Black Box: Roadmap Μητσοτάκη για υδρογονάνθρακες. Ώρα ΔΕΗ, κουπόνια ψηφιοποίησης, μερίσματα Υπερταμείου και το Wormhole

Το προσεχές διάστημα,  εκτός απροόπτου, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανέναρξη της προσπάθειας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό hub. Οι εξελίξεις άλλωστε στην Ουκρανία και η αναγκαιότητα απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια επισπεύδουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πατήσουν «γκάζι» οι αδειοδοτήσεις νότια της Κρήτης, να υπάρξουν ρυθμίσεις φιλικές στους επενδυτές για να προχωρήσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων και να επισπευστούν οι έρευνες και ενδεχόμενη παραγωγή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Από την πλευρά της η αγορά είναι επιφυλακτική και αναμένει συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι έρευνες υδρογονανθράκων. Στο Κατάκολο υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου επιβεβαιωμένο, στην Κρήτη υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, όπως και στον Κυπαρισσιακό. Η κίνηση της κυβέρνησης και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποτιμώνται θετικά από την αγορά, η οποία όμως ζητά μείωση της γραφειοκρατίας και ένταξη των ερευνών υδρογονανθράκων σε καθεστώς επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Μόνο τότε θα υπάρξουν «fast track» διαδικασίες και θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες. Οι οποίες είναι χρονοβόρες και από την ολοκλήρωσή τους έως τη λήψη επενδυτικής απόφαση για γεωτρήσεις μεσολαβεί χρόνος. Συνήθως προηγείται μια επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον πάντα υπάρχει πιθανό κοίτασμα αερίου ή πετρελαίου που προκύπτει από τις έρευνες.

«Δεν έχει νόημα ένας Operator να έχει στα χέρια του μια υπογεγραμμένη και με ισχύ νόμου σύμβαση για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων σε μια περιοχή, όταν αυτή στην πράξη ακυρώνεται είτε από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κεντρικό ή τοπικό διοικητικό επίπεδο είτε από την απροθυμία, την αντίδραση ή και την προσδοκία τοπικών μικροσυμφερόντων να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη από την εμπλοκή τους στην διαδικασία εκτέλεσης μιας σύβασης» δήλωσε πρόσφατα η CEO και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum, περιγράφοντας με ακρίβεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά.  

Στην ουσία οι έρευνες υδρογονανθράκων και η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα, προϋποθέτουν φιλοεπενδυτικό πλαίσιο και γρήγορες διαδικασίες. Κάμψη της γραφειοκρατίας και συστράτευση της πολιτείας και της διοίκησης στην κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών.

---

Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η ΔΕΗ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα δείξει πως παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα τρίμηνα της ιστορίας της ΔΕΗ, τα μεγέθη είναι ισχυρά και πως η επιχείρηση είναι πλέον θωρακισμένη σε σύγκριση με το παρελθόν. Επιπλέον, κάτι που κάνει πιο αισιόδοξους τους αναλυτές είναι πως η επιδότηση στο ρεύμα που έδωσε η κυβέρνηση θα συγκρατήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών και έτσι οι απαιτήσεις της ΔΕΗ δε θα ξεφύγουν. Το περιβάλλον εξακολουθεί να έχει προκλήσεις και μάλιστα είναι πιο έντονες σε σχέση με το 2021, επομένως οι αναλυτές περιμένουν το στίγμα της διοίκησης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Δύο κατευθύνσεις περιμένουν: Κάποια εκτίμηση για κέρδη και χρηματοοικονομική θέση και επενδυτικό πλάνο το οποίο είναι επικεντρωμένο στις ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του 2021, ο τζίρος αναμένεται να ανέλθει στα 5,6 δισ. ευρώ αυξημένος πάνω από 20% σε σύγκριση με το 2020, αφού στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω και των αναπροσαρμογών στα τιμολόγια η αύξηση του τζίρου θα είναι της τάξης του 70%. Ωστόσο, ανάλογη θα είναι και η αύξηση στα κόστη, αφού όλα έχουν πάρει την ανηφόρα. Ενεργειακά, εκπομπές ρύπων, χρηματοοικονομικά, μισθοδοσίας θα ροκανίσουν τον τζίρο, αλλά θα αφήσουν επαναλαμβανόμενο EBITDA κοντά στα 850 εκατ. ευρώ που ήταν και η εκτίμηση της διοίκησης. Η πλειονότητα των αναλυτών διατηρεί τη θετική της στάση και τη σύσταση αγοράς.

---

Ουκ ευκαταφρόνητο υπήρξε το ποσό που απέφεραν, μέσω μερισμάτων, στο Υπερταμείο οι κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και συμμετοχές σε αυτές που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό του. Συγκεκριμένα, το Υπερταμείο εισέπραξε λίγο περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ ως έσοδα από μερίσματα, ποσό που έχει ενισχυθεί κατά 5%, συγκριτικά με το 2020, σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική έκθεση του φορέα για το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Βέβαια, η μερίδα του λέοντος προήλθε από την ΕΥΔΑΠ στην οποία αντιστοιχούν έσοδα από μερίσματα της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει αυξηθεί κατά 5%, συγκριτικά με το 2020 οπότε είχε διαμορφωθεί σε 20,2 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό υπήρξε και το μέρισμα από τη συμμετοχή του Υπερταμείου στον ΟΤΕ που απέφερε στον φορέα έσοδα 4,54 εκατ. ευρώ από 2,66 εκατ. ευρώ το 2020. Την τετράδα των εταιριών που αποφέρουν τα μεγαλύτερα έσοδα συμπληρώνουν η ΕΥΑΘ από την οποία προήλθαν 4,9 εκατ. ευρώ ποσό που υποχώρησε κατά 17%, έναντι του 2020. Και η ΓΑΙΑΟΣΕ που συνέβαλε στα έσοδα του Υπερταμείου με 2 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή υφίσταται μία αισθητή διαφορά προς τα κάτω, συγκριτικά με το 2020. Στα τέλη του 2021 το Υπερταμείο είχε εκτός από έσοδα από μερίσματα 37 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ.

---

Και όμως, οι επιχειρήσεις που παραμένουν στην εποχή του…σιδήρου παραμένουν πολλές και εντοπίζονται σε όσες είναι μέχρι 10 άτομα. Η ψηφιοποίηση δηλαδή είναι μια λέξη άγνωστη σε αρκετές επιχειρήσεις, επειδή είτε δεν έχουν το κίνητρο να εκσυγχρονιστούν είτε δεν διαθέτουν τους πόρους. Έτσι, η αγορά αναμένει πως και πως τα voucher που θα δοθούν σε 100.000 επιχειρήσεις για την απόκτηση χρήσιμων εφαρμογών και προγραμμάτων που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στη ψηφιοποίησή τους. Επίσης, θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία εφαρμογών cloud, όπως και για την αναβάθμιση και αντικατάσταση μισού εκατομμυρίου ταμειακών μηχανών και την απόσυρση 100.000 POS.

Τα κουπόνια λοιπόν, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να μπουν σε νέα εποχή, θα ξεκινήσουν να διανέμονται μέσω ειδικής πλατφόρμας με χρονικό ορίζοντα το διάστημα μετά το Πάσχα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης, είναι 180 εκατ. ευρώ. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης φιλοδοξείται να βελτιωθεί και η θέση της Ελλάδας στους ψηφιακούς δείκτες. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει της τελευταίας έκδοσης του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τοποθετείται στην 24η θέση της Ε.Ε.

---

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, «τις εγκαταστάσεις και το σήμα ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, απέκτησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ευρέως γνωστή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος, προσφέροντας περί τα 7,7 εκατ. ευρώ». Πιο συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε την εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Αυτή την περίοδο, οι αδελφοί Σαράντη, ιδιοκτήτες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην ομπρέλα του οποίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος και τα αναψυκτικά Κλιάφας, υλοποιούν μπαράζ νέων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση του σήματος ΑΓΝΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Μιχάλη Σαράντη, στόχευση είναι η επαναφορά της ΑΓΝΟ στα εγχώρια ράφια. Η είδηση έφερε αντανακλαστική αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στη μετοχή της Εβροφάρμα, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 14,46% και σχετικά αυξημένες συναλλαγές. Το επιχείρημα όσων πήραν θέσεις μάλλον είναι πως, «αν η πτωχευμένη ΑΓΝΟ αξίζει 7,7 εκατ. ευρώ, ίσως αξίζει πάνω από 13 εκατ. ευρώ η Εβροφάρμα, που διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα της καθαρής της θέσης».

---

Οι ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ των ελκυστικότερων στις αναδυόμενες αγορές εκτιμά σε έκθεση της η JPMorgan, εξετάζοντας την απόδοση κερδών (earnings yield), δηλαδή τα κέρδη ανά μετοχή προς την τιμή της μετοχής στην αγορά, σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων.

Η Ελλάδα, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν διαφορές αποδόσεων μεταξύ κερδών και ομολόγων μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών, αλλά και το δικό τους ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η απόδοση κερδών είναι το αντίστροφο του P/E. Ενσωματώνει τις εκτιμήσεις της αύξησης των κερδών ανά μετοχή. Η απόδοση των ομολόγων είναι το κόστος ευκαιρίας για επένδυση και η διαφορά μεταξύ απόδοσης κερδών και απόδοσης ομολόγων είναι το σιωπηρό premium των μετοχών, το οποίο εάν τεθεί σε ιστορικά πλαίσια δείχνει εάν η ανταμοιβή για την ανάληψη κινδύνου είναι κατάλληλη. Η τρέχουσα διαφορά απόδοσης κερδών και απόδοσης ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές κατά μέσο όρο είναι στο 2,7%.

---

To πρότζεκτ αποκεντρωμένης οικονομίας Wormhole, λίγες ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων που δέχτηκε, παρουσίασε τα πλάνα χρηματοδότησης απευθυνόμενο σε θεσμικούς επενδυτές. Η χρηματοδότηση αποτιμούσε το πρωτόκολλο στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρότζεκτ προσπάθησε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας στους επενδυτές 750 εκατομμύρια ψηφιακά νομίσματα HOLE - δηλαδή το 7,5% της συνολικής προσφοράς - στην τιμή των 0,25 $ ανά νόμισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.

Η κυβερνοεπίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες που δέχτηκε κάποιο πρότζεκτ στις αγορές κρυπτονομισμάτων, ωστόσο ο βασικός επενδυτής του,  Jump Crypto παρενέβη και έτσι δεν επωμίστηκαν το κόστος οι επενδυτές. Επί του παρόντος υπάρχουν κατατεθειμένα κεφάλαια 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Total Valued Locked (TVL) στο πρωτόκολλο.

Το Wormhole είναι μια αποκεντρωμένη γέφυρα για τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων μεταξύ των οικοσυστημάτων του Ethereum και του Solana. Οι προγραμματιστές κυκλοφόρησαν μια δεύτερη έκδοση του πρωτοκόλλου τον Αύγουστο του 2021 που υποστηρίζει επτά διαφορετικά δίκτυα blockchain. Οι γέφυρες κρυπτονομισμάτων έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων.  Ο λόγος είναι οι υψηλές αποτιμήσεις τους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.