- Η κρίση με την Τουρκία δείχνει -έστω προσωρινά- να βαίνει προς εκτόνωση γεγονός που λειτουργεί θετικά για την χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο, η εικόνα επιβαρύνεται από την αναζωπύρωση της επιδημίας του COVID-19 και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Ισπανία. Η αγορά πορεύεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης παρουσιάζοντας σταθερά αδυναμία να πανηγυρίσει τα θετικά γεγονότα, όπως πχ την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, το ελληνικό χρηματιστήριο θα αντιδράσει με ράλι στις τιμές. Μπορεί να είναι στο τέλος του χρόνου, μπορεί στις αρχές ή στα μέσα του επόμενου έτους, μπορεί και νωρίτερα. Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά νομοτελειακά θα συμβεί επειδή στις τιμές του ΧΑ έχουν ενσωματωθεί από χρεοκοπίες μέχρι πόλεμος. Τα "σινιάλα¨ έρχονται συνεχώς από τους αναλυτές, πχ η Jefferies επεσήμανε ότι το ΧΑ είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, η HSBC φαίνεται πιο αισιόδοξη μακροπρόθεσμα επισημαίνοντας την μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης, τις προβλέψεις για ανάκαμψη με 7% το 2021 και τις ελπίδες για καλύτερη πορεία του τουρισμού.
- Κάποια στιγμή όταν η απειλή του κορονοϊού αρχίσει πλέον να είναι διαχειρίσιμη και με τις διεθνείς αγορές σε υψηλή πτήση, θα υπάρξουν fund managers που θα στρέψουν την προσοχή τους αν όχι στην αγορά τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ελληνικές μετοχές. Άλλωστε σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και 2-3 μεγάλα επιχειρηματικά deals που είναι σε τροχιά
υλοποίησης.
- Βαδίζοντας λοιπόν προς την καρδιά του καλοκαιριού, ξεκινά σήμερα μια εβδομάδα με πλούσια γεγονότα. Καταρχήν την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν στις ΗΠΑ τις πρώτες εκτιμήσεις για τη συρρίκνωση του Α.Ε.Π. το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης αύριο έχουμε τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, ενώ την Παρασκευή, 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Alphabank. Σημειώστε πως εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ψηφιστεί και το πρόγραμμα γέφυρα των εννέα μηνών για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που αφορά και δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία.
- Όσον αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις 4 Αυγούστου, οι πληροφορίες είναι ότι θα καταγραφεί δραστική μείωση των εσόδων λόγω του lockdown. Η κατάρρευση των εσόδων κατά τους αναλυτές θα είναι και το πιο κρίσιμο σημείο στα αποτελέσματα ενώ αναμένουν και μειωμένες προβλέψεις, λόγω των μορατόριουμ στις πληρωμές των δανείων.
- Ένα άλλο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, είναι πως μπορούν να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια για τη μείωση των NPLs, όταν δεν υπάρχει ορατότητα για την πορεία της οικονομίας εφέτος, αλλά ούτε και για τη λεγόμενη νέα γενιά κόκκινων δανείων;