Black Box: Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ»

- Το μείζον γεγονός της εβδομάδας είναι αναμφίβολα το αυριανό Eurogroup.  Δεδομένου ότι η διαφωνία για το ευρωομόλογο έχει πάρει
διαστάσεις που επηρεάζουν το ευρώ και τείνουν να εξελιχθούν σε συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, θεωρείται βέβαιο ότι αύριο θα ληφθούν αποφάσεις  οικονομικής ενίσχυσης της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών που δοκιμάζονται από την επιδημία του κορονοϊού.

- Τώρα ειδικό ταμείο θα είναι; Δανειακό πακέτο χωρίς μνημονιακούς όρους; Κεφάλαια από τον ESM με στήριξη της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ θα είναι;  Κάτι απ' όλα αυτά μαζί; Άγνωστο και για να είμαστε ειλικρινείς μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι ότι η απόφαση του Eurogroup επιδιώκεται να αποτελέσει μήνυμα ουσιαστικής στήριξης και ενότητας της Ευρωζώνης.  Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε μερικά από τα μεγαλύτερα media της Ευρώπης για να παρουσιάσουν την Κυριακή το άρθρο της, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.

- Κι αν πράγματι είναι γενικότερα διάχυτη, η αίσθηση ότι το αυριανό Eurogroup θα φέρει στο τραπέζι νέα πρόταση της Κομισιόν που θα άρει το ευρωπαϊκό αδιέξοδο, τότε αυτή είναι και η ελπίδα για να κινηθεί ανοδικά σήμερα το ΧΑ, παίρνοντας κατεύθυνση από το θετικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές.

-Γιατί διαφορετικά λόγοι ιδιαίτερης αισιοδοξίας δεν υπάρχουν, καθώς  διανύουμε τις "δύσκολες εβδομάδες" των ΗΠΑ με τον κορονοϊο και επιπλέον βαδίζουμε προς την περίοδο του Πάσχα. Κατά τα άλλα το μοτίβο των σημερινών προβλέψεων για την αγορά  είναι γνωστό, με τους χρηματιστές να μιλούν για αγορά που έχει έντονα στοιχεία επιφυλακτικότητας, συνεδρίαση που θα χαρακτηρίζεται από μικρό τζίρο κλπ.

- Αυτήν την εβδομάδα επίσης η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει στους δανειστές το ζήτημα της παράτασης του καθεστώτος προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Παρεμπιπτόντως αν δεν το έχετε αντιληφθεί είναι σε εξέλιξη η 6η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία ουσιαστικά γίνεται  για συμβατικούς λόγους, καθώς με την επιδημία του κορονοϊού τα περισσότερα ζητήματα είναι ανεπίκαιρο να συζητηθούν στην παρούσα φάση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει παράταση του καθεστώτος προστασίας έως το τέλος του 2020, ενώ βάσιμες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να δοθεί -εύκολα- μια τετράμηνη παράταση και βλέπουμε ως τότε.

- Στις τράπεζες το βασικό σενάριο στο οποίο βασίζουν τη στρατηγική τους, είναι ότι οι συνθήκες που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία της οικονομίας λόγω κορονοϊού, σε ρυθμούς σταδιακής χαλάρωσης φυσικά, θα διατηρηθούν μέχρι και τον Ιούνιο. Κοινώς, ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και θα διαχυθούν σε ένα μέρος -ίσως και μεγάλο -του τρίτου τριμήνου. Στις τράπεζες έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη των χορηγήσεων στον τουρισμό, οι οποίες συναντούσαν προβλήματα και την καλή εποχή πριν από την εκδήλωση της κρίσης.

- Τώρα με τις τουριστικές μονάδες κλειστές και με σοβαρές αμφιβολίες αν το καλοκαίρι θα επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, είναι φανερό ότι τα χαρτοφυλάκια των τουριστικών χορηγήσεων θα υποστούν πανωλεθρία. Τα μηνύματα που έχουν φτάσει στις τράπεζες από μεγάλους και υγιείς επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι προς το παρόν σαφώς κλίνουν προς το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν αν προηγουμένως δεν ομαλοποιηθούν πλήρως οι αεροπορικές συνδέσεις, εντείνουν την ανησυχία.