Black Box: Οι διακοπές του Μινώταυρου

Η επόμενη ημέρα με την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ βρίσκει την πλευρά των Ολλανδών μετόχων της Reggeborgh και των εγχώριων συνεργατών τους στη διοίκηση της εταιρείας, σε μειονεκτική θέση ως προς το αφήγημά και τον αρχικό σχεδιασμό τους.

Παρά το γεγονός ότι εξασφάλισαν με βραχεία κεφαλή την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας, η πλευρά των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη έβαλε πραγματικά λεφτά στο τραπέζι και έφτασε να ελέγχει το 29% της Ελλάκτωρ. Με τη συμβολή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ και άριστου γνώστη του κατασκευαστικού κλάδου της εταιρείας, Αλέξανδρου Εξάρχου, Μπάκος και Καϋμενάκης ισοπέδωσαν το αφήγημα των Ολλανδών σύμφωνα με το οποίο οι δύο επιχειρηματίες εμφανίζονταν ως ευκαιριακοί επενδυτές, δεν διέθεταν κεφάλαια δεν ενδιαφέρονταν για το μέλλον της εταιρείας και άλλα ψευδο-επιχειρήματα μαύρης προπαγάνδας.

Τώρα πλέον όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ώστε η Reggeborgh και η διοίκηση Μπουλούτα να αρνούνται τη συνεννόηση με τους έτερους μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ, αλλά θα βρίσκονται σε όλο και πιο δυσχερή θέση όσο αρνούνται ή θέτουν προσκόμματα για να εμποδίσουν την εκπροσώπηση της πλευράς Μπάκου – Καϋμενάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας η οποία με τις πρόσφατες ενέργειές της έχει ήδη καταπατήσει κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο ρόλος Εξάρχου και ο βρώμικος πόλεμος 

Η συμμετοχή των Μπάκου – Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ με 29% είναι ένα καταλυτικό γεγονός για το μέλλον της Ελλάκτωρ. Και οφείλεται κατά βάση στον στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξανδρου Εξάρχου. Του στελέχους που επέλεξαν ως στενό τους συνεργάτη οι δύο επιχειρηματίες και εκείνον στον οποίο -ως άριστο γνώστη των εσωτερικών της Ελλάκτωρ- έβαλαν στο στόχαστρο, του φόρτωσαν για τα σχεδόν τρία χρόνια διοίκησης όλες τις αμαρτίες, και λοιδόρησαν όσο κανέναν άλλο οι Ολλανδοί και οι εγχώριοι συνεργάτες του ξέροντας πως είναι ο μόνος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και έκανε τα περισσότερα για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Ελλάκτωρ όταν η εταιρεία άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα το γκρεμό της χρεοκοπίας.

Οι επικοινωνιολόγοι της Reggeborgh παρουσίαζαν επί μήνες σε φίλα προσκείμενα media, μια κατάσταση ότι το 2018 η εταιρεία ήταν σε ...άριστη κατάσταση και όλα τα προβλήματα ανέκυψαν επί της τριετίας Εξάρχου. Η κατάσταση όμως ήταν τελείως διαφορετική.

Το 2018 ήταν η Deloitte που σημείωνε πως η Άκτωρ επείγονταν για κεφάλαια ύψους 170 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα στα ποσά αυτά να περιλαμβάνονται οι ανάγκες από τα φωτοβολταϊκά, η τότε κερδοφορία των οποίων αμφισβητείται.

Πηγές της τότε διοίκησης της Άκτωρ θέτουν ευλόγως μια σειρά από ερωτήματα:

Είναι ο Εξάρχου ή άλλοι που φέρουν την ευθύνη για :

-τη ζημιά των 300 εκατ.ευρώ στη Μέση Ανατολή;

-Τη ζημιά των 250 εκατ. ευρώ στα Βαλκάνια ;

-Τη ζημιά ύψους 200 εκατ.ευρώ που φέρεται να είχε η εταιρεία από τη δραστηριότητα στα φωτοβολταϊκά ;

-Της αδυναμίας της Άκτωρ να υπογράψει κατά τη διετία 2019 – 2020 έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ για τα οποία η εταιρεία είχε μειοδοτήσει στην Ελλάδα, λόγω της εμπλοκής και των συνεπειών της καταδίκης της εταιρείας για συμμετοχή σε καρτέλ προ του 2018;

Σύμφωνα με την προπαγάνδα της σημερινής διοίκησης, για την τρέχουσα κατάσταση της Άκτωρ δεν είχαν καμία ευθύνη ούτε η 20ετής συνδιοίκηση Μπόμπολα, ούτε η εμπλοκή Κούτρα κλπ, αλλά μόνο ο Αλ. Εξάρχου που διοίκηση για δυο και μισό χρόνια.

Αν δει κανείς με κρύο αίμα τις ενέργειες της περίοδου Εξάρχου στο τιμόνο της Άκτωρ, θα συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος του ήταν πολύ διαφορετικός και μάλλον σωτήριος για την εταιρεία στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της, όταν βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Στη διετία 2018-2019 κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς αύξηση κεφαλαίου, χωρίς μεγάλες νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, πέτυχε να μειώσει κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις της εταιρείας, να διατηρήσει χωρίς απώλειες το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, να ολοκληρώσει δύσκολα και χρονοβόρα έργα σε Αλβανία, Σερβία και Ρουμανία κ.α.

Παρά ταύτα ο Εξάρχου μπήκε από την πρώτη στιγμή της αλλαγής διοίκησης στο στόχαστρο. Πιθανόν ο πραγματικός λόγος να είναι ότι δεν ...γονάτισε μπροστά στους Ολλανδούς της Reggeborgh αλλά επέλεξε μια άλλη στρατηγική.

Να αναζητήσει επενδυτές με κύρος και κεφάλαια που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κεφαλαιακή και διοικητική εξυγίανση της Ελλάκτωρ, βάζοντας στο δύσκολο παιχνίδι τον Δημήτρη Μπάκο και τον Γ. Καϋμενάκη οι οποίοι βγήκαν νικητές.

Οι Ολλανδοί είχαν μια μεγάλη ευκαιρία το 2017 να μπουν στην Ελλάκτωρ όταν η εταιρεία κλονίζονταν. Αλλά δεν το έκαναν γιατί γνώριζαν πως θα έπρεπε να δαπανήσουν χρήμα και χρόνο για να αλλάξουν την πορεία της εταιρείας. Οπότε άφησαν τη δύσκολη δουλειά σε άλλους και το έπραξαν εκ του ασφαλούς το 2021 όταν η εταιρεία είχε απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού.

Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με την ασφάλεια του αποτελέσματος μετά τον πρώτο γύρο του proxy war στην Ελλάκτωρ, αυτό είναι πως οι Μπάκος και Καϋμενάκης ξέρουν να διαλέγουν συνεργάτες. Ρώτησαν, έμαθαν για όλους και για όλα, και επέλεξαν. Η ορθότητα της επιλογής των δύο επιχειρηματιών αποδείχθηκε στην πράξη με την αύξηση κεφαλαίου ...

---

Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες, οι οποίες βαδίζουν προς αναβάθμιση σε βάθος διετίας, αφού πρώτα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία. Η στήλη σας είχε μεταφέρει τις εκτιμήσεις αναλυτή του Citi του Λονδίνου, ενώ και στέλεχος της Moody’s που μιλά στο LiberalMarkets, θεωρεί πως έως το 2023 το τραπεζικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με τρία στοιχήματα.

Την αύξηση της κερδοφορίας, return on equity στο 10% και μείωση της έκθεσης NPE στο 5%. Επομένως, αυτά είναι τα τρία πεδία, στα οποία θα παιχτεί η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα των τεσσάρων συστημικών. Τα παραπάνω τα ξέρουν καλά τόσο ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας και ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, όσο και ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς και ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank.

Tα μηνύματα πάντως που εκπέμπονται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θετικά, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν σταθερά στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και στη μείωση των κόκκινων δανείων. Άλλωστε, αυτό αντανακλάται και στα reports αναλυτών και οίκων αξιολόγησης.

Έτσι λοιπόν με θετικό τρόπο υποδέχθηκαν οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές τα αποτελέσματα β’τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας. Η JP Morgan δίνει τιμή στόχο τα 3,3 ευρώ, η Optima 3,1 ευρώ, η Axia 4,3 ευρώ και η Alpha Finance 3,24 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές τα έσοδα από προμήθειες και τόκους και  η συγκράτηση του κόστους αποτελούν θετικές νότες στα αποτελέσματα της τράπεζας. Αντίθετα, πιο συγκρατημένη εμφανίζεται η Goldman Sachs, η οποία ανέμενε υψηλότερα κέρδη προ φόρων, τα οποία δεν ήταν αυξημένα εξαιτίας των εσόδων από τις εμπορικές συναλλαγές.

Η Moody’s με τη σειρά της σημειώνει πως η Alpha Bank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, ενώ προβλέπει βελτίωση της κερδοφορίας. H Βank of Americaσε ανάλυσή της αναφέρει πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ επικροτεί το επενδυτικό πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, γιατί στηρίζεται σε ισχυρό δείκτη κεφαλαίων, παράλληλα με την απομόχλευση του ισολογισμού.

Περνώντας στην Πειραιώς, JPMorgan και Wood&Company αξιολογούν θετικά τις επιδόσεις της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο και στέκονται ιδιαίτερα στο ότι αυξάνονται τα δάνεια, τα έσοδα από τις προμήθειες και πως το κόστος προβλέψεων βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν.

Τέλος, η Moody’s δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Εurobank και στη διοίκηση του Φωκίων Καραβία, καθώς σημειώνει πως βρέθηκε σε καλύτερη κατηγορία στην κατηγορία μείωσης CET1, καταγράφοντας μείωση κατά 300-599 μ.β.

Καταλήγοντας, οδηγούμαστε… εκεί που ξεκινήσαμε.  Πως δηλαδή  το 2023 είναι έτος σταθμός για την αναβάθμιση των τραπεζών, οι οποίες μέσω των stress tests και των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν, έκαναν το πρώτο βήμα.  Η μπάλα είναι πλέον στα πόδια τους…

---

Ισχυρή ρευστότητα, αυξημένη κερδοφορία, μια διετία δυναμικής ανάπτυξης και σημαντικές επενδύσεις. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που κατατάσσουν τη μετοχή του ΟΤΕ ως μία από τις κορυφαίες επιλογές πανευρωπαϊκά και τον όμιλο ως έναν από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους ομίλους, σύμφωνα με δύο reports της JPMorgan και της Barclays. H πρώτη αναφέρει πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν την αναπτυξιακή δυναμική του ομίλου, ενώ γίνεται λόγος για τις επενδύσεις ύψους 550 εκατ.ευρώ που αναμένεται να αναβαθμίσουν την εταιρεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται ο ΟΤΕ να καταγράψει ισχυρά αποτελέσματα τόσο στο σύνολο του τρέχοντος έτους, όσο και στο β’εξάμηνο, ενώ αναφέρουν πως η μετοχή έχει αυξηθεί 19% από την αρχή της χρονιάς.

Με τη σειρά της η Barclays σημειώνει πως ο ΟΤΕ κατέγραψε πανευρωπαϊκά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά,  τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ εκτιμά πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει θετική επιρροή στον όμιλο. Και οι δύο οίκοι δίνουν σύσταση «buy» για τη μετοχη, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις τους για την τιμή της. Ειδικότερα η Barclays βάζει ως τιμή στόχο τα 19 ευρώ, από 14 προηγουμένως, και η JP Morgan στα 18,7 ευρώ, από 15,7 ευρώ προηγουμένως.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

**To  Black Box είναι πιο μαύρo από ποτέ βλέποντας όλη αυτή την καταστροφή. Για λίγες ημέρες θα χρειαστεί ξεκούραση. Με το καλό θα συναντήσει και πάλι μέσα στον Αύγουστο με την ευχή όλα αυτά τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα για το μέλλον.