«Καλούμαστε σήμερα σε όλη την Ευρώπη, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, τις ευρύτερες επιπτώσεις της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη πανδημία, συνθήκες που συνοδεύονται από τις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970, με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας» σχολίασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, δείχνοντας πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Αίσθηση όμως προκάλεσε η απάντηση του κ. Μυτιληναίου σε ερώτηση αναλυτή κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο. Eίπε χαρακτηριστικά: «Το καθήκον μου είναι να κάνω ό,τι χρειάζεται προκειμένου οι μέτοχοι να είναι ευχαριστημένοι. Αν αυτό σημαίνει την εισαγωγή σε μεγάλο ξένο χρηματιστήριο, ας είναι».
Πάντως η εταιρεία έχει αναγνωρίσει έγκαιρα τους κινδύνους και τις προκλήσεις της εποχής και έστρεψε την προσοχή της σε δραστηριότητες που…δημιουργούν υπεραξία. Παράλληλα υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Τι φέρνουν τα επόμενα τρίμηνα για τη Mytilineos; Σημαντική ενίσχυση μέσω νέων επενδύσεων, όπως είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και η ολοκλήρωση σημαντικών έργων ΑΠΕ. Ας μην ξεχνάμε, όπως είχε γράψει και η στήλη παλαιότερα, πως έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα και συμφωνίες πώλησης φωτοβολταϊκών πάρκων από το διεθνές χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Η Mytilineos έδειξε μοναδική αντοχή μέσα σε ένα δυσχερές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Έτσι στο εξάμηνο πέτυχε αύξηση 116% στα καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ, έναντι 77 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ η αύξηση του κύκλου εργασιών έφτασε το 117%. Ανήλθε σε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 994 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021.
---
Η εταιρεία όμως πρόκειται να επεκταθεί και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Άλλωστε για αυτό υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης/Συνεργασίας, που ακούει και στο όνομα MoU, με τους ομίλους Ajlan & Bros Holding Group, Al Bawani Group και Desert Technologies. Τα συγκεκριμένα deals υπεγράφησαν στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ και αφορούν τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών. Κρατήστε τις επενδύσεις σε υδρογόνο…Ενδιαφέρουν πολύ τους Σαουδάραβες…
---
Αισιόδοξος ήταν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Τιτάν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και είπε πως παρά τις αβεβαιότητες, οι προοπτικές είναι καλές και μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει καλό momentum στη ζήτηση. Στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις επαναλαμβάνεται βέβαια αυτή η δήλωση, αφού θα γίνουν μεγάλα έργα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί και η μετοχή δε λέει να ξεφύγει από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Για το σύνολο του έτους υπάρχει αισιοδοξία, ενώ αναμένεται και μείωση του καθαρού δανεισμού. Οι επενδύσεις ήταν αυξημένες στα 96 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αλλά θα είναι ίσως λίγο πάνω από 160 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, χωρίς να ξεπεράσουν τα 180 εκατ. ευρώ. Για την Ελλάδα η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, καθώς έχουν στηθεί μονάδες έτοιμου μίγματος στο Ελληνικό και το Καστέλι, ενώ αναμένει αύξηση της ζήτησης λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου. Τονίστηκε μάλιστα πως η οικοδομική δραστηριότητα είναι αρκετά χαμηλά έναντι προηγούμενων ετών στην Ελλάδα. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 22% και στα 45,2 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 26,1%. Η διοίκηση ανακοίνωσε και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
---
Υπέρ της παραίτησης της εταιρείας από το δικόγραφο της αγωγής της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Αθηνών κατά, μεταξύ άλλων, και του κ. Αλεξάνδρου Εξάρχου, πρώην μέλους του Δ.Σ. και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αποφάσισε, η χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, μετά από πρόταση της μετόχου μειοψηφίας Reggeborgh Invest B.V.
---
Με την ολοκλήρωση της θερινής ραστώνης και αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα έρθουν τα νέα για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ζητήθηκε από ενδιαφερoμένους περισσότερος χρόνος κάτι που φέρεται να αποδέχτηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, που δικαίωμα δεσμευτικής προσφοράς έχουν σχήματα με μεγάλους διεθνείς παίκτες στα οποία φιγουράρουν και μεγάλες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ήταν να γίνει σήμερα όμως τα σχέδια αλλάζουν προς όφελος της διαδικασίας, όπως σημειώνουν άνθρωποι με γνώση των διεργασιών.
Τα θέλγητρα του λιμανιού είναι πολλά και αποτελούν σημείο διεκδίκησης υπεροχής μεταξύ ρωσικών, κινεζικών και αμερικανικών συμφερόντων καθώς η γεωγραφία του το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ, αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί, ενώ έχει καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις.
Παράλληλα παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας και με τη χρησιμοποίησή του, όπως ανέφερε πρόσφατα και σε άρθρο του ο Economist, ως ενδιάμεσο σταθμό, παρακάμπτεται η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία έχει δυνάμεις η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται ασφυκτικά από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά «ιδιότροπο».
Το λιμάνι θα μπορούσε εν δυνάμει να γίνει ενεργειακός κόμβος, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια, βοηθώντας ουσιαστικά τις χώρες της περιοχής να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.
Στα υπέρ του λιμανιού προστίθεται και η μεγάλη χωρητικότητα, και με την ορθή κίνηση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση προς την Ε.Ε. , ο ΟΛΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία προς τη διεθνή αγορά, σαν κόμβος διαμεταφοράς, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση μίας επίφοβης επισιτιστικής κρίσης.
Αναφερόμαστε στην πρόταση του ΥΠΑΑ&Τ κ. Γεωργαντά, για την αποθήκευση και διοχέτευση έως και 200.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών, από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (σ.σ. επιπλέον 38.000 τόνους από τον ΟΛΘ), που ανοίγει μία ακόμη καθαρώς αναπτυξιακή προοπτική για τον ΟΛΑ και έφερε πολλά αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την πολύ μεγάλη χερσαία έκταση που διαθέτει και η οποία απλώνεται σε 1.100 στρέμματα γης.
Εν κατακλείδι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να μην είναι Πειραιάς ή Θεσσαλονίκη, ωστόσο κάλλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό περιφερειακό λιμάνι, εφόσον υλοποιηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις σε υποδομές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση και αύξηση της χωρητικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου. Σχετικά πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Adina Vălean και, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για την ένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ / TEN-T).
Η ένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο TEN – T θα σημάνει αυτόματα την αναβάθμιση και τον χαρακτηρισμό του ως λιμάνι «στρατηγικής σημασίας» και ταυτόχρονα, τη δυνατότητα λήψης συγχρηματοδοτήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία της ΕΕ για τη βελτίωση των υποδομών του.
---
Άμεση ήταν η αντίδραση της μετοχής της Frigoglass στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με συνασφαλιστικό σχήμα, αναφορικά με τη φωτιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας. Η μετοχή ενισχύθηκε 7%, αλλά αυτό που έκανε εντύπωση ήταν πως μαζεύτηκε όλη η προσφορά και έμεινε με σημαντική ζήτηση στο κλείσιμο. Η εταιρεία συμφώνησε να λάβει συνολικά 61,6 εκατ. ευρώ καθαρά, εν των οποίων 42 είναι για υλικές ζημιές (ήταν ήδη γνωστό το σκέλος αυτό) και 19,6 εκατ. ευρώ για την απώλεια τζίρου. Μέχρι σήμερα έχει εισπράξει τα 50 εκατ. ευρώ, επομένως μένουν άλλα 11,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αναφέρει πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της επιτρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για μία σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική μονάδα στη Ρουμανία. Η εκτίμηση είναι πως θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
---
Μπαίνουν σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ στο Ελληνικό, όπου τα έργα υποδομής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ένα λοιπόν από αυτά αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού στην έκταση και για το σκοπό αυτό η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε με την Lamda Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης. Αντικείμενο έχει την ύδρευση, αποχέτευση και εγκατάσταση παραγωγής ανακυκλωμένου νερού, καθώς και δικτύου αστικής και περιαστικής διανομής ανακυκλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά. Ουσιαστικά, η ΕΥΔΑΠ θα εποπτεύει την κατασκευή των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, παραγωγής και διάθεσης του ανακυκλωμένου νερού. Mετά, δε, την ολοκλήρωσή τους, θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισής τους. Θα εκτελέσει έργα μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού που εκτιμώνται σε 17.000 κυβικά μέτρα την ημέρα στην πλήρη ανάπτυξή του. Η αλήθεια είναι ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας και διαχείρισης του νερού θα πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τέτοιου είδους projects.
---
Θέσεις short στο ευρώ συστήνει η HSBC και η JP Morgan, εκτιμώντας πως η όποια ανοδική κίνηση της ισοτιμίας αποτελεί ευκαιρία για σορτάρισμα, δεδομένων των πολλών και σημαντικών προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης με τους υφεσιακούς ανέμους να χτυπούν ήδη την πόρτα της περιοχής.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα δοκιμάσει εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά η HSBC που βλέπει γενικότερα ένα ισχυρότερο δολάριο. Η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και παρουσίασαν το νέο τους εργαλείο για την πρόληψη του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής.
Πέρα από την ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια, η συνεδρίαση του Ιουλίου έδειξε ότι ο ρυθμός σύσφιξης έχει επιταχυνθεί, ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι αυτό θα είναι αρκετό για να συνεχίσει να υποστηρίζει το ευρώ. Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια δεν αποτελεί σημαντικό βήμα, δεδομένου του ρυθμού που ακολουθούν άλλες κεντρικές τράπεζες.
Short θέσεις στο ευρώ συστήνει και η JP Morgan, καθώς εκτιμά πως η ισοτιμία του με το δολάριο θα βρεθεί στο $0,95 έως τον Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, το ευρώ θα σημειώσει βουτιά στο $0,90. Η επιθετική στάση της ΕΚΤ και η ύπαρξη του νέου εργαλείου TPI δεν μειώνουν το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης που παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
---
Πλησιάζει η ώρα για τα πράσινα ευρωπαϊκά πυρηνικά ομόλογα. Δεν αστειευόμαστε καθόλου, πρόκειται για κάτι που είναι πολύ πιθανόν να δούμε σύντομα. Οι πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωκοινοβουλίου, με τις οποίες ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά καύσιμα μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν «πράσινες» λόγω των ελαχίστων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δίνουν την ευκαιρία σε μερικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν πιο εύκολα τα πυρηνικά τους σχέδια. Όπως μαθαίνουμε από το Bloomberg, η μεγάλη γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF, η οποία διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με θεσμικούς επενδυτές με σκοπό την έκδοση πράσινων ομολόγων.
Τα έσοδα από την έκδοση αυτών των ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των επενδύσεων της σε νέα πυρηνικά εργοστάσια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, η εταιρεία υπολογίζει πως θα μπορούσε να μπορούσε να αντλήσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιου τύπου ομόλογα. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά, αφού ένα σημαντικό μέρος των θεσμικών επενδυτών που επενδύουν σε πράσινα ομόλογα δεν έχουν πεισθεί πως η χρηματοδότηση πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί μία δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον, παρά το ότι δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η EDF θα φροντίσει να μην μπλέξει μεταξύ τους τις δραστηριότητες των πυρηνικών με αυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δηλαδή, τα ομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των πυρηνικών θα είναι αμιγώς πυρηνικά και τα παραδοσιακά πράσινα ομόλογα δεν θα χρηματοδοτούν πυρηνικές δραστηριότητες. Αν η EDF προχωρήσει στην έκδοση αυτών των ομολόγων, θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που θα το κάνει, ακολουθώντας δύο συναδέλφους της από τον Καναδά, που είναι οι πρωτοπόροι των πράσινων πυρηνικών ομολόγων. Παρά τους ενδοιασμούς πολλών επενδυτών, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να τα αγοράσουν.
Έρευνες επενδυτικών τραπεζών που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Bloomberg έχουν βρει πως περίπου το 60% των θεσμικών επενδυτών που ασχολούνται με τα πράσινα ομόλογα είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν την EDF ή κάποιαν άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από πυρηνικά εργοστάσια. Σε ορισμένες χώρες όμως, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, τα αρνητικά ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς αυτές οι χώρες έχουν πολύ ισχυρά αντιπυρηνικά κινήματα. Ανεξάρτητα όμως από την ισχύ των κινημάτων, φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα φέρει και την ευκολότερη χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας, πέρα από την αναβάπτισή της.
---
Η Meta Platforms (FB) δημοσίευσε ζημιές 2,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο στο τμήμα Facebook Reality Labs (FRL), το οποίο περιλαμβάνει τις λειτουργίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε. Οι απώλειες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις απώλειες των 2,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για απώλειες 3,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το FRL δημιούργησε έσοδα 452 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, από 695 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Αυτό είναι ελάχιστο, έναντι των εσόδων 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιουργήθηκαν το τρίμηνο από τις εφαρμογές της Meta, η οποία περιλαμβάνει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα της Reality Labs να είναι χαμηλότερα το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg είπε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται περισσότερο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του metaverse και των Reels παρά στη μεγιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων εσόδων. «Η ανάπτυξη αυτών των πλατφορμών [metaverse] θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αν όχι τρισεκατομμύρια έσοδα με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Zuckerberg. Η μετοχή του Facebook έχει πέσει πάνω από 50% φέτος.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.