Black Box: Made in Greece «μνημόνιο» με 200.000 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που έγινε στα χρόνια των μνημονίων είναι ότι σε κανένα από τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν (τρία στον αριθμό) δεν είχαμε «την ιδιοκτησία». Αυτό σημαίνει ότι κανένα πρόγραμμα δεν είχε ελληνική σφραγίδα, υπό την έννοια ότι δεν ήταν προϊόντα… ελληνικής επεξεργασίας. Δεν έγραφαν «made in Greece» στην ούγια, όπως είπε στη στήλη πολύ εύστοχα ένας Ιταλός αναλυτής πριν λίγες μέρες, σε συζήτηση που είχαμε για το πως ο Ντράγκι θέλει να αλλάξει την ιταλική οικονομία και αν κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα.

Στα χρόνια των μνημονίων εφαρμόζαμε μέτρα για να τα εφαρμόσουμε και αναγκαστικά δεχόμασταν τις υπερβολικές απαιτήσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, γιατί πολύ απλά δεν είχαμε μία οργανωμένη, συνεκτική και ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει την ελληνική οικονομία και να βάλει ταυτόχρονα τάξη στα δημόσια οικονομικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τα οποία οι ξένοι που κατάρτιζαν τα μνημόνια, είτε δεν τα ήξεραν είτε τα αγνοούσαν. Άλλωστε το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα νούμερα και να κλείσουν τα ελλείμματα.

Σήμερα, η Ελλάδα έχει καταρτίσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ένα δικό της πρόγραμμα που κάποιοι θα το έλεγαν μνημόνιο, υπό την έννοια ότι έχει συγκεκριμένα ορόσημα. Γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δε θα πέσουν από κάποιο ελικόπτερο αλλά θα εκταμιεύονται όσο σημειώνεται πρόοδος στην υλοποίηση επενδυτικών έργων και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Έχετε το δικό σας μνημόνιο, ένα μνημόνιο επιτέλους “made in Greece” που στοχεύει στην ανάπτυξη και στην ολική αναδιαμόρφωση της οικονομίας», είπε ο ίδιος αναλυτής, ο οποίος εργάζεται σε έναν από τους κορυφαίους οίκους παγκοσμίως. Επισήμανε δε, ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι το μεγαλύτερο Σχέδιο Ανάκαμψης στην Ευρώπη και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, καθώς αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, όταν το δεύτερο είναι της Ρουμανίας με 15% του ΑΕΠ.

Το… made in Greece «μνημόνιο» δεν θα κόψει συντάξεις και δεν θα αυξήσει την ανεργία, αλλά θα προκαλέσει αύξηση μισθών και θα δημιουργήσει πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Oι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι μόνιμες! Γι’ αυτό η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Αν ήταν έτσι όλα τα μνημόνια…

---

Δεν είναι και λίγοι οι «αστερίσκοι» στο Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση των 120 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ. Για πρώτη φορά είδαμε ενημερωτικό φορτωμένο με καταγγελίες μετόχων (Greenhill για την απαγόρευση συμμετοχής της στη Γενική Συνέλευση), πρόστιμα μελών του ΔΣ και άλλα. Θα μου πει κανείς οι καταγγελίες καταγράφηκαν, τις διερεύνησε κανείς από τις εποπτικές αρχές ; Όχι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχθηκε το αίτημα να ενταχθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο για να έχουν όλη την πληροφόρηση οι μέτοχοι, αλλά μέχρι εκεί.

---

Πάντως, μετά από μήνες αντεγκλήσεων η αύξηση κεφαλαίου ξεκινά. Το θέμα είναι να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην Ελλάκτωρ και στην Άκτωρ, ώστε οι εταιρείες να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά. Τώρα αν φτάνουν ή δεν φτάνουν τα λεφτά, θα το δούμε στο μέλλον.

Επί της διαδικασίας η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ γίνεται σήμερα αλλά η διαδικασία έχει δρόμο. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου ενώ το δικαίωμα θα διαπραγματεύεται από τις 21 έως τις 29 Ιουλίου. Στόχος η  έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 13 Αυγούστου.

---

Το ερώτημα είναι ποιος εκ των μετόχων μεταξύ της Reggeborgh και της Greenhill θα έχει το πάνω χέρι στην εισηγμένη μετά το τέλος της ΑΜΚ. Η Ελλάκτωρ έκανε μια άσκηση επί χάρτου λέγοντας ότι εφόσον η Reggeborgh ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων της θα βρεθεί με μερίδιο άνω του 42,3% από 27,34%, ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή της Greenhill αν δεν ασκήσει τα δικαιώματά της θα διαμορφωθεί στο 20,32% από 25,58%. Οι Ολλανδοί έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και έχουν δεσμευτεί για τη συμμετοχή τους εγγράφως, η πλευρά Μπάκου δεν το έχει πράξει. Οπότε τις τελικές μετοχικές ισορροπίες μένει να τις δούμε στο «τέλος της ημέρας».

---

Μη νομίζετε πάντως ότι οι δικαστικές περιπέτειες στην Ελλάκτωρ τελείωσαν. Η στήλη πληροφορείται πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Greenhill να προχωρήσει σε δικαστική προσφυγή για την ακύρωση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Ξέρετε, ασφαλιστικά μέτρα, έκδοση προσωρινής διαταγής κλπ.

---

Έκρηξη όχι απλού ενδιαφέροντος, αλλά ζήτησης που έχει μετατραπεί σε deals…αντιμετωπίζουν τα επιμέρους projects της Lamda Development στο Ελληνικό. Όσα ανέφερε ο Οδυσσέας Αθανασίου, σε χθεσινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η Goldman Sachs με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αποκαλυπτικά. Τι είπε; Ότι η εισηγμένη έχει, ήδη, πριν ξεκινήσει το έργο θετικές ταμειακές ροές, κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι οι συμφωνηθείσες προπωλήσεις για οικόπεδα και διαμερίσματα είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ. Θα αγγίξουν δε έως τα τέλη του 2021 το 1,2 δισ. ευρώ. Τα deals όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο οικιστικό κομμάτι.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από χρήστες για το Vouliagmenis Mall ανέρχεται σε 60%, με τα σχέδια του εμπορικού να μην έχουν ακόμη επίσημα παρουσιαστεί.  Έτσι, η εταιρεία έκανε λόγο για επιστροφή των malls της στα επίπεδα πριν από την πανδημία και με τα δεδομένα αυτά εκτιμά ότι το NAV ανά μετοχή θα εκτοξευτεί κατά 25% έως το 2025, μέχρι δηλαδή, την πρώτη φάση του έργου. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει καθαρή εσωτερική αξία της εταιρείας στα 3 δισ. ευρώ, τριπλάσια, δηλαδή, σε σχέση με σήμερα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη κατασκευής των υποδομών στο Ελληνικό το πρώτο εξάμηνο του 2022 και την έναρξη κατασκευή των κτιρίων το β’ εξάμηνο της ίδια χρονιάς.

---

Καλή η τιμή που έκλεισε η τράπεζα Πειραιώς για τη μετεγκατάσταση της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα του Ελληνικού. Θα πληρώσει 146 εκατ. ευρώ για 40.000 τετραγωνικά μέτρα ώστε να μετακομίσει στο business center και το Mall, τα οποία θα αναπτυχθούν  στο Ελληνικό από την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Μιλάμε για 3.675 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό. Πιο φτηνά και από τα Δυτικά Προάστια...

---

Το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία), που θα κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανήκει στα πρώτα 12 έργα που εντάχθηκαν προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 1,42 δισ. ευρώ. Το έργο, μήκους 70,5 εκατ. ευρώ, έχει προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ και θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά, αντί των δύο ωρών και τριάντα λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

---

Ξεκίνησε εκ νέου από χθες το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που υλοποιεί η εταιρεία Μυτιληναίος. Οι τελευταίες αγορές είχαν πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, με την εταιρεία να έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα 6.840.895 ίδιες μετοχές ή ποσοστό 4,7875% του μετοχικού κεφαλαίου. Παρότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το πως θα διαχειριστεί τις ίδιες μετοχές (placement, διαγραφή, stock option), η αγορά έχει κρατήσει την τελευταία αναφορά της διοίκησης ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ακύρωσή τους, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους. Η μετοχή της Mυτιληναίος διατηρεί κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του έτους, ενώ στην τελευταία διόρθωση της αγοράς έχει χάσει περίπου το 10% της αξίας της με αφετηρία τα πολυετή υψηλά των 16 ευρώ, έχοντας φτάσει στην κρίσιμη στήριξη των 14,35 ευρώ.

---

Τα Πλαστικά Θράκης είναι από τις μεγάλες θετικές εκπλήξεις της κρίσης, με απόδοση άνω του 90% φέτος και πάνω από 500% σε σύγκριση με τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου στα 1,23 ευρώ. Παρά τους χαμηλούς τζίρους και τις διορθωτικές τάσεις στο Χ.Α, η μετοχή όχι μόνο δεν έχει υποκύψει σε πωλητές αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφει διαδοχικά νέα υψηλά 20ετίας, φτάνοντας χθες μέχρι και τα 7,69 ευρώ.

---

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις έχει η ημέρα καθώς σήμερα αναμένοντα τα νέα για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στην Ευρωζώνη με τις εκτιμήσεις να κινούνται στο 1,9%. Η μετοχή της Έλαστρον θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,027 ευρώ) ενώ η γενική συνέλευση της Ξυλεμπορίας έχει θέμα που «μυρίζει» Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Το απόγευμα κλείνει το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών για την κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Prodea ενώ το βράδυ αναμένουμε την αξιολόγηση της Fitch η οποία μας έχει στο ΒΒ με σταθερή προοπτική.