Black Box:  Ήρθε η ώρα των τραπεζών;

Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που οι τράπεζες τραβούσαν πάνω τους τα… χρηματιστηριακά φώτα για καλό λόγο; Οι νεότεροι σίγουρα όχι. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Ή τέλος πάντων, αν δεν σηκώσουν και τώρα κεφάλι που παρατηρείται πραγματική εγρήγορση σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, μάλλον θα χάσουν οριστικά το τρένο της «επιστροφής».

Όχι, δεν βλέπει οράματα η στήλη. Απλώς, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου είναι τέτοιες που εκ των πραγμάτων ρίχνουν πλέον τα φώτα πάνω στις τραπεζικές μετοχές.

Έχουμε και λέμε: α) Η επιδιωκόμενη παράταση του προγράμματος Ηρακλής όπου έχουν ήδη ενταχθεί δάνεια 31,3 δισ. ευρώ, ώστε μέσω του Ηρακλή ΙΙ να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του 2022,  β) η προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές σήμερα, γ) η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού (hive down) των τραπεζών με τη μετατροπή τους σε εταιρείες Συμμετοχών (πλην Εθνικής), δ) οι νέες τιτλοποιήσεις που προωθούνται, και ε) η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, αποτελούν ψηφίδες που σταδιακά συμπληρώνουν το παζλ της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Είμαστε κοντά στον στόχο; Όχι. Επειδή η στήλη είναι ειλικρινής μαζί σας, όπως πάντα, οφείλει να σημειώσει ότι δεν είναι ώρα για… σαμπάνιες και πανηγυρισμούς.

Στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από το να πούμε πως οι τράπεζες έχουν «γυρίσει σελίδα» ή να απορρίψουμε πλήρως το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέος γύρος (μικρότερων) κεφαλαιακών ενισχύσεων στο μέλλον.

Αυτό που μπορούμε να πούμε, όμως, είναι αυτό που βλέπει η αγορά. Ότι δηλαδή γίνονται σημαντικές κινήσεις οι οποίες σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Ακόμη και αν μέχρι το 2022 θα συνεχίσουν να λείπουν κομμάτια από το παζλ, αυτό θα έχει συμπληρωθεί σε σημαντικό βαθμό και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιστρέψει σε ένα βαθμό «κανονικότητας» ώστε να διοχετεύσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και να διαχειριστούν από καλύτερη θέση τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα περιμένει μέχρι το 2022 για να προεξοφλήσει την επόμενη ημέρα. Και εφόσον έχει διαθέσιμα δεδομένα στα χέρια της και μπορεί να εκτιμήσει, είναι πιθανό να αρχίσει να παίζει το σενάριο του τραπεζικού comeback.

Έτσι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τον τραπεζικό κλάδο να «βγάζει» ισχυρή ανοδική κίνηση το επόμενο διάστημα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ήδη από την Παρασκευή ο τραπεζικός δείκτης έδωσε ένα πρώτο ισχυρό ανοδικό σήμα κλείνοντας σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και διασπώντας παράλληλα την αντίσταση των 538,88 μονάδων. Οι μετοχές που έδωσαν πρώτες τον τόνο είναι αυτή της Εθνικής και της Eurobank με νεότερα υψηλά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Αν η διαγραμματική ανάλυση δε λέει ψέματα, θα μπορούσαμε να δούμε βραχυπρόθεσμα μια άνοδο 6%-7% με στόχο τις 567 μονάδες, αλλά μεσοπρόθεσμα στη μεγάλη εικόνα, αυτό που «αχνοφαίνεται» είναι ένα σημαντικό ράλι της τάξης του 20%-25% για τον τραπεζικό δείκτη.

---

Η χρονιά μπήκε με το δεξί για τον κλάδο τροφίμων και ποτών με το μεγαλύτερο deal της εξαγοράς της Vivartia από το fund CVC Capital να κλείνει με την εκπνοή του 2020 και να διαμορφώνεται στα 630 εκατ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή οι συζητήσεις για το τι φέρνει αυτό το deal ήταν πολλές και οι προθέσεις του CVC για νέες συμφωνίες δεδομένες. Άλλωστε ο κλάδος το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων αλλά και ελληνικών επενδυτικών funds.

Ωστόσο, όσο και αν η δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στα γαλακτοκομικά αποτελεί όραμα αρκετών του κλάδου και κυοφορείται αρκετά χρόνια, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση στην πράξη. 

Τα γραφόμενα για την απόκτηση της Δωδώνη από τη Vivartia με αντίστοιχη είσοδο της Lime Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia, είναι πολλά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο λευκός καπνός θα βγει, αν βγει, μετά από τουλάχιστον 2-3 μήνες. Και αυτό γιατί τόσο χρόνο απαιτεί στην καλύτερη περίπτωση η τυπική ολοκλήρωση του deal μεταξύ Vivartia και CVC, καθώς απομένουν: έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπογραφή νέων τροποποιητικών δανειακών συμβάσεων με τις δανείστριες τράπεζες αλλά και συναίνεση των δανειστριών τραπεζών στο πλαίσιο των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων των επιμέρους εταιρειών του Ομίλου.

Η πρώτη διαδικασία εκτιμάται τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και ακολουθούν οι άλλες δυο.

---

Συνέδριο με συμμετοχή εταιρειών από το κλάδο της ενέργειας εξετάζει μέσα στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο.

---

Θα καταφέρει η ΒΙΟΤΕΡ να ορθοποδήσει; Η διοίκηση της εισηγμένης είναι συγκρατημένα αισιόδοξη αναμένοντας της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια και η ρευστότητά της.

---

Κόσμος πάει και έρχεται στην Dionic, η διοίκηση της οποίας όπως μαθαίνουμε έχει πυκνώσει τις συναντήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις της που σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η ρευστότητα της εταιρείας βρίσκεται σε οριακό σημεία, με τη διοίκηση της εισηγμένης να προσδοκά ότι φέτος θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων.

--

Τι φέρνει για την Briq Properties ο σχεδιασμός της για φέτος; Η εισηγμένη σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της με στόχο την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της. Επαγγελματικά ακίνητα και logistic centers βρίσκονται στο στόχαστρο της εισηγμένης, με τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέου επαγγελματικού ακινήτου, να αναμένεται να έχουν αίσιο τέλος. Προσεχώς οι επίσημες ανακοινώσεις.

---

Σε τρία μέτωπα δίνει μάχη η Medicon. Ο ένας είναι στο επίπεδο ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας, με το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων να υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού. Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων είναι δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες όμως δεν μειώνονται. Το τρίτο μέτωπο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει πολλά χρήματα, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.

---

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πλάνο ανάπτυξης της Κρητικός. Πρόσφατα η αλυσίδα supermarket άνοιξε νέο κατάστημα στην Κόρινθο, ενώ όπως μαθαίνουμε επίκεινται ανακοινώσεις και για άλλα καταστήματα.

---

Θα περίμενε κανείς μια εταιρεία που κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή επίπλων να αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αρρυθμιών που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στην αγορά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη Δρομέας, η οποία καταγράφει οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών της το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εισηγμένη έχει δώσει μεγάλη βάση στις εξαγωγές της και στη συνέχιση των projects που έχει λάβει στις Βρυξέλλες, στο γερμανικό στρατό και γενικότερα σε διεθνείς φορείς. Η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί πως η αναπτυξιακή προοπτική της εισηγμένης θα συνεχιστεί και το 2021, καθώς έχει μεγάλο ανεκτέλεστο και αναμένονται και ανακοινώσεις νέων projects…

---

Η Mermeren συνεχίζει να βλέπει πτώση στον κύκλο εργασιών της. Η πτώση των πωλήσεων είναι σημαντική, κάτι που οφείλεται καθαρά στην πανδημία. Η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να κλείσει νέα projects, με «σύμμαχό» της την τεχνολογία. Έτσι λοιπόν παρουσίαση προϊόντων από απόσταση και με χρήση τεχνολογιών αιχμής αποτελεί τη νέα πραγματικότητα για την εισηγμένη. Η οποία, βλέπει τον επενδυτικό της σχεδιασμό να αναβάλλεται μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία.

---

Δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Paperpack η πρόταση της Orlando που αφορά στην απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών άυλων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,3 ευρώ έκαστη. Έτσι αναφέρει η Optima ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της συναλλαγής. Αξίζει να αναφερθεί πως η Orlando έχει έδρα στην Κύπρο, δεν έχει εργαζόμενους και ελέγχεται από την China Central and Eastern Europe Investment. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει μπει ήδη σε άλλες αγορές, εκτός της ελληνικής, όπως είναι αυτή της Ρουμανίας και της Πολωνίας.