Black Box: Σκληρό πόκερ 15 ημερών για την Εθνική Ασφαλιστική με το CVC και στο βάθος... Χρηματιστήριο

Στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί μια win-win συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η υπόθεση εξελίσσεται πλέον σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι διαπραγμάτευσης με κεντρικό άξονα το χαμηλό τίμημα που φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι το αμερικανικό fund, και το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, πολύ δε περισσότερο όταν η πρόσφατη πώληση της ΑΧΑ Ασφαλιστικής στην Generali έγινε με P/Ε 8,3x με βάση τα προ φόρων κέρδη (20,3 εκατ. ευρώ το 2019), όταν η Εθνική Ασφαλιστική έχει κέρδη 81,7 εκατ. ευρώ. 

Γνώστες των διεργασιών ισχυρίζονται πως μια λεπτή κλωστή χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές από το να δώσουν τα χέρια ή να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε ναυάγιο, αλλά κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν τελικά το πολυθρύλητο deal θα οριστικοποιηθεί ή θα ναυαγήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει επικίνδυνα μετά από μήνες άπρακτων διαβουλεύσεων, και όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Αν αυτό ακούγεται περίπου σαν «τελεσίγραφο» εκ μέρους την Εθνικής, ίσως η ερμηνεία να μην απέχει και πολύ, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές που υπάρχουν στο τραπέζι.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές, οι πληροφορίες λένε ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του Plan B το οποίο, ως γνωστόν, είναι να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου. Μπορεί μια τέτοια επιλογή να αποτελεί το «τελευταίο καταφύγιο» για την Τράπεζα που έως τώρα είχε υπολογίσει στη συνεργασία με τη CVC, και να προκαλέσει μια νέα καθυστέρηση 3-4 μηνών έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ωστόσο αν δεν μεταβληθούν οι όροι του προσφερόμενου τιμήματος, πιθανόν να είναι μια πολύ πιο συμφέρουσα επιλογή για την Εθνική.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι  η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι δέσμευση που έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις, δε, με το CVC κατά το 2020, είναι ο τρίτος κύκλος συζητήσεων για την πώληση μετά το ενδιαφέρον που είχαν δείξει το 2017 οι ελληνοαμερικανοί επενδυτές Κάλαμος-Κουδούνης (σ.σ τι...ιστορία κι αυτή) και το αντίστοιχο ενδιαφέρον της κινεζικής Gongbao το 2018.

----

Σε τουρκικών συμφερόντων εταιρεία περνά άλλη μια μεγάλη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα «ψάρια», ένα κλάδο όπου ο ανταγωνισμός των δύο χωρών εδώ και χρόνια χτυπάει κόκκινο. Οι γείτονές μας επιχειρούν εδώ και χρόνια να πάρουν κεφάλι τόσο στα φρέσκα και στην ιχθυοκαλλιέργεια όσο και στα κατεψυγμένα και δεν βρίσκονται μακριά από τον στόχο τους. Το δαχτυλίδι για την απόκτηση της Καλλιμάνης, όπως μαθαίνουμε έχει δοθεί πλέον οριστικά στην τουρκική Dardanel από τις πιστώτριες τράπεζες, μετά από ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με αρχικά τέσσερις διεκδικητές εκ των οποίων δύο Έλληνες και ένα fund από το Άμπου Ντάμπι. Ενδιαφέρον έχει πού θα κάτσει η μπίλια, δεδομένου ότι οι προτάσεις, που έχουν κατατεθεί, αφορούν είτε την εξαγορά των δανείων, ή/και την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού.  Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της για να αποφύγει η εταιρεία την πτώχευση, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός κινείται περί τα 45 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων 70 εκατ. ευρώ.

----

Δεν παίζει το σενάριο εξαγοράς του Σκλαβενίτη από το CVC.

----

Δεν πουλάει τα δάνειά της στην Χαλυβουργία Ελλάδος η Alpha Bank.

----

Θα διαβάσετε πολλά περισσότερα για την Jumbo στην ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη. Μπορεί το ύφος της ανακοίνωσης του Απόστολου Βακάκη, να ήταν τόσο φορτισμένο και να έδωσε την εντύπωση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία του λιανεμπορίου κάνει ήδη ελεύθερη πτώση στο κενό, αλλά ας μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Εντάξει, η Jumbo χτυπήθηκε από τα διαδοχικά lockdown στο εμπόριο (και ποιος δεν...), έχασε τις σημαντικές για τον τζίρο της, εορταστικές περιόδους, κατά τις οποίες δεν χωράς να μπεις στα καταστήματα, βρέθηκε απροετοίμαστη να υπηρετήσει με σύγχρονες τεχνολογίες τη ζήτηση, αλλά η δραματοποίηση είναι υπερβολική. Αν καταλάβαμε καλά μιλάμε για μια πτώση πωλήσεων κοντά στο 18% το 2020, αλλά και ταμείο που ξεχειλίζει από ρευστό. Οπότε... ιδού η ευκαιρία.

----

Κι επειδή πολλοί νομίζουν ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει των Μεσογειακών Προγραμμάτων, οι «κανόνες Σκυλακάκη» αποτρέπουν τα … «εγκλήματα». Για να μπει κανείς στο πρόγραμμα θα πρέπει να βάλει το 20% των κεφαλαίων που απαιτούνται και να βρει και τραπεζικό δανεισμό ίσο με το 30% του project. Άλυτος γρίφος η άσκηση για όσους μετέτρεψαν στα παρελθόντα έτη τα κοινοτικά προγράμματα σε Mερσεντές και ποτά στα μπαρ του θεσσαλικού κάμπου. Για να γίνει και καμιά δουλειά στο τέλος…

-----

Το γνωστό ρηθέν «για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια επιτροπή», επιδιώκει -εικάζουμε- να διαψεύσει η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με αντικείμενο το σχεδιασμό, το συντονισμό και την παρακολούθηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη συμμετοχή της χώρας στα σχεδιαζόμενα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Πρόκειται δηλαδή, για μεγάλα projects που πρόκειται να δημοπρατηθούν προσεχώς, αφορούν την ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογία και έχει μεγάλη ανάγκη η αγορά.

----

Παρότι αποτελεί κρατικό μονοπώλιο, στην Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο είδηση. Ο λόγος για τη Διώρυγα της Κορίνθου που πρόκειται να εμφανίσει το 2021 θετικό ισοζύγιο. Ο προϋπολογισμός της εταιρείας προβλέπει έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ και έξοδα περίπου 4 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να τοποθετείται σε 161 χιλ. ευρώ.

----

Από τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις...κεφαλαιοποιήσεις. Αν είχε ένα στίγμα να μεταφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης προς τους επενδυτές στο μήνυμα που έστειλε στο προσωπικό της τράπεζας ήταν ακριβώς αυτό: Ότι η τράπεζα ξεπέρασε τη δοκιμασία του 2020 και ήρθε η ώρα «να κεφαλαιοποιήσει» τα οφέλη της στρατηγικής της στα μέτωπα του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των σχέσεων με τους πελάτες της.

----

Γράψαμε χθες στο Liberal Markets για έξοδο του Δημοσίου στις αγορές τον Ιανουάριο, και πριν στεγνώσει το ηλεκτρονικό μελάνι  ήρθε η Citigroup να εκτιμήσει ότι μέσα στον μήνα η Ελλάδα  θα επιχειρήσει την πρώτη της έξοδο στις αγορές με νέο 20ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ. Μάζευε και ας είναι... που λέει ο λαός διότι η κατάσταση στα Δημόσια Ταμεία δεν είναι και τόσο ρόδινη όπως διαπιστώνουν στο Γενικό Λογιστήριο. Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο μέχρι στιγμής λογαριασμός των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού υπερβαίνει τα 6,5 δισ. ευρώ.