Προσέξτε τώρα πως μπορεί ένας σοβαρός νεοφιλεύθερος, όπως ο Μινώταυρος, να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Γράφοντας για τον ανασχηματισμό που όλοι τον περιμένουν την Δευτέρα. Κι αυτό είναι το πρώτο που με προβληματίζει. Αν θα είναι αυτή ή την άλλη Δευτέρα ή κάποια Δευτέρα. Το δεύτερο που με προβληματίζει είναι οι πληροφορίες που διοχετεύονται στην αγορά. Διότι Κυριάκος είναι αυτός. Και ο Κυριάκος παίρνει τις αποφάσεις του κατά μόνας και πολλές φορές εκπλήσσοντας τα πλήθη. Οπότε, ό,τι και να γράψει κανείς κινδυνεύει…
Τα τελευταία νέα του ανασχηματισμού:
Ώρες αγωνίας για τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Θα χάσει το χαρτοφυλάκιό του ή θα τον σώσει για άλλη μια φορά η μεγαθυμία του Κυριάκου;
Λέγεται ότι ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης δέχτηκε πρόταση για να αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου και αρνήθηκε. Σοφός άνθρωπος ο Βασίλης…
Χαρτοφυλάκιο παίρνει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Τουρισμού;
Αν ο Κωστής Χατζηδάκης πάει σε άλλο υπουργείο, την θέση του στο Ενέργειας θα την καταλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Κερδίζει πόντους η παραμονή της Νίκης Κεραμέως στο Παιδείας και της Λίνας Μενδώνη στο Πολιτισμού. Το κίνημα των γυναικών κερδίζει πόντους. Περιμένω κι άλλες γυναίκες στην κυβέρνηση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το υπουργείο Εξωτερικών. Θα παραμείνει ο Νίκος Δένδιας; Αν όχι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα καλό χαρτί στο μανίκι του Κυριάκου.
Ακλόνητος ο Δημοσίας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοiδης που ετοιμάζει τις βαλίτσες του και για τον Βόρειο Τομέα.
Χωρίς αλλαγές το Υπουργείο Οικονομικών.
----
Με μία πολύ θετική «έκπληξη» θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ξεκινήσει το 2021. Όχι δεν αναφέρομαι στον ανασχηματισμό, ούτε σε πιθανή έξοδο στις αγορές αλλά στον «χρησμό» που θα δώσει ο οίκος Fitch την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Τα πιθανά σενάρια είναι δύο. Το πρώτο να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές και το δεύτερο να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε «θετικές». Το πρώτο σενάριο δεν προκαλεί ούτε κρύο ούτε ζέστη, όμως το δεύτερο βάζει το ελληνικό αξιόχρεο στον «προθάλαμο» για αναβάθμιση, όπως λένε οι ειδικοί. Η αξιολόγηση της Fitch έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αν μας αναβαθμίσει (πιθανόν στις 16 Ιουλίου) θα μένει μόνο μία αναβάθμιση για να «πιάσουμε» την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα». Όσοι γνωρίζουν από αγορές ξέρουν πολύ καλά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε μεγάλες εισροές τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο. Η πολύ μεγάλη έκπληξη να δούμε αναβάθμιση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο, λόγω της συμμετοχής στο QE και της νέας πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Ίδωμεν…
----
Τι γίνεται στον Ελλάκτωρ; Να μην επαναλαμβανόμαστε. Ολλανδοί – Λονδρέζοι σημειώσατε 1 – Χ. Αλλά το 2 «πληρώνει». Κατά τα λοιπά, μία από τα ίδια. Οι Ολλανδοί αγοράζουν μετοχές και οι εφοπλιστές βάζουν επίσης λεφτά στο τραπέζι. Το ερώτημα είναι γιατί να βάλουν λεφτά σε μια ιστορία που η άλλη πλευρά την εμφανίζει «τελειωμένη». Και μιλάμε για πραγματικά λεφτά, όχι για τίποτα υποσχετικές. Το ερώτημα της στήλης αφορά την τύχη των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα. Τα υπόλοιπα, είναι θόρυβος…
----
Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στην εκπνοή του χρόνου στις πωλήσεις κόκκινων δανείων των επωνύμων, στην προσπάθεια των τραπεζών να «καθαρίσουν» όσο πιο γρήγορα μπορούν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο.
Όπως πληροφορούμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία για την πώληση του δανείου που έχει λάβει η Audio Visual του επιχειρηματία Νίκου Βαρδινογιάννη βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Παρόλο που αρχικώς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές στο τέλος της ημέρας παρέμεινε μόνο ένας η Castelake. Η εν λόγω εταιρεία είναι βασικός μέτοχος της Prodea Investmentsμία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ελλάδα. Η Εθνική έναντι του συγκεκριμένου δανείου διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις (σε ακίνητα) ύψους 18 εκατ. ευρω. Σημαντικό ρόλο στην πώληση του δανείου και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έχει αναλάβει η Deloitte.
----
Έχει εξήγηση το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των τουλάχιστον 10 μνηστήρων για την ΛΑΡΚΟ. Είναι ότι δεν πωλείται η εταιρεία με την σημερινή της μορφή, αλλά μόνο τα πιο υγιή τμήματα της. Αυτή είναι και η διαφορά των δύο παράλληλων διαγωνισμών για την βιομηχανία σε σύγκριση με αντίστοιχους άλλων προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων. Ούτε τα δάνεια της ΛΑΡΚΟ θα φορτωθεί ο αυριανός αγοραστής, ούτε τα χρέη της προς την ΔΕΗ, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε απαξιωμένα πάγια. Τα πωλητήρια δεν αφορούν μια καταχρεωμένη βιομηχανία, αλλά τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της, απαλλαγμένα από βάρη, με βάση και τις εξελίξεις στην αγορά του νικελίου...
----
Tα αδέλφια μας στην Κύπρο βρήκαν τρόπο να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τις επιπτώσεις του Brexit στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στο σχετικό θέμα του Liberal Markets θα διαβάσετε σχετικά με τα δισεκατομμύρια που θα κάνουν φτερά από τις βρετανικές πλατφόρμες. Αλλά εδώ θα μάθετε ότι οι Κύπριοι εξασφάλισαν τουλάχιστον ένα 12μηνο παράτασης προκειμένου να συνεχίσουν παρέχουν υπηρεσίες σε επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους και επαγγελματίες πελάτες μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στις 31.12.2021. Η διασύνδεση της Κύπρου με τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι γνωστή. Οι άνθρωποι εκεί, δούλεψαν σκληρά και τα κατάφεραν ώστε να μην πάθουν ζημιά.
----
Ο κύριος λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε η προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του ομίλου Πριόβολου για τον Σκαραμαγκά, ήταν βέβαια πως υπήρξε πολύ χαμηλή. Και για την ακρίβεια αρκετά κάτω από το επίπεδο στο οποίο υπολογίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της μονάδας και που στην περίπτωση της αναγκαστικής εκποίησης, είχαν υπολογιστεί σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα για την πλευρά του εφοπλιστή, αφορά το γιατί διαμόρφωσε υψηλές προσδοκίες στην έναρξη της διαδικασίας, μιλώντας για επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου, όταν ο ίδιος γνώριζε τα δεδομένα, τα οποία άλλωστε φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα όταν είδε την κατάσταση να μην εξελίσσεται καλά. Έτσι έκανε δύο "φάουλ". Αφενός σήκωσε πολύ έναν πήχη, τον οποίο στην τελική προσπάθεια ...πέρασε από κάτω. Αφετέρου έβγαλε στη "φόρα" αριθμούς που δεν υπήρχε λόγος να δημοσιοποιηθούν, μια και "μειώνουν" την αξία της μονάδας. Είπαμε, το dealmaking θέλει και skills στην επικοινωνία. Που προφανώς εδώ, δεν υπάρχουν...
----
«Φωτιά» είναι τα κοινόχρηστα στο κτήριο Atrina, τον ουρανοξύστη του Αμαρουσίου που έχει κατασκευάσει ο Μπάμπης Βωβός. Για τρεις λοιπόν, ορόφους, τον δέκατο, τον ενδέκατο και τον δωδέκατο που ενοικιάζει το υπουργείο Εργασίας, τα κοινόχρηστα πέντε μηνών (Ιούνιος-Οκτώβριος) ανέρχονται σε 50,2 χιλ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 χιλ. ευρώ ανά μήνα ή 3,3 χιλ. ευρώ ανά όροφο…
----
«Αν κάνεις λογαριασμό», που θα έλεγε και ο Θανάσης Βέγγος στο «Θα σε κάνω βασίλισσα», προκύπτει ότι η αμοιβή του οίκου Moody’s, που έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, είναι μικρότερη. Ο οίκος θα εισπράξει για την ανανέωση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, για ένα χρόνο δηλαδή, το ποσό των 82,5 χιλ. ευρώ.
----
Γεγονός είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ, κατα 100 εκατ. ευρώ, όπως είχε προαναγγελθεί στη Βουλή από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Την αύξηση κάλυψε κατα 100% η ΕΕΣΥΠ, που πλέον είναι και ο κατα 100% μέτοχος των ΕΛΤΑ, μια και η Eurobank (που κατείχε το 10% των ΕΛΤΑ μέχρι τη στιγμή της αύξησης) τελικά δεν συμμετείχε σε αυτήν. Τώρα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανοίγει η οδός του μετασχηματισμού, με εξελίξεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς, για να φέρουν τον οργανισμό στην ψηφιακή εποχή.
----
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν τέσσερις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αποφάσισαν να συνεργαστούν πάνω σε κοινά ζητήματα που τους απασχολούν.
Σήμερα και εξ’ αποστάσεως θα υπογραφούν οι συμβάσεις των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στη διαδικτυακή εκδήλωση θα συμμετάσχει ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καταβάλει από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 290 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 100% του τιμήματος της Vodafone (130 εκατ. ευρώ), στο 100% του τιμήματος της Cosmote (123 εκατ. ευρώ) και στο 30% του τιμήματος της Wind (119 εκατ. ευρώ). Η Wind είναι η μόνη από τις τρεις εταιρείες κινητής που επέλεξε την καταβολή του τιμήματος σε δόσεις. Και εγώ με δόσεις θα αγόραζα…
----
Μαθαίνω ότι στην Κλουκίνας Λάππας ο Δεκέμβριος εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν στο λιανεμπόριο. Η μείωση του κύκλου εργασιών που καταγράφεται ως τώρα είναι κάτω από 20% καθώς σημαντικό μέρος των πωλήσεων έχει αναπληρωθεί από το διαδίκτυο και από τις πωλήσεις με την μέθοδο του Click-away. Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 11% ενώ τα λειτουργικά κέρδη ήταν 3,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 3,96%. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανέρχονται σε ζημιά 264 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 141 χιλ. ευρώ του 9μηνου του 2019. Στο ενδεκάμηνο η μείωση έτρεχε με 8%, περίοδος στην οποία περιλαμβάνεται και μέρος από το δεύτερο Lockdown. Μόνο η αξία της ακίνητης περιουσίας (άνω των 50 εκατ. ευρώ) της εταιρείας σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλάται στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (25 εκατ. ευρώ). Το 2021 θα εμφανιστούν οι ταμειακές ωφέλειες από την πρόσφατη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού η οποία αφορούσε την συγκέντρωση δανείων ύψους 11 εκατ. ευρώ με ενιαίο κόστος εξυπηρέτησης κάτω από 2,5% και 10ετή διάρκεια. Σημαντικό νέο η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού 11 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank με επιτόκιο 2,4% πλέον Euribor.