  Κομβική θέση έχει και το έργο της αστικής ανάπλασης από τη Noval Property  του πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς 252, αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου, με μικτές χρήσεις με συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων. Στον οδικό άξονα και συγκεκριμένα στον αριθμό 44 παρουσία έχει αποκτήσει και η Brown Hotel που μετατρέπει κτίριο γραφείων σε condo hotel με 150 δωμάτια για το οποίο έχει αποκτήσει και επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ.

---

Η ανακοίνωση της μετάθεσης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ και της αποκοπής του μερίσματος κατά 1 μήνα, έφερε πίεση στη μετοχή, καθώς μάλλον ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ότι πάει πίσω και η μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου που κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία. Μάλιστα οι επενδυτές περίμεναν αυτές τις ημέρες να βγει η αναθεωρημένη ατζέντα που θα έβαζε το θέμα της πρόσθετης διανομής μετρητών στους μετόχους, αλλά βγήκε μία ανακοίνωση τροποποίησης του οικονομικού ημερολογίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό και θα προχωρήσει κανονικά με τις πληροφορίες να λένε ότι θα δοθεί και μέσα στο έτος. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με μία εισηγμένη με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα έτη, που αλλάζει και μετασχηματίζεται και ψηφιακά και που φυσικά δεν έχει δανεικά, αλλά ένα τεράστιο ταμείο και σημαντικά κέρδη κάθε έτος. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2021 είχε καθαρό ταμείο 430 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 30,6 εκατ. ευρώ. Το ταμείο αντιστοιχεί σε πάνω από 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

 ---

Παρά την αρνητική συγκυρία για τα χρηματιστήρια και τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές και κυρίως από το εξωτερικό. Μπορεί ο τζίρος το τελευταίο διάστημα να είναι πεσμένος αλλά σύντομα θα μπουν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Η Dimand αναμένεται να αντλήσει 98 εκατ. ευρώ και διαθέτει ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων με δυνατά έργα μπροστά της αλλά στο μετοχικό κεφάλαια θα μπει Η Latsco, της Μαριάννας Λάτση και το fund Orasis του Τζώρτζ Έλιοτ.

H Ιντραλότ θα αντλήσει 130 εκατ. ευρώ περίπου με τον Σωκράτη Κόκκαλη να δηλώνει πως θα ασκήσει τα δικαιώματά του, αλλά και το fund Standard General να αποκτά έως και το 1/3 σύμφωνα με ένα σενάριο που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο και προβλέπει πως μετά την αύξηση η Alphachoice του Σωκράτη Κόκκαλη θα έχει 37,5% και η SG 33,33%.

Επίσης η Lamda Development θα προχωρήσει εντός του Ιουλίου σε νέα ομολογιακή έκδοση ύψους έως 260 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να ακούγεται στην αγορά ότι θα κυμανθεί πέριξ του 4,5%. Σε αυτό το ενδιαφέρον που θα καταγραφεί σύντομα στις παραπάνω εταιρείες, δεν περιλαμβάνεται το ενδιαφέρον που υπάρχει στον ενεργειακό κλάδο με πολλά ονόματα να ακούγονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

---

Η τελική μορφή του εργαλείου κατά του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να συμπιέσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ενώ το επίπεδο αποτιμήσεων και η προοπτική αναβαθμίσεων θα παρέχει στήριξη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εκτιμά η JP Morgan.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει συνεχή αποκλιμάκωση των spreads στο υπόλοιπο του 2022, αλλά και το 2023. Εκτιμά ότι τα spreads θα μειωθούν στις 210 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο από τις 235 μβ σήμερα και στις 200 μβ τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο του 2023 και ότι θα κλείσουν περισσότερο στις 170 μβ τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου.

Η JP Morgan προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3,5% στην Ελλάδα φέτος με τον πληθωρισμό στο 6,3%. Εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 186% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ. Στο βασικό της σενάριο, η πορεία των spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης, όταν ανακοινωθεί ο σχεδιασμός του νέου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποφυγή του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής, θα είναι πτωτική.

---

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες, ίσως και πάνω από χρόνο, μαθαίνουμε πως η παραγωγή κάποιων αγροτικών προϊόντων είναι τόσο μεγάλη που οι καλλιεργητές δεν ξέρουν πως ακριβώς να τα αποθηκεύσουν και αμφιβάλλουν αν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση για αυτά. Αναφερόμαστε στην Βραζιλία, τα φασόλια σόγιας και το καλαμπόκι. Όπως μας πληροφορεί το Bloomberg, η σοδειά του καλαμποκιού στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο, που είναι η πιο παραγωγική περιοχή της χώρας, είναι εξαιρετικά μεγάλη και έχει ωριμάσει και πολύ νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αποθήκευση, καθώς τα σιλό της περιοχής δεν έχουν ακόμα αδειάσει από τα φασόλια σόγιας, των οποίων η συγκομιδή ήταν επίσης εξαιρετική πριν μερικές εβδομάδες. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, το καλαμπόκι στοιβάζεται έξω από τα σιλό, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς πρακτορείου, η φετινή συγκομιδή φασολιών σόγιας και καλαμποκιού έφθασε αθροιστικά τα 80 εκατομμύρια τόνους στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο, επίδοση που είναι με διαφορά η καλύτερη των τελευταίων πέντε ετών.

Η συγκομιδή είναι πολύ καλή και στις υπόλοιπες περιοχές της Βραζιλίας, με την συνολική παραγωγή καλαμποκιού να αναμένεται να φτάσει τα 115 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που θα αποτελεί ρεκόρ για την χώρα. Από αυτά, τα 39 εκατομμύρια θα είναι από το Μάτο Γκρόσο, αυξημένα κατά 20% από πέρυσι. Τα νέα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την σπορά καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, η τιμή και των δύο αγροτικών προϊόντων έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Τα φασόλια σόγιας μάλιστα έφθασαν σε επίπεδα τιμών που είχαμε να δούμε από πριν την ρωσική εισβολή, ενώ και το καλαμπόκι δεν απέχει και πολύ από εκεί. Δεν χρειάζεται να πούμε πως αυτά τα νέα είναι αρκετά ευχάριστα για πάρα πολλούς.

Η πολύ καλή συγκομιδή ελαττώνει τις ανησυχίες για εμφάνιση ελλείψεων σε τρόφιμα ανά τον κόσμο, αφού η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς. Και η σχετική πτώση των τιμών τους δημιουργεί ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που έχει αναστατώσει όλη την υφήλιο. Ο διοικητής Πάουελ και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες λογικά θα χαμογελούν λίγο, αν και θα προτιμούσαν να δουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Ανήσυχοι θα είναι βέβαια οι καλλιεργητές στην Βραζιλία και αλλού, οι οποίοι ελπίζουν πως οι ανεβασμένες τιμές των καρπών τους θα τους αποζημιώσουν για το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των ακριβών λιπασμάτων και καυσίμων.

 Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να είναι όλοι χαρούμενοι. Εμείς πάντως πρέπει να ομολογήσουμε πως χαμογελάσαμε λίγο.

---

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αναμένεται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, καθώς η Goldman Sachs επιδιώκει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές για πιθανή αγορά περιουσιακών στοιχείων από την ,υπό χρεοκοπία, πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius. Οι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία της πλατφόρμας με σημαντικές εκπτώσεις σε περίπτωση πτώχευσης.

Η Goldman έχει απευθυνθεί ήδη σε επενδυτικά κεφάλαια κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε επενδυτικά κεφάλαια που ειδικεύονται σε προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Celsius προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Alvarez & Marsal για να συμβουλεύει σχετικά με την πτωχευτική διαδικασία. Το Celsius είχε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια δάνεια σε πελάτες και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η αξία αυτών με τις σημερινές τιμές διαπραγμάτευσης. Είναι άγνωστο μέχρι σήμερα, εάν τα $2 δισ. αφορούν κρυπτονομίσματα υπό διαχείριση, τα δάνεια της πλατφόρμας ή τα εταιρικά στοιχεία. Πάντως οι καταθέτες της πλατφόρμας ίσως πρέπει να ετοιμάζονται να γράψουν σημαντικές ζημιές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.