Black Box: Οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες της μετάλλαξης Δέλτα

Οι παλιές καραβάνες της Σοφοκλέους ξέρουν ότι στις bull markets όσο απότομες είναι οι άνοδοι, άλλο τόσο απότομες είναι οι διορθώσεις. Όσο εύκολα βγαίνουν λεφτά τις περιόδους που όλα φαίνονται θετικά και η αγορά τρέχει καβάλα στον ταύρο του ανοδικού κύματος, άλλο τόσο εύκολα και γρήγορα τα κέρδη και το κεφάλαιο καίγονται όταν ο ταύρος αρχίσει να κλοτσάει επειδή οι τιμές εισέρχονται σε διορθωτικά κύματα.

Στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας χθες είχαμε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση της χρονιάς οδήγησε την αγορά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%, οι στηρίξεις διασπάστηκαν σαν αλοιφή και θύμισαν την ελεύθερη πτώση του περσινού Φεβρουαρίου – Μαρτίου όταν η επέλαση του κορωνοϊου ανέτρεπε πλήρως τα δεδομένα στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία και οδηγούσε σε ραγδαία ανατιμολόγηση τις αγορές και τις προοπτικές των επιχειρήσεων, μέχρι που βρέθηκε το εμβόλιο.

Είμαστε και πάλι κοντά σε ένα τέτοιο κομβικό σημείο κατά το οποίο η επιθετική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να απειλήσει πραγματικά με εκτροχιασμό την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να πλήξει πολύ πιο ισχυρά αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική, η οποία εξαρτάται σημαντικά από την τουριστική κίνηση;

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά δεν θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά. Έχουμε κερδίσει το στοίχημα των εμβολίων, τα ποσοστά ανοσίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, οι μεταφορές και το εμπόριο ανακάμπτουν. Φυσικά, όταν βλέπεις τους πωλητές να πετούν από το παράθυρο τις μετοχές τους σαν να μην υπάρχει αύριο είτε επενδύουν στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία, είτε στη Wall Street, ένα σύγκρυο σε πιάνει κι αναρωτιέσαι μήπως ήρθε τελικά η ώρα που θα σκάσει κάποια φούσκα. Γιατί η στάμνα πάει πολλές φορές στο πηγάδι, αλλά μια φορά θα σπάσει.

Η στήλη και οι «συμβουλάτορές» της που ξέρουν πολλά περισσότερα, δεν συμμερίζεται ακόμη αυτή την εκτίμηση. Προφανώς και πλέον διανύουμε μια δεύτερη φάση επαναξιολόγησης των μετοχών που είχαν καταγράψει πολύ μεγάλα κέρδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς επιστρέφει η ανησυχία των επιπτώσεων της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα, των επιμέρους lockdowns που βλέπουμε να επιβάλλονται, της προσπάθειας των κρατών να πείσουν όσο μπορούν περισσότερους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Αν όμως δούμε πιο ψύχραιμα τη μεγάλη εικόνα, αυτό που αντιλαμβανόμαστε να εξελίσσεται είναι μια αξιόλογη διόρθωση που μπορεί σε διάστημα μερικών εβδομάδων και εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων, να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποτιμήσεις ώστε οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τους πιθανούς κινδύνους από το μείγμα των πρόσφατων εξελίξεων (κορωνοϊός, πληθωρισμός, μέτρα στήριξης κλπ), αλλά όχι σε ένα νέο εκτροχιασμό των χρηματιστηρίων, και πολύ περισσότερο αντίστοιχου μεγέθους με το 2020.

Θα παίρναμε το ρίσκο να υιοθετήσουμε την πρόβλεψη πως η εν εξελίξει διόρθωση στην Ελλάδα (ήδη στο -10% από τα υψηλά σε 24 συνεδριάσεις) και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, θα δημιουργήσει -ήδη δημιουργεί - και πάλι ευκαιρίες για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

---

-Δεν ξέρουμε αν και πόσο θα πλήξει η μετάλλαξη Δέλτα και τα τοπικά lockdowns τον τουρισμό. Αλλά στη στήλη τα νέα που καταφτάνουν είναι αρκετά θετικά. Τα στοιχεία που παραθέτει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη είναι ενδεικτικά, αλλά ακόμη καλύτερα νέα έρχονται από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις βρίσκονται στο 70% του 2019, ήτοι σχεδόν διπλάσιες των περσινών. Εξ ου και δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί οι προβλέψεις για επίτευξη του στόχου στο 50% των εσόδων του 2019.

---

Πάντως ο  Τουρισμός παρά τους κλυδωνισμούς που δέχεται λόγω Covid και μεταλλάξεων φαίνεται ότι προσελκύει σημαντικά κεφάλαια και στο στοίχημα της Ελλάδας ποντάρουν ξένοι και Έλληνες επενδυτές.

Τα νέα είναι πολλά από το μέτωπο αλλά εμείς θα σταθούμε στο ομόλογο της Sani/Ikos ύψους 300 εκατ. ευρώ με διάρκεια τα 5,5 έτη που υπερκαλύφθηκε 3 φορές και τελικό επιτόκιο 5,625% , από κορυφαίους διεθνείς και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Ο όμιλος ανακοίνωσε και τη ενοποίηση όλων των εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων του, αλλά και δύο νέα συγκροτήματα στην Κέρκυρα και το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, ενώ όπως έχουμε αναφέρει ετοιμάζει και μεγάλη επένδυση στην Κρήτη.

Επίσης εγκαινιάστηκε στην Πάρο το DECK προ ημερών η επένδυση του επιχειρηματία Θανάση Κατρή στην Πάρο και συγκεκριμένα στο πρώην Ξενία, Μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε το πρώην Ξενία σε πολυχώρο πολιτισμού.

Να αναφέρουμε επίσης την πρόσφατη εξαγορά από την Hines του ξενοδοχείου Capsis στην Κρήτη για 125,2 εκατ. ευρώ, ένα ξενοδοχείο με ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής. Η μονάδα έχει δυναμικότητας 1.155, αποτελείται από 42 κτίρια τα οποία διαθέτουν χώρους συνολικής επιφάνειας 45.255 τ.μ. 

Τα ραντάρ μεγάλων παικτών είναι σε επαγρύπνηση και θα δούμε να αλλάζουν χέρια και άλλα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και επενδύσεις σαν αυτήν στην Πάρο πολύ σύντομα.

---

Στις 10:25 σήμερα το πρωί, το σφυράκι της έναρξης της συνεδρίασης θα χτυπήσει ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Μυλωνάς. Το ΕΚΠΑ έχει πραγματοποιήσει τη μελέτη για τα σκορ των εταιρειών που θα μπουν στον νεοσύστατο δείκτη ESG του ΧΑ. Ο δείκτης θα έχει τιμή εκκίνησης τις 1000 μονάδες. Καλοτάξιδος!

---

Την πλήρη στήριξη του ισχυρού άνδρα της Intracom Σωκράτη Κόκκαλη, στο δίδυμο Πέτρου Σουρέτη και Δημήτρη Κούτρα αλλά και στις προοπτικές που έχει το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Intrakat που στοχεύει σε σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα έργα υποδομών, σηματοδοτεί η ανάληψη της θέσης του Προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η ισχυρή τριάδα που βρίσκεται στην κεφαλή, τρέχει έναν στρατηγικό μετασχηματισμό που περνάει από την Ενέργεια, τα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, τα κατασκευαστικά έργα υποδομών, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, αλλά και το Real Estate Development και στόχο έχει τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσα από την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής ποιότητας καθώς και ενίσχυσης των οικονομικών μεγεθών της.

Κάτι καλό συμβαίνει στην Παιανία και με βάση το γεγονός ότι το τελευταίο μήνα η εταιρεία έχει προσθέσει στο ανεκτέλεστο με τα υπογεγραμμένα και τα προς υπογραφή έργα 350 εκατ. ευρώ, δίνει τον τόνο για το τι μπορούμε να περιμένουμε…

---

Ποιο θα μπορούσε να είναι το ελατήριο για τους Ολλανδούς της Reggeborgh να σπεύσουν να ενημερώσουν την Ελλάκτωρ και το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις προθέσεις τους να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους (59.930.339 μετοχές) επενδύοντας 33,7 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν 37,456 εκατ. νέες μετοχές της εταιρείας και παράλληλα να υπενθυμίσουν ότι έχουν δεσμευτεί να εξασκήσουν τυχόν αδιάθετα δικαιώματα έως του ποσού των 16,289 εκατ. ευρώ;

---

Ηττημένος, λυπημένος, συντετριμμένος; Δεν ξέρει πως να μιλήσει για τον Λεωνίδα Μπόμπολα η στήλη που χθες πληροφόρησε τους στενούς του συνεργάτες ότι αποτελεί μακρινό παρελθόν από την Ελλάκτωρ καθώς μετά τη διακοπή της μετοχικής σχέσης του με την εταιρεία (το ποσοστό του πουλήθηκε όλο στους Ολλανδούς) τώρα μένει και εκτός της Ηλέκτωρ και της Άκτωρ τις οποίες ήθελε να συνεχίσει να τρέχει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η συμφωνία κράτησε λιγότερο από τις προσδοκίες του Λ. Μπόμπολα, ο οποίος θα μείνει για κάποιο διάστημα ως μέλος του Δ.Σ. « «Γυρνάω σελίδα γεμάτος εμπειρίες, αλλά και βαριά συναισθήματα. Φεύγω από το σπίτι μου με υπερηφάνεια για τις μεγάλες επιτυχίες, αλλά με πικρία για τα χαμένα όνειρα. Έτσι τα έφεραν οι συγκυρίες και οι αποφάσεις άλλων…» γράφει στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του...

---

Σαρώνει έργα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακής. Από την ενέργεια (ΑΠΕ και φυσικό αέριο) και τις παραχωρήσεις μέχρι τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων, το track record καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη. Το ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου είναι το μεγάλο deal του ομίλου σε έναν κλάδο που θα γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη. Προβλέπει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόννων το χρόνο σε τρεις χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα. Θα χρειαστούν 2 χρόνια μέχρι την κατασκευή και από τον 10ο μήνα  ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις, ώστε να ανακουφιστεί το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας.'

---

Σημαντική η δέσμευση των βασικών μετόχων της Premia για την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν «χώρο» στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης αν η ζήτηση για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου από τρίτους επενδυτές, αποδειχθεί μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι μέτοχοι Sterner Stenhus Greece AB και NOE Μεταλλικές Κατασκευές Α.Ε. είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να καλύψουν νέες μετοχές με καταβολή μετρητών ποσού 5.000.001,12 ευρώ και 500.001,12 ευρώ αντίστοιχα. Αν λόγω αυξημένης ζήτησης τελικά δεν καλύψουν τις εν λόγω μετοχές, το τελικό ποσοστό συμμετοχής τους στην Premia μετά την αύξηση και εφόσον υπάρξει πλήρης κάλυψη, θα διαμορφωθεί σε 42,85% και 7,86%, αντίστοιχα (αντί 46,83% και 8,26%).

---

Ο «ψηλός» κονταίνει και είναι κρίμα. Λίγοι δημοσιογράφοι είχαν σταθεί στο ύψος τους όλα αυτά τα χρόνια με αποδείξεις και στοιχεία για το ρεπορτάζ. Τώρα οι «ανώνυμες πηγές της αγοράς» ανταγωνίζονται με τα «ανώνυμα non papers». Βρείτε τις διαφορές...

---

Όπως αποκάλυψε το Liberal o Σπύρος Θεοδωρόπουλος θέλει να τα αλλάξει όλα στη ΜΕΒΓΑΛ σε συνεργασία με την οικογένεια Xατζάκου. Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό και να φέρει νέα προϊόντα. Το παιχνίδι το ξέρει καλά, ενώ μετά το deal με την Mondelez ένα μέρος των χρημάτων που εισέπραξε θα το ρίξει στη νέα ΜΕΒΓΑΛ.

---

Δεν έχουν τέλος τα μπλεξίματα για την MLS. Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ετοιμάζονται μαζικά αγωγές από ομολογιούχους. Τον μεγαλύτερο όμως πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως μπαίνει μπροστά και αναμένεται να ελέγξει αν υπάρχει παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Ηλίου φαεινότερο, με το πάγιο ενεργητικό της εταιρείας να έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό στο δωδεκάμηνο και τα ίδια κεφάλαια από εκεί που ήταν στο +25 εκατ.ευρώ, να βρίσκονται στο -12,2 εκατ.ευρώ. Μεγάλες οι τρύπες, και δύσκολα καλύπτονται πλέον…

---

Βλέπουμε τη General Mills Ελλάδας να προχωρά στην κατάργηση της γραμμής παραγωγής για frostings και στην αντικατάστασή της από νέα γραμμή παραγωγής τορτίγια. Οι λόγοι προφανείς: Η πρώτη κατηγορία δεν τραβάει, ενώ η δεύτερη έχει περιθώρια ανάπτυξης. Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας αναμένει αυξημένες πωλήσεις συγκριτικά με το 2020, ενώ το γεγονός πως δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό τη φέρνει σε ικανή θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση στο μέλλον σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

---

Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλοι retailers επενδύουν συστηματικά στο ecommerce. Όπως πιστοποιεί και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ με την Convert Group το ecommerce δεν είναι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του κλάδου. Ειδικότερα οι πωλήσεις του online καναλιού των super markets είδαν αύξηση των πωλήσεων κατά 262% το 2020 συγκριτικά με το 2019 στα 163 εκατ.ευρώ, ενώ το συνολικό κοινό που προτιμά να κάνει τα ψώνια του online έχει φτάσει το 12% το 2021. Η αύξηση που καταγράφεται και το 2021 είναι σημαντική, χωρίς ωστόσο να φτάνει στα επίπεδα του 2020, όπου και η online έκρηξη ήταν έντονη εξαιτίας των lockdowns.