-Να αρχίσουμε από τα σοβαρά και θετικά νέα. Έκλεισε η συμφωνία για την πώληση από την Eθνική Τράπεζα του project ICON στην BAIN. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς έχουμε το πρώτο deal που ξεκίνησε προ του κορονοϊού και έκλεισε στη μετά κορονοϊό εποχή.
-Η συμφωνία αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μια ιδιαίτερη και πολύ απαιτητική συγκυρία. Χωρίς υπερβολή έχουμε ένα deal του οποίου τη δομή θα παρακολουθήσει όλη η αγορά, καθώς εκπέμπει το σήμα ότι οι συμφωνίες πώλησης κόκκινων δανείων που θεωρούσαμε κλινικά νεκρές μετά την εκδήλωση της κρίσης, ξυπνούν τώρα από το κώμα.
-Κατά πληροφορίες, το deal έκλεισε αφενός χάρη στον ρεαλισμό που επέδειξε η διοίκηση της Εθνικής και αφετέρου χάρη στην ευελιξία της ΒΑΙΝ. Η συμφωνία προβλέπει earn out για την ΕΤΕ, δηλαδή συμμετοχή στα μελλοντικά κέρδη με ανάλογη προσαρμογή του αρχικού τιμήματος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 100 εκατ. earn out, αλλά το σημαντικό σε αυτή τη φάση δεν είναι το τίμημα, αλλά το γεγονός ότι οι συμφωνίες πώλησης κόκκινων δανείων παραμένουν ζωντανές.
-Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε πάρει δύο προσφορές για το ICON στις 4 Φεβρουαρίου 2020, είχε προκριθεί η προσφορά της BAIN και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, όταν και ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού.
-Το ICON περιλαμβάνει απαιτήσεις συνολικού ύψους 2,5 δις. Περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα δάνεια (που συνοδεύονται από προσημειώσεις περίπου 6.000 ακινήτων), 1.500 μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Η αξία των ακινήτων προσεγγίζει το 1 δις. ενώ μεταξύ των μικρομεσαίων που συνθέτουν το ICON περιλαμβάνονται και παλιές δόξες της Σοφοκλέους του 1999.
- Στρατηγική της κυβέρνησης είναι μέσω διαδοχικών μεταρρυθμίσεων να βοηθήσει το χρηματιστήριο να ανακάμψει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γ. Ζαββός, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
-Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα έχει εισαγάγει ένα τολμηρό σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, και ταυτόχρονα συσσωρεύει κεφάλαια και εξασφαλίζει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές. Η Die Welt χαρακτηρίζει τον «Ηρακλή» ως την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs.