Ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς θα αφήσει την κοσμική ζωή των Βρυξελλών και το Κολέγιο των Επιτρόπων για να κατέβει βουλευτής στην ταπεινή περιφέρεια της Θεσσαλονίκης; Στη Θεσσαλονίκη, όπου εκλέγεται και ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Β, ο οποίος, όμως, ενδέχεται και να συνταξιοδοτηθεί. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να εξηγήσει, τελικά, το γιατί ένας κοτζάμ Επίτροπος μπορεί να ψάξει την τύχη του σε μία ταπεινή ελληνική περιφέρεια. Στην οποία περιφέρεια, κυρίες και κύριοι, έχει μεγάλη δύναμη, όπως είναι γνωστό, ο Ιβάν Σαββίδης.
Μεγάλη δύναμη και μεγάλες πλάτες, βεβαίως - βεβαίως. Το ερώτημα είναι αν ο Επίτροπος Μαργαρίτης έχει φροντίσει ο ίδιος στο παρελθόν να έχει καλές σχέσεις με τον Ιβάν. Υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη χωρίς την στήριξη του Ιβάν, είναι κάτι που δεν υπάρχει. Έτσι και τα παόκια πάρουν γραμμή να ρίξουν μαύρο, ο υποψήφιος κινδυνεύει να μην βρει ούτε την ψήφο του στην κάλπη. Το θέμα, λοιπόν, είναι αν δόθηκε κάποια αφορμή στο παρελθόν για να δημιουργηθεί μια κάποια σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Αν έχει τη σχέση ο Μαργαρίτης με τον Ιβάν και έχει καταφέρει ταυτόχρονα να πείσει τους αρμόδιους να πείσουν και τον ένοικο της Ραφήνας να αποσυρθεί, τότε μπορώ να υποθέσω ότι ο Επίτροπος Μαργαρίτης έρχεται με μεγάλη φόρα από τις Βρυξέλλες.
---
Αλλάζει χέρια το τηλεοπτικό κανάλι Open; Την απάντηση την έχει μόνο ο Ιβάν Σαββίδης. Ο οποίος δεν νιώθει να απειλείται από κάτι στην Ελλάδα, πλην μιας πιθανής παράνοιας των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας για το γεγονός ότι ένα κανάλι πρώην βουλευτή του κόμματος του Πούτιν δεν παίζει 100% Βλαδίμηρο. Για να μην αδικούμε τον Ιβάν, δεν θα ήθελε κάποιος να βρεθεί στην θέση του. Μεταξύ των μοχθηρών Αμερικανών και του τρομερού και φοβερού Βλαδίμηρου. Άντε να ισορροπήσει κανείς ξυπόλητος πάνω σε ένα σχοινί πασαλειμμένο με βούτυρο και από κάτω να τον περιμένουν κροκόδειλοι με ανοικτό το στόμα…
---
Ο Γιώργος Προκοπίου με τον άμεσο και ειλικρινή του λόγο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι αναφορές του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις οποίες σημείωσε ο ίδιος στην έγχαρτη ομιλία του. Παραθέτουμε αυτολεξεί:
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει πράγματι κάνει πολλά και τολμηρά βήματα για να ξεμπλοκάρει πολλά από αυτά που ανέμεναν και έχει θεσμοθετήσει κατάλληλα και ευέλικτα εργαλεία και την συγχαίρω για αυτό. Όμως αυτό που δεν έχει ακόμα αλλάξει και που είναι το πιο δύσκολο είναι η νοοτροπία των υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες, χρειάζεται μια εκστρατεία να το αντιληφθούν και να αφήσουν τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο επιχειρηματίας είναι αυτός που δημιουργεί τον πλούτο και τον μοιράζεται η κοινωνία, με θέσεις εργασίας, εργοδοτικές εισφορές, φόρους που οδηγούν στη δυνατότητα καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο εχθρός. Είναι ο καταλύτης της προόδου».
---
Για πολύ κόσμο που ασχολείται χρόνια με τα χρηματιστηριακά δρώμενα αποτελούσε μια απορία γιατί τα τελευταία δυο χρόνια παρά τις σχετικές προτάσεις του Υπουργείου των Οικονομικών και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ο Σύνδεσμος των Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών και το ΔΣ του Συνεγγυητικού αντιδρούν στην υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, από το Νομικό Πρόσωπο του Συνεγγυητικού.
Γιατί όμως οι χρηματιστές δεν θέλουν την υιοθέτηση των ΔΛΠ από το Συνεγγυητικό; Πριν από κάποια χρόνια η πλειοψηφία των τότε μελών του και το ΔΣ του, αποφάσισαν να εκχωρήσουν κάποιο δικαίωμα επί της υπεραξίας των ακινήτων του στα ιδρυτικά του μέλη! Με λίγα λόγια τα ακίνητα αυτά σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεγγυητικού δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στο νομικό πρόσωπο του Συνεγγυητικού, αλλά επί αυτών υπάρχει κάποιο δικαίωμα, κάποιας υπεραξίας, η οποία ανήκει στα προ του 1997 μέλη του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν αποτυπώνεται στις οικονομικές του καταστάσεις!
Η αποτίμηση των ακινήτων στις σημερινές τους τιμές, η οποία θα επιβληθεί με την εφαρμογή των ΔΛΠ, θα μειώσει ποσό των σωρευμένων ζημιών του Νομικού αυτού προσώπου οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 20 εκ ευρώ. Γιατί όμως αυτό δεν το θέλει η σημερινή διοίκηση του Συνεγγυητικού; Κάποιοι φαίνεται να επιθυμούν τα ακίνητα να αποτιμώνται χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία και το δικαίωμα επί της υπεραξίας να μένει σαν ένα κρυφό χαρτί που θα ανοίξει στο μέλλον όταν οι υποτιθέμενοι δικαιούχοι θα είναι ακόμη λιγότεροι στον αριθμό. Γι’ αυτόν τον λόγο προτιμούν τα ΕΛΠ.
Επιπλέον αυτού, κάποιοι έχουν αντιληφθεί ότι η ώρα που θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημίες αυτές πλησιάζει και θέλουν να φορτώσουν μέρος των ζημίων αυτών σε νεότερα μέλη που κατά την γνώμη τους, δεν θα δικαιούνται μεν την υπεραξία των ακινήτων, αλλά οφείλουν να συμμετάσχουν στην πληρωμή των ζημιών.
Μήπως επιτέλους πρέπει αυτή η στρέβλωση να σταματήσει κάποια στιγμή; Μήπως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί το Νομικό Πρόσωπο του Συνεγγυητικού; Τον λόγο επί του θέματος έχει ο υπουργός των Οικονομικών κ, Σταϊκούρας και η κυβέρνηση.
---
Προετοιμάζονται στη Βασιλίσσης Σοφίας για την άφιξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τζέφρι Πάιατ και Τζορτζ Τσούνης έχουν ήδη έρθει σε επαφή και η παράδοση - παραλαβή αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Μαϊου. Εκκρεμεί στην ουσία η τυπική έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο νέος πρέσβης αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας με τη φιλοεπενδυτική στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί επίσημος κύκλος επαφών με στελέχη της κυβέρνησης.
---
Την έδρα της στην Αθήνα από το Λουξεμβούργο πρόκειται να μεταφέρει η Grivalia Hospitality, όπως έκανε γνωστό ο CEO της εταιρείας Γιώργος Χρυσικός σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου ξενοδοχείου της On Residence. Όπως τόνισε ο κ. Χρυσικός, η εταιρεία διαβλέπει σοβαρές προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό, ενώ ενισχύονται οι υψηλού προφίλ τουρίστες, γεγονός που εξυπηρετεί το στόχο για προσέλκυση περισσότερο εύπορων ταξιδιωτών.
Εκτός από το ON Residence, η Grivalia διαθέτει 6 premium hospitality projects αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πολυτελές κατάλυμα στη Νάουσα της Πάρου, το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη και τα Αστέρια Γλυφάδας όπου το 2023 αναμένεται η λειτουργία το One&Only Aesthesia.
---
Αλλαγές στις κορυφαίες της επιλογές έκανε η Piraeus Securities, αλλά και συνολικά στις μετοχές που παρακολουθεί. Διατηρεί Jumbo και ΟΠΑΠ στις κορυφαίες επιλογές και προσθέτει Motor Oil και Μυτιληναίο. Για τη Jumbo, η οποία ανακοινώνει σήμερα το πρωί αποτελέσματα μείωσε την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ από 18 ευρώ γιατί περιμένει μείωση του περιθωρίου κέρδους το 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης στα κόστη. Για τον ΟΠΑΠ αύξησε την τιμή στόχο στα 16 ευρώ από 14,60 ευρώ, ενώ για τη Motor Oil δίνει τιμή στόχο τα 17,50 ευρώ από 17 ευρώ και περιμένει πως θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη της ζήτησης σε προ πανδημίας επίπεδα και τη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης.
Τέλος, για την Μytilineos έχει δώσει τιμή στόχο τα 23,80 ευρώ από 19,50 ευρώ και πιστεύει πως η σημερινή αποτίμηση δεν αντικατροπτίζει τις τάσεις, ούτε στην αγορά ενέργειας, ούτε στο μεταλλουργικό κλάδο. Σε ό,τι αφορά άλλες μετοχές που παρακολουθεί και έχει δώσει σύσταση υπεραπόδοσης, αύξησε την τιμή στόχο για την ΕΧΑΕ στα 5,20 ευρώ από 4,60 ευρώ, για την Φουρλής δίνει τώρα τα 6,10 ευρώ από 5,30 ευρώ, για τη ΔΕΗ διατηρεί τα 15 ευρώ, για την Τέρνα Ενεργειακή αύξησε την τιμή στα 17,50 ευρώ από 15 ευρώ και μείωσε την τιμή στόχο για την Τιτάν στα 17,60 ευρώ από 22,50 ευρώ και για τη Σαράντης στα 9 ευρώ από 10 ευρώ. Αναφορικά με τις τράπεζες μείωσε την τιμή στόχο στα 1,58 ευρώ από 1,83 ευρώ για την Alpha Bank, αύξησε στα 1,50 ευρώ από 1,10 ευρώ την τιμή στόχο για τη Eurobank και στα 4,15 ευρώ από 3,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
---
Δεν έχει πετύχει και λίγα τα τελευταία χρόνια η ΣΙΔΜΑ. Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι τράπεζες εδώ πέτυχαν το στόχο τους αφού κατάφεραν να… ισιώσουν το καράβι. Υπενθυμίζεται το deal με τη Μπήτρος και η αναδιάρθρωση των δανείων. Η μετοχή κατάφερε και βγήκε από την επιτήρηση, έχει κινηθεί ανοδικά τους προηγούμενους μήνες και πλέον βελτιώνει την κερδοφορία της. Βέβαια, από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως το τέταρτο τρίμηνο μάλλον έφερε ζημιές, αφού τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο ήταν 32,18 εκατ. ευρώ και στη χρήση 31,7 εκατ. ευρώ με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 162 εκατ. ευρώ και 226,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνουμε πως στα καθαρά κέρδη των 25,6 εκατ. ευρώ υπάρχουν και έκτακτα όπως 7,1 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης δανείων.
---
Πριν από τα αυριανά αποτελέσματα υπάρχει άλλος ένας δείκτης ο οποίος θα τιμολογηθεί δεόντως πριν από τις αργίες του Καθολικού Πάσχα. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου (εκτίμηση 7,9%) αναμένεται σήμερα το μεσημέρι (15:30) να φτιάξει το κλίμα για την επόμενη συνεδρίαση της FED στις 3 Μαΐου.
---
Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα υποβληθούν οι προσφορές για το έργο της αναβάθμισης των συστημάτων δικαιοσύνης, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι θεσμοί. Κι αυτό για να μειωθεί το φαινόμενο της αρνησιδικίας που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες στην Ελλάδα.
Μη ξεχνάμε οτι η επιτάχυνση της εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων αποτελεί απαίτηση των πιστωτών της χώρας, ήδη, από το 2010, οπότε η ελληνική οικονομία εγκαινίασε την περίοδο των μνημονίων. Έτσι, ο διαγωνισμός, ύψους 105 εκατ. ευρώ, που έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας για την αναβάθμιση και επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της Θέμιδος. Το έργο αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και της διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. Τα νεότερα όμως αναμένονται από τις 20 Μαΐου οπότε θα ανοίξουν οι προσφορές.
---
Για σοκ ύφεσης προειδοποιεί η BofA σε έκθεσή της, σημειώνοντας ότι η μακροοικονομική εικόνα στις ΗΠΑ χειροτερεύει και μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, καθώς η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Το σοκ του πληθωρισμού επιδεινώνεται, το σοκ των επιτοκίων μόλις αρχίζει και το σοκ της ύφεσης έρχεται, αναφέρει στην έκθεσή της. Κατά την εκτίμηση της, τα μετρητά, η μεταβλητότητα, τα εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών και των ομολόγων.
Η Fed έδωσε σήμα ότι πιθανότατα θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της που έχει φτάσει τα 9 τρισ. δολάρια από τον Μάιο και θα το κάνει σε ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με προηγούμενες φάσεις ποσοτικής σύσφιξης καθώς ο πληθωρισμός έχει ανέβει σε υψηλό 40ετίας. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο.
Η Fed φαίνεται να έχει αποφασίσει σε σχέδιο μείωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που διακρατεί κατά 95 δισ. δολάρια μηνιαίως, ρυθμός διπλάσιος των 50 δισ. δολαρίων μηνιαίως που ακολούθησε στον κύκλο ποσοτικής σύσφιξης του 2017-19
---
Ένα ρητό που ακούγεται συχνά στις αγορές των εμπορευμάτων είναι το παρακάτω: «εχθρός των υψηλών τιμών είναι οι ακόμα υψηλότερες». Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές, ο μόνος τρόπος για να πέσουν πραγματικά οι τιμές σε κάποιο εμπόρευμα είναι να ανεβούν ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να αυξηθεί η προσφορά. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό φαίνεται πως έχει ήδη συμβεί στην παγκόσμια αγορά σιταριού. Από το πουθενά εμφανίστηκε μία νέα εξαγωγική δύναμη, η Ινδία. Όπως και η Κίνα, έχει μεγάλη παραγωγή σιταριού, αλλά την κρατάει κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, ενώ συχνά συσσωρεύει και μεγάλο ύψος αποθεμάτων.
Η σημαντικότατη άνοδος της τιμής του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγου από τα 8 στα 14 δολάρια/μπούσελ, αμέσως μετά την ρωσική εισβολή, φαίνεται πως δίνει την ευκαιρία στην Ινδία να μπει γερά στην αγορά για να καλύψει μέρος του κενού που δημιουργείται από τις δυσκολίες στην εξαγωγή του ρωσικού και του ουκρανικού σιταριού, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Όπως μαθαίνουμε από πληροφορίες του Bloomberg, οι ινδικές εξαγωγές για την χρονιά 2022-2023 θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και θα πλησιάσουν τα 12 εκατομμύρια τόνους, περίπου κατά 50% παραπάνω από την περίοδο 2021 – 2022, και υπερδιπλάσιες της αμέσως προηγούμενης.
Τα 12 εκατομμύρια τόνοι μπορεί να φαίνονται λίγα μπροστά στα 50 εκατομμύρια που είναι οι ετήσιες εξαγωγές των δύο εμπόλεμων χωρών, όμως κάνουν αυτή την στιγμή την κρίσιμη διαφορά, καθώς δίνουν την δυνατότητα στις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και τα χαμηλότερα αποθέματα, να προμηθευθούν σχετικά εύκολα όσο σιτάρι χρειάζονται. Κατά τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, η Αίγυπτος είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία με την Ινδία για αγορά σημαντικών ποσοτήτων, ενώ γίνονται συζητήσεις και με άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Το γεγονός πως τα αποθέματα στην Ινδία είναι αυτή την εποχή στο τριπλάσιο των ελάχιστων αποθεμάτων ασφαλείας, δηλαδή κοντά στα 23 εκατομμύρια τόνους, δείχνει πως η συμμετοχή της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που οι τιμές τραβήξουν εκ νέου την ανηφόρα.
Ο «ινδικός παράγων» μάλλον ευθύνεται εν μέρει για την σχετική υποχώρηση της τιμής του σιταριού από τα επίπεδα ρεκόρ των 14 δολαρίων/μπούσελ και την σταθεροποίησή της κοντά στα 10. Όχι πως τα 10 δολάρια είναι μία φθηνή τιμή, αλλά είναι λιγότερο εξοντωτική για τους αγοραστές.
---
Στα πλαίσια του Bitcoin 2022, ενός εκ των μεγαλύτερων συνεδρίων για το Bitcoin με 25.000 συμμετέχοντες που φιλοξενείται στο Μαϊάμι, παρουσιάστηκε ένα μοντέρνο άγαλμα με την ονομασία Bitcoin Bull του Μαϊάμι που πλέον θα κοσμεί την πόλη. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του ταύρου των αγορών της Wall Street, ο οποίος παρουσιάζεται με ρομποτοειδή χαρακτηριστικά.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.