Μια ικανοποίηση την έδειξε είναι αλήθεια χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αλλά αν θέλετε την άποψη της στήλης, αυτό που αποτύπωσε η αγορά με τη χθεσινή καταγραφή νέων υψηλών έτους στις 929,26 μονάδες, δεν είναι μόνο οι αλλαγές που επίκεινται στα πρόσωπα της κυβέρνησης. Είναι περισσότερο η βεβαιότητα της πολιτικής σταθερότητας, είναι η αίσθηση πως οι αναγκαίες πολιτικές που έμειναν πίσω θα αρχίσουν να τρέχουν, είναι η ελάχιστη δυνατή κυβερνητική φθορά που υποδεικνύουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι τα απτά δεδομένα πως φέτος διανύουμε μια καλή οικονομική χρονιά, είναι και οι ισχυρές προσδοκίες πως παρά τις αντιξοότητες, οι μήνες και τα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμη καλύτεροι, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να δικαιούται καλύτερων αποτιμήσεων σε σύγκριση με τις τρέχουσες.
Μάντεις δεν είμαστε, αλλά αν έχει έρθει η ώρα να δει η ελληνική αγορά τετραψήφια επίπεδα Γενικού Δείκτη (+1000 μονάδες) και να προχωρήσει στον δικό της «ανασχηματισμό» πρωταγωνιστών, αυτή είναι τώρα. Ψυχολογικό μεν, το λεγόμενο «φράγμα» από τη στιγμή που πολλές μετοχές έχουν αποτιμήσεις; αισθητά υψηλότερες από το χιλιάρικο του Γ.Δ, αλλά από την επόμενη που το ΧΑ θα ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει ραγδαία με νέες εισαγωγές εταιρειών, με νέες ιδιωτικές προσφορές κλπ.
Μπορεί να μεσολαβήσουν διορθώσεις και πισωγυρίσματα, αλλά όσο οι επενδυτές αισθάνονται την πολιτική και οικονομική ασφάλεια να εδραιώνεται, τόσο θα ενισχύουν τις τοποθετήσεις τους σε κεφάλαια με επίκεντρο τις εταιρείες Ενέργειας που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο στοίχημα υπέρβασης της κλιματικής κρίσης, στις νέες τεχνολογίες, τη βιομηχανία, τις κατασκευές κ.α
Και όσο οι εισηγμένες επιχειρήσεις θα πείθονται για την αλλαγή του οικονομικού τοπίου, τόσο θα αυξάνουν τις επενδύσεις και τα κέρδη τους, και θα επιχειρούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Αυτή η αίσθηση πως επίκεινται πολύ μεγαλύτερες αλλαγές από όσες έχουν ήδη γίνει στην οικονομία, τον επιχειρηματικό χάρτη, και την αντίληψη της κοινωνίας για την επόμενη μέρα, είναι οι καταλύτες που θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα το Χρηματιστήριο σε αποτιμήσεις που σήμερα φαντάζουν εξωπραγματικές.
---
Αν τα καλοκαιρινά χαμηλά της Mytilineos στα 13,71 ευρώ (Ιούλιος) ήταν ο πυθμένας του διορθωτικού κύματος, η επόμενη στάση για τη μετοχή μεσοπρόθεσμα δείχνει ότι θα είναι πάνω από τα 18 ευρώ ή πάνω από τα 2,6 δισ. κεφαλαιοποίησης. Για τον μακροπρόθεσμο στόχο που θα έχει αρκετά πάνω από το «20» μπροστά, το μαύρο κουτί και οι αναλυτές του Liberal Markets έχουν γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμπιστευθείτε τις εταιρείες με μέλλον. Από το 0,5090 ευρώ του 2003, το επόμενο χαμηλό της μετοχής ήταν στα 1,27 ευρώ το 2012, τα 2,70 ευρώ το 2016, τα 4,8960 ευρώ το 2020 ενώ χθες η μετοχή «έγραψε» νεότερα υψηλά στα 16,24 ευρώ...
---
Την προσοχή σας στην Τέρνα Ενεργειακή. Η έξοδος από το καθοδικό κανάλι (13,32-11,20 ευρώ) πιθανόν να σηματοδοτεί τέλος διόρθωσης και την απαρχή ενός νέου κύκλου προεξόφλησης προσδοκιών που θα αποτυπωθεί στην αποτίμησή της. Μιλάμε άλλωστε για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εισηγμένη στις ΑΠΕ, το growth story της οποίας δεν εξαντλείται στην παραγωγή, αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας. Το τελευταίο ας το έχουν υπόψη οι επενδυτές γιατί αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει καταλύτη για την εταιρεία.
---
Η «μαμά» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη επιτύχει την έξοδό της από τον δικό της σχηματισμό «σημαίας» και το διάγραμμά της δείχνει κίνηση προς νεότερα υψηλά. Είναι κυρίως οι επιχειρηματικές εξελίξεις που ευνοούν σημαντικά τον όμιλο, καθώς μετά τη συμφωνία για την Εγνατία Οδό από την οποία προσδοκά έσοδα άνω των 11 δισ. ευρώ σε βάθος 35ετίας καθίσταται πανίσχυρος παίκτης στην Ελλάδα και την Ευρώπη στις παραχωρήσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια πολύ μεγάλη βεντάλια επιλογών που ανοίγουν για την εισηγμένη και κάθε μια θα έχει σημαντικά οφέλη για την εταιρεία.
---
Πρώτο σχεδόν πλήρες εξάμηνο από τις (δύο) διοικητικές αλλαγές στην Ελλάκτωρ εντός της χρονιάς, και ο όμιλος ενημερώνει σήμερα για τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου 2021 καθώς και για το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ. Θα είναι ένα πραγματικό crash test για τους Ολλανδούς, τα στελέχη που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην εταιρεία αλλά και για τους μετόχους. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για αυτό το εξάμηνο, αλλά η ουσία είναι πως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα νέο έργο και στην ουσία συνεχίζει να «τρέχει» τις δουλειές που είχαν φέρει οι προηγούμενες διοικήσεις.
---
Ξεπέρασε το 5% η συμμετοχή του Aριστοτέλη Μυστακίδη στην εταιρεία Phoenix Vega Mezz Plc που έχει εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά. Ο επενδυτής ο οποίος έχει συμμετοχή και στην Πειραιώς, ελέγχει άμεσα 70.504.228 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές ή ποσοστό 5,638%.
---
Η στήλη είναι αυτό που λέμε «παλιακιά» σε σχέση με τις αγορές και της αρέσει να ακούει και να μαθαίνει από τους έμπειρους επενδυτές που έχουν χτίσει περιουσίες στον επαγγελματικό της βίο από τα χρηματιστήρια. Το πρώτο που συγκράτησε είναι η χθεσινή συμβουλή του βετεράνου των αγορών Μάρκ Μόμπιους να αγοράσουν οι επενδυτές ένα 10% του χαρτοφυλακίου τους σε φυσικό χρυσό λόγω της αναμενόμενης -από τον ίδιο τουλάχιστον- υποτίμησης των νομισμάτων με τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το δεύτερο είναι η εκτίμηση του Τζον Πόλσον, ο οποίος αν και δήλωσε στο Bloomberg ότι φοβάται να σορτάρει τα κρυπτονομίσματα λόγω της τεράστιας μεταβλητότητας που έχουν, εντούτοις εκτίμησε πως όταν η ευφορία φύγει και η ρευστότητα αρχίσει να μειώνεται, οι τιμές τους θα επιστρέψουν στο μηδέν.
Φυσικά ουδείς αλάνθαστος. Αλλά αν είναι να ακούμε κάποιον για να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, αυτός ας είναι κάποιος που έχει δώσει εξετάσεις στις αγορές και τις έχει περάσει με άριστα. Άλλωστε οι αγορές από την εποχή της ολλανδικής τουλίπας μέχρι τη φούσκα των dot.com και το σκάσιμο της αγοράς ακινήτων ίδιες είναι.
---
Πάνω από το 1,13% των μετοχών της Interlife Ασφαλιστικής άλλαξε χέρια με το χθεσινό πακέτο 210.000 τίτλων στα 4,30 ευρώ. Οι μετοχές μεταβιβάστηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την (παράλληλη) εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α.
---
Επεκτείνεται στην Τουρκία η Veltia Labs, μέλος του ομίλου Tentamis, καθώς εξαγόρασε το μερίδιο της Sta Kalite Kontrol. Με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου του εργαστηρίου που βρίσκεται στη Μερσίνη, στοχεύει σε νέες επενδύσεις στην Τουρκία σε επιλεγμένα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας, με στόχο να αυξηθούν τα μερίδια αγοράς. Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ η τουρκική εταιρεία δραστηριοποιείται στις εργαστηριακές αναλύσεις στους κλάδους τροφίμων και ζωοτροφών.
---
Όπως πληροφορείται η στήλη, στον απόηχο της παγκόσμιας συμμαχίας της EY με την Fadata, κορυφαία εταιρεία λογισμικού που εστιάζει σε ασφαλιστικές πλατφόρμες, η EY Ελλάδος εκτιμά ότι η ασφαλιστική αγορά της χώρας μας βρίσκεται σε ανεπτυγμένο στάδιο ωρίμανσης και μεγέθυνσης, συγκεντρώνοντας την προσοχή των επενδυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της εταιρείας δηλώνουν ότι η παγκόσμια συνεργασία με τη Fadata, θα προσφέρει στις ασφαλιστικές εταιρείες τις κατάλληλες τεχνολογίες που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον κλάδο και θα επιτρέψουν τη γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες των καταναλωτών..
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.