Black Box: Σήμερα μπορούν! Αύριο ποιος ξέρει;

Αν έκανε ένα «καλό» ο σχεδιασμός της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς θεωρητικά να τη χρειάζεται λόγω της υψηλής κεφαλαιακής της επάρκειας, είναι ότι εισήγαγε την έννοια της «άντλησης κεφαλαίου για αναπτυξιακούς σκοπούς». Στη πραγματικότητα είναι η πρώτη «αναπτυξιακή» αύξηση κεφαλαίου εδώ και πάνω από μια δεκαετία και αυτό το λαμβάνουν υπόψη τόσο οι επενδυτές όσο και οι υπόλοιπο τραπεζίτες.

Η ΑΜΚ γίνεται τώρα επειδή το κλίμα είναι ευνοϊκό, οι μετοχές της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει ανέβει κατακόρυφα και οι κάνουλες της ρευστότητας είναι ανοιχτές. 

Παραδοσιακά, το Χρηματιστήριο κάνει αυτή τη δουλειά. Είναι ο μεσάζοντας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους μετόχους, ώστε οι πρώτες να αντλούν χρηματοδότηση από τους δεύτερους, να αναπτύσσονται και να δημιουργούν υπεραξίες για τους επενδυτές.

Μέχρι τώρα, στις τράπεζες ίσχυε το αντίθετο. Οι αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν αναπτυξιακές. Ήταν αναγκαστικές ώστε οι τράπεζες να συντηρούνται διασωληνωμένες στη ζωή, με λεφτά των ιδιωτών και του κράτους. Τα προηγούμενα χρόνια εξαϋλώθηκαν δισεκατομμύρια κεφαλαίων και οι επενδυτές έχασαν το 99,99% των χρημάτων που επένδυσαν.

Δεν θα μιλήσουμε, όμως, για τις ευκαιρίες που χάθηκαν, για τα λάθη του παρελθόντος, την ελλιπή ανακεφαλαιοποιηση του πρώτου μνημονίου και την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Τότε που ενώ το ΔΝΤ παρότρυνε να αντληθούν κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ για την ταχεία εξυγίανση των τραπεζών, στην Ελλάδα και την Ε.Ε πετούσαμε πέτρες.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που οι τράπεζες μπορούν να κοιτάξουν μπροστά καθώς οι ισολογισμοί τους ξεκαθαρίζουν από τα κόκκινα δάνεια.

Θα χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια; Ναι θα χρειαστούν. Ίσως και μια και δύο φορές η κάθε μία.  Όχι για να κλείσουν τρύπες αλλά για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πόρους τους οποίους θα είναι σε θέση να διαθέσουν από το 2022 στην πραγματική οικονομία, εκμεταλλευόμενες τις δανειακές ανάγκες που θα δημιουργήσει η κινητοποίηση μεγάλων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα σημαντικά αναπτυξιακά projects που ξεκινούν στη χώρα.

Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα είναι όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια. Η υποστήριξη της ΕΚΤ και οι παραινέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος να μην αγνοήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και να σπεύσουν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, θα έπρεπε να λειτουργούν ως κίνητρο. 

Και ως ένα βαθμό λειτουργούν, αν κρίνουμε από το παράδειγμα της Alpha Bank που ενώ μέχρι προχθές διέψευδε τα σενάρια αύξησης κεφαλαίου, σήμερα ξεκινά τις διαδικασίες για να την υλοποιήσει.

Με όλα αυτά δημιουργήθηκε ένα «κακό» προηγούμενο που τελικά μπορεί να βγει σε καλό.

Η στήλη εκτιμά πως δεν θα πείθουν τους επενδυτές οι διαψεύσεις που έσπευσαν να βγάλουν οι διοικήσεις της Eurobak και της Εθνικής την Παρασκευή, για να ανακόψουν τις ορδές των πωλητών στις μετοχές τους, Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να προχωρήσουν σε άντληση κεφαλαίων. Αν καθυστερήσουν, κινδυνεύουν να δουν για μια ακόμη φορά να κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές.  

Από τη στιγμή που η Αlpha Bank έβαλε στο τραπέζι την «αναπτυξιακή ΑΜΚ» δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως, αργά ή γρήγορα, δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Οι οποίες έχουν πράγματι ικανή κεφαλαιακή επάρκεια για να περάσουν τα stress tests -όπως η Alpha- αλλά δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη ποιότητα (βλέπε αναβαλλόμενο φόρο) ούτε και την απαιτούμενη περίσσεια κεφαλαίων, για να ανοίξουν το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που είναι η χρηματοδότηση – δανεισμός των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. 

Είναι η ώρα λοιπόν να επενδύσει κανείς λεφτά στις τράπεζες και να ελπίζει ότι θα κερδίσει; Οι καλοί αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς που συμβουλεύουν τη στήλη, απαντούν χωρίς περιστροφές «ναι». 

Δεν χρειάζεται να βιαστεί κανείς. Σιγά - σιγά, όμως, και εφόσον δούμε όλες τις τράπεζες να κλείνουν έναν πρώτο κύκλο αύξησης των κεφαλαίων τους, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η αγορά τραπεζικών μετοχών να μην είναι μια ολιγόμηνη κερδοσκοπική τοποθέτηση, αλλά μια μακροχρόνια επενδυτική πρόταση.

---

Τα πιο πολλά λεφτά, πάντως, στη μετοχή της Alpha θα έβγαιναν αν κάποιος γνώριζε εκ των προτέρων με οποιοδήποτε τρόπο ότι οι εξελίξεις θα επισπεύδονταν και η διοίκηση της τράπεζας θα υποχρεώνονταν να τρέξει ταχύτερα από ό,τι υπολόγιζε τις διαδικασίες με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το -30% της μετοχής την Παρασκευή με 81 εκατ. τεμάχια και 108.000 συμβόλαια που άλλαξαν χέρια στα παράγωγα θα ήταν «λουκούμι» για όποιον είχε σορτάρει τη μετοχή είτε από τύχη, είτε μετά από μελέτη, είτε επειδή είχε πληροφορίες. Θεωρητική πάντα η κουβέντα για να μην παρεξηγούμαστε.

---

Σήμερα το τοπίο θα γίνει πολύ πιο ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και η διοίκηση Ψάλτη έπραξε άριστα που επιτάχυνε τις ανακοινώσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο και τα αποτελέσματα τριμήνου. Το κρίσιμο ερώτημα, πέραν της όποιας σπέκουλας έγινε την Παρασκευή με τις φήμες να οργιάζουν, είναι αν οι σημερινοί μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί, βλέπουν ότι η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί χωρίς να κινδυνεύσουν με dilution και split της μετοχής ώστε να χαθεί η αξία της επένδυσή τους. Το γράψαμε και χθες. Η αύξηση γίνεται με τρόπο που σέβεται τους υφιστάμενους μετόχους και δίνει την ευκαιρία να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Είναι μια αύξηση στην οποία προτεραιότητα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι και όχι οι μεγάλες εκπτώσεις για να εισέλθουν νέοι. Το ταμπλό θα δείξει αν είχαν δίκιο ή άδικο που πανικοβλήθηκαν την Παρασκευή με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια πάνω από 81 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας σε τιμές έως και 30% χαμλότερα.

---

Για όποιον ψάχνει τους πρωταγωνιστές και τις χρηματιστηριακές ευκαιρίες της επόμενης μέρας θα προτείναμε να σηκώσει ένα drone πάνω από το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα Αττικής. Θα τρίβει τα μάτια του από τις εγκαταστάσεις που φτιάχνει η εταιρεία. Με την επένδυση των 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τετραπλού θερμού ελάστρου στη γραμμή παραγωγής έλασης αλουμινίου, η παραγωγή θα εκτιναχθεί στους 400.000 τόνους το 2022, από περίπου 292.000 σήμερα, ενώ με τη δεύτερη επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ψυχρού ελάστρου, θα φτάσει τους 500.000 τόνους το 2023. Πριν τρία χρόνια η εταιρεία ανακαίνισε και έστησε νέα γραφεία, αλλά πλέον από τις νέες προσλήψεις οι εργαζόμενοι δεν χωρούν να καθίσουν.

Συνολικά για τη Viohalco δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε 2-3 χρόνια θα μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό όμιλο, τόσο λόγω της απόδοσης των νέων επενδύσεων όσο και του συνολικού εκσυγχρονισμού της παραγωγής των εταιρειών της, με προϊόντα τα οποία θα είναι περιζήτητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αδύνατον η μετοχές τους να μην ανιχνευθούν από ξένα funds που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν στις μετοχές του.

Υπάρχει και το «αίνιγμα» της Cenergy με τα καλώδια που αργά ή γρήγορα θα απαντηθεί. Η εταιρεία έγινε στόχος εξαγοράς της γαλλικής Nexans, το deal δεν προχώρησε και επελέγη η αυτόνομη ανάπτυξη που της έδωσε τη δυνατότητα να χτυπήσει μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό και να μεγαλώσει, αλλά μια εταιρεία που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του ανταγωνισμού, δεν βγαίνει έτσι εύκολα...

---

H αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines που ουσιαστικά ξεκινά σήμερα με την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (άσκηση από 27/5 έως 9/6) είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία. Αλλά αν θέλετε την άποψη της στήλης, είναι ένα στοίχημα win win και για την αεροπορική και για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα. Η άντληση κεφαλαίων πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει εντελώς για τις μεταφορές και τα ταξίδια και εκεί που δεν ήθελε να τις έχει κανείς στο χαρτοφυλάκιό του λόγω κρίσης του covid, σήμερα όλο και περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές επιστρέφουν σε αυτές. Η ίδια η μετοχή της ΑΡΑΙΓ έχει ανακάμψει κατά 130% από την ελάχιστη τιμή που έπιασε μέσα στην κρίση του 2020 (2,4950 ευρώ) και έχει ανακτήσει το 50% των απωλειών της. Όσο η κατάσταση με τον Covid, τον τουρισμό και τα ταξίδια θα βελτιώνεται, τόσο και πιο δελεαστική θα γίνεται η χρηματιστηριακή αξία των 400 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία.

---

Εξαιρετική η επίδοση για το ομόλογο της Costamare που αποτελεί και το πρώτο «λαϊκό» εφοπλιστικό ομόλογο που διατέθηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Και λέμε «λαϊκο» γιατί οι ιδιώτες επενδυτές ήταν εκείνοι που εκτίναξαν τη ζήτηση στα ύψη με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς κατά 6,7 φορές (665,2 εκατ. ευρώ). Με 1000 ευρώ ανά ομολογία και 2,7% απόδοση, μικροεπενδυτές και ιδιώτες έκαναν ουρά να εγγραφούν, εξ ου και έλαβαν το 71% των ομολόγων έναντι 29% που πήραν οι ειδικοί (θεσμικοί επενδυτές). Άλλη μια απτή απόδειξη ότι πολλά από τα 22 δισ. ευρώ των νέων καταθέσεων στις τράπεζες, ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για καλύτερες αποδόσεις.  

---

Ένα δίκιο το έχει η ΠΟΜΙΔΑ που ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει το κίνητρο της έκπτωσης στην ασφάλιση κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα. Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε σε μια χώρα που λιγότερα από 2 στα 10 ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών, σεισμών, πυρκαγιών κλπ (ΕΛΣΤΑΤ 2017 : 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053). Κατά τους υπολογισμούς της ΠΟΜΙΔΑ αν δοθούν κίνητρα και ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€ ευρώ το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων (15%) και τον φόρο επί των κερδών που θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

---

Αδιέξοδο για τους ομολογιούχους της MLS που βλέπουν σε τρεις γενικές συνελεύσεις να μην επιτυγχάνεται απαρτία. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ομηρεία τους, καθώς δεν μπορούν να καταγγείλουν την εταιρεία. Στην αναστάτωσή τους συμβάλλει και η στάση της διοίκησης της MLS, η οποία δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί τους και δεν τους ενημερώνει για την πορεία της εταιρείας. Πληροφορίες για ύπαρξη «λευκού ιππότη» δεν πείθουν τους επενδυτές

---

-Δυνατά τα νούμερα που χτύπησε η McDonald’s στη χώρα μας, καθώς με όχημα την αυξημένη κίνηση στα Mc Drive και στο delivery κατάφερε να συγκρατήσει τον τζίρο της. Το να πέσουν οι πωλήσεις μόλις 8% με όλα τα καταστήματα για όλο το 2020, σχεδόν, κλειστά είναι μια επιτυχία για την Premier Capital. Βέβαια η πανδημία άφησε το στίγμα της μιας και η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 320 χιλ. ευρώ για το 2020. Η διοίκηση εμφανίζεται πάντως ικανοποιημένη από τα νούμερα, δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης.

---

Παραμένοντας στο retail, η Lidl συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, καθώς εγκαινίασε νέο κατάστημα στην Κρήτη. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξεως των 9,4 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στη λεωφόρο Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της κατασκευής του καταστήματος βρέθηκαν αρχαία και ειδικότερα ένας μυκηναϊκός τάφος, ο οποίος με τη συνδρομή της Εφορίας Αρχαιοτήτων διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να βρίσκεται στο υπόγειο parking του καταστήματος.

---

Mέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η Milora, θυγατρική της Ten Brinke, να πάρει την απαιτούμενη άδεια δόμησης για το διατηρητέο κτήριο της Ερμού, που έχει μισθώσει από τον δήμο Αγίας Παρασκευής. Η εταιρεία σχεδιάζει πλήρη ανακατασκευή, με προσθήκη δύο ορόφων και φυτεμένο δώμα. Στο ισόγειο και το υπόγειο σύμφωνα  με τον σχεδιασμό της εταιρείας θα αναπτυχθούν καταστήματα, και οι δύο όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.