Ως λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση χαρακτηρίζει η αγορά τις αξιώσεις της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο από σήμερα. Και αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίηση αυτής της απειλής, που έχουν να κάνουν με τη φύση των διμερών συμβάσεων. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς για να γίνει η πληρωμή σε άλλο νόμισμα απαιτείται σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών. Σε περίπτωση που υπάρξει αιφνίδια διάρρηξη της σύμβασης, τότε αυτή καταγγέλλεται στα δικαστήρια. Κάτι που θα οδηγούσε τις ρωσικές εταιρείες στην καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις χώρες είναι σε συγκεκριμένο νόμισμα. Επομένως μια μονομερής ενέργεια καταστρατήγησης αυτού του όρου θα οδηγούσε σε δικαστικές εμπλοκές.
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν πως για αυτό το λόγο το Κρεμλίνο προχώρησε σε αναδίπλωση σχετικά με την προθεσμία που λήγει σήμερα. Όπως μετέδωσε το Bloomberg ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως η διαδικασία για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα ξεκινήσει αμέσως. Κάτι που είναι λογικό, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες ακόμα και αν υποθέσουμε πως κάποια κράτη ίσως δεχτούν να πληρώσουν σε ρούβλια. Με τον Πούτιν όμως να είναι απρόβλεπτος, παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά.
---
Χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από πρατήρια καυσίμων αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ πωλούν τα ΕΛΠΕ με στόχο να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι καθυστερήσεις για αυτές τις απαιτήσεις είναι μεγάλες και οι περισσότερες εξ ’αυτών είναι εξασφαλισμένες, είτε με τα ακίνητα των πρατηρίων, είτε με προσωπικές εγγυήσεις των οφειλετών. Την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος να κλείσουν τη συμφωνία με τη Saudi Aramco για την πώληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου, ένα deal που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και είχε αρχικά συμφωνηθεί στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ.
---
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις υπογραφές της νέας πενταετούς σύμβασης για το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας που έχει αξία 320 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αναλάβει να «τρέξει» το σχήμα των Άκτωρ, Άβαξ και ΕΡΓΟΤΕΜ, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μίας εκκρεμότητας πολλών μηνών, μιας και το project είχε βρεθεί αντιμέτωπο με μπαράζ προσφυγών, αρνητικών γνωμοδοτήσεων και βέβαια προσφυγών στο ΣτΕ και την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Το συγκεκριμένο έργο αντιπροσωπεύει ένα ακόμη μέτωπο, ύστερα από αυτό για το κόστος του αδιύλιστου νερού που κλείνει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Εκτός από τα οφέλη σε επίπεδο χρηματοροών για τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, το έργο έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα και για το περιβάλλον. Το έργο κρατάει καθαρό τον Σαρωνικό, με την Ψυττάλεια, την τελευταία διετία της πανδημίας να έχει γίνει γνωστή για λόγους που δεν σχετίζονται με την εκμετάλλευση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Κι αυτό επειδή δείγματα λυμάτων αποστέλλονται από τη Ψυττάλεια προς ανάλυση στα εργαστήρια Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την ανίχνευση του ιικού φορτίου, που αποτελεί σημαντικό δεδομένο για την εκτίμηση της πανδημίας.
---
Με το δεξί φαίνεται πως μπήκε η χρονιά για την Goldair. Η διαπίστωση αυτή γίνεται αντιληπτή ύστερα και από τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών Κ. Καραμανλή και Χρ. Σταϊκούρα, αλλά και του προέδρου της ΕΕΣΥΠ Γρ. Δημητριάδη. Το βασικό πάντως είναι ότι το έργο που παρέμενε «βαλτωμένο» για πολλά χρόνια, τροχιοδρομεί: χρειάζεται, πλέον, μόνο η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης να κυρωθεί από τη Βουλή ώστε η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ να ξεκινήσει να υλοποιείται. Παράλληλα με το project του Θριασίου, η Goldair «τρέχει» ένα ακόμη πιο μακρόπνοο σχέδιο, αυτό της επέκτασης της δραστηριότητάς της στα λιμάνια. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει προσφορά για το 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης μαζί με την Bolloré Africa Logistics (θυγατρική του γαλλικού ομίλου Bolloré) και την Cameron.
---
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές του ΟΛΘ είναι αυτές που χρηματοδοτούν λειτουργικές δαπάνες, καταβολές μερισμάτων και σημαντικό μέρος των επενδύσεων. Για το 2021 οι λειτουργικές εισροές άγγιξαν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το λιμάνι δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Τα μετρητά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους έχει να επενδύσει περίπου 30-35 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση μετά από ένα ικανοποιητικό μέρισμα για τη χρήση 2020, θα επαναλάβει τη μερισματική διανομή και για τη χρήση 2021 (1,50 ευρώ ανά μετοχή), αλλά φαίνεται πως υπάρχει πλέον η διάθεση όπως και τα κεφάλαια για να το συνεχίσει και στο μέλλον. Το λιμάνι επιπλέον αναμένεται να βοηθήσει και τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη αφού για φέτος έχουν επιβεβαιωθεί 62 αφίξεις κρουαζιέρας έναντι 17 πέρυσι.
---
Ικανοποιητικά αποτελέσματα εμφάνισε η μικρή σε κεφαλαιοποίηση και μεγέθη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Φίλιππος Νάκας, η οποία θα πρέπει να πούμε πως έχει «πιστούς» μετόχους, αλλά και εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Στο εξάμηνο που έληξε 31/12/21 είχε τζίρο 11,9 εκατ. ευρώ από 10,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 733 χιλ. ευρώ από 583 χιλ. ευρώ. Με αποτίμηση κοντά στα 14 εκατ. ευρώ λογικά το p/e αναμένεται χαμηλό, αν και η διοίκηση αναφέρει πως ο κύκλος εργασιών ενδέχεται να είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη του ομίλου, ενδεχομένως θα μειωθούν οριακά σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης. Η ενδεχόμενη μείωση των αποτελεσμάτων χρήσης θα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κόστη ενέργειας και μεταφορών και δευτερευόντως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.
---
Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες μας έχουν συνηθίσει σε λάθη που τους κοστίζουν πολύ ακριβά. Η πρωταθλήτρια του 2021 ήταν μάλλον η Credit Suisse, οι ζημιές της οποίας από τις υποθέσεις Archegos και Greensill Capital ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής, αλλά η αγγλική Barclays μπήκε πολύ δυνατά στην κούρσα. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, θα καταγράψει έκτακτες ζημιές ύψους τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, σαν αποτέλεσμα ενός σημαντικού οργανωτικού λάθους. Όπως φαίνεται, το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας δεν ενημέρωσε σωστά την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ύψος των δομημένων ομολογιακών προϊόντων που σκόπευε να εκδώσει και να πουλήσει σε επενδυτές. Στην τελευταία ενημέρωση προς την SEC, η οποία είχε γίνει τον Ιούνιο του 2019, η τράπεζα είχε δηλώσει πως σκόπευε να εκδώσει διάφορα προϊόντα συνολικής αξίας λίγο μεγαλύτερης από είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το λάθος που έγινε, λάθος που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει σε τέτοιο επίπεδο, ήταν πως η τράπεζα παρέλειψε να προβεί σε συμπληρωματική ενημέρωση προς τις αρχές όταν ξεπεράστηκαν τα 20 δις.
Έτσι λοιπόν, μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2022, πουλήθηκαν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια νέων τίτλων χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να επαναγοράσει, στην τιμή έκδοσης, αυτά τα προϊόντα, εφόσον το ζητήσουν οι επενδυτές που τα αγόρασαν από αυτήν. Εννοείται, πως αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι επενδυτές χάνουν αυτή την στιγμή. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δύο πολύ γνωστά και δημοφιλή ETN (Exchange Traded Notes), της σειράς iPath, το VXX και το OIL. Το γεγονός πως το VXX χάνει πάνω από 40% σε σχέση με την περσινή περίοδο εξηγεί σε σημαντικό βαθμό και τις μεγάλες ζημίες που θα γράψει η τράπεζα.
Ζημιές που δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες από τα πρόστιμα που θα καταβάλλει προς τις αρχές για το εξαιρετικά σπάνιο και εξαιρετικά επικίνδυνο λάθος της.
Δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε την πιθανότητα να κινηθούν νομικά εναντίον της και άλλοι κάτοχοι των δύο αυτών προϊόντων αφού, όπως μαθαίνουμε από το Bloomberg, προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση στην χρηματιστηριακή τους διαπραγμάτευση όταν η Barclays σταμάτησε ξαφνικά την έκδοση νέων μεριδίων τους, μόλις ανακάλυψε το λάθος της, την 14η Μαρτίου. Δεν μπορούμε λοιπόν να αδικήσουμε τον μεγάλο (και άγνωστο μέχρι στιγμής) μέτοχο της τράπεζας, ο οποίος πούλησε με σημαντική έκπτωση, το 3% της τράπεζας, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μεγάλων ζημιών.
---
Η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων σηματοδοτεί σημείο καμπής στην Eurobank, αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs και διατηρεί τη σύσταση της για «αγορά» με 12μηνη τιμή-στόχο τα 1,5 ευρώ από 1,4 πριν. Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια η Eurobank εξετάζει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρονιάς. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι οι δύο πρώτες ελληνικές τράπεζες που μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η Eurobank είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει λειτουργικά μεγέθη κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών με αποδοτικότητα ROTE στο 9,6%, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 14% και δείκτη NPEs στο 4% το 2023.
Η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η άνοδος από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στο consensus των αναλυτών. Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει, η GS βλέπει την πρώτη αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο για να ακολουθήσει αύξηση 50 μβ το 2023 και σταδιακές αυξήσεις προς το 1,25% το 2025.
---
Στο Grayscale Bitcoin Trust έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και για τη σημασία του για την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grayscale, Michael Sonnenshein, δήλωσε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για νομικό αγώνα, εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών αρνηθεί τη μετατροπή σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Bitcoin Spot (ETF) της Grayscale. Η επόμενη ημερομηνία απόφασης για την έγκριση ή την απόρριψη του επενδυτικού προϊόντος είναι η 6η Ιουλίου 2022. Προηγουμένως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καθυστερήσει την έκδοση απόφασης τον Φεβρουάριο που αρχικά είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.