Black Box: Το μεγάλο κόλπο με τις «υπόγειες λέσχες» κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα

Το πρόβλημα με τη στρεβλή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, όπως εύστοχα το ανέδειξε στο σχετικό θέμα του Liberal Markets ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος, θα του βρούμε αργά ή γρήγορα μπροστά μας. Δεν αναφερόμαστε στους επενδυτές ή τους traders που γνωρίζουν τα ρίσκα και ξέρουν τι κάνουν. Μιλάμε για τις στρατιές των άπειρων νέων που μαγεμένοι από τις υπεραποδόσεις των cryptos συνωστίζονται στις «κλειστές λέσχες» του internet και γίνονται εύκολη βορά για τους επιτήδειους που έχουν αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και βγάζουν εύκολα λεφτά. Δεκάδες επιτήδειοι έχουν στήσει «μαγαζάκια - groups» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις για τον θαυμαστό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το σύστημα θυμίζει τον παπατζή και τα αεροπλανάκια. Όσο βγάζει κέρδη όλα βαίνουν καλώς. Όμως μόλις στραβώσει κάτι, τότε θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Κάποια groups είναι ανοιχτά στο κοινό, κάποια άλλα έχουν συνδρομητική βάση και άλλα αποτελούν συνδυασμό των δύο. Τα βασικά μέλη των groups είναι ψεύτικοι λογαριασμοί που εκθειάζουν τις αποδόσεις των συνδρομητικών μελών των groups, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα τους άπειροι και απληροφόρητοι νέοι άνθρωποι, που εκστασιασμένοι μπροστά σε αυτές τις «εκπληκτικές» αποδόσεις δέχονται να καταβάλουν συνδρομές από 100 - 150 ευρώ το μήνα, στους administrators των groups, μέσω εξωτραπεζικών μεθόδων πληρωμών, ώστε να κερδίσουν και αυτοί.

Με τον μέσο όρο των πραγματικών συνδρομητικών μελών αυτών των groups, να κυμαίνεται ανάμεσα στα 500 - 1200 μέλη, αντιλαμβανόμαστε για το ύψος των «αμοιβών» που καταβάλλονται κάθε μήνα. Υπάρχουν «γκρουπιέρηδες» που μπορεί να κερδίζουν ακόμη και 70.000 – 100.000 ευρώ το μήνα, μόνο από συνδρομές και χωρίς να κουνάνε το δαχτυλάκι τους υπό καθεστώς ανύπαρκτου ελέγχου.

Παράλληλα, αυτά τα groups δημιουργούν pools, δηλαδή κοινούς λογαριασμούς που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, δίχως όρους, προϋποθέσεις, εξασφαλίσεις. Αυτά τα groups, τα στήνουν συνήθως άνθρωποι που έχουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επαφών με πρόσβαση κυρίως σε νεότερες ηλικίες, βάζοντας μπροστά κάποιους ενθουσιώδεις οπαδούς της ψηφιακής τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων.

Και όλοι αυτοί οι ενθουσιώδεις νέοι, οδηγούνται από την ομάδα των επιτήδειων, στην «επενδυτική σφαγή των αμνών».

Ανεξάρτητα από το πως θα κινηθούν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αεροπλανάκι και σε ένα σύστημα που λειτουργεί χωρίς κανόνες, από το οποίο κάποιοι μπορεί να κερδίσουν ή να πλουτίσουν, αλλά οι περισσότεροι θα βγουν χαμένοι. Και τότε θα ακουστεί, το χιλιοειπωμένο «που είναι το κράτος, να μας προστατεύσει;»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορεί να επιληφθεί του ζητήματος, παρά μόνο με βάση τις διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ίσως θα μπορούσαν να ασχοληθούν εκτενέστερα και να συνδράμουν τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και όσο και οι φορολογικές αρχές, που διαθέτουν κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό και αποτελεσματικούς τρόπους εντοπισμού όσων προσφέρουν αυτές τις «επενδυτικές υπηρεσίες». Πριν είναι πολύ αργά. 

---

Κάποιοι μυρίστηκαν λεφτά στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και τρέχουν να εισπράξουν. Δικηγορικό γραφείο της Αθήνας που εξειδικεύεται στο να πηγαίνει στα δικαστήρια θέματα χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, αναζητά μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και του internet πρόθυμους επενδυτές ώστε να στραφούν δικαστικά εναντίον του κράτους, της τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γενικώς του κόσμου όλου διεκδικώντας αποζημιώσεις. Είναι το ίδιο γραφείο που χειρίστηκε στο παρελθόν υποθέσεις επενδυτών οι οποίοι πείσθηκαν να πάνε στα δικαστήρια για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το PSI, τα τραπεζικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τη Folli Follie, την MLS κ.α Μη ρωτάτε να σας πούμε ούτε πόσα εισέπραξαν οι ενάγοντες, ούτε πόσα πλήρωσαν. Δεν ξέρουμε.

---

Ας μην σπεύσουμε να ανακαλύψουμε συνωμοσίες, σκελετούς και φαντάσματα πίσω από την απόφαση της ΕΧΑΕ να πουλήσει στο -20% της περασμένη Πέμπτης τις 668.265 μετοχές της Πειραιώς αξίας 500.136 ευρώ, όπως έγινε επίσημα γνωστό χθες. Ήταν μια κίνηση που είχε απόλυτη λογική μιας και η στρατηγική της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ έχει μεταβληθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν περιλαμβάνει ούτε συμμετοχές σε τράπεζες, ούτε σε αυξήσεις κεφαλαίου, όπως συνέβαινε προ 20ετίας. Και για να γίνουμε πιο σαφής, οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι η ΕΧΑΕ, ενόψει της ΑΜΚ της Πειραιώς εκτίμησε πως δεν υπήρχε προοπτικές ανάκτησης της αρχικής επένδυσης στην Πειραιώς και επέλεξε αντί να βάλει νέα χρήματα στην ΑΜΚ να ρευστοποιήσει τη θέση της. Θέση η οποία είχε αποκτηθεί όταν προς τα τέλη του 2000 η ΕΧΑΕ είχε αγοράσει από τις τράπεζες διάφορα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης στο πλαίσιο της τότε επενδυτικής πολιτικής της, και ενώ στην ανακεφλαιοποίηση του 2015 πήρε πίσω μετρητά από τις υπόλοιπες τράπεζες, στην περίπτωση της Πειραιώς έλαβε μετοχές. Το θετικό για την ΕΧΑΕ είναι πως από την πώληση των 668.265 μετοχών της ΕΧΑΕ δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η αποτίμηση της θέσης της γίνονταν σε τιμές αγοράς (mark to market).

---

Discount που έφθασε έως και 16% στα συμβόλαια του Ιουνίου εμφάνισε η Πειραιώς στη χθεσινή συνεδρίαση. Μετοχές Πειραιώς στον δανεισμό τίτλων της ΕΤΕΣΕΠ δεν υπήρχαν έτσι δε δόθηκε η δυνατότητα να κλειδώσει ένα τόσο μεγάλο arbitrage. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πλέον οι άλλες τρεις τράπεζες του συστημικού γκρουπ έδειξαν να παίρνουν αποστάσεις στο ταμπλό από τις διακυμάνσεις που καταγράφηκαν χθες στη μετοχή της Πειραιώς. Ο καθένας θα ακολουθήσει το δρόμο του. Μεγάλος κερδισμένος η Landsdowne που διατηρεί τη short θέση της στα παράγωγα με 1,17% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

---

Καλύτερα των αρχικών προσδοκιών αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, παρά την εμφανή επίδραση από τα κλειστά καταστήματα λόγω της πανδημίας. Η εταιρεία θα είναι σε θέση να δώσει και ικανοποιητικό - σε σχέση με τα δεδομένα - μέρισμα στους μετόχους.
---

Η σταδιακή ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί στρατηγικό πυλώνα του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας. Η στήλη πληροφορείται πως κεντρικός στόχος της διοίκησης είναι να αναπτύξει δυναμικά τις δραστηριότητές της στις τηλεπικοινωνίες, μέσω της Grid Telecom. Για φέτος προβλέπεται η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών κόμβων στα ΚΥΤ της εταιρείας. Επίσης, θα υπάρξει διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM που θα εγκαταστήσει ο ΑΔΜΗΕ. Αυτές οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η εκμετάλλευση του δικτύου οπτικών ινών είναι ένας ακόμη τρόπος η εταιρεία να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία από τις υποδομές της. Θα αποκτήσει ο ΑΔΜΗΕ δικό του data center; Η αλήθεια είναι πως η ιδέα υπάρχει στο τραπέζι αλλά δεν έχει ακόμη ωριμάσει.

---

Με τους επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών της Κεφαλαιαγοράς από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και 15 σημαντικούς αξιωματούχους, πραγματοποιείται διαδικτυακά αύριο Τετάρτη το Συνέδριο που οργανώνει η διοίκηση της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τίτλο «Προκλήσεις για τις αγορές στην μετα-Covid εποχή». Στο κεντρικό πάνελ, παρουσία της προέδρου της ΕΚ, Βασιλικής Λαζαράκου, για τις εποπτικές και ρυθμιστικές προκλήσεις στις αγορές θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντίστοιχων Αρχών του Βελγίου, Jean-Paul Servais, της Ιταλίας Carmine Di Noia (που σημειωτέον είναι και υποψήφιος πρόεδρος της ESMA) και της Ισπανίας, Rodrigo Buenaventura.

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσκαλεί ξένους επόπτες για να συζητήσουν από κοινού θέματα ευρωπαϊκών εξελίξεων και αγορών και υπό την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που θα γίνουν στα τρία πάνελ του Συνεδρίου, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να πληροφορηθούμε και το πώς αυτοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέμα, σε ένα θεσμικό περιβάλλον που ενοποιείται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται πράγματι για μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει την έντονη δραστηριότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην κρίσιμη περίοδο για αγορές, επιχειρήσεις, αλλά και το εποπτικό έργο.

---

Από τα στατιστικά του Φεβρουαρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - καθαροί πωλητές με 8,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι πωλήσεις είναι μεγαλύτερες στις μετοχές του FTSE-25 όπου προσεγγίζουν τα 13,9 εκατ. ευρώ. Από τις εκροές των ξένων ξεχωρίζουν οι πωλήσεις των Ολλανδών της Reggenborg (15,6 εκατ. ευρώ) ενώ υπάρχει Βελγικό ενδιαφέρον εισροών (11,98 εκατ. ευρώ) το οποίο συνδέεται με την συμπεριφορά του Ολλανδικού fund. Το πιθανότερο είναι τον Μάρτιο οι Βέλγοι να εμφανιστούν πωλητές σε αντίστοιχο νούμερο. Στις εισροές οι ΗΠΑ έχουν πολύ δυνατό μήνα ο οποίος συνδέεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Massachusetts FS που απέκτησε μετοχές στον ΟΤΕ ξεπερνώντας το 5%. Αγνώστων λοιπών στοιχείων εκροές έχουμε από Ιρλανδία (5,98 εκατ. ευρώ) και Ισπανία (-10,7 εκατ. ευρώ). Παρά τις εκροές οι ξένοι θεσμικοί επέστρεψαν πάνω από το 50% στο σύνολο των συναλλαγών πραγματοποιώντας το 51,1% έναντι 45,6% τον Ιανουάριο.

---

Αν και μικρότερα σε απόλυτα νούμερα τα κέρδη της Πετρόπουλος για το 2020 (-5,1%), τα κέρδη ανά μετοχή είναι αυξημένα στα 50 λεπτά το 2020 έναντι 49 λεπτά το 2019.

---

Δεύτερη φορά σε ένα μήνα που αλλάζει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης η Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

---

Οι μέτοχοι της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα βρεθούν και με μετοχές της Cenergy οι οποίες θα προκύψουν από τη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων σε είδος. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατέχει περί το 25% της Cenergy. Τα πολλά χαρτιά βέβαια θα τα πάρει η «μαμά» Viohalco που κατέχει το 91% της ΕΛΒΑΛ.

---

Στα σημερινά αποτελέσματα της Alpha Bank κυριαρχούν τα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων, τα κέρδη από την ανακύκλωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων και την πώληση της Mastercard. Θα θυσιαστούν όλα στον βωμό της αύξησης των προβλέψεων φέρνοντας το μέγεθος των καλύψεων προς το 49%. Θα έχουμε και νέα τιτλοποίηση μετά το Galaxy;

---

Μόλις 5 εκατ. ευρώ είναι η συνολική έκθεση της θυγατρικής Intersport της Φουρλής στην Τουρκία.

---

Η Παπουτσάνης εξελίχθηκε σε ένα από τα μικρά επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά θαύματα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα του 2020 έδειξαν ότι μπορεί το σκέλος των πωλήσεων σε ξενοδοχεία κλπ να έμεινε πίσω (-66%), τα έσοδα, όμως, από την παραγωγή και την πώληση σαπουνιών, αντισηπτικών κλπ, εκτινάχθηκαν, ομοίως και οι εξαγωγές λόγω της νέας αγοράς που άνοιξε ο κορονοϊός. Εξ ου και η αύξηση πωλήσεων κατά 33% το 2020 (40,8 εκατ. ευρώ) και καθαρών κερδών κατά 184% (3,8 εκατ. ευρώ). Εξ ου και η μεγάλη ανοδική κίνηση της μετοχής της που έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της σε σχέση με τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου (από τα 0,96 στα 2,28 χθες), για να μην αναφερθούμε στο +2300% που γράφει η μετοχή από τα 0,08 ευρώ του 2016.

---

Συνεργασία Θεοδωρόπουλου-Παντελιάδη στα ψυγεία των supermarkets; Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, καθώς απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Το deal αφορά στο να φέρουν στην αγορά αλλαντικά και τυριά σε κοινή συσκευασία και να υιοθετήσουν μια γενικότερη στρατηγική για τα προϊόντα που θα μπουν στα supermarkets. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων…