Σε λίγες ώρες θα μάθουμε επίσημα τις συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων θα διοχετευτούν στην οικονομία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.
Οι δράσεις αυτές θα φωτογραφήσουν κλάδους και εταιρείες οι οποίες θα ωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις και τα έργα. Τα χρήματα είναι πολλά και η πρόθεση είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα μέσα από την μόχλευση της συμμετοχής των επενδυτών, αν μάλιστα στην πορεία οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ υπό την πίεση της Ιταλίας και της Γαλλίας, δεν αυξήσουν ακόμη περισσότερο το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί.
Τα αρχικά συμφωνημένα 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις 19,4 δισ. ευρώ συν χαμηλότοκα δάνεια 12,6 δισ. ευρώ) θα μοχλευθούν με άλλα 30 δισ. ευρώ ξεπερνώντας σε σύνολο «πυρός» τα 60 δισ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ποσό που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ και μπορεί να γίνει το φιτίλι που σταδιακά θα πυροδοτήσει την αναπτυξιακή «βόμβα» που περιμένουμε στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ κάνουν λόγο για μια αύξηση 30% ή κατά 50 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2026, με τη συμβολή τόσο των επενδύσεων όσο και των μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποτελούν και το ισχυρότερο όπλο για να συνεχιστούν οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα διοχετευθούν (χοντρικάτα κεφάλαια των επιδοτήσεων είναι η πράσινη ανάπτυξη (6,2 δισ. ευρώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός (2,1 δισ. ευρώ), η απασχόληση (4,1 δισ. ευρώ) και οι ιδιωτικές επενδύσεις/μεταρρυθμίσεις (4 δισ. ευρώ).
Αν είστε επενδυτές και «ψάχνεστε» στο χρηματιστήριο, τα έργα που περιγράφονται περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εισηγμένων εταιρειών καθώς μεγάλο μέρος των επενδύσεων φαίνεται να πηγαίνει προς την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών αν και εφόσον εγκριθεί, (ΑΔΜΗΕ, Cenergy), στην πράσινη ενέργεια και αυτοκίνηση (εταιρείες με ΑΠΕ, μεταλλουργικές εταιρείες και εταιρείες Αλουμινίου) και σε έργα υποδομών και ενεργειακής επάρκειας (ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος) ενώ το ψηφιακό κομμάτι και τα δίκτυα 5G φαίνεται να έχει αποδέκτες τον ΟΤΕ και όσες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής δραστηριοποιούνται στην παραγωγή λογισμικού.
Φυσικά, ο κατασκευαστικός κλάδος (Ελλάκτωρ, Άβαξ ΓΕΚ κ.α) θα είναι παρών έχοντας ισχυρή παρουσία στο κομμάτι των υποδομών ή στις συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα.
Πριν βιαστείτε να χαμογελάσετε πονηρά η εκταμίευση δεν θα γίνει «αβαβά». Τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά και η δουλειά αν δεν γίνει, δεν θα υπάρξει εξόφληση. Στόχος είναι να πέσουν τα πρώτα 3,8 δισ. ευρώ στην αγορά στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026.
---
Νέοι επενδυτές μπαίνουν σταθερά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τις τελευταίες ημέρες. Τα δύο πακέτα που άλλαξαν χέρια χθες Δευτέρα και την προηγούμενη Παρασκευή (1,9 εκατ. μετοχές αξίας 21,280 εκατ. ευρώ και 1,8 εκατ. μετοχές αξίας 20,160 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) δεν αγοράστηκαν από τον βασικό μέτοχο του ομίλου Γιώργο Περιστέρη αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τρίτους επενδυτές. Δεν ξέρουμε να σας πούμε την ταυτότητά τους, Αλλά κρίνοντας από το γεγονός ότι πρόθυμα αγόρασαν το 3,577% του μετοχικού κεφαλαίου αποδεχόμενοι το premium των 11,20 ευρώ (έναντι 10 ευρώ της μετοχής), μπορούμε να εικάσουμε με ασφάλεια πως πρόκειται για ισχυρά χέρια.
Το ποσοστό τους έρχεται να προστεθεί στο 7,5985% των μετοχών που ήδη έχει εξαγοράσει στην ίδια τιμή η εταιρεία Latsco της Μαριάνας Λάτση.
Ο ίδιος ο Γιώργος Περιστέρης έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μετοχών από τη Reggebrogh καθώς απέκτησε το προηγούμενο διάστημα πάνω από 11,18 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας του έναντι 125 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να έχει ξεπεράσει σήμερα οριακά το 27,1% από 15,98% που κατείχε πριν.
Πρακτικά ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα προχωρήσει σε επιπλέον αγορές περίπου 5,1 εκατ. μετοχών αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ για να φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό ελέγχου ώστε να προσεγγίσει άλλα όχι να υπερβεί το 33%, που θα δημιουργούσε υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών.
Δεδομένου ότι η Ολλανδική Reggeborgh με βάση την τελευταία ενημέρωση κατείχε το 12,095% (από 31,27% αρχικά), υπάρχουν ακόμη μετοχές για να διατεθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές που πιστεύουν στην ισχυρή ανάπτυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
---
-Μπορεί εκ πρώτης όψεως η χθεσινή ανακοίνωση της Greenhill Investment των εφοπλιστών και βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη να έμοιαζε με «επίθεση φιλίας» και χείρα συνεργασίας προς τους έτερους μεγαλομετόχους Ολλανδούς της Reggebrogh, ωστόσο στην πραγματικότητα απηχούσε τη στρατηγική που οι δύο εφοπλιστές προτείνουν να υιοθετηθεί για την εταιρεία ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.
Το μήνυμά τους ήταν ότι όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης της Ελλάκτωρ θα πρέπει να πέσει αποκλειστικά στον κατασκευαστικό τομέα (Άκτωρ), και εφόσον άλλες δραστηριότητες δεν κρίνονται αποδοτικές να βγουν στο σφυρί ώστε ο όμιλος να συγκεντρώσει κεφάλαια και από αυτές. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ δεν διευκρίνισαν αν αναφέρονται σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού όπως λ.χ οι ΑΠΕ, οι παραχωρήσεις, η Αττική Οδός και άλλα assets του ομίλου.
Οι Ολλανδοί από την πλευρά τους, σε αντίθεση με τη Greenhill, δεν έχουν εκφράσει προς το παρόν καμία τέτοια πρόθεση για πώληση περιουσιακών στοιχείων και η απάντηση που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου, θα είναι πως ο όμιλος θα παραμείνει ενιαίος, με το βάρος να πέφτει μεν στη χρηματοδότηση του Άκτωρα με 100 εκατ. ευρώ για να «ανέβει» κατηγορία, αλλά χωρίς να διαταραχθεί η δομή του που θα προχωρήσει ενιαία. Μια ημέρα πριν τη γενική συνέλευση, την 1η Απριλίου, η Ελλάκτωρ ανακοινώνει αποτελέσματα και θα έχει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.
---
Την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προγραμματίσθηκε να γίνει η ενημέρωση -μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης- για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και ιδιαίτερα για την Πειραιώς. Παρόντες για να παράσχουν ενημέρωση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ανδρέας Βερύκιος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολάου.
---
Αργά και σταθερά η Mytilineos έφτασε και ξεπέρασε το 4,53% επί των ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της συνολικά 6.483.692 ίδιες μετοχές η τρέχουσα αξία των οποίων ανέρχεται σε 88,2 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε διαγραφή αυξάνοντας την αξία των μετόχων, και όχι σε placement.
---
Δύσκολη χρονιά το 2020 για την ΕΧΑΕ που πάντως φαίνεται να αφήνει φέτος πίσω της τις «κακουχίες» αν κρίνει κανείς από την αύξηση των συναλλαγών και τις μελλοντικές εισπράξεις από προμήθειες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολουθούν. Ακόμη και για πέρυσι, πάντως, με τα μειωμένα κέρδη των 3,87 εκατ. ευρώ, η εταιρεία παρέμεινε πιστή στην παράδοση να ανταμείβει τους μετόχους της. Θα δώσει διπλό μποναμά 8,4 εκατ. ευρώ αφενός μέσω διανομής μερίσματος (0,07 ευρώ) και αφετέρου με ισόποση επιστροφή κεφαλαίου (επίσης 0,07 ευρώ).
---
Άμεσες εξελίξεις αναμένονται στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της χώρας στο πλαίσιο αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμένων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα εκκινήσει η διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Κέρκυρα με παραχώρηση της βάσης κρουαζιέρας.
Στην διαδικασία σειρά έχουν όπως ήδη έχουμε αναφέρει τα λιμάνια της Πάτρας, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας, που αποτελούν Οργανισμούς Λιμένος, ενώ υψηλό ενδιαφέρον καταγράφεται για το Κατάκολο, για την κρουαζιέρα, αλλά και τη Σούδας.
Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει ήδη τρεις διαγωνισμούς, για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) και της Ηγουμενίτσας (Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας), με πώληση μετοχών και της Καβάλας (Οργανισμός Λιμένος Καβάλας) με παραχώρηση του προβλήτα γενικού φορτίου.
Ο γρίφος στις διαδικασίες που αναμένεται να μπουν μπροστά είναι το τι θα γίνει με το Ενετικό Λιμάνι στο Ηράκλειο καθώς θολό παραμένει το τοπίο αν θα γίνει παραχώρηση ή όχι.
---
Με αυξημένη ρευστότητα και ικανοποίηση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της η Βαρβαρέσος, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η εισηγμένη έχει ήδη συνάψει ομολογιακό ύψους 6,3 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Αττικής και άλλο ένα ύψους 2,4 εκατ. ευρώ με τις Πειραιώς, Alpha και ETE, ενώ έχει ανανεώσει υφιστάμενο δανεισμό 4,3 εκατ.ευρώ μέσω ανακύκλωσης του factoring. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της εισηγμένης για φέτος είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
---
Tα αναβαθμισμένα αεροδρόμια που παρέδωσε η Fraport σε συνδυασμό με το ότι η χώρα μας αναμένεται να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών για φέτος, έφερε την ενδυνάμωση της παρουσίας της Ryanair στη χώρα μας. Η εταιρεία προσθέτει τρεις επιπλέον βάσεις σε Ρόδο, Χανιά και Κέρκυρα με 46 νέα δρομολόγια. Το έργο της αεροπορικής για τη χώρα μας περιλαμβάνει συνολικά 107 καινούργιες διαδρομές, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί 243 πτήσεις την εβδομάδα. Η είδηση κρύβεται στο ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ανακοινώσει και άλλες διαδρομές για τη χώρα μας μέχρι το αργότερο τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
---
Η στήλη έγκαιρα σας είχε ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Η εισηγμένη βλέπει και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαχειρίσιμη πτώση του κύκλου εργασιών της, ωστόσο το γεγονός πως πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια (ύψους 13,1 εκατ. ευρώ) έχει σημάνει συναγερμό στη διοίκηση. Μαθαίνουμε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ υπάρχει θετική διάθεση από τα τραπεζικά ιδρύματα για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση. Το 2021 θα είναι έτος εξελίξεων σε αυτό το μέτωπο.
---
Οι επενδύσεις σε logistics θα συνεχίσουν να απασχολούν την αγορά, καθώς οι χώροι αποθήκευσης και διανομής προϊόντων μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παιχτών της αγοράς. Μία ακόμη εταιρεία, η PTL των αδερφών Παπαγεωργίου αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους το πρώτο της logistic center στην Αττική, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ.