Black Box: Νέες business του Γουόρεν Μπάφετ στην Ελλάδα. Τελεσίγραφο Στουρνάρα, στο σφυρί ξενοδοχεία, επέκταση Wolt και η μάχη της μπαταρίας

Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων και δη σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι έχοντες σημαντική ρευστότητα έχουν το «πάνω χέρι» αναζητά η Hathaway HomeServices Athens Properties που συνδέεται με το γνωστό μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet. Η εταιρεία τον Μάιο θα συμπληρώσει ένα χρόνο δραστηριότητας στο ελληνικό real estate, έχοντας εγκαινιάσει την παρουσία της πέρυσι την άνοιξη μέσω της ENEA Real Estate που έκτοτε αποτελεί μέλος του παγκόσμιου δικτύου μεσιτικών γραφείων της. Να σημειώσουμε ότι η Berkshire Hathaway HomeServices είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων στον κόσμο, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων.

Δίνει έμφαση στις πωλήσεις μέσω Χρυσής Βίζας, οι οποίες, αν και έχουν υποχωρήσει λόγω της συγκυρίας, παρουσιάζουν σοβαρές προοπτικές. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό real estate προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Κι αυτό δεν προκαλεί απορία, εάν σκεφτούμε ότι, ιδίως, για τους εύπορους ξένους, τα ελληνικά ακίνητα είναι φθηνά-δύσκολα δίπλα στη θάλασσα αγοράζει κάποιος με 4.000 ευρώ ανά τ.μ. ή και λιγότερο ακίνητο δεκαετίας. Για να μην αναφερθούμε στα πολλά διαμερίσματα που πωλούνται από 1.100 έως 2.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μετρό

---

Συνάντηση με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος επρόκειτο να έχουν τα ηγετικά στελέχη της Attica Bank, αλλά τελικά αναβλήθηκε για μετά το Πάσχα. Ωστόσο η Attica τελεί πλέον υπό παρακολούθηση και υπό την αίρεση ότι θα τρέξει εγκαίρως τις απαραίτητες διαδικασίες για να μη χαθούν ξανά οι (νέες) προθεσμίες, που ξεκινούν με την έκδοση αποτελεσμάτων μετά την Πρωτομαγιά.

Στην προηγούμενη συνάντηση η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεωθεί να βγάλει «κίτρινη κάρτα», απειλώντας ακόμα και με διορισμό Επιτρόπου, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεργαστούν εποικοδομητικά οι ιθύνοντες της Attica Bank, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικές μετοχικές πλευρές.

Την πλευρά δηλαδή του ΤΧΣ που ακόμα διατηρεί τον μετοχικό έλεγχο και την πλευρά της Ellington, που θα τον αποκτήσει μετά από νέα αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια με νέα ενίσχυση, μέσω warrants. 

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει η τράπεζα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα  χρήσης του 2021 και να ολοκληρωθεί και η έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες της, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, που απαιτεί και αυτή ένα χρονικό διάστημα με τη σειρά της επίσης.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η απειλή για επίτροπο ήταν πειστική, ενώ ακούγεται, ότι και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποχρεώθηκαν «καλού -κακού», να δηλώσουν την παρουσία τους για να προκύψει αποτέλεσμα. Έχει ήδη χαθεί αρκετός πολύτιμος χρόνος και το μήνυμα δόθηκε ξεκάθαρα.

---

H Wolt επεκτείνεται στην Κύπρο. Το νέο dark store της Wolt Market είναι γεγονός, με την κυπριακή αγορά να «τρέχει» η ίδια διοικητική ομάδα. Επικεφαλής της Wolt Market ο Γενικός Διευθυντής Αθανάσιος Μπιλάλης.

---

Με το 55% των εισηγμένων εταιριών να μην έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Από τις εταιρίες του FTSE-25 εκκρεμότητες έχουμε από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ την ΕΥΔΑΠ και το Σαράντη και οι τρείς θα έχουν δημοσιεύσει μεγέθη έως την Παρασκευή 29 Απριλίου. Η προθεσμία θεωρητικά είναι έως τις 3 Μαΐου επομένως υπάρχει χρόνος ακόμα για όλους. Όποιος δεν δημοσιεύσει πάει σε αναστολή. Επίσης λίγο προσοχή στις σημειώσεις των ορκωτών και τα θέματα έμφασης, ειδικά αυτά που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όσοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν και έχουν ένα δύσκολο παρελθόν ζημιών χρήζουν διπλής (και τριπλής ίσως) ανάγνωσης αφού μπορεί να βρεθούν σε διαφορετικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. 

---

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνει η Entersoft η οποία στο α’ τρίμηνο εμφάνισε κερδοφορία (2,4 εκατ. ευρώ) μεγαλύτερη από όση είχε εμφανίσει σε όλη την χρήση του 2019. Από το σύνολο των πωλήσεων το 58% είναι συμβασιοποιημένο ενώ η επίδοση στην γραμμή του τζίρου (+22%) έρχεται να συγκριθεί με ένα ιδιαίτερα ισχυρό περυσινό α’ τρίμηνο που έτρεξε με ρυθμούς αύξησης άνω του 50%.

Μάλιστα η επίδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά πληροφορικής βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει των επιδοτήσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργώντας αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην συνέχεια της χρήσης, όταν και θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του προγράμματος. 

Μετά την Entersoft έως το τέλος της εβδομάδας (28/4) θα έχουμε και το δεύτερο αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο από το επενδυτικό κεφάλαιο της Ανδρομέδα. Το επόμενο μεγάλο αποτέλεσμα (και θα είναι πραγματικά μεγάλο) είναι στις 4 Μαΐου και αφορά το trading update της Μυτιληναίος για το α’ τρίμηνο. 

---

Η τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά της Βόρειας Ελλάδος, αναμένεται φέτος και με βάση τον προγραμματισμό του ΟΛΘ να δει σημαντική βελτίωση στα έσοδα, λόγω της κρουαζιέρας. Η διοίκηση έχει δουλέψει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια και αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Όπως είπε στη Γενική Συνέλευση από 17 κρουαζιερόπλοια το 2021, φέτος θα «δέσουν» στο λιμάνι 62 και μάλιστα αρκετά είναι με αποβίβαση ή επιβίβαση πελατών. Το έσοδο είναι σημαντικά μεγαλύτερο για την τοπική οικονομία, ανέφερε η διοίκηση του λιμανιού και μάλιστα έδωσε ποσοστό 80% για την τοπική οικονομία και 20% για το λιμάνι.

Το πλάνο των επενδύσεων προχωράει και με την ανάπτυξη του προβλήτα 6 που θα διπλασιάσει μελλοντικά τον όγκο, αλλά και με τις δύο γερανογέφυρες οι οποίες έρχονται 2 Μαΐου. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα μάλλον θα προχωρήσει χωρίς δανεισμό για όσο μπορεί και με βάση το ταμείο και τις ταμειακές ροές κάθε χρόνο, θα μπορεί και στο μέλλον. Αν χρειαστεί θα αντλήσει δάνεια και έχουν γίνει συζητήσει με τις τράπεζες. Δεν αποκλείστηκε επίσης split της μετοχής με τη διοίκηση να απαντάει σε σχετική ερώτηση πως την προβληματίζει η εμπορευσιμότητα, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει στις εταιρείες με μικρό free float και το split είναι κάτι που το εξετάζει.

---

Ικανοποιητικό το Πλαίσιο σε κάθε γραμμή του ισολογισμού, απόδειξη ότι η μεγέθυνση μπορεί να έρθει μέσα από  την αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση του δικτύου (μεγαλύτερα καταστήματα) και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Το επόμενο ραντεβού με την επενδυτική κοινότητα είναι στις 10 Μαΐου στην Ένωση Θεσμικών. Κόστος πωληθέντων και ενοίκια στην πρώτη γραμμή των ερωτήσεων. 

---
Δεν μοιράζει μέρισμα ούτε φέτος η Ολυμπιακή Τεχνική. Έκπληξη θα ήταν να μοίραζε πάντως.

---

Μέσα στο Μάιο αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για τον καθορισμό του WACC της περιόδου 2022 – 2025. Ο ΑΔΜΗΕ έχει αιτηθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο αποζημίωσης των παγίων να διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 7,52% λόγω της προσδοκώμενης αύξησης των επιτοκίων και του ασφάλιστρου κινδύνου (έναντι 6,7% την περίοδο 2018-2021. Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη και με άλλες εταιρίες που αμείβονται με βάση την φόρμουλα της βάσης παγίων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ. 

---

Το κέρδος από την πώληση των ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος πηγαίνει στα ίδια κεφάλαια και όχι στην κατάσταση των αποτελεσμάτων. Εκτιμάται ότι το όφελος της αύξησης στα ίδια κεφάλαια θα είναι της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. 

---

Παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, οι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων έρχονται να μας θυμίσουν τα δεινά που είχε περάσει η οικονομία, όπως και γιατί η λεγόμενη «μονοκαλλιέργεια» βλάπτει. Έτσι, λοιπόν, μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου στο «σφυρί» βγαίνει το ξενοδοχείο «Kandia Castle Hotel Resort & Thalasso» στην παραλία της Κάντιας στο Ναύπλιο. Κατασκευάστηκε πριν από περίπου 12 χρόνια, με συνολική επιφάνεια 14,8 χιλ. τ.μ., βρίσκεται σε παραθαλάσσιο οικόπεδο επιφανείας 31,5 στρεμ. και εκπλειστηριάζεται προς 9,75 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο διαθέτει 18 δωμάτια με 38-40 τ.μ., 56 δωμάτια 40-45 τ.μ. και 25  σουίτες (επιφανείας 40-120 τ.μ.), από τις οποίες οι 4 έχουν ιδιωτική πισίνα. Θα υπάρξει ενδιαφέρον; Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ασφάλεια. Ωστόσο, είναι ισχυρό το σενάριο οι επενδυτές στον τουρισμό να στραφούν σε projects που δεν είναι greenfield, δηλαδή δεν απαιτούν από το μηδέν κατασκευή και άρα δαπάνες που θα αυξάνονται διαρκώς με τα τωρινά δεδομένα.

---

Πριν τρεις ημέρες γράψαμε για την μεγάλη επένδυση ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα κάνει στην Ινδονησία η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL και θα ανεγείρει έξι εργοστάσια που θα ασχολούνται με την κατασκευή μπαταριών και την εξαρτημάτων και εξειδικευμένων υλικών που χρειάζονται. Την Μ. Τρίτη, οι Financial Times μας ενημέρωσαν για μία ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία, αυτή την φορά της κορεατικής LG Energy Solution, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μπαταριών αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά την CATL. Η συμφωνία, η οποία αποτελεί την εξέλιξη ενός μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της κορεατικής επιχείρησης και των ινδονησιακών αρχών στο τέλος του 2020, είναι ύψους περίπου εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μία κοινοπραξία της οποίας ηγείται η LG Energy Solution, και στην οποία περιλαμβάνονται τρεις ακόμα κορεατικές και μία κινεζική εταιρεία, θα κατασκευάσει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την δημιουργία, μέσα στην Ινδονησία, μίας πλήρους εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομηχανίας μπαταριών για ηλεκτροκινούμενα οχήματα, σε συνεργασία με δύο τοπικές επιχειρήσεις, η μία εκ των οποίων εξορύσσει νικέλιο. Πέρα από την παραπάνω συμφωνία, η LG Energy Solutions και η  «συμπατριώτισσά» της Hyundai Motor, έχουν ήδη ξεκινήσει την ανέγερση εργοστασίου, πάλι στην Ινδονησία, για την κατασκευή κυψελών μπαταριών, μία επένδυση ύψους 1,1 δις δολαρίων. 

Οι σημαντικές επενδύσεις που κάνουν στην Ινδονησία οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο δεν είναι καθόλου τυχαίες. Πέρα από την προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Ρωσία και την Κίνα (τουλάχιστον η LG), μεγάλο ρόλο παίζει και το γεγονός πως η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου στον κόσμο, όπως και το ότι θέλει να εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός για να φέρει στο έδαφός της και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας μπαταριών. 

Οι φιλοδοξίες της χώρας είναι όμως πολύ μεγαλύτερες. Όπως μαθαίνουμε από το Reuters, η χώρα εκτιμά πως το 2030 η παραγωγή μπαταριών στο έδαφος της θα είναι ισοδύναμη της παγκόσμιας παραγωγής για όλο το 2020 (δηλαδή με ισχύ περίπου 140 GW). Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως, σύμφωνα με το σχέδιο, τα 2/3 των μπαταριών θα πωλούνται μέσα στην Ινδονησία, καθώς η κυβέρνηση ελπίζει πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα κυκλοφορούν στην χώρα πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πολύ φιλόδοξος στόχος, αφού οι ετήσιες πωλήσεις όλων των αυτοκινήτων είναι κάτω από ένα εκατομμύριο. Ίσως όμως είναι και αναγκαίος, αφού η ατμόσφαιρα στις Ινδονησιακές μεγαλουπόλεις είναι από τις χειρότερες στον κόσμο εξαιτίας των καυσαερίων των αυτοκινήτων.

---

«Ταύρος» για τις μετοχές δηλώνει η BlackRock παρά την άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εκτιμά πως οι κεντρικές τράπεζες θα μάθουν να ζουν τελικά με τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί σημαντικά υψηλότερα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιθετικών κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Συνήθως, η εκτίναξη των αποδόσεων προκαλεί προβλήματα στις μετοχές, αλλά το παρελθόν είναι ατελής οδηγός σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από κλυδωνισμούς της προσφοράς, πιστεύει η BlackRock.

Προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ομαλοποιήσουν γρήγορα την νομισματική τους πολιτική χωρίς, ωστόσο, να πατήσουν φρένο στην οικονομία. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση χαμηλών πραγματικών αποδόσεων και θα στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Θεωρεί ότι το πληθωριστικό σκηνικό και η δυναμική της ανάπτυξης ευνοούν τις μετοχές με το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία να παρέχει μαξιλάρι ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ένας άλλος λόγος είναι τα υψηλά περιθώρια κέρδους, καθώς οι επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές κατάφεραν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές και να κρατήσουν υπό έλεγχο το εργατικό κόστος, μέχρι σήμερα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε πτώση της κερδοφορίας κυρίως την Ευρώπη. Οι  εκτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες θα μειωθούν ιδιαίτερα καθώς οι αναλυτές αρχίζουν να υπολογίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου. Οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές και αντλούν μόνο το ήμισυ των εσόδων τους στο εσωτερικό, αμβλύνοντας λίγο τον αντίκτυπο. Η BlackRock μείωσε τη σύσταση «overweight» στις ευρωπαϊκές μετοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα και προτιμά τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

---

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενθαρρύνει τους νομοθέτες να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες ή ακόμα και capital controls στα κρυπτονομίσματα.  Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ ασχολήθηκε επισταμένως με την πιθανή χρήση κρυπτονομισμάτων στην αποφυγή κυρώσεων από τη Ρωσία και τη δυνατότητά του να απειλήσει τη σταθερότητα των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών συστημάτων μέσω του μεταβαλλόμενου τραπεζικού τοπίου.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο παράκαμψης των ελέγχων ταυτοποίησης στις ροές κεφαλαίων.  Οι φορείς των κυρώσεων ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μη αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ή μίξερ για την ανωνυμοποίηση των συναλλαγών. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει ενεργειακούς πόρους για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. 

To ΔΝΤ συνέστησε στα κράτη να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των προτύπων της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, τα οποία περιλαμβάνουν έναν ταξιδιωτικό κανόνα για τα ψηφιακά νομίσματα που απαιτούν τα ανταλλακτήρια να χρησιμοποιούν πληροφορίες αναγνώρισης αποστολέα και παραλήπτη, καθώς και την εφαρμογή πρόσθετων νόμων για τη διαχείριση συναλλάγματος και κεφαλαίων. 

Η έκθεση εξετάζει επίσης προσεκτικά τον χώρο της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) ως νέας μορφής διαμεσολάβηση και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα νέα νομικά ζητήματα που θέτει ο χώρος του DeFi .Ουσιαστικά, πώς να ρυθμιστεί μια οντότητα που δεν διαθέτει κεντρικό σημείο επαφής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.