Βlack Box: Μετά την τεχνολογία το... Real Estate

Αν είχατε 200.000 ευρώ που θα τα επενδύατε; Σε μετοχές ή σε ακίνητα; Η στήλη δεν έχει απάντηση γιατί δεν είναι επενδυτικός σύμβουλος. Αλλά ακούει τους ειδικούς και υιοθετεί την εκτίμηση ότι είμαστε μόνο στην αρχή ενός κύματος ισχυρής ανάπτυξης που θα συμπαρασύρει αμφότερες τις αξίες σημαντικά υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.

Για το Χρηματιστήριο έχουμε πει πολλά. Δείτε, όμως, ήδη τι γίνεται στο real estate. Να πούμε για τις εκατοντάδες νέες πολυκατοικίες που χτίζονται στα Νότια Προάστια όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί στα 9.000-10.000 ευρώ το τετραγωνικό; Για το πως μοσχοπουλιούνται από τώρα ουρανοξύστες, διαμερίσματα και βίλες στο Ελληνικό ; Για τον επενδυτικό οργασμό στα logistics όπου οι αξιόλογοι χώροι αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων σπανίζουν και γίνονται ανάρπαστοι από επιχειρήσεις και εταιρείες ακινήτων; Για τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στην Αθήνα ή τις εξοχικές κατοικίες στα νησιά και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας; Για τις αστικές αναπλάσεις που θα απογειώσουν μέχρι σήμερα υποβαθμισμένες περιοχές στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκης ; Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο, ζούμε μια μεγάλη, αθόρυβη επανάσταση στο real estate και στις εισηγμένες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα ακίνητα. Πρόθυμοι και γαλαντόμοι αγοραστές από την Κίνα, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ελλάδα κ.α υπάρχουν και χάρη σε αυτούς όχι μόνο συντηρείται αλλά αυξάνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον

Η πρώην προβληματική Pasal και νυν Premia Properties κατάφερε όχι μόνο να εξυγιανθεί με την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και να προσελκύσει ως δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Σουηδίας με χρηματιστηριακή αξία 11 δισ. ευρώ. Ποιος θα τολμούσε να βάλει λεφτά αν δε πίστευε στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων;

H Prodea σήκωσε με ευκολία 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου. Τους επόμενους μήνες οι σημαντικότερες νέες εισαγωγές στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Η Fourlis ετοιμάζεται να εισαγάγει την Trade Estates ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων 185 εκατ. ευρώ. Η Viohalco δρομολογεί επίσης την είσοδο της Noval AEEΑΠ και θα έρθουν να μεγαλώσουν τον κατάλογο των ήδη εισηγμένων ΑΕΕΑΠ όπως η Briq Properties, η Prodea, η Trastor, αλλά και η εταιρειών ακινήτων όπως η Lamda, η Καμπάς, η Κέκροψ κ.α. Οι εταιρείες αυτές, και ειδικά οι ΑΕΕΑΠ, προσφέρουν στους επενδυτές μια εναλλακτική λύση σε σχέση με την απευθείας επένδυση σε κάποιο ακίνητο που μπορεί να δίνει απόδοση 5-7% ετησίως είτε από μισθώματα είτε από μια μελλοντική αύξηση της τιμής πώλησης, αλλά σαφώς κοστίζει πολύ λιγότερο από την απευθείας αγορά ενός ακινήτου.

Όποιος έριξε μια ματιά στη χθεσινή έκθεση της DBRS πιθανότατα έλαβε το μήνυμα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ελληνική αγορά όχι μόνο άντεξε στις αντίξοες συνθήκες αλλά συνέχισε να καλπάζει. Μετά από σωρευτική άνοδο της τάξης του 9,2% την περίοδο 2018-19, η αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα ήταν 4,6% ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 3,3% σε ετήσια βάση.

Αν η πληροφορική είναι η επένδυση της χρονιάς, η στήλη είναι βέβαιη πως το Real Estate θα είναι το επόμενο μεγάλο deal στο χρηματιστήριο και την αγορά των ακινήτων.

---

Ο όμιλος Σκλαβενίτη τα καταφέρνει. Και τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από όσο ανέμεναν αρκετοί ανταγωνιστές του μετά την εξαγορά – διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος το 2017. Γράφτηκαν διάφορα «ανησυχητικά» αυτές τις μέρες, ειδικά για τις ημέρες αποπληρωμής των προμηθευτών του. Τον λόγο δεν τον ξέρει η στήλη. Αυτό που έμαθε όμως είναι ότι οι ημέρες αποπληρωμής των προμηθευτών του Σκλαβενίτη είναι λίγο πάνω από τις 100 ημέρες. Όσο είναι δηλαδή ο μέσος όρος της αγοράς των σούπερ μάρκετ. Κρατήστε το αυτό. Κρατήστε επίσης πως όταν διέσωσε την Μαρινόπουλος, η Σκλαβενίτης ανέλαβε μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές στον χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών. Το αποτέλεσμα είναι να τον αλλοιώνουν ψευδώς προς τα πάνω. Γιατί άλλο οι εξόφληση των προμηθευτών και άλλο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών που έχει αναλάβει.

---

Στην Eurobank κατέληξε το 20,48% των μετοχών της εταιρείας Intertech που είχε υπό τον έλεγχό του ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Η τράπεζα στην οποία ο επιχειρηματίας διατηρεί ληξιπρόθεσμα δάνεια, απέκτησε συνολικά 2.486.758 μετοχές μέσω εκποίησης και άλλες 2.483.686 μετοχές μέσω συμμετοχής της στον Δημόσιο Αναγκαστικό Πλειστηριασμό. Η Eurobank σκοπεύει να πουλήσει στο μέλλον τις μετοχές σε άλλους επενδυτές. Στην εταιρεία συμμετέχει με 28,45% ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αμοιρίδης της εταιρείας Αμοιρίδης – Σαββίδης.

---

Σημαντική ημέρα σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς με την επισημοποίηση της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Ελβετίας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την περαιτέρω διεθνοποίηση του. Στην Αθήνα για να χτυπήσουν το καμπανάκι έναρξης της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α βρίσκονται οι επικεφαλής τόσο του Ελβετικού Χρηματιστηρίου όσο και του Χρηματιστηρίου της Ισπανίας το οποίο έχει εξαγοραστεί από τους Ελβετούς. Η συνεργασία με το Ελβετικό Χρηματιστήριο έχει ως επίκεντρο το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων SIX το οποίο, επελέγη από το ΧΑ ως ασφαλέστερος πάροχος διεθνών λύσεων θεματοφυλακής για το ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.

---

Πλώρη για νεότερα υψηλά έχει βάλει η μετοχή του ΟΤΕ. Διαγραμματικά και μόνο δείχνει να στοχεύει πλέον σε τιμές προς τα 15,5 ευρώ. Η ευρύτερη εικόνα του, ακόμη κι αν μεσολαβήσουν ενδιάμεσες διορθώσεις, «φωτογραφίζει» τα 20 ευρώ, ήτοι μια κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 9 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. που βρίσκεται σήμερα.

---

Tα απόνερα των ζημιών στο εργοστάσιο της Ρουμανίας κινείται η Frigoglass. Έτσι λοιπόν η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της εισηγμένης από B3 σε Caa1, με το outlook να είναι σταθερό. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι δείκτες της εταιρείας δεν αναμένεται να ανακάμψουν σε επίπεδα συμβατά με B3 έως το επόμενο 18μηνο. Ο λόγος είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και την επίδραση αυτής στη λειτουργική και οικονομική επίδοση της εισηγμένης. Ωστόσο, από την εταιρεία τονίζουν πως ήδη καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη στους κλάδους δραστηριότητας, με την αγορά να ανοίγει με την υποχώρηση της πανδημικής κρίσης.

---

Στον αντίποδα ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί θετικά την Peoplecert του Βύρωνα Νικολαϊδη με B2 CFR. Η Moody’s εκτιμά πως η εταιρεία θα έχει ισχυρά οικονομικά μεγέθη και το 2022, ενώ το deal με την Axelos ενισχύει το χρηματοπιστωτικό προφιλ της εταιρείας.Επίσης αναφέρει για την εληλνική εταιρεία πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξη του Languagecert, ενώ τα έσοδα της εταιρείας συνοδεύονται από μεγάλα περιθώρια κέρδους.

---

Mε στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων απορροφήθηκε η Green Cola Company από την Green Cola Hellas. Oι Γιάννης Χήτος και Γιώργος Βενιέρης, με αυτήν τους την κίνηση μειώνουν τα φορολογικά ρίσκο, ενώ προχωρούν έμμεσα και σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Σε αυτή τη φάση στόχος των δύο είναι η ενοποίηση τμημάτων της εταιρείας, όπως το λογιστήριο, εμπορικών διευθύνσεων, πωλήσεων και marketing.

---

Aύξηση πωλήσεων 4% σημείωσε η Mαϊλλης ΑΕΒΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από τη συρρίκνωση των μεγεθών που είχε υποστεί η εταιρεία εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ανάπτυξη 7%, ενώ στους τομείς που δραστηριοποιείται εκτιμάται πως θα αυξηθεί η ζήτηση. Ειδικότερα ήδη παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και ανάκαμψη στην παραγωγή χάλυβα, ενώ η ζήτηση για την αυτοκινητοβιομηχανία και στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στους μεταλλικούς σωλήνες εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και 15,9%.

---

Δύο όρους του συμβολαίου της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ αποκάλυψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο conference call με τους αναλυτές. Ειδικότερα, η σύμβαση δε συνδέεται με τις τιμές των μετάλλων στο LME και επίσης δεν περιλαμβάνει προπληρωμή, όπως η προηγούμενη συμφωνία. Σε άλλα νέα όπως έχετε ήδη διαβάσει στο Liberal Markets η Mytilineos ετοιμάζεται για «απογείωση» το 2022 με διπλασιασμό των κερδών του 2020.


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.