Πολλές συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις ΗΠΑ. Είδε κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων. Συμμετέχει δε σήμερα στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.
Στο Λευκό Οίκο και ειδικότερα στο Eisenhower Executive Office Building, συναντήθηκε με τον Tarun Chhabra, γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα ψηφιακής στρατηγικής. Είχε επίσης συναντήσεις με τη σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν Neera Tanden και την Chief Information Office της κυβέρνησης των ΗΠΑ Clare Martorana.
Περνώντας στην ουσία οι Αμερικανοί έμειναν έκπληκτοι με όσα έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης στη χώρα μας. Επίσης, εντυπωσιάστηκαν που είδαν έναν Έλληνα υπουργό να τους συναντά με σύγχρονα προγράμματα παρουσίασης των έργων ψηφιοποίησης που έχουν γίνει στην Ελλάδα, με excel και σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχους της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.
Ιδιαίτερα όμως, για τον ευέλικτο δημόσιο τομέα που διαμορφώνεται την τελευταία τριετία με το gov και άλλα προγράμματα. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα ψηφιακά συστήματα των δύο χωρών και την επόμενη ημέρα στις ψηφιακές υποδομές.
Σημειώνεται, πως οι Αμερικανοί είναι πρωτοπόροι στα συστήματα ψηφιακού μετασχηματισμού και συλλογής, διαχείρισης των data. Από την άμυνα, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την παρακολούθηση των συνόρων, έως το διάστημα , τα δάση και τις δημόσιες υπηρεσίες, υιοθετούν και εφαρμόζουν σύγχρονα προγράμματα συλλογής, αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων. Επομένως, ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Αφήνοντας τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, περνάμε στους επενδυτές. Οι συναντήσεις αφορούν μεταξύ άλλων στελέχη της Intel και της Starlink. Η δεύτερη αναπτύσσει την παρουσία της στην Ελλάδα. Η πρώτη όμως ; Είναι στη φάση επενδύσεων, ενώ στη χώρα μας δεν έχει έχει προχωρήσει σε τοποθέτηση κεφαλαίων και ενίσχυση της παρουσίας της. Ακόμα…
---
Σαφή τα μηνύματα που έστειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos αναμένει να διατηρηθούν οι τιμές μετάλλων και τροφίμων σε υψηλά επίπεδα, με τις τιμές να εξαρτώνται από την πορεία του πολέμου. Επιβεβαίωσε το στόχο για διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2022, συγκριτικά με το 2020, και πρότεινε γενναίο μέρισμα.
Αναφερόμενος στην ένταξη της εταιρείας στο δείκτη MSCI, τόνισε πως «αποτελούσε όνειρο ζωής», υπογραμμίζοντας πως «ήδη επιφέρει αναβάθμιση της ποιότητας των funds που τοποθετούνται στη μετοχή, μεταξύ των οποίων και η επενδυτική αρχή του Άμπου Ντάμπι».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας: «Τον χαρακτηρισμό υπερκέρδη ή ουρανοκατέβατα κέρδη δεν τον παραδέχομαι. Η εταιρεία μας τήρησε τις επιταγές του target model επακριβώς και δεν το χρησιμοποίησε για πρακτικές που θα επέφεραν αθέμιτα κέρδη. Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές και αυτό επιβεβαιώθηκε». Ο ίδιος προσέθεσε: «Αυτό στις οικονομίες της δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια και υπερκέρδη. Αν το θέμα τεθεί να συνεισφέρουν όσοι μπορούν, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά να σου λένε «φέρε αυτά που έκλεψες», δεν το παραδέχομαι και δεν πρόκειται να το αποδεχθώ ποτέ».
Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως «έχει προβλεφθεί ένα σεβαστό ποσό που αν χρειαστεί θα καλύψει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, που δεν υπάρχουν, αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα, μπορεί και να υπάρξουν».
Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία, οι εκτιμήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου επιβεβαιώνονται από αρκετούς οίκους, από την Edison έως τη Citi. Η τελευταία μετά το πρόσφατο roadshow που πραγματοποιήθηκε με τον CFO της εταιρείας, αναφέρει πως «η Mytilineos ωριμάζει ένα μεγάλο pipeline έργων που θα τροφοδοτήσουν την οργανική της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Έτσι η Μytilineos προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό ανάπτυξης και αξίας».
Ο αναλυτής δε, αναφέρει πως «το ελληνικό portfolio των 1.5GW φωτοβολταϊκών που βρίσκεται υπό κατασκευή, σε συνδυασμό με τα σχεδόν 0.3 GW αιολικών, θα οδηγήσουν τόσο τη Μεταλλουργία, όσο και το τμήμα Ενέργειας της εταιρείας στη νέα εποχή. Ταυτόχρονα το portfolio των 5GW έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την εταιρεία».
----
Ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά απέναντι στους μετόχους της ΕΧΑΕ και έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Παρά τις προκλήσεις είπε και τις κρίσεις, η εμπειρία του, δείχνει πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε». Εστιάζει τη στρατηγική της ΕΧΑΕ, την οποία διαμόρφωνε με τα στελέχη του ομίλου το τελευταίο διάστημα, σε τρεις άξονες. Στην αδιάλειπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, στην τεχνολογική αναβάθμιση και σε προϊόντα και σε υπηρεσίες, αλλά και στην αύξηση του τζίρου μέσω προσέλκυσης εταιρειών και επενδυτών. Θέλει να βάλει φρένο στη φυγή εταιρειών και να ανοίξει ένα νέο κύκλο εισαγωγών εταιρειών που θα βελτιώσουν το κύρος του χρηματιστηρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος είπε πως «θέλει να κάνει το Χρηματιστήριο ένα αξιόπιστο μέσο για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ένα μέσο με καλή απόδοση για τους επενδυτές και ένα τόπο για άντληση κεφαλαίων για τις εταιρείες».
---
Δέσμευση για μερισματική απόδοση 5% το χρόνο έδωσε η διοίκηση της AS Company στη γενική συνέλευση των μετόχων, ανεξαρτήτως τιμής της μετοχής. Έχει τα ταμειακά διαθέσιμα να το κάνει ή και παραπάνω. Άμα θέλει να δώσει, μπορεί. Το ερώτημα είναι ποιοι επενδυτές θα στραφούν στα ποιοτικά μικρά χαρτιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Γιατί δε βλέπουμε και ισχυρό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Το 2022 έχει ξεκινήσει καλά για την εταιρεία και δεν έχει ελλείψεις αφού πρόλαβε να αυξήσει τα αποθέματα. Μέχρι το 2030 στοχεύει το 70% των πωλήσεων να είναι από δικά της προϊόντα. Σημειώνεται πως για τη χρήση 2021 θα δώσει μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή.
---
Μερίσματα θα δώσουν πολλές εταιρείες. Οι πιο πρόσφατες; Η γνωστή στους πολλούς ΟΠΑΠ που θα δώσει σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 1,50 ευρώ και μένει να δώσει 1,40 ευρώ υπόλοιπο με τη μερισματική απόδοση να είναι 10%, η Έλαστρον που έχει ανακοινώσει 0,2620 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 11% και η Βογιατζόγλου που θα δώσει 0,19 ευρώ και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 9,5%. Θα μπορούσε ο αριθμός των εταιρειών με καλές μερισματικές αποδόσεις πάντως να αυξηθεί λίγο, καθώς έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν έχουν δοθεί ακριβή νούμερα. Αναμένουμε επομένως.
---
Η αλλαγή της Ideal από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής σε ένα private equity fund που σήμερα, ένα χρόνο μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, έχει κάτω από την ομπρέλα της πέντε συμμετοχές και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με επιπλέον δύο εξαγορές τουλάχιστον αποτέλεσε είδηση, αλλά και case study.
Οι συνέταιροι του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου δεν είναι από εκείνους που χάνουν και έκαναν το βήμα να φτιάξουν μαζί του το πρώτο equity fund στη χώρα, την Virtus International Partners. Το μετοχολόγιο της Ideal είναι ζηλευτό, αφού η οικογένεια Δαυίδ -Λεβέντη ελέγχει 20%, 26% θεσμικοί επενδυτές, 5% το VNK των αδελφών Κάτσου και 5% η Olympia Group του Πάνου Γερμανού.
Η νέα Ideal και η ομάδα της άλλαξαν τη φιλοσοφία της Αστήρ Βυτόγιαννης και την κατέστησαν εμμέσως εισηγμένη, αλλά και μία διεθνοποιημένη ελληνική επιχείρηση. Έβαλαν την Τhree Cents Αrtisanal Beverages στα καλύτερα σημεία σε 34 χώρες, τα προϊόντα της ψηφίζονται κάθε χρόνο από επαγγελματίες bartenders σε διεθνείς διαγωνισμούς, ανάμεσα στα καλύτερα. Για φέτος οι πωλήσεις στο εξωτερικό αναμένεται να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Όσο για την ADACOM, ήδη εξαγόρασε τη Netbull και ο συνδυασμός των δύο με τη νέα εξαγορά που κυοφορείται, μάλλον θα αλλάξει τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς.
Ήδη η Ideal σε ένα χρόνο έχει επενδύσει 110 εκατ. ευρώ σε εξαγορές και έπονται και άλλες, με ένα τρόπο προσέγγισης που θέλει την εξαγορά του 100% ,αν αυτό είναι εφικτό και στοχεύει σε ανάπτυξη και δημιουργία υπεραξιών για κάθε εξαγοραζόμενο. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν και εκπλήξεων ενδεχομένως…
---
Η ανατροπή του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές έχει κάνει πολύ δύσκολη την χρηματοδότηση μικρών φιλόδοξων εταιρειών, είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης είτε μέσω χρηματιστηρίων. Αυτό όμως δεν ισχύει για την Rimac Group, την εταιρεία που έχει ιδρύσει ο ταλαντούχος Κροάτης Mate Rimac. Η εταιρεία είναι γνωστή στους αναγνώστες του Liberal Markets από τον περσινό Ιούλιο. Την τελευταία μέρα του Μαΐου ανακοινώθηκε πως η Rimac Group απέκτησε νέους μετόχους, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η εταιρεία μάζεψε πεντακόσια εκατομμύρια Ευρώ, από νέους μετόχους, κυρίως το επενδυτικό κεφάλαιο Vision Fund 2 (υπό την ηγεσία της ιαπωνικής Softbank) και την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, αλλά και υφιστάμενους, όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche και η ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία Investindustrial.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο Rimac θα εξακολουθήσει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, χωρίς όμως να ξέρουμε ακριβώς το ποσοστό συμμετοχής του (πριν την αύξηση ήταν κοντά στο 37%). Τα χρήματα που εισέπραξε από την αύξηση θα κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Ζάγκρεμπ και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Υπενθυμίζουμε πως η Rimac Group κατέχει το 55% της Bugatti Rimac, στην οποία έχει εισφερθεί το σύνολο των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Bugatti από τον όμιλο Volkswagen, ο οποίος κατέχει το υπόλοιπο 45% μέσω της Porsche.
Αυτή όμως δεν είναι η μόνη σχέση της με πανάκριβα υπεραυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα γίνονται ανάρπαστα (το πιο ακριβό μοντέλο της Bugatti κοστίζει περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ). Πάλι μέσω της Bugatti Rimac κατασκευάζει το Nevera, ένα ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο που έχει σχεδιάσει μόνη της (χωρίς την βοήθεια της Volkswagen) και κοστίζει 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο Nevera θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτός όμως από αυτά, το Rimac Group συνεργάζεται με αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν ακριβά σπορ αυτοκίνητα, όπως η Aston Martin, η Koenigsegg και βέβαια η Porsche. Το Rimac Group προμηθεύει αυτές τις βιομηχανίες με εξαρτήματα προηγμένης τεχνολογίας, για τα οποία όμως δεν έχουμε μάθει πολλές λεπτομέρειες.
Επίσης, συνεργάζεται στενά με την κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, με την οποία ετοιμάζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων και ένα άλλο που θα κινείται με καύσιμο το υδρογόνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, το Rimac Group αποτιμάται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια, με βάση τα χρήματα που πλήρωσαν οι νέοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα μερίδιά τους. Με βάση τις δηλώσεις του Mate Rimac, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης είναι κοντά στα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε ο χαρισματικός Κροάτης, όταν φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο, θα αξίζει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εισόδου σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο. Ας το έχουμε υπόψη μας.
---
H Amundi, ο μεγαλύτερος asset manager της Ευρώπης, επιμένει στην πρόβλεψη ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα εξασθενήσει περαιτέρω στο 1 προς 1. Πρόκειται για πρόβλεψη που είχε κάνει ο οίκος πριν έξι μήνες και εξακολουθεί να πιστεύει, με βάση την τεχνική και μακροοικονομική εικόνα. Το ευρώ αλλάζει χέρια στα $1,07, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό του $1,03 στα μέσα Μαϊου.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank πλέον εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σφίξει την πολιτική της περισσότερο, προβλέποντας ότι μια από τις δύο αυξήσεις επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης, πιθανότερο το Σεπτέμβριο αντί τον Ιούλιο.
Θεωρούν πως η ΕΚΤ συνεχίζει να υποεκτιμά τον πληθωρισμό και ότι η στήριξη για μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας θα ενισχυθεί αργότερα το καλοκαίρι, καθώς η νομισματική αρχή της ευρωζώνης θα αρχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.
Το βασικό σενάριο της Deutsche Bank προηγουμένως έβλεπε δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη, αρχίζοντας από τον Ιούλιο.
---
Το SPAC για την εξαγορά του Forbes, φαίνεται πως ακυρώθηκε εν μέσω της μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για τέτοιες επενδύσεις, αλλά και του ολοένα αυξανόμενου ρυθμιστικού ελέγχου.
Το Forbes ήλπιζε να συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας συγχώνευσης με ένα SPAC που ονομάζεται Magnum Opus Acquisition Ltd. Τα μισά χρήματα προέρχονταν από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, όπως ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, με τη συμφωνία αρχικά να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Ωστόσο το Binance μπορεί να βρει ακόμα τρόπο να επενδύσει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης. «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ομάδα διοίκησης του Forbes» αναφέρει το ανταλλακτήριο.
Η επένδυση του ανταλλακτηρίου συνεχίζει να δημιουργεί εντύπωση, δεδομένης της προϊστορίας. Το Binance είχε μηνύσει το Forbes για συκοφαντική δυσφήμιση το 2020, αφού δημοσίευσε μια ιστορία βασισμένη σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψαν περίπλοκες προσπάθειες για αποφυγή ρυθμίσεων. Το Binance απέσυρε οικειοθελώς την αγωγή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.